onsdag 15 juni 2016

Var är brudarna?

Den senaste veckan har det diskuterats på Twitter varför så få tjejer intresserar sig för börshandel. Det är givetvis ett problem för aktiemäklarna och föreningar som exempelvis Unga aktiesparare om halva den potentiella marknaden nästan inte bryr sig. Alltså arrangerar man börskvällar för kvinnor, ”aktiefika för tjejer” och speciella föredrag med fokus på kvinnlig investering. 

Jag skrev en gång en pokerkrönika om varför det är så få kvinnor vid pokerborden, och vad man borde göra åt det. Om något. Även där angrips problemet (om det är ett problem) genom att skapa särskilda evenemang riktade till tjejer.


Jag tror att det är fel väg att gå. I krönikan gjorde jag en jämförelse med skägg (parallellen haltar lite, det medges). Jag har periodvis mer skägg än de flesta. Jag får ibland frågor om hur länge jag har odlat, och varför. På krogen kan vilt främmande människor av bägge könen få för sig att de ska dra mig i skägget. Jag accepterar att skägg i bin Ladin-längd väcker reaktioner, men om folk skulle börja kladda mig i skägget en tisdagsförmiddag på bibblan skulle det börja kännas riktigt jobbigt.


På samma sätt gissade jag att kvinnliga pokerspelare någon gång skulle vilja bemötas som pokerspelare som råkar vara kvinnor, om ni fattar skillnaden. Om den tesen stämmer kanske kvinnliga investerare hellre skulle anamma börsgemenskapen om de fick vara en i gänget och inte ett kvinnligt alibi för att vi manliga investerare ska slippa känna oss konstiga. Därför tror jag fler börskvällar och föredrag som vänder sig till alla är rätt metod för att locka fram investeringslustan även hos kvinnor.

Därmed inte sagt att vi ska låtsas som att det inte finns olikheter, och jag skulle gladeligen ta del av forskning på hur män och kvinnor skiljer sig åt i sitt investeringsmönster. Jag tillhör nämligen den konservativa minoritet som fortfarande tror att det finns skillnader mellan könen. Jag tror bara inte på att hela tiden lyfta fram dem.

16 kommentarer:

  1. Mycket bra frågeställning!

    Jag har jobbat endel med att administrera musikverksamhet (replokaler och dylikt) och precis samma problem finns där. Varför är det så få tjejer som vill lira?

    Tror mycket beror på dammiga gamla normer som sitter kvar. Hur man får till en ändring det vet jag inte. Dock vet jag av egen erfarenhet att spetsa erbjudanden likt de du nämner i texten inte har burit någon frukt, iallafall inte i musiksvängen.

    MvH Pengaregn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ingen egen erfarenhet alls. Möjligen som schackledare, men där var snedfördelningen så stor att vi inte ens försökte :-).

      Men min känsla är precis som du säger, att den där typen av grepp inte funkat alls, och då kan jag som lekman känna att man kanske borde prova något annat än det som man redan sett inte fungerat.

      Radera
  2. För mig var det svårt att "komma igång" -hade ingen aning om var jag skulle börja.. eller knappt att jag BORDE börja. Sen hittade jag en bra blogg (Rikatillsammans), med enkla "kom-igång-steg"- sen hittade jag Claes Hembergs blogg som också var enkel att förstå. Och sen hittade jag en facebook-grupp "Tjejer som gillar aktier", bara för tjejer och så fantastiskt bra. Skön uppmuntrande stämning, inga frågor är för dumma och man får aldrig spydiga svar. En "lugnare" miljö (än andra forum som är lite "hetsiga") som verkar tilltala tjejer. Vi blir fler och fler, men i min bekantskapskrets är jag fortfarande ensam...när jag säger jag håller på med aktier så får jag ofta reaktionen "men gud vad tråkigt", eller "jag borde ju men kan ingenting"...
    / Hanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt som funkar är bra och jag tänker inte såga en FB-grupp jag inte är med i (eller får vara). Fast jag har aldrig upplevt att en ödmjuk fråga dum-i-huvet-stämplats i något forum, eller att grupper som Aktier och Aktier & Vänner skulle vara särskilt hetsiga. Jämför jag med Familjeliv.se där majoriteten är kvinnor är stämningen många gånger betydligt mer hetsig, för att inte säga hatisk.

      Radera
    2. När frågan ställdes; "varför vill vi ha en grupp med bara tjejer" var det just det som många upplevt och därför inte vågat ställa fler frågor. Tråkigt, men sant.

      Radera
    3. Illa! Fast jag är ändå inte helt säker på om så många upplevt dum-i-huvet-stämpeln eller om de "bara" varit rädd för den och därför censurerat sig själva. De flesta av oss aktieintresserade män är civiliserade människor och jag tror att mindre uppdelning gynnar alla.

      Därmed inte sagt att jag tycker att det är ett stort problem att det finns en grupp bara för tjejer. Hoppas bara att de inte blir fler pga fördomar, varken manliga eller kvinnliga.

      Radera
    4. Fast den där attityden är faktiskt lite irriterande den också ..."Jag är inte så säker på att det du upplevt är rätt eller sant". Men ja- de flesta är civiliserade människor, men ett fåtal högljudda o otrevliga kan förstöra en hel del.
      Men - nu lämnar jag den här diskussionen, ha det gott

      Radera
  3. Nu går jag mot strömmen här och sticker ut hakan, men jag tror absolut på separatistiska rum att verka i. Jag tänker till exempel på Facebook-gruppen Tjejer som gillar aktier, en sluten grupp med nästan 4.000 medlemmar som pratar aktier. Här är inga frågor för dumma eller för komplicerade och jag tror att mycket av öppenheten kommer från att det är separatistiskt. Jag skulle känna mig mer manad att gå på en tjejkväll än en allmän kväll då män har en tendens att ta upp väldigt mycket talutrymme.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är okej att tycka annorlunda, bara döda fiskar flyter med strömmen :-). Jag vet inte vilka andra grupper du eller Hanna här ovanför jämför med när ni lyfter fram att "inga frågor är för dumma" i tjejgruppen. Själva poängen med alla intressegrupper är ju att olika människor har olika erfarenheter. Om alla visste lika mycket om exakt allt vore diskussioner helt meningslösa.

      När det gäller börskvällar är min erfarenhet att det främst är pensionärer som tar upp talutrymme, och inte nödvändigtvis så att män tar större taltid per capita.

      Radera
  4. Sverige och resten av världen är inte jämställd tyvär. Kvinnor känner forfarande ett förtryck och en rädsla av att ta plats! De tror jag är problemet. Tyvärr tror jag aldrig att de kommer att bli helt jämställt! Ush de lät inte alls kul! :(

    Jag hoppas att de blir förändring på detta!


    /Life is my Goal

    SvaraRadera
    Svar
    1. Uttrycket "ta plats" tycker jag överhuvudtaget låter negativt. Jag får direkt bilder i huvudet på kvinnor som går i bredd med barnvagnar på trottoarer (och inte visar någon som helst rädsla för att ta plats). Men när det gäller börsen tror jag absolut att vi kan och bör uppnå jämställdhet. Sen kanske det aldrig blir lika många kvinnor som män med aktieintresse, men alla bör visas och visa samma respekt.

      Radera
  5. Kanske är det så enkelt att tjejerna hellre lägger tiden på annat eller är ointresserade av ämnet. Om inte ämnet lockar spelar det nog ingen roll hur gruppen är sammansatt. Även om intresset finns kanske man inte vill sitta och snacka aktier i grupp. Men det är klart att en öppen och välkomnande attityd är viktigt. Jag skulle till exempel inte vilja besöka nåt evenemang där man kan befara att grabbiga, humorbefriade och statistiksjuka aktiebloggare finns...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man behöver överhuvudtaget inte vara intresserad av att interagera med andra bara för att man intresserar sig för börshandel.

      Sen tror jag i och för sig att antalet evenemang med kraftig övervikt av grabbiga, humorbefriade och statistiksjuka (jag är osäker på vad som ens menas med det sista) aktiebloggare är rätt begränsad, så fanns det inga andra skäl till särskilda "tjejaktieevents" bör nog fenomenet somna in.

      Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  7. Vad tycker de tjejer som spelar poker, då? Kanske har de några bra tips för den som vill få med fler tjejer i aktiesparande?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte gjort någon enkätundersökning, gissar att det finns olika åsikter även där. På internationella tävlingar har man ofta någon turnering bara för tjejer, men på svenska klubbar är det inte så uppdelat. Och inte heller samma snedfördelning som i andra länder, inbillar jag mig. Särskilt på svartklubbar har jag träffat kvinnor från 20 till 60, på Casino Cosmopol är det kanske lite "grabbigare".

      Radera