måndag 10 oktober 2016

Skippa detaljisterna

Mjölkbönder klagar på att de inte får tillräckligt betalt för att överleva. Klädtillverkare syr kläder för bråkdelen av vad vi betalar i affären. Varje sommar plockar thailändare bär i Sverige och lika ofta blir det bråk om ersättningen utan att rårörda lingon på Ica blir ett öre billigare.

Så vad händer med alla pengar? De hamnar hos mellanhänderna. Nutidens grosshandlare är detaljhandelsägare med flotta villor i dyra områden. Vi kan handla hos lågpriskedjor, men i slutändan kommer ändå en himla massa pengar hamna i mellanhandsfickor.

Okej, även Icahandlare måste ju ha en bostad...

2011 bestämde sig Petter Berndalen för att bara handla mat direkt från producenter, alltså bönderna. Ett problem var att han bodde i Stockholms innerstad, ett annat att han saknade bil. Så han satte sig på cykeln och trampade ut till bondgårdarna för att köpa kött, grönsaker och spannmål. Resultat: godare och nyttigare mat till lägre pris. Nästa steg i hans projekt blev att även handla alla kläder direkt från producenterna, utan omvägen förbi grossist- och detaljistledet.


Trots hipsterskägg känner jag inte att jag vill lägga den tid och energi som Petter gör. Jag fortsätter att odla lite kryddor och grönsaker, och plocka egna (och helt momsfria!) bär i skogen, men nog blir jag lite sugen på att gå på Bondens egen Marknad och överväga möjligheten att köpa ett parti rotfrukter på någon bondgård, eller varför inte testa att mala eget mjöl.

För jag gillar idén, och jag tror att tricket är att försöka börja leta alternativ istället för att alltid åka till den lokala stormarknaden. Ett sätt kan vara att besöka Alternativ.nu där det finns märkliga individer som tänker … alternativt. Typ: ”Det är hål i min vattentunna. Var kan jag lära mig att odla bambu och tillverka en egen?


Och, som vanligt, ingen ”fulreklam” här. Jag får ingenting av någon för det här inlägget. Det är bara sånt jag själv gillar tillräckligt mycket för att tipsa med en länk till.

6 kommentarer:

  1. Ytterligare en tänkvärt inlägg som fick mig att fundera i fler olika banor samtidigt...oj det gjorde ont i huvudet:-)

    1. Vi har ofta köpt kött på höstarna direkt från lokala bönder och fyllt frysen. Det är inte det lägsta kilopriset man kan få, men relativt konkurrenskraftigt. Man vet dessutom att bonden får pengarna och om bonden dessutom råkar vara en granne och vän känns det ju ännu bättre.
    2. Jag försöker ofta handla hos "utmanaren" bland detaljister för att dessa inte ska få för stor dominans, spela ut ICA, Axfood, Coop mot LIDL, matsmart.se, Netto och den lokala frukthandlaren. Jag tror på konkurrens och om de olika kedjorna är mer jämnstarka så tror jag i längden att det är bättre både för konsument och producent.
    3. Det borde finnas en möjlighet här för någon som kan bygga en plattform där man direkt kopplar samman producent och konsument (tror att jag hörde nått på digitalponden om nått sånt för kläder?). Där priset bestäms av dessa och "handlaren/platformen" tar en andel av försäljningsvärdet men inte är med och sätter priset...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aj, jag ber om ursäkt :-).

      1. Har för mig att Berndalen som jag länkar till fick gratismat när han handlade kött, typ rödbetsblast och annat bönderna såg som kompost.
      2. Jag tror också på konkurrens, men kan inte begripa hur Ica fortfarande har kunder. Inte ens deras extrapriser brukar vara konkurrenskraftiga.
      3. Ica och Coop, som lever helt på sitt stora utbud, skulle bekämpa sådana jämförelser hur hårt som helst.

      Radera
  2. Skulle inte ha nått större problem att köpa/få mat i större volymer från producenter men problemet med dagens boenden är möjligheten att förvara mycket säkert.

    Var lättare förr med fler småbönder men även dagens regler (på gott/ont) för livsmedel ställer till det för både tillverkare/konsument.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, särskilt färskvaror är knepiga.

      Radera
  3. Jag köper nästan uteslutande alla mina frukter och grönsaker direkt från producenterna. Förvisso organiserar de sig och transporterar in varorna till en gemensam handelsplats, vilket jag förstås betalar för, men upplever det inte som någon skillnad i pris jämfört med att handla i affären. Och då köper jag bara ekologiska råvaror. Slipper betala för förpackningar som innehåller mer mat än jag behöver och tror det är en del av förklaringen. Betalar det mesta per kilo vilket gör att jag har bra koll på precis vad det kostar.

    Tror paradoxalt nog att ICA överlever på just närhetsprincipen. När man är trött och bara vill handla det nödvändiga på väg hem sent från jobbet orkar de flesta inte planera sina inköp utan betalar extra i närområdet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Menar du att du betalar lika mycket för ekologisk frukt & grönt som det hade kostat att köpa icke-ekologiskt i mataffär, så sparar du mycket på det (förutsatt att du värdesätter ekologisk mat).

      Förutom närhetsprincipen tror jag Ica tar kunder på sitt breda utbud. De har fler märken per vara vilket minskar risken för att den vara man vill ha är helt slut, och jag tror att många Icakunder inte fattar hur otroligt mycket extra de betalar. För mig som är snål och har bra koll på vad jag får betala hos Willys blir det i princip omöjligt att handla på Ica eftersom jag vägrar att betala 10-80 procent mer även om det förenklar mitt liv.

      Radera