torsdag 12 januari 2017

Matsvinn redan i kundkorgen

När Expressen skriver en raljant artikel om ett par som provvägt sin chipspåse och upptäckt att den innehöll ungefär hälften mot utlovat fattar jag att det blir en given länk på alla ”lokaltidningsbesvikelse”-sidor som finns. Inte minst tack vare formuleringar som ”hennes sambo hade sett fram emot en trevlig stund med sin chipspåse”. Spännande liv han verkar ha... Och så: ”Hade vi haft myskväll, eller bjudit hem vänner så hade det ju varit snopet. Då hade det inte varit så mycket chips till alla.” Mm, om ni ska bjuda in alla ni känner kanske en påse chips på 275 gram ändå hade upplevts som lite futtigt? Men vad vet jag, jag vet ju inte vad deras vänner har för förväntningar på detta helfestliga par.


Men om vi ska försöka höja oss över Facebooknivå, betalar man för 275 gram ska man få 275 gram, inte 140. Både för att man borde kunna räkna med att ha den mängd mat man köpt, men också för att kilopriset blir det dubbla och att detta rimligen gör att varan – oavsett styckpris – inte längre är ett attraktivt köp.

Som livsmedelskund är man på något sätt dömd att bli lurad. Man har några sekunder på sig att bedöma skicket på varan. I många fall ligger produkten i en sluten förpackning och går inte att se fullt ut. Och även om man kan besikta varan vet man inte hur den smakar, förrän den är för sen att reklamera.

”Det stod ”hot dogs”, men det här är ju löjligt!”

I kassan gäller det att inte betala för fel varor, som jag nämnt tidigare. Jag är jättenoga med att kontrollera kvittot. Titt som tätt går jag tillbaka och påpekar att jag inte fått utlovad rabatt eller att priset på hyllkanten diffar mot kassapriset (märkligt nog nästan alltid till min nackdel). Det vanligaste kassafelet måste vara att varor utan streckkod (frukt & grönt, lösviktsbröd) slås in på fel varukod, antingen av misstag eller för att kassa personalen (helt medveten särskrivning) inte ser skillnad på rödlök och rödbetor, rotselleri och majrova eller champinjoner och vitlök.

Och som om inte det räckte ska man alltså behöva vara orolig för att en vakuumförpackad påse inte väger mer än hälften av vad det står på etiketten. Det har de flesta råd med och man blir förmodligen mer lurad om man köper en begagnad bil, men få av oss blir nog så frekvent lurade någon annanstans än i matbutiken. Det svider för en snåljåp.

28 kommentarer:

  1. Jag har hel del erfarenhet av livsmedelsbranschen (dock inte av chips, och dessuton är jag tveksam till om jag betraktar chips som livsmedel😉). Hur som helst finns i det så vitt jag vet en tydlig lagstiftning kring volym/vikt som faktiskt fylls kontra vad som anges på förpackning. Av denna anledning har de matproducenter jag haft kontakt med haft väldigt bra koll på detta. Men det verkar inte gälla denna chipstillverkare.

    Dessutom finns det regler som anger hur stor förpackningen får vara i förhållande till mängden fylld produkt. Detta för att konsumenten inte ska luras till att tror att han/hon köper en stor mängd när det egentligen mest är luft. Troligen ser dessa regler dock olika ut för olika livsmedel, då jag upplever att vissa livsmedelsförpackningar (kakor exempelvis) innehåller väldigt mycket luft.

    Mvh Avfart Frihet

    SvaraRadera
    Svar
    1. OLW är ju ingen liten småskutt heller utan har funnits som en av de stora aktörerna (den största?) hur länge som helst. Att chipspåsar innehåller 50 % luft brukar hänvisas till att innehållet sjunker. Men att den väger hälften kan de knappast skylla på det.

      Jag köper kanske chips en gång om året, så jag är verkligen ingen expert på detta, men ska man ända köpa chips kan man ju med fördel köpa Estrella eftersom deras är betydligt godare. Rent objektivt alltså.

      Radera
    2. Nej, det är ju ganska stora. Helt uppenbart har nåt gått fel i deras produktion och dessutom slunkit igenom kvalitetskontrollerna/barriärerna. Sånt händer då det perfekta systemet ännu lyser med sin frånvaro.

      Paret verkar mest missnöjda med att de bara fick 40 kr i ersättning. Men å andra sidan fick de sina 15 minutes of fame ...

      Mvh Avfart Frihet

      Radera
    3. Det märkliga är att dylika fel aldrig är i kundens favör. Men ja, 40 kr och 15 minuter var bra betalt.

      Radera
    4. Jag skulle vilja påstå att betydligt oftare är i kundens favör (men oftast bara några gram), men då är det ingen som märker nåt.

      Mvh Avfart Frihet

      Radera
    5. De få gånger jag vägt saker har det faktiskt alltid varit några gram i handlarens favör. Hur som helst har säkert de flesta kunder (och handlare) förståelse för några grams differens, men det ska ju inte vara 140 när det står 275.

      Radera
  2. Till skillnad från snyftartiklarna med folk som fört över sina tillgångar till en Nigerians prins som ska göra dem rika eller som villigt lånar ut sitt bank ID till en indier som plötsligt ringer upp och säger att det är virus i datorn så är ju detta faktiskt ett verkligt problem. Inte att jorden går under men det är ju helt klart falsk marknadsföring att ha mindre vikt än vad som står på förpackningen...man kan även undra över kvalitetskontrollen..dessa borde väl ändå vägas automatiskt innan de förpackas och levereras till kund....?

    I de övriga nämnda fallen med överföringar till nigerianska prinsar och indisk "virus support" så bör dessa människor direkt bli myndigförklarade och få en god man....som i och för sig om man ska tro tidningsuppgifterna sedan kommer blåsa dem på eventuella kvarvarande pengar.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, de vägs säkerligen automatiskt och de som är utanför specen plockas bort (även det automatiskt). Men Inte heller ett automatiskt system är 100 säkert. Enstaka kommer att passera nålsögat.

      Ja, det är falsk marknadsföring och det är därför det är förbjudet.

      Mvh Avfart Frihet

      Radera
    2. Ja, dessa människor var det åtminstone synd om, även om jag inte tycker att det var så allvarligt att det krävde en hel tidningsartikel.

      Radera
  3. Även Fattigbonddräng drabbades av ofrivillig bantning av olw.
    Så det blir lite fel ibland i chipsfabriken, sånt händer väl aldrig med ostbågar?

    https://fattigbonddrang.blogspot.se/2015/06/fredagsmys-med-olws-smygbantning.html

    Mvh Fattigbonddräng

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men titta! Varför ringde inte tidningen till dig? Som om du inte kränkts nog av chipsindustrin!

      Radera
  4. Se det ur ett annat perspektiv. Hälften så stor chipskonsumtion betyder mindre fett vilket blir mindre övervikt vilket ger en besparing på kropp o själ samt ett uppsagt gymkort ;) Med vänlig hälsning Kneg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äh, är det fredagskväll ska det hetsätas transfetter, det är sen gammalt! Och betalar man för 275 gram ska man få 275 gram.

      Radera
  5. Människor, katter, hundar, åsnor, politiker och annat löst folk blir utsatta för förledningar och snuvningar (det vill säga blåsta). Det är väl bättre att se 175 g och inte 275 g i sin chipspåse, än att köpa ett hus för 5 miljoner och upptäcka vattenskada, renoveringsbehov, ruttet trä, en granne som skjuter hagelbössan i taket på morgonen etc.

    Någonstans måste man ha lite perspektiv. Faktiskt säger mäklaren: "Här är fint, det är mitt i en grön och skön miljö. Lekplatser, stor a ytor för barn att leka. Nära till city med tunnelbana." När man flyttar in har man inbrott två gånger per år, får ta med sig sina prylar från hemmet. Ett gäng som langar knark ett stenkast från sin bostad och hotar förbigående. Man måste bära kniv eller batong för att skydda sig. Du får ta dina barn 2 mil för att de ska få lära sig svenska i skolan och inte behöva bråka med Abdullah som kräver att man ska säga "Tro på mig, på Gud, Jallah." Bäst att låta ungarna försöka ha kniv eller pepparspray redo i byxfickan, för att skydda sig från och till skolan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med om att det inte var världens största problem, men jag förstår deras irritation. Sedan hade jag tagit det med butiken eller tillverkaren, inte med skvallerpressen, men det förtar inte det faktum att de blivit blåsta.

      Radera
    2. Ja, det där är relativt lätt att ordna. Se till att det finns regelverk som säger att 275 chips, måste bestå av just 275 g chips. Räkna inte volym, utan vikt. Antar väl att chipspåsar måste räkna just i vikt?

      Mäklaren är det dock svårare att få att ge en korrekt bild av området. Men borde ändå finnas regelverk att området inte får beskrivas som gemytligt, om det är knarkförsäljning och cirka två inbrott per år i ens bostad.

      Inte själv köpt sådan bostad, men det är ett mycket mer omfattande problem för svenskar, än chipspåsens storlek och vikt. Det borde adresseras mer pga. detta.

      Sen ska man komma ihåg vattenskador, läckage, vägdrenering, vägunderhåll, den dåliga finansieringen i bostadsrättsföreningar (högt belånad), vilket kan utgöra stora bekymmer. Men finns det någon standard eller regelverk som säger att mäklaren måste informera om detta? Nej. Låt den som köper efter eget bevåg agera bäste dräng.

      Radera
    3. Ja, chips räknas i vikt eftersom de av någon anledning sjunker ihop i transporten.

      När det gäller bostäder är det nog svårt att ta bort ansvaret från köparen.

      Radera
    4. Ja, inte ens kommun- eller regelverk gäller i Sverige i bostadsfrågor. Men när det gäller de viktiga 275 gram chips i påsen, gäller självklart regler.

      Sverige prioriterar som vanligt det allra viktigaste.

      Radera
  6. De flesta tillverkare brukar vara snabba på att skicka ut presentkort när man är missnöjd över något. Ett strå på tandborsten släppte i munnen (obehagligare än man kan tro) gav mig tiotal nya borstar, mindre salt i en påse chips gav mig några nya påsar och en krossad klubba i en godispåse gav mig flera påsar till. Några minuters kändisskap i skvallertidningen klarar jag mig dock utan. En gång är väl ingen gång, men är flertalet påsar fyllda med så lite innehåll är det faktiskt fog för att bli sur tycker jag. Spelar ingen roll att det är litet, har man betalat för en viss mängd så är det ju så.

    Sen vad gäller de där felinslagningarna i kassan, nu när man blitt modern och gått över till handscanning kan man få bekräftelse direkt på att rabatten och rean är dragen - kanon för en annan som inte vill behöva bråka efteråt med kvittot om två spänn ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Handscanning? Heter nog självscanning..

      Radera
    2. Ja, rätt ska vara rätt. Jag skulle också bli sur om jag kommer hem med en påse som pga för lite innehåll har dubbla kilopriset mot utlovat.

      Sjävlscanning är jag nog för oteknisk för :-). Har dessutom en känsla av att det inte finns i de butiker jag handlar i. Är nog vanligast på Ica, men då blir man ju ändå lurad eftersom de är dyra på typ allt.

      Radera
    3. Sjävlscanning? Det där ordet var tydligen svårstavat på alla möjliga sätt.

      Radera
    4. De Willys jag handlar på har det. Klockrent för att ha koll på dealsen, som nån skrev ovan. Kom med in i 2000-talet, Micke ;)

      Radera
    5. Det Willys jag handlar på har det inte. De kanske, precis som jag, tycker att 2000-talet är överskattat. Butikens erbjudanden kollar jag noga. I datorn såklart, min telefon ringer jag med - old school.

      Radera
  7. Hej Sparo! Riktigt bra inlägg det här! :)
    Köpte för ett tag sedan en julskinka som kostade 29 kr kilot. Bra deal tänkte jag. När jag sedan kom hem så insåg jag att hälften av skinkan var svål och då blev jag desto mindre nöjd :P

    Hoppas du får en riktigt trevlig fredag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äsch, du skulle handlat vegetariskt istället. Ingen svål på grönsaker :-).

      Radera
    2. HAHA! Ja vi har börjat äta mer vegetariskt här hemma. Väldigt gott, och nyttigt. Behöver dessutom inte vara dyrare som många tror :)

      Radera
    3. Tror någon det?! Jag skulle vilja se den köttätare som hamnar lägre än min matkostnad på 663 kr/månad.

      Radera