fredag 24 mars 2017

Behåll, sälj eller gör vad ni vill...

Riktkurs är den kurs analytiker sätter på en aktie. Eftersom tidsramen sällan anges blir dock värdet tämligen ringa. De få gånger tidsramen preciseras brukar det innebära att riktkursen förväntas nås inom ett år, så det är den tid jag brukar utgå ifrån när jag ska försöka dra ut något vettigt ur dessa riktkurser.

En ännu mer meningslös uppgift är analytikerns rekommendation: köp, sälj, öka, behåll, avvakta... De två första är åtminstone tydliga – köp eller sälj. Men vad skiljer öka från köp och behåll från avvakta mer än att de första alternativen kräver att man redan äger? Om det är en dum idé för mig att köpa borde det väl bara vara aningen mindre dumt att behålla?


Efter Fingerprints vinstvarning i tisdags gick aktien från 50 till 34. På ett ungefär alltså, den studsar ju lika mycket nu som den alltid gjort. I samband med detta ändrade sex analyshus sina rekommendationer (gamla rekommendationen och riktkursen inom parentes):
  • SEB sänker till behåll (köp) och drar ned riktkursen till 40 kronor (75).
  • Nordea sänker till behåll (köp) och drar ned riktkursen till 40 kronor (60).
  • Handelsbanken upprepar öka och sänker riktkursen till 40 kronor (59).
  • Pareto Securities sänker till behåll (köp) och sänker riktkursen till 35 kronor (75).
  • Arctic upprepar behåll och sänker riktkursen till 33 kronor (51).
  • Carnegie upprepar sälj och sänker riktkursen till 25 kronor (40).

Tomas Linnalas fråga förra gången det begav sig

Jag har inte klockslagen på dessa rekommendationer, men B-aktien bör ha stått i 33-34 för samtliga sex bedömare, och om man utgår ifrån att den gjordes innan handeln återupptogs på onsdagen var måndagens slutkurs 34,40 kr.

SEB, Nordea och SHB har samtliga sänkt sina riktkurser till 40, men SEB och Nordea föreslår köp, medan den sistnämnda använder den lite försiktigare rekommendationen ”öka”. Varför? Om aktien förväntas stiga 16-21 procent borde väl köpet vara solklart förutsatt att de tycker sig veta vad de talar om. Och om de inte gör det borde de hålla tyst, det är min rekommendation.


Sedan kan jag inte låta bli att notera spretigheten. Ingen sänker sin riktkurs med mindre än 30 procent. SEB sänker den nästan till hälften och Pareto mer än halverar sin profetia. Nu är FPC ett mycket speciellt bolag, men dessa analytiker hade uppenbarligen inte en aning. Varför ska vi tro på dem just den här gången?

48 kommentarer:

  1. Vargör ska vi ens bry oss? :) En positiv sak med deras rekommendationer är att dom kan fixa lite rabatt ibland, tills massan inser att de bara snackat skit :).

    Mvh / Frihetsmaskinen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, framförallt tycker jag det är fascinerande hur de skakar av sig och går vidare. "Igår tyckte vi att aktien skulle upp 10 procent. Idag har den gått ner 30 procent och nu tycker vi så här istället..." Det är knappast bäst för deras trovärdighet.

      Ibland ser man samma i politiken:
      - Vi är för och det har vi varit länge!
      - Men förra veckan sa ju din utskottskollega att ni var mot.
      - Det är viktigt att ha ett öppet sinne och kunna ändra sig.
      - ???

      Radera
    2. Det är ju ganska solklart att de flesta rekommendationer är kass. Det roligaste är när de följer upp, typ: - vi plockade bort xx vilket visat sig vara rätt (efter att det redan tappat 10%) och att ta in xx var ju rätt, den är upp 4% sedan rekommendation (index är upp 8%) haha :)

      Radera
    3. Ja, det finns lögn, förbannad lögn och statistik.

      Radera
  2. Bondfångeri kan man väl sammanfatta det hela med? De måste väl säga nåt för att berättiga sin tjänst?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ibland undrar jag om analytikerna använder tärning. "Jaha, vi tror att aktien ska ner tio procent och vi rekar... starkt köp, där ser man!"

      Radera
  3. Ett bra bevis på att man aldrig ska bry sig om vad andra tycker och tänker utan utgå ifrån sitt eget huvud (eller hjärta, om man är lagd åt det hållet) :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller helt med dig, men tycker samtidigt att om det finns en yrkeskår vars uppgift är att komma med rekommendationer vore det minsta man kunde begära att de åtminstone tog uppgiften på allvar.

      Radera
    2. Det håller jag absolut med om! Kanske är det en onödig yrkesgrupp?

      Radera
    3. Jag behöver dem, eller skulle åtminstone uppskatta dem, men bara om de gör sitt jobb.

      Radera
  4. "Köp, sälj, öka, behåll, avvakta."

    Köp-öka är varandras motsvarigheter.

    Sälj betyder att sälja sina aktier, och verkar inte ha någon motsvarighet bland de fem alternativen.

    Behåll-avvakta är varandras motsvarigheter.

    Jag antar att dessa rekommendationer används av olika börshus, t.ex. att behåll skrivs av ett börshus och ett annat skriver avvakta. Meddelandet från ett börshus blandar väl inte? "Avvakta och behåll dina aktier." Det är i sådant fall en tautologi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade en känsla av att samma analytiker kunde använda både avvakta och behåll, men du kan ha rätt.

      Radera
  5. Kanske är det bättre att köpa när insiders köper? Och sälja när de säljer. Var ju nån insider i #Fing som sålde strax innan...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske, men då tror jag nästan mest på insiderfonder. En enskild insideraffär kan ju bero på så mycket annat än aktiens framtida utveckling. Jag vill t ex inte sälja mina aktier för att vd:ns fru vill ha en övernattningslägenhet i Paris :-).

      Radera
    2. Hehe, jag tänkte nog att man kanske ska se om man hittar en trend snarare. Se på SCA det senaste. Det verkar som om ALLA personer med insyn i bolaget har köpt aktier. Det får mig att undra.

      /Aktiepappa

      Radera
    3. Kan vara grupptryck också ;-).

      Radera
  6. Jag tycker kanske du är lite väl hård i det här fallet. Den som kan något om värdering av företag inser att osäkerheten i fallet Fingerprint blir brutalt hög, det är den typen av bolag. Och inte ens nya ledningen i bolaget visade ju sig ha koll, för övrigt. Sedan kan jag tycka att analytiker borde vara betydligt mer tydliga med osäkerheten i sin a antaganden, och alternativa scenarion. Fast, då blir det ju svårare att sälja för mäklarna... vilket är vad allt handlar om. Det är alltid bäst att skapa sig en helt egen åsikt när det gäller aktier.
    Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som jag skriver på slutet är Fingerprint ett speciellt bolag. Jag har inte läst de individuella analyserna (eftersom jag är ganska ointresserad av aktien), men har man från en dag till nästa mer än halverat sin riktkurs borde man vara tydlig med sin osäkerhet. För de verkar ju inte ha mer än en aning, om ens det :-).

      Radera
    2. Mm, antar att det ligger lite av riskanalys i de studtals ologiska rekarna, typ vår riktkurs indikerar +20%, men risken är stor att det blir -30%, därför sätter vi "behåll"... Detta framkommer ju dom inte i deras "one liner".

      Gillar bättre de scenariokoncept som t ex Redeye och SvD börsplus kör med, typ vi tror på denna utveckling, men går allt som smort räknar vi med detta utfall, går mycket åt skogen är worst-case detta...

      Radera
    3. Vet inte om jag håller med dig om Redeye. "Aktien står i 18, vi tycker att ett korrekt värde är 40, men med lite tur kan den bli värd 110 och har vi otur går den ner till 3."

      Lite tillspetsat, men sådana analyser täcker ju i princip in allt. Visst får de rätt, men man kan inte ha den till något.

      Radera
    4. Lika värdelöst som en one liner, men mer realistiskt. Ingen vet ju :)

      Radera
    5. Nej, men då kan man ju börja göra analyser med texten: "Det kan gå hur som helst." Kort och korrekt, men också helt onödig. Hmm... Det där lät ju som en recension av Morgan Johansson.

      Radera
  7. Jag läste någonstans att det övervägande är köp/öka som rekommenderas. Detta för att köp ger potentiellt courtage både för ett köp och en senare försäljning medan en sälj inte nödvändigtvis leder till ett nytt köp och därmed lägre totalt courtage för mäklarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter rimligt, även om få av oss kommer att köpa/sälja FPC-aktier hos Pareto eller Arctic (den senare hade jag inte ens hört talas om).

      Radera
    2. Ja, plus att ett köpråd har "alla" som målgrupp, medan sälj endast riktar sig till de som redan äger den.

      Radera
    3. Sälj är generellt ett ganska ovanligt"tips" analyshusen lämnar. En säljrekommendation innebär att man tycker illa om ett bolag. Det leder till att bolaget tycker illa om analyshuset. Resultatet av det blir ett minskat informationsflöde mellan parterna och analyshuset får svårare att ge "tips" framöver.

      PS
      Om man överhuvudtaget använder dessa tips som underlag för investeringar så bör man nog fundera på vad man håller på med. En billig indexfond är ett bättre alternativ om man vill tjäna pengar. Fast jag får uppfattningen att många tycker det är roligt att inte tjäna pengar så då är det ju helt okej såklart.

      Med vänlig hälsning

      J

      Radera
    4. Erik: Jag ser "sälj" lika mycket som en blankningsrekommendation.

      J: Nej, om du med underlag menar att man tar analyshusets uppgifter för sanning, men att lyssna på vad ett antal analyser tycker om aktien är väl inte mer fel än att lyssna med andra investerare varför de gillar eller ogillar den? Det ger lite kött på benen förutsatt att man inte letar efter åsikter som bekräftar den egna tron.

      Radera
    5. Analyshusen säljer en produkt där syftet är att få kunden att handla. Jag har absolut inget till övers för dessa analyser, de ger inte mig något mervärde överhuvudtaget.

      Jag vet inte vilka andra investerare du syftar på så jag kan inte kommentera kring om det är mer eller mindre fel. Jag kan tänka mig att ungefär lika illa.

      Med vänlig hälsning

      J

      Radera
    6. Jag tycker generellt att det är bra att lyssna på så många som möjligt, och särskilt de vars åsikter skiljer sig från ens egna. Men att lyssna på innebär inte att svälja vad de säger.

      Radera
  8. Såhär tolkar jag det:
    köp: Oavsett om du äger eller inte så har aktien kraftig uppsida.
    sälj: Kliv av medans du kan. Kraftig nedsida.
    öka: Köp bara om du redan äger befintliga aktier i bolaget.
    behåll: Köp inte aktien om du inte redan har den, sälj inte aktien om du äger den.
    avvakta: Håll ögonen på skiten, för det kan komma plötsliga rörelser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är kanske inte svårare än så, även om jag själv skulle känna mer förtroende för en analytiker som istället för att skriva "avvakta" skulle säga just "Håll ögonen på skiten".

      Fast jag förstår inte riktigt poängen med "öka" och "behåll" enligt dessa definitioner. Är den för dålig för någon att kliva in i borde den vara lika dålig för befintliga ägare att behålla.

      Radera
  9. Jag fattar inte varför det finns andra alternativ än köp och sälj som rekommendation. Behåll ser ut som ett meningslöst råd i min värld. Vad betyder det ens? att man inte kan förvänta sig någon utveckling alls? att man kan förvänta sig indexnära utveckling? Varför ska man då behålla?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, behåll är lite av ett ickeråd i min värld. "Gör... ingenting!"

      Radera
  10. Känner mig lite för filosofisk nu efter ett antal whisky med dyr prislapp. Hoppas jag blir förlåten av alla sparare här :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror jag säkert. Själv dricker jag te (lösvikt givetvis, det är ju billigast) och deklarerar. Living the dream...

      Radera
    2. Efter dina intag av whiskey så förlåter jag dig för att du tror att du kan slå index. Det händer nog ganska många. Sen när gemeneman tror man kan göra det i nyktert tillstånd. Det är då man ska börja bli orolig.

      Med vänlig hälsning

      J

      Radera
    3. Så vad ska vi som slagit index flera år på raken göra för att anses seriösa av dig, J - börja dricka whisky?

      Radera
    4. Jag har inte kallat någon oseriös, det skulle jag verkligen inte vilja göra heller. Ber om ursäkt ifall ovan kunde tolkas på det sättet.

      Med vänlig hälsning

      J

      Radera
    5. Nej, det var mitt ordval. Det jag reagerade på vad att det lät som att du anser att det nästan inte är möjligt att slå index genom egna investeringar, och det är det.

      Radera
  11. Kul sammanträffande. Jag använde samma bild i mitt första blogginlägg 2007!

    Mitt enda råd: se upp för rådgivare...

    SvaraRadera
  12. Fing hade jag sikt på 40, så kanske ska man köpa snart?
    Men jag personligen tror inte på deras ide och kommer därför aldrig köpa.

    Skit samma, vi har här hemma börjat prata lite privatekonomi i olika former, vilket är kul. Sakta men säkert går det åt rätt håll!

    Viktigt fråga..vilken träningsklocka är bäst enligt dig?
    Söker puls samt tid och avstånd.

    Mvh
    KP

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är också ytterst tveksam till Fingerprint på alla nivåer, men bevisligen har det gått att tjäna pengar på dem så lite lockande är det. Men inte nu, jag tror vi ska ner mer.

      Det låter som att du precis som jag vill ha en enkel pulsklocka. Hade Garmin 305 gått att få tag i fortfarande hade jag sagt den - enkel, lättmanövrerad, stor display och möjlighet att designa egna fält lite som man vill. När min gick sönder köpte jag en Garmin 220 och är ganska nöjd med den också. Lite mindre display med max tre fält istället för fyra, men den har det jag behöver: tid (total & per km), distans, pulsmätning med pulsband och går att tanka över till datorn med dockningsstation (inget trådlöst skit som strular varannan gång). Går även att använda som klocka för den som vill. Drygt 1500 kr på nätet.

      Radera
    2. Garmin 305 var jättebra och hade varit fortfarande men bolaget har valt att sluta supporta den. Vilket innebär att nu är det omöjligt att exportera data. Rätt trist att inte kunna spara träningen i någon logg längre. Så egentligen håller jag med om att Garmin är bäst men jag bojkottar dem.

      Radera
    3. Jag tror att Garmin hade slutat supporta 305:an redan innan min gick sönder, men gick ändå att logga i Garmin Connect. Klockan ger ju data i existerande filformat (gpx, tcx eller vad det heter) som funkar här och där. På Jogg.se där jag loggar mina pass tror jag 305:an funkar än, därför skulle jag tro att detsamma gäller för Funbeat.

      Men jag får inga pengar av dem, så jag ska inte ta strid med ditt inlägg. Tyvärr har jag ingen kunskap om konkurrenterna, men har hört nöjda ägare både av Polar- och Suunto-klockor.

      Radera
    4. För att kommunicera med jogg eller funbeat eller connect krävs en plugin i datorn. Har du bytt dator är det kört för pluginet finns inte längre. Det här är avsiktligt av Garmin, för de hade ju kunnat låtit det gamla programmet ligga kvar för nedladdning. Men man har tagit bort det helt o hållet för att tvinga folk till nyköp.

      Radera
    5. Är du säker på att det behövs, och ingår det inte i så fall när du köper klockan? Jag har för mig att jag fick en installations-cd ihop med 305:an. Annars måste de gå att hitta för nedladdning på andra sidor än Garmins egna.

      Men jag förstår din irritation och tror säkert att du kommer att hitta en bra klocka av annat fabrikat, kanske billigare också.

      Radera