fredag 12 maj 2017

Klockan klämtar för OMX...

Alla letar medvetet eller undermedvetet efter bekräftelse på att de egna åsikterna är välgrundade. Eftersom jag tror att börsen ska ner är det därför inte konstigt att jag ser och hör andra med samma farhåga, men jag inbillar mig ändå att det blir vanligare. Ett axplock från de senaste veckorna:Och förra fredagen kom ännu en när Placeras Fredrik von Schantz varnar för att börsuppgången är inne på sista versen. Att han hänvisar till ”domedagsprofeten” Martin Armstrong känns inte förtroendeingivande, men von Schantz pekar också på något jag också har tänkt på, att strax innan ett ras kan både börsen i stort och enskilda bolag snarast visa styrka:

Det äldre gardet minns milleniumbörsen i Stockholm och omotiverade kursuppgångar mot slutet på 10-15 procent per dag i enskilda storbolag.” I år har vi sett tvåsiffriga upp- och nedgångar intradag även i relativt stora bolag, och då inte bara i Fingerprint utan i företag vars aktier brukar hålla sig betydligt lugnare.

Trots att jag varit med om två rejäla börsras tänker jag felaktigt att ras inte kommer från tomma intet, med ett mycket tragiskt undantag då det bokstavligen kom som en blixt från en klar himmel.

19 kommentarer:

 1. Om man bara tror på ett ras tillräckligt länge så får man ju rätt tillslut :). Det jobbiga är väl bara att man får jobba mot oddsen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man alltid tror på ras jobbar man mot oddsen. Efter sju års uppgång gör man det sällan eller aldrig.

   Radera
  2. De som har den inställningen går ofta ut bra mycket tidigare än raset kommer. Många bolag har levererat riktigt starka rapporter. Självklart kommer man få rätt nör raset kommer, det gäller bara att det blir hårt för att man ska ha tjänat på att stå utanför? Jag däger inte attnågot är rätt eller fel, men många som säger vad var det jag sa har ifta i slutändan inte tjänat på att kliva av.

   Radera
  3. Det är naturligtvis en risk man tar. Särskilt om man helt lämnar eller kortar marknaden. Varken all-in eller all-out är idealiskt om man inte prickar vändningen perfekt, och den chansen är i princip obefintlig.

   Radera
  4. Men hur ska man överhuvidtaget pricka vändningen? :) Jag försår om man går ur pga att man vill sänka risken men i långa loppet, hur ska man lyckas tajma köp, sälj och samtidigt kompensera för vinsterna (utdelningar) som bolagen faktiskt gör?

   Jag förstår som sagt att man är orolig, jag med. Jag vet däremot inte om jag kan slå marknaden.

   Radera
  5. Mitt svar är att man försöker minska risken när ökningen känns överdriven och "för" långvarig. Jag började minska aktieexponeringen i april 2015, vilket i efterhand visade sig vara perfekt, men jag slår mig inte för bröstet och säger att det är alltigenom skicklighet. Sedan borde jag ha klivit på gasen igen första halvåret 2016, vilket jag inte gjorde.

   Radera
 2. Du är en sann optimist Micke (observera ironin) ;).

  Men jag förstår dina tankar. Jag känner också att 'det här är för bra för att vara sant' när varje dag är kopplat till en ny ATH i portföljen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hittills har börsen aldrig gått uppåt, uppåt och uppåt utan att det kommer en kraftig korrigering nedåt. Det kan ju bli så den här gången, men jag tänker inte satsa alla mina pengar på det.

   Radera
  2. Jag försöker deversifiera investeringarna så att jag ska klara en nedgång så gott det går men jag väljer ändå att vara tungt viktad i aktier.

   Ökar du ännu mer i råvaror ju mer börsen går upp?

   Radera
  3. Inte per automatik. Nu har jag legat ganska lågt, vilket ju i princip betyder ökad aktieexponering.

   Radera
 3. @Aktiepappa

  Alla är fullt exponerade mot aktier i slutet av en stor börsuppgång. Själv är jag 60% likvid. Har tröttnat. Har inte det minsta intresse att köpa något på Stockholmsbörsen.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att det är svårt att bli entusiastisk över rekommendationer på aktier som ligger på ATH och P/E 24, hur fint bolaget än är.

   Radera
 4. Jag själv tittar i princip enbart efter hur företagen utvecklas, att jag är investerad i den typen av bolag som kan vara något helt annat och större i en framtid. Det är först när jag inte ser det som jag säljer, om förutsättningarna ändrats. Att försöka sia om toppar och bottnar har stora odds emot sig, så jag gör inte det. Sedan har jag olika tillgångsklasser i portföljen, som ska gynnas av olika makroförutsättningar. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 5. Det Martin Armstrong säger ska krascha är väl obligationsmarknaden och euron vilket kan dra med sig aktiemarknaden så klart, men han verkar vara av den uppfattningen att kapitalet kommer söka sig till stora stabila företag istället vilket snarare kommer driva börsen vidare..... who know's....
  Att tajma marknaden klarar väl mindre än 10% av proffesionella fondförvaltare över tid om man jämför deras avkastning över tid jämfört med indexfonder så hur ska en snickare kunna göra det? 🤔
  Nä, jag fortsätter månadsspara i mina fonder med låga avgifter och handlar lite aktier vid dippar och nedgångar och betänker att kurserna rasade 50-70% i finanskrisen men utdelningarna sjönk 20-25%.....
  och jag ska inte ha degen än på 10+ år så då är vi väl kanske åter på toppen och förhoppningsvis har man haft is i kistan och gjort några bra inköp i närheten av botten....
  Betänk också att det stora flertalet som var inne i Peter Lynch fond magellan gick back eller hade betydligt sämre avkastning än vad fonden i sig hade...... det är inte lätt med tajming.... 😉
  För övrigt så tar ju rapporten "Sverige in i dimman" som jag nämnde tidigare upp en del oroväckande aspekter över den högkonjuktur vi befinnner oss i och Riksbanken tycker man stävjar bäst med minusränta...... 🙄
  Den som lever får se.... och vi är nog rätt obstinata både du och jag så möjligheten finns nog att vi får just det,, 😉

  SvaraRadera
  Svar
  1. Martin Armstrong tillhör för mig den grupp som haft fel för många gånger för att överhuvudtaget ta på allvar. Klart att han har rätt ibland, men ju fler profetior man släpper desto fler kommer också stämma. Det bevisar ingenting.

   Att "tajma marknaden" är ju ingen exakt vetenskap. Alla som inte bara kör breda indexfonder för hundra procent av sina pengar hoppas väl ha en edge på marknaden. Sedan är jag inte människa att trejda indexoptioner med hävstången Hubert, men jag vill försöka få rätt mer än fel och har lyckats med det de senaste åren.

   Radera
  2. En eller ett par gånger per år brukar ju börsen backa en del och om man väntar med att kasta in degen tills dess så tror jag också att det går rätt bra....
   Men att göra det så enkelt som möjligt med så låga avgifter som möjligt och sitta på händerna är ju trots allt ingen dålig strategi, som också skulle kunna göra dom flesta bra mycket tryggare ekonomiskt, men det är ju inte spännande! 🙄

   Radera
  3. För egen del söker jag inte spänning. Vill jag ha spänning i plånboken spelar jag poker. För investeringar gäller strikt ekonomiska faktorer och ställningstaganden. Men jag dömer ingen som tänker annorlunda. Det beror ju också på hur mycket pengar det handlar om och hur inkomsterna ser ut i övrigt. Den som älskar sitt jobb och har hög och garanterad månadslön har andra förutsättningar än den som vill kunna leva på den avkastning portföljen ger.

   Radera