söndag 18 februari 2018

Vad hände med sms-lånen?

Ett tag var det ett väldigt snacka om SMS-lån. De skulle förbjudas i parti och minut eftersom ungdomar blev skuldsatta för livet. 2014 infördes en reglering med tillsyn av Finansinspektionen, som alla företag i branschen påstod sig välkomna. Men det är klart de inte gör!

Är det bara jag, eller har det varit tyst om sms-lån sedan dess i media och bland politiker? Det ockerlåneföretag som menar att det känns bra att redovisa den effektiva räntan på mellan 15 och 1000 procent ljuger, men företagen finns kvar. Tusan vet om de inte blir fler för varje dag som går.

Lånen kallas oftast inte sms-lån längre eftersom det har dålig klang, men snabblån eller – min favorit – “mobilt minilån” är samma skit med nya namn. Googla efter fenomenet och du kommer märka att nio av tio länkar går till dessa låneföretag. Den tionde länken går till “låneförmedlare” som gör en “objektiv” jämförelse mellan erbjudanden från de företag som betalat dem bäst.


Och de behöver nog inte vara rädda för att redovisa effektiv årsränta. Deras låntagare bryr sig inte om räntenivån, om de ens vet vad ränta betyder! Här är en undersökning gjord bland gymnasieelever som visar att över 30 procent av dessa i stort sett inte har en aning. De är alltså 15-19 år gamla, redan vuxna i juridisk mening eller nära på, men allt som oftast korkade så klockorna stannar.

Jag tror inte på förbud. Det gör jag sällan, eftersom det inte löser problem utan bara tvingar värdelösa eller skadliga fenomen att byta strategi eller namn och på så vis tvättas rena. Problemet här är att tre av tio gymnasieungdomar inte fattar skillnaden mellan ränta, amortering och skatt och inte skulle kunna räkna ut den totala kostnaden för ett lån om de så hade en pistol mot tinningen. Ändra på det och “mobila minilån” försvinner.

21 kommentarer:

  1. Här kommer dagens "sovjetreplik"...
    Eftersom vissa är oförmögna... att ta ansvar för sin egen ekonomi borde företagen som ger sms-lån betala motsvarande en tobaksskatt till staten. När sms-lånarna i sin tur är såpass oförmögna att de är oförmögna på riktigt så får vi normalfuntade indirekt ta över deras ansvar genom att vi hjälper dem via skattsedeln med försörjningsstöd, skuldsanering osv.
    Då skulle "sms-låne-skatte-fonden" kunna få stå för en del av fiolerna istället för att vi skattebetalare skall lösa ut de oförmögna. Hälsar Lars D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle inte hungerstrejka utanför riksdagen mot en sådan skatt/avgift, men vad hindrar staten från att med samma argument börja beskatta allt som går att missbruka, från kaffe och småkakor till löparskor och gymkort?

      Radera
    2. Touché! Du har helt rätt! Jag känner mig lite som Robert Gustavsson när du lägger fram det så... :-) Stoppa bron, stoppa bron https://www.youtube.com/watch?v=BWmYiBo0TfY Hälsar Lars D

      Radera
    3. Och omoralen i musiken, "Gå gå ner på stan, jaga pensionärer med skärbrännare" :-)!

      Men det är knepigt, jag är inte kategorisk motståndare mot skatter i detta fall om det går att få till det på ett bra sätt.

      Radera
  2. Bra skrivet!! Läskigt att dessa produkter får förekomma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller om man vänder på det, läskigt att dessa produkter har en marknad av människor som tycker att de är tillräckligt prisvärda för att hoppa på.

      Radera
  3. I min gamla blogg skrev under mitten av 00-talet inlägg om att privatekonomi (inklusive sparande, grundläggande juridik och investeringar) borde bli ett obligatoriskt ämne i gymnasiet. Inget har tyvärr hänt på den fronten men uppenbarligen är behovet av en sådan utbildning för ungdomar minst lika stort i dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "skrev jag" skulle det naturligtvis stå, gick lite väl snabbt där.

      Radera
    2. Jag håller med, men tycker gymnasiet är alldeles för sent. Jag skulle gärna se en smygstart redan på mellanstadiet.

      Radera
  4. Jag konstaterar bara, samma som vanligt, att man kan inte lagstifta bort dumhet. Däremot kan lagar säkert skapa ett allt mer passivt folk, som bara blir dummare med tiden.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, då skulle man behöva straffa dumhet juridiskt, inte de som tillhandahåller repet de dumma stryper sig med.

      Radera
  5. Tyst efter 2014 säger du? Hmm, och tyst nu? Hmm, vem bestämmer över dessa ting nu, respektive 2014?
    Visst var det väl ett riksdagsval och därpå en vaktavlösning. Nää, det räcker med demonstrationen den första maj då vi demonstrerar och protesterar mot oss själva. Det ska minsann ingen annan göra...

    p.s. Räknar du med att du fortsatt får publicera fritt här på din blogg nästa år, eller hur ser planerna ut?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror knappast att sms-lån är någon större politisk knäckfråga eller att det skulle göra skillnad att vi fått en ny regering.

      Jag har fullt sjå att utröna vad jag ska göra nästa vecka, men jag vet inte vem som skulle vilja hindra mig att blogga. Inget jag ligger sömnlös över.

      Radera
    2. De statliga över-kuckuna jobbar ju heltid med att stifta lagar som ska göra det möjligt att attackera yttrandefriheten framöver. Någon hade helt säkert blivit kränkt över din blogg, och då är det go natt, om de får som de vill.
      Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

      Radera
    3. Om så vore fallet (jag tvivlar fortfarande) skulle de inte kunna ge mig mer reklam än om de försöker tysta mig.

      Inga jämförelser i övrigt, men James Damore har 110000 Twitterföljare, kanske tusen gånger fler än innan han fick sparken från Google. Hade hans chefer anat att han skulle få en mångmiljonpublik för sina högst rimliga idéer att det finns biologiska skillnader mellan män och kvinnor när de gav honom sparken tror jag inte de hade gjort det.

      Radera
  6. Ett ypperligt steg att börja med skulle ju kunna vara att avskaffa ränteavdraget så inte staten subventionerar dessa ockerräntor som företagen tar ut..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Det kommer aldrig bli ett bättre läge än vid nollränta, och jag fattar inte hur någon politiker - från vänster till höger - kan motivera att de vill sponsra lånande medan de bestraffar sparande.

      Radera
  7. Jag har idag som anställd på en skola suttit i aulan med fyra niondeklasser för att lyssna på en sparbanksanställd som pratade ekonomi, sms-lån, sparande + lite annat.
    Det som slog mig var att många av de orden föredragshållaren sa, de orden kunde inte eleverna.
    Bara för att ge ett par exempel: Ni måste prioritera, alla borde ha en buffert, de tar en ockerränta.
    Här var det inga klockar som stannade utan hela jag som stannade av ren chock hur jäkla icke allmänbildade elever i en 9:a kan vara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ockerränta kan jag förstå om det är lite diffust för en femtonåring (även om de borde ha ett hum), men prioritera och buffert tycker jag borde vara helt begripligt. Men tyvärr är jag inte jätteförvånad.

      Radera
    2. Många vet inte ens vad ränta är, hur ska de då förstå ordet ockerränta.

      Favorit i repris.

      https://www.youtube.com/watch?v=RHRiR2Al9NI

      Radera
    3. Jag hoppas ändå att det inte är "många" som inte vet vad ränta är utan att det handlar om enstaka ungdomar som lyckats missa precis all bildning. Icke desto mindre skrämmande exempel.

      Radera