torsdag 8 mars 2018

Att kunna välja sin egen sjukskrivning

Jag har lyckligtvis aldrig behövt sjukskrivning. Jag har knappt ens haft några sjukdagar, så jag är lite osäker på hur turerna går, men blev förvånad när Aftonbladets publisher (vad det var för fel på "ansvarig utgivare"?) Sofia Olsson Olsén i början av december berättade att hon skulle sjukskriva sig i tre månader. Inte tills vidare, i väntan på att bli frisk utan redan från början i tre månader. Jag hade alltid trott att det är läkare som sjukskriver människor, men det är ju inte det enda som skiljer sig mellan Aftonbladet och världen utanför.


Elaka tungor gjorde gällande att sjukdomen bestod i att hon inte klarade av sitt jobb i samband med att metoo-skandalerna duggade tätt både på och utanför Aftonbladets redaktion. Att hon kallas ”Dubbelnollan” beror kanske inte bara på det besynnerliga efternamnet. Igår hade det i alla fall gått tre månader varpå OO kom på att det var dags att säga upp sig:
Under min rehabiliteringstid har jag kommit fram till att jag vill gå vidare i yrkeslivet.

Eller – rättare sagt – exakt när sjukersättningen skulle sluta ticka in på kontot ”landade” beslutet. Det kan tyckas sniket att ifrågasätta folks sjukdomar, men eftersom två och en halv av de tre månadernas sjukersättning betalas med skattemedel är det vi som står för semest... rehabiliteringstiden.


När politiker inte klarar sitt jobb, eller har klantat sig så till den grad att de behöver ligga lågt ett tag och till och med hålla sig borta från de vanligtvis välvilliga och inställsamma kompisarna i journalistikkåren, brukar de välja att ta ”timeout”, en gammal basketterm som numera betyder rekreation med full lön.

Men även politiker väljer ibland att ”sjukskriva sig” (citattecknen indikerar att jag fortfarande inte är helt säker på att höjdare kan göra detta själva, utan hjälp av läkare). Minns exempelvis det gamla moderata borgarrådet Kristina Axen Olin som behövde litet ledigt 2007-08 för att därefter komma fram till att det var dags att sluta.

Hur stod det i Djurfarmen, "All animals are equal, but some animals are more equal than others".

24 kommentarer:

  1. Sånt här gör mig förbannad! Sitter just nu hemma efter en operation där de snittat upp magen på mig. Jag har ett fysiskt jobb där jag lyfter 15-20 saker dagligen och jag får enligt läkaren inte lyfta tyngre än max 5 kilo på 6-8 veckor. Samtidigt får jag bara en vecka sjukskrivning åt gången och krigar just nu med just det, har bara fått 1 v sjukskrivning och varit hemma snart 4 v och behöver vara hemma minst 2-3 till.

    Senast när jag bröt armen tvingades jag jobba med gipsad arm.

    Mvh / Frihetsmaskinen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lyfter 15-20 kilos saker skulle det stå ;)

      Radera
    2. Ah, vad synd, 15-20 saker var roligare. Och så lyfter du lön också :-).

      Men tillbaka till ämnet. Visst är det märkligt att inte du kan få en månad i taget med möjlighet att själv ta kontakt med läkaren om du blir frisk innan tiden gått ut ifall Sofia OO samtidigt kan få ett kvartals sjukpenning åt gången bara för att hon tyckte det var svårt att motivera varför Lasse Kronér skulle hängas ut med namn och bild för att han skrivit ett snusk-sms till en kvinna som han senare flyttade ihop med samtidigt som de egna medarbetarna Fredrik och Ehsan inte skulle hängas ut eftersom det saknade allmänintresse.

      Radera
  2. Ja, det är märkligt om hur politiker och andra offentliga person bara kan "sjukskriva" sig medans vanliga hårt jobbande medborgare och skattebetalare inte får bli det.

    Var det inte assistansersättningen som typ försvann? Anledningen var för mycket mygel, istället för att åtgärda myglet.

    Att Aftonbladet inte valde att skriva om Ehsan och Virtanen är faktiskt fullt förståeligt. De har även ett personalansvar..

    Det märkliga var hur andra medier duckade att hänga ut dem, men var glada i att hänga ut andra personer i #metoo.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag minns inte exakt hur det var med assistentersättningen, men tror din historiebeskrivning är hyfsat rätt. Problemet är väl att man hårdnackat vägrar erkänna myglet innan det är så utbrett att det inte verkar gå att göra något åt. Hade man redan från början slagit ner på det, anställt fler kontrollanter (uppenbarligen sparar de in sin egen lön) och straffat hårt vore det en signal mot potentiella fuskare att inte ens försöka.

      Ehsan hade egentligen redan slutat på Aftonbladet, så då faller personalansvaret, men jag kan köpa ditt försvar. Min kritik handlar egentligen mer om att man subjektivt hänger ut en del medan andra ska skyddas till varje pris. Kronér, Timell och Bylund (märkligt nog de enda jag kommer på i sammanhanget som inte är uttalat vänster) skulle hängas ut ögonaböj medan Ehsan, Virtanen, Oisin, Soran och många fler skyddades. Allmänintresset (som jag för övrigt tycker är exakt noll för samtliga ovannämnda exempel) kan ju inte vara avhängigt av var de befinner sig på höger-vänster-skalan i svensk politik.

      Radera
  3. Men sluta nu Micke, nu blir jag så upprörd att jag börjar hyperventilera....
    Vanliga människor ska jobba med cancer och alla möjliga sjukdomar, men det är skillnad på folk och folk. Jag vill också ha lön från staten, vem sjukskriver mig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ÄR skillnad på folk och folk. Helt klart.

      Radera
  4. Förmodligen heter det väl bara "sjukskriven" för att det låter bättre. I själva verket är de väl bara hemma med full lön, med arbetsgivarens goda minne. Försäkringskassan är nog knappast inblandad i de här fallen.
    Om man skulle ta ett snack med chefen imorgon. Tre månader "sjukskrivning" skulle inte sitta illa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill inte utesluta att hon haft ett helvete, är utbränd och verkligen inte har kunnat arbeta under dessa 90 dagar, men det är märkligt att hon redan i förväg visste att hon behövde (och skulle få) tre månader, och att hon blir frisk precis efter tre månader. För nu har jag inte hört något om fortsatt rehabilitering. Vips så blev hon frisk!

      Radera
  5. I det här fallet så får man väl misstänka att det helt enkelt var "time out", enklast så... med tanke på allt som hänt.

    Nu ska man ju iof inte utesluta att hon blev knäckt kanske. Och på tal om det så anser jag att dagens Försäkringskassa är ett jävla skit, som någon borde åtgärda. Om det nu ens är möjligt efter det att Eliasson gått bärsärkagång där med. Varför har vi ett enormt stort antal "handläggare" utan medicinsk kunskap, men vars uppgift är att ifrågasätta den bedömning läkarna gör av sjuka människor? Det är ett enormt cyniskt sätt att hantera människor på, och det kostar förmodligen betydligt mer än vad det smakar.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Timeout ligger i farans riktning...

      Jag vet verkligen ingenting om hur Försäkringskassan funkar (eller inte funkar). Det man hör är ju mest skit, men det är väl förhoppningsvis extremerna som kommer ut.

      Radera
    2. Nu har väl Eliasson gjort sitt bästa att förstöra FK också. Men jag tror egentligen att FK gör ett utmärkt jobb, det är väl snarare fel på direktiven de får uppifrån. FK gör nog ett utmärkt jobb. Det utmärkta jobbet gör tyvärr att många hamnar i kläm.

      Radera
    3. Att de får dumma och märkliga direktiv uppifrån förutsätter jag (jag menar, varför skulle just denna myndighet vara undantagen, särskilt efter att ha haft Dan "Haveriet" Eliasson som chef). Om de gör ett bra jobb utifrån förutsättningarna vet jag inte. Eller alltså om de ens varit inblandade här, att inte OO bara ljög om det.

      Radera
  6. Begreppet "sjukskriva sig" gäller egentligen bara första veckan, för sedan behöver man läkarintyg och då är det läkaren som sjukskriver dig. Men nästan alla talar om att "sjukskriva sig" som om man själv både bedömer sjukdomen och behovet av vila samt utfärdar intygen. Även om det bara är ord så visar det på en inställning till sjukskrivningsprocessen som kan vara väldigt frustrerande för ffa distriktsläkare.

    En ganska stor patientkategori på vårdcentralerna vill vara sjukskrivna fastän distriktsläkaren inte tycker att det är motiverat eller bra. En annan kategori behöver och får sjukskrivning från läkaren men stöter på patrull hos försäkringskassan.

    Angående OO så hoppas jag att hon pga "särskilt påfrestande situation" eller annan kreativ formulering från arbetsgivaren fick tillåtelse att vara hemma med full lön. Det är bäst för då betalar arbetsgivaren för kalaset och OO är samtidigt ganska frisk, vilket är bäst för alla. Det andra alternativet är att hon varit hos en läkare som bedömt hennes stressymptom som tillräckligt allvarliga för att motivera 3 månader sjukskrivning. Därefter kan hon meddela arbetsgivaren och läsarna att hon "sjukskriver sig" i 3 månader. Att det skulle röra sig om annan sjuklighet såsom t.ex. bihåleinflammation, benbrott eller cancer är orimligt.

    Om det är lätt eller inte att simulera eller överdriva sina stressymptom är en annan femma. Och vi kan nog inte veta hur allvarliga OO´s symptom var. Om hennes hjärna på riktigt var på väg att sluta fungera normalt så är 3 månader sjukskrivning en billig peng för samhället att betala jämfört med 3 års sjukskrivning. Om hon å andra sidan simulerade och överdrev så är det såklart en stor förlust för samhället och vår tilltro till systemet.

    MVH /GI

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast om hon i själva verket fick betald semester från arbetsgivaren är det ju inte ett sätt att uttrycka sig utan ren lögn. Nu jobbade hon ju på Aftonbladet, så det vore kanske ändå ingen högoddsare.

      Om hon istället (vilket jag utgått ifrån, men inte vet) fick tre månaders sjukskrivning från en läkare pga stressen det måste vara att inte vara i närheten av att klara av sitt jobb tycker jag det är upprörande att beslutet inte omprövas åtminstone månadsvis.

      Radera
    2. Kan vara viktigt att man går ut med korrekta uppgifter så att man inte ger signalen att det går att bara knalla ner till närmaste VC och bli sjukskriven i tre månader om man möter motgångar i livet eller på arbetsplatsen. En läkare berättade för mig att många patienter idag går till husläkaren och ger denne förslag på hur lång sjukskrivning man tänkt sig när det handlar om upplevd trötthet, depp eller utmattning. Att man skulle behöva en månad för att vila, typ.

      Tror tyvärr man bjuder in till det idag. Inte-palla-vardagskraven-sjukan.

      Radera
    3. Fan vet om det inte funkar. Åtminstone om man tillhör den nya adeln, journalistkåren.

      Radera
  7. Intressant hur det ljugs om eller fifflas med försäkringssystemen. Som Micke påpekar kan man i många fall sjukskriva sig själv en vecka. Dock kräver vissa arbetsgivare ett sjukintyg från första dagen (vissa snabbmatskedjor) vilket sjukvården dock inte är tvungen att utfärda men oftast gör det för patientens skull. Sjukintyg utfärdas alltid av läkare utifrån patientens symtom och diagnos. Till sin hjälp har läkarna socialstyrelsens beslutsstöd. Detta anger vilken typ av sjukskrivning som kan vara aktuell i olika fall. Sedan granskas mycket riktigt sjukintyget av försäkringskassan (och ev dess läkare) och vid tveksamheter begärs kompletteringar av den utfärdande läkaren eller så avslås sjukersättningen direkt.

    I OOs fall "sjukskrev" hon sig uppenbarligen för att hon inte orkade vara på jobbet (pga kritik mot hur hon tidigare agerat). De diagnoser som kan bli aktuella är då psykisk sjukdom i form av endera akut stressreaktion (övergående) eller utmattningsdepression (långvariga besvär). För den första rekommenderas upp till 4v återhämtning medan i det andra fallet upp till 6 månader eller kanske ett helt år. För en stressreaktion kan knappast OO själv bestämma att hon vill ha 3 månaders sjukskrivning. Behandling är vanligen samtal hos kurator eller psykolog. För utmattningsdepression kan hon inte heller veta att hon kommer att bli bra efter exakt 3 månader. Här krävs oftast rehabilitering där arbetsgivare och företagshälsovård kontaktas. Ofta långsam återgång till anpassade uppgifter eller annan tjänst hos arbetsgivaren. Kan stämma om personen gjort successiva försök att återgå men misslyckats pga kvarvarande stresskänslighet som efter 3 månader gjort att hon inser att återgång är omöjlig. Dock kan patienten omöjligen ha vetat detta innan! I så fall har OO lurat sig till en sjukskrivning eller bara kommit med en "beställning" hos sin vc.
    Slutligen återstår bara som Micke påpekar att hon fått 3 månaders (betald) ledighet med sin arbetsgivares god minne. Något som inte stämmer är det uppenbarligen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känns kostsamt det där med sjukintyg första dagen. Det är ju inte ens säkert att du får tid på vårdcentralen den dag du är sjuk? Hur funkar det i praktiken egentligen? Är det inte risk att man får en massa snoriga medarbetare som står och nyser över hamburgarna för att de inte har tid eller ork att jaga ett intyg.

      Radera
    2. Oavsett om det var akut stress eller utmattningsdepression tycker jag att det borde följas upp med tätare intervaller. Hade hon gått hos psykolog under de här månaderna vore det en bra idé att berätta det eftersom hon måste förstå att det ser ut som att hon bara var lat och konflikträdd. Här ligger en gravad kennel.

      De arbetsplatser jag varit på som krävt sjukintyg från start har bara gjort det av vissa anställda med hög sjukfrånvaro, ofta i ett mönster som passar chockerande väl ihop med sändningar av stora sportevenemang såsom fotbolls-VM och OS.

      Radera
  8. Här tycker jag att man kan bereda plats för SSU-ordförande som väl tog taxi från Sälen till Stockholm för 8000 kr, med motiveringen att han skulle på ett möte. Tills någon avslöjade att han aldrig dök upp på mötet?! Och när detta kom till allmänhetens kännedom drabbades han av plötslig utmattning och sjukskrev sig.

    Det handlar ENBART om att hoppas slippa stå till svars för sina handlingar och därmed kunna undvika folks starka reaktioner. Ingenting annat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mannen med det likaledes robotaktiga utseendet som namnet Philip Botström: https://sparosverige.blogspot.se/2017/03/hur-lite-ar-for-billigt.html

      Radera
  9. För att inte tala om hur sliskig han ser ut...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du fattar hur många minoritetsgrupper du gav dig på nu? Jag får det till minst fyra. Fem om man räknar in idiot, men jag är osäker på om inte det är en majoritetsgrupp.

      Nåväl, jag tar avstånd för säkerhets skull :-).

      Radera