måndag 9 april 2018

Aktier för nybörjare

Nyligen dampade jag i bloggen på användandet av engelska facktermer, men troligen gör vi oss alla skyldiga till att använda obegripliga uttryck helt i onödan, vilket kan få folk som inte är aktiva på börsen att få känslan att det här verkar svårt. Jag fick lite aktiefrågor i gårdagens kommentarsfält och lovade att göra ett inlägg av det. Så här löd kommentaren:


Först och främst, de enda dumma frågorna är de oställda. Jag utger mig inte för att vara någon aktieexpert, men har ändå handlat med aktier i 30 år, så något har jag förhoppningsvis snappat upp. Vi tar det från början:

Korkat att spara på sparkonto?

Absolut inte! I vissa lägen är det t o m att föredra framför börsen. Generellt tycker jag att alldeles för många är alldeles för rädda att ha pengar på banken. Fast långsiktigt har börsen gett bättre avkastning än alla andra sparformer, så är det pengar man kan avvara ett tag är börsen oftast bäst plats att lägga dem, i aktier eller fonder.

Fast ett valv vore ju rätt coolt...

Hur börjar man som komplett novis?

Försiktigt! Som med det mesta, börja med att doppa tårna och ta det därifrån. Läs på, köp några småposter och lär dig hur det funkar.

Hur mycket pengar är bra att börja med? 20000-50000?

Det beror på hur privatekonomin ser ut. Det brukar sägas att man inte ska satsa pengar på börsen som man kan behöva inom det närmaste året. Jag tycker att den regeln måste anpassas till ekonomin i övrigt. Har man hög lön från ett stabilt jobb, och låga fasta utgifter skulle jag inte ta så hårt på det. Har man däremot låga marginaler, ett tillfälligt jobb och betalningsansvar för ett halvt knattefotbollslag är kanske ett år i minsta laget.

Vi vänder på det. De lägsta courtagen hos Avanza, Nordnet, Degiro och kanske någon till är 0-1 kr per affär och nu är ju systemet med aktieposter avvecklat. Därför kan man köpa en enda aktie i ett bolag till ett värde av någon hundring och följaktligen en bred portfölj med aktier i ett tiotal bolag för en tusenlapp eller två.

Med aktier för tusen kronor blir en nettoavkastning på tio procent bara en hundring, vilket man kanske inte vill lägga ner en massa tid på att få, men som provperiod funkar det. Så välj belopp efter plånboken, och definitivt inte efter andras förslag.

Ett alternativ för att få till bredd med en låg insats är att köpa aktiefonder, traditionella eller börshandlade. En del tycker fonder är tråkigt. För egen del tycker jag ingen investering som ger bra avkastning är tråkig, men jag kanske är ovanligt lättroad.


Var hittar man information?

Här finns massor av svar beroende på ens konsumtionsmönster. Själv gillar jag poddar och bloggar (se listan till höger). Jag är inte lika förtjust i ekonomitidningar, men skummar ofta Placera, Affärsvärlden, DI och missar sällan Marcus Hernhags fredagschat i Privata Affärer.

Och böcker. Även där vill jag slå ett slag för Hernhag, som skrivit ett par bra böcker. Samma sak med Claes Hemberg, som skriver väldigt grundläggande. Per H Börjessons ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer” tycker jag också är en bra nybörjarbok för sparandet i stort. Överhuvudtaget tycker jag att det är en bra idé att gå igenom bibliotekets privatekonomihylla, bläddra och kolla vilka som har rätt inriktning på rätt nivå.

Och - kanske viktigast av allt - sluta aldrig fråga och samla information. Det finns en massa människor som samlat på sig kunskaper och gärna delar med sig. Och nu hoppas och tror jag att läsarna kommer att bevisa detta genom att dela med sig av sina bästa tips för nybörjare på börsen.

25 kommentarer:

  1. Är man total nybörjare tycker jag att denna aktie och analysskola, står sig väldigt bra än idag!

    http://www.investeraren.se

    Det är många som har hållit på i många år och har inte ett försumbart kapital, som inte har koll på dessa grunder.
    Kalle56

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips (även om jag inte kan begripa varför jag inte står med på listan över favoritbloggar)!

      Radera
    2. Denna är så gammal, att jag tvivlar på att din blogg var född.
      Kalle56

      Radera
    3. Den finns med på "övriga", men jag får väl intala mig att "favorit"-listan redan var full :-).

      Radera
  2. Bra sammanfattning! :)
    Är man tjej/kvinna vill jag slå ett slag för Economista-imperiumet. Flera grymma grupper på Facebook och åtminstone två böcker skrivna av grundarna (Löwengrip och Hadenius). På Facebook har även Christina Engelen en väldigt bra grupp kring aktier och börsen för tjejer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår ju inte varför kvinnor prompt måste förminska sig till ett kön genom att starta separatistiska grupper och fora, men funkar det är det väl bra.

      Själv vill jag gärna lyssna på smarta och inspirerande människor. Huruvida de har Y-kromosomer och bröst är inte en faktor.

      Radera
    2. Troligen därför att kvinnor får mindre utrymme än män i blandade grupper, och ofta blir förminskade. Tyvärr så ser det ut för oss.
      Kolla vilken panel som helst, och räkna tid för män resp kvinnor.
      Men i den bästa av världar så är det inte så.

      Radera
    3. Kan det inte bli självuppfyllande då? Startar man egna grupper distanserar man sig från de blandade.

      Jag vet inte vilken typ av paneler du tänker på. De jag spontant tänker på är nyhetspaneler på SVT, som vanligtvis (alltid?) består av tre personer, två kvinnor och en man, alternativt tre kvinnor, även de gånger ämnet är sport, där det gissningsvis är fler män både bland utövare och bevakare. Eftersom jag saknar tv och ganska aktivt undviker den typen av program har jag bara en subjektiv och ogrundad känsla. Någon som följer programmet kanske kan bekräfta eller ge en annan bild.

      Radera
    4. Det är en stor fördel med att vara man. Man är tillåten att läsa även bloggar skrivna av kvinnor och enbart bedöma dom efter innehåll!
      Kalle56

      Radera
    5. Bra, för några kloka ekonomer och ekonomiprofiler vars åsikter och kunskaper jag vill ta del av har "defekten" av att vara kvinnor ;-).

      Radera
    6. Även om jag är ytterst tveksam till Isabella L (hon verkar ha en förmåga att frisera siffrorna lite) så gillar jag Economista som grupp/er. Men hur hittar jag den andra gruppen, den av Engelen ?

      Radera
    7. Jag är med i många grupper på FB som handlar om aktier/sparande, men de bästa är Economista-grupperna och Engelens grupp. Högt i tak och väldigt aktiva grupper. Så brösten har inte så stor inverkan som du vill tro.
      Engelens grupp heter "Tjejer som gillar aktier". Sök så hittar du den.

      Radera
    8. Ja, aktier verkar vara mycket mer intressant än bröst. Ser att det finns en FB-grupp som heter "Vi som gillar bröst, men inte på killar" och den har bara en medlem trots att troligen de flesta - över könsbarriärerna - håller med om premissen :-).

      Radera
    9. Hahahaha! Den gruppen hade nog kunnat bli stor, tror bara det handlar om brist på marknadsföring. Du ska inte bli medlem? :)

      Radera
    10. Nej, jag vill inte ens vara medlem i Facebook :-).

      Radera
  3. Som vanligt ett bra inlägg. Det här borde ingå i grundskolan, men eftersom den är socialistiskt färgad är det väl fult att tjäna pengar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker inte att det borde vara så. Sparande och behovet av oberoende är viktigare ju mindre spelare man är. Rika direktörer kommer alltid klara sig, det är för ensamstående städare med tre barn det är viktigt att ta hand om sin ekonomi.

      Radera
    2. Helt enig där, det borde absolut vara så. Dessvärre är skolan enormt dålig på att prata ekonomi. Det är bara i hemkunskap det blir lite ekonomi, men det är på tok för lite.

      Radera
    3. Helt sant. De flesta som blir hemkunskapslärare brinner för matlagning. Få av dem brinner för privatekonomi.

      Radera
  4. Ett bra tips anser jag vara att gå med i Aktiespararna tidigt. Då kan man träffa likasinnade, ta del av bra utbildningar mm.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv försökte jag kommunicera med chefredaktören på deras tidning, men efter att han två gånger lät bli att ens svara på mejl kände jag mig väldigt färdig med hela organisationen, men det kan ju vara en bra grej ändå. För någon annan.

      Radera
    2. Haha det var den sämsta anledningen jag hört. Folk har så absurda förväntningar på att alla ska besvara emailen inom 5 sekunder idag. Man kan ju ha annat för sig ibland, kanske tom vara på semester? Men, hur som helst så bör man alltid börja med att utbilda sig innan man satsar sina surt förvärvade slantar. Och där anser jag att Aktiespararna erbjuder en god start faktiskt. Men visst, kanske inte för alla.
      Mvh

      Radera
    3. Vem har pratat om fem sekunder. Det här var fyra år sedan och jag väntar fortfarande. Vad tycker du är rimlig svarstid på mejl - fem år, tio, femton?

      Radera
  5. Tack för alla råd och tips.Jag ska börja med att gå till bibblan för att låna någon/några av de föreslagna böckerna. Kan verkligen hålla med om att ekonomi borde stå på skolschemat, helst från första klass. Tänker på den enkät finansinspektionen gick ut med, ett antal enkla frågor, resultatet var skrämmande./ Mvh Aktienovisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är skit att inte skolan hängt med där. Tack vare ny teknik blir vi ju "utsatta" för ekonomi så mycket tidigare i livet. Då borde det vara skolans uppgift att ge oss redskap för att hantera det. Antalet sms-lån bland unga borde vara bevis nog på att detta inte funkar.

      Radera