tisdag 17 april 2018

En liten bankavgift

Ibland hör jag talas om folk som har abonnemang de inte känner till. Någon har dragit en slant från kontot varje månad i ett par år utan att kontoinnehavaren märkt det. Det skulle inte kunna hända mig för jag har järnkoll på mina bankkonton. Varje börsdag matar jag in mina saldon och aktuell kurs för alla mina värdepapper i ett kalkylblad. Det flyttas inga pengar utan att jag vet om det.


Men plötsligt händer det. Någon betalar mig pengar jag glömt bort eller inte räknat med, och på meddelandet till betalningsmottagaren står en sifferkombination som jag inte blir ett dugg klokare av. Vanligtvis är det Skatteverket som vill ge mig skatteåterbäring.

Den här gången var det dock inte Skatteverket, och eftersom jag inte kunde räkna ut vem som annars vill ge mig pengar utan motprestation (ytterst få vill det) drog jag iväg ett meddelande till banken för att fråga dem. Egentligen ville jag veta hur jag själv skulle hitta informationen för jag utgick ifrån att det går att klicka någonstans och få upp det på skärmen. Det tog några dagar, men till slut fick jag svar.


Swedbank alltså! Det drar ner möjliga betalare till ett par miljoner svenskar och företag. För att komma närmare en lösning på mysteriet måste jag betala 150 kr till banken som redan tar en månadsavgift av mig som tack för att jag lånar ut mina pengar gratis till dem. Jag vet inte om ett transaktionsunderlag (jag vet inte ens vad det är) skulle besvara frågan. Däremot vet jag att svaret inte är värt 150 kr, som är obetydligt lägre än transaktionen.

Det här är varken ett stort problem för mig eller för mänskligheten, men jag tycker att systemet känns märkligt. Om jag går in på banken för att sätta in pengar på ett konto (förutsatt att jag lyckas hitta en bank som hanterar kontanter, de är ju som bekant allt mer sällsynta) kommer bankkassörskan fråga mig varifrån pengarna kommer och jag måste legitimera mig. Den här proceduren tvingas jag genomgå även om jag ska sätta in mina egna pengar på mitt eget konto.


Om däremot någon annan sätter in pengar på mitt konto via sin internetbank får jag som kontoinnehavare inte per automatik (kanske inte på något sätt) reda på vem som satt in dem. Nästa gång jag gör en kontantinsättning och får frågan varifrån pengarna kommer tänker jag svara att den informationen kostar 150 spänn.

13 kommentarer:

  1. Jag tröttnade på dessa jobbiga frågor så numera använder jag insättningsautomater. Helt perfekt.

    Jag har också stört mig på att man i kontohistoriken inte kan få fram fler detaljer. Alla rader borde vara klickbara för att åtminstone få reda på källan till en insättning/uttag. Ett mysko nummer blir man inte klokare av.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min lokala banks insättningsautomat har ALDRIG funkat. Där står ofta en kö av 3-4 personer som försöker igen och igen.

      Men tyvärr är det inte särskilt ofta jag har kontanter att sätta in, så det är lite av ett ickeproblem för mig. Men grymt irriterande att banken vill veta allt om mina transaktioner medan jag får betala 150 kr om jag vill veta det mest grundläggande om deras.

      Radera
    2. Finns en på baksidan av åhlens city i Sthlm som alltid funkar. Mvh Linda

      Radera
    3. Bra att de finns, men jag har 17 km dit.

      Radera
  2. Anmäl banken till FI (Finansinspektionen alltså, inte feministfjantarna) och skriv att du tror att det handlar om penningtvätt eftersom banken inte vill uppge varifrån pengarna kommer. Endera får du svar på frågan eller så får du säkert en intressant skriftväxling med FI att publicera i ett kommande blogginlägg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Fantastiskt kreativt förslag!

      Radera
    2. Ser fram emot blogginlägget!

      Radera
    3. Vi får se. Än så länge har jag inte ens hunnit in på Finansinspektionens hemsida. Det går inte fort när det går långsamt :-).

      Radera
  3. Hade samma problem med en sparbank. Mot en avgift på 50 kr, kunde jag få reda på vem som givit mig pengar!

    Visade sig vara ett äldre par som vimsat till det lite vid en betalning.

    Återsände pengarna med ett avdrag för 50 kr, som dom hade förståelse för.

    Annars är det en vanlig bedrägeri metod att ta ett lån i någon annans namn och när pengarna ramlar in på dennes konto, kontaktar man personen och säger att det blivit ett fel och ber dom föra över pengarna till bedragarna.
    Så ramlar det in pengar på kontot och du senare blir kontaktad av den "rätte" ägaren så säg alltid att du kräver att få göra en kontroll på han bekostnad innan du för dom vidare!
    Kalle56

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bäst i den klassen är Bengt Sändh som fick en p-bot och betalade in rätt belopp på en helt egen blankett med meddelandet: "Grattis på födelsedagen, Gunnar!"

      Parkeringsbolaget kontaktade honom då och frågade vad han menade. "Ajdå, kom de pengarna till er? Det var ju inte meningen." Så de skickade tillbaka pengarna till Sändhs konto. Några veckor senare fick han påminnelse på p-boten, varpå han kunde säga att han redan betalat den och visa kvitto på inbetalningen :-).

      Radera
    2. Haha, den där med P-boten ska jag testa nästa gång!

      Radera
    3. Han skrev om den i "Handbok i olydnad" 1991. Kan tänkas att kryphålet täppts till, men det är värt ett försök. Jag är inte säker på att de kan kräva att man använder deras blankett eller OCR-nummer.

      Radera