fredag 27 april 2018

Jag trodde ockerhyror var förbjudna

Om jag hyr ut en hyresrätt får jag inte ta mer än ”marknadsmässig hyra”, men om kommunen hyr ut en markplätt finns inga begränsningar. Jo, om det finns väggar och tak får inte de heller ta i så de kräks, men en bit plan mark verkar få kosta hur mycket som helst.


Häromdagen tvingades jag betala för att ställa ifrån mig bilen på en sådan här ruta. Det kan jag tycka är rimligt, beroende på vad det kostar. Här var det ett sjukhus som tog 20 kr/timme för dessa nio kvadratmeter, i kallhyra utan vatten och avlopp.

En tjuga är kanske inte så farligt, men innan jag kom därifrån hade det kostat mig 110 kr och det kan jag veckohandla för. Så jag började fundera över rimligheten i beloppet. 20 kr/timme gör 14400 kr/månad. Helt okej för en femrummare på 120 kvm, inte för en p-ruta. Hur kan det ens vara tillåtet? Skulle man kunna komma runt begränsningarna i andrahandsuthyrningar av bostäder genom att sätta in en garageport och kalla lokalen för parkering?

Vadå hus?! Det här är en carport!

Vårt samhälle är uppbyggt kring bilen, och i detta fall hade jag inget val, jag var tvungen att ha med mig bilen och jag kunde inte parkera en halvmil bort där jag kanske hade hittat en billigare parkering. Som Stefan Sauk sa i en av sina Lorrymonologer: ”Vad fan vill de? Ska man stoppa bilen i fickan eller?!

27 kommentarer:

  1. Bra reflektion. Det är sinnessjukt, precis som priset på bränsle. Båda delarna drivs upp av miljöfanatiker och kommuner som inte klarar av att hantera sin ekonomi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det märkligt att människor i miljöns namn motsätter sig att folk parkerar bilen (eller slipper stå i timslånga köer).

      Radera
  2. På mitt sjukhus råder liknande ocker, utanför akutmottagning får man stå 20 min(!) för 1 kr/min. Vad vill man uppnå? Fler hjärtinfarkter?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kanske tror att någon enda patient i världshistorien blivit färdigbehandlad på 20 minuter :-).

      Men allvarligt, en halvtimmes gratisparkering med P-skiva borde vara standard utanför akutmottagningar. Man borde åtminstone få lämna av en sjuk/skadad patient innan man åker och parkerar dyrare. För sedan tar det ju alltid 3-10 timmar innan man får hjälp.

      Radera
    2. Har du fått hjälp på 10 timmar?! Mig tog dom fel anamnes på så jag fick ligga på bänkarna utanför i 12h med gallsten innan dom konstaterade att dom inte brukar göra något åt 26-åringar med ryggproblem (?!!!). Det var min bästa erfarenhet, annars har de opererat mig utan bedövning då jag berättade att jag var ”immun” mot morfin, men det spelade tydligen ingen roll.

      Svensk sjukvård… hade hellre haft som i USA, där får i alla fall de med pengar hjälp, här får ju ingen det.

      Radera
    3. Men vi har i alla fall gratis parkering utanför akuten, så det är ju lite plåster på såren ;)

      Radera
    4. Hellre p-avgift än 12 timmars gallstenssmärtor. Om man får välja, men det får man ju inte.

      Radera
    5. DU kan få hjälp med pengar i Sverige också. Privat sjukförsäkring så har du en telefonlinje att ringa till dygnet runt och bokning till specialist inom 48 timmar oftast.

      Radera
    6. Då ska man nog vara ung och frisk när man tar försäkringen. Det var inte aktuellt i det här fallet.

      Radera
    7. Jag syftade mest på anonyms kommentar att i Sverige får ingen hjälp. Du måste vara under 65 år att få privat sjukvårdsförsäkring. Däremot är det inget som hindrar att köpa vården med pengar. Innan jag köpte försäkring betalade jag ofta för saker privat för jag ville inte vänta.

      Radera
    8. Aha, då är jag med! Mm, trist bara att man ska behöva betala för vård flera gånger. Först på skatten, sedan i en försäkring, och förhoppningsvis slipper man utnyttja bägge.

      Radera
  3. Priset på många väl fungerande marknader är produktens/tjänstens kostnad plus ett litet påslag. I andra fall tar säljaren helt enkelt ut så mycket som de tror du kan betala. Speciellt i monopolsituationer (som p-platser i begärliga lägen) blir då kostnaderna höga. Sedan försvaras de med diverse moraliska, etiska, hälso eller miljömässiga argument.

    Gratis p-platser för personalen var fram till för några år grundregeln vid de flesta sjukhus tills någon kontaktade skattemyndigheten angående denna "orättvisa". Myndigheten beslutade att det var en otillåten löneförmån och arbetsgivaren uppmanades att ta ut en avgift på samma nivå kommunens p-platser. Givetvis blev det ett rabalder där vissa sjukhus nu tar ut mycket höga avgifter (för att hjälpa de anställda att undgå en otillåten förmån) och vissa andra knappt något alls, helt beroende på hur de tolkar beslutet.

    I den bästa av världar borde parkeringen vid akuten vara gratis men det är nog ett större administrativt/politiskt problem än ett rent praktiskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just detta argument med förmånsbeskattning användes på det lokala sjukhuset för att höga månadskostnaden för parkeringskort med ca 30%. Det som är intressant är att tvärs över gatan har universitetet sina parkeringar för halva priset... ja halva. Inget snack om förmånsbeskattning där, ännu. Hur det kan vara en otillåten löneförmån att låta folk parkera gratis för att kunna sköta sitt arbete är för mig en gåta. Snack om ständiga förbättringar inom sjukvården blir ju alltid ständiga försämringar för några (oftast personalen).

      Radera
    2. Finns mängdre med arbetsgivare som låter sina anställda parkera gratis. På mindre orter är detta ofta inget problem utan det är väl snarare ett "storstadsproblem" där miljömaffian försöker göra livet surt för bilåkare.

      Jadu, det där med otillåtna förmåner är en djungel, ibland försöker myndigheterna få till det att diverse saker en arbetsgivare tillhandahåller är "beskattningsbara förmåner". Ibland lyckas de och ibland inte...

      Radera
    3. Ja, vad tusan ska man göra om man måste på sjukhus med en patient som har bråttom - bara att betala. Att en högre p-avgift skulle gå att försvara med miljöskäl övergår mitt förstånd, men kan man införa feministisk snöröjning tror jag allt är möjligt.

      På min sista anställning hade jag gratis p-plats med motorvärmare. Att ta upp det som någon slags förmån föll mig aldrig in. Att kunna parkera vid jobbet är ju ingen förmån för jobbet, det är en förUTSÄTTNING.

      Radera
  4. Det är väl ungefär samma ockerhyra som när man bor på hotell. 25000 Kr i månaden för 15 kvadratmeter bostadsyta. Snacka om överpris!

    Vill man inte betala överpris för att hyra parkering kan man ju alltid köpa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/rekorddyr-parkeringsplats-saljs-i-vasastan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast ska man jämföra känns 15 kvm med badrum, städning och vikt snibb på toapappret som mycket mer för pengarna än 9 kvm asfalt.

      Här ute i förorten klarar man sig än så länge under halvmiljonen: https://sparosverige.blogspot.se/2017/10/p-bubbla.html

      Radera
  5. Är det inte så att det ofta finns ett dygnspris på t.ex. 250 kr? Jag ska till Stockholm (Sveavägen) om några veckor och kollade vart man kunde ställa bilen. De flesta parkeringshus på Östermalm var ju svindyra per timme (20-40 kr) men de hade dygnspris på runt 250 kr, vilket är helt rimligt tycker jag. Det hade varit helt orimligt om det hade tickat 40 kr /timme dygnet runt under de två dagar jag ska vara där. Ska bo hos en bekant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där jag parkerade var det p-förbud nattetid, så det framgick inte. Men dygnspris är inte helt ovanligt.

      Radera
  6. Det kostar att ligga på världstoppen i bistånd till allt och alla, helt enkelt. Det kostar bra jävla mycket.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
  7. Just i ditt fall Larsson så har du väl i ditt företag möjlighet att dra av kostnader som kan relateras till intäkter. Nu har du ju med detta i denna postning vilket innebär att det är en relevant kostnad för intjäningen.

    Antar att du även skriver åt andra uppdragsgivare, så intäktskällan behöver nödvändigtvis inte endast vara denna bloggpost utan kan naturligtvis vara flera, vilka direkt behandlar just denna fråga om just denna plats vid detta tillfälle.

    Annars allmänt vad gäller parkering verkar det ha gått från att bli försöka bli av med långtidsparkerare/skrothögar till att bli en rejäl intjäningspost för markägaren.

    Men eftersom vården i Sverige är gratis - enligt prisbelönt reporter på SVT - så är det väl någon kamrertyp som har läst i statuterna och tipsat vännerna politikerna om att parkering, ja det är inte vård, och därför kan vi ta in de pengar som egentligen tillhör staten (landstingen), dvs dina pengar, via parkeringen istället.

    Det är dessutom bra för jämställdheten (inflika valfritt alternativt värdeord här), för alla vet ju vem/vilka det är som innehar bil.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med den logiken skulle jag kunna dra av exakt allt på företaget. Om jag inte äter skulle jag dö och kan inte klara mina åtaganden... Tyvärr gör Skatteverket andra tolkningar, och att inte tolka som dem riskerar att bli dyrt.

      Parkerar verkar helt klart ha blivit big business. Jag minns en tid när man kunde parkera gratis här och där. Undrar hur långt från Stockholm man måste för att hitta gratisparkeringar idag. Nyköping och Bålsta? Utanför sjukhusen i stan var det länge sedan man fick stå ens tio minuter, och det retar mig.

      Radera
    2. Äta på företaget - kallas väl för representation? Tjänsteresa för insamlande av fakta, träffa kunder och intervjua uppgiftslämnare - ej avdragsgillt?

      Däremot är väl knappast begravningsavgiften avdragsgill på företaget.....

      Radera
    3. Om man äter med andra, jag kan inte representera mig själv i mitt kök :-). Tjänsteresa - avdragsgill, sjukbesök som anhörig - ej avdragsgillt.

      Radera
  8. Nu brukar det ju anses vara lite ofint att kommentera på gamla inlägg. Uppskattar bloggen trots att (eller tack vare, kanske) vi antagligen står hyfsat lång ifrån politiskt. V-anhängare som jag är, bra spar- och investeringstips och småroligt raljerande uppskattas dock. (Ja, jag röstar V, gillar Sjöstedt och investerar aktivt på börsen. Visst, det kanske framstår som hyckleri, och det kanske det är. So sue me.)

    Dock så måste jag gnälla lite på det här inlägget. Jag jobbar med stadsplanering på en mellanstor svensk kommun och måste bara påpeka att den mesta parkering som finns i Sverige på ett eller annat sätt är subventionerad och inte täcker sina kostnader. De får undantag som finns är avgiftsbelagd gatuparkering och vissa parkeringsanläggningar. Den mesta boendeparkering för flerfamiljshus är subventionerad av hyres- eller avgiftskollektivet och parkeringen vid storköpen betalas av ett (pytte)litet påslag på varorna. Till exempel så är det så att de som betalar mindre än 2500-3000/månad för en plats i parkering under jord får sin plats till viss del betalad av de övriga boende.

    Det är iofs lite osnyggt att ta betalt vid akutmottagningen, men att ha gratis och obevakade platser gör bara att det blir färre platser över till akutpatienterna. Rent praktiskt borde det enkelt gå att lösa genom att patienterna helt enkelt uppger registeringsnumret i receptionen.

    Faktum är att gratis parkering är bland det samhällsekonomiskt mest korkade man kan göra när det gäller samhällsplanering. Ekonomen Donald Shoup har skrivit en utmärkt bok om det.

    Shoups lösning är rätt genial, men rätt politiskt omöjlig i Sverige. Bl a inga parkeringsnormer för bostäder och lokaler, och att ha rörlig prissättning på gatuparkering där priset styrs av efterfrågan.

    Vänligen,
    Kommunal planerare.

    PS. Jag har en jäkla massa historier om folk som hör av sig till kommunen med orimliga krav på parkering. Till exempel blev en kollega uppringd av en arg man som krävde att kommunen skulle ordna fram en extra parkeringsplats åt honom, då hyresvärden bara hade en att upplåta. Han hade ju två bilar. DS.

    PPS. I en stad jag arbetade var det en lokal företagare som närmast trakasserat några kommunala tjänsteman (bland annat genom att stå och skrika i korridoren, hota med jurister etc.) för att få parkera på den kommunala gatan framför sitt hus utan avgift. Han har ju inte plats med bilarna i sitt dubbelgarage. DDS.

    PPPS. Det händer pinsamt ofta på olika samrådsmöten och i möten med medborgare att någon i en mening gnäller på kommunens hantering av skattekollektivets pengar och för att den inte ägnar sig åt sin kärnverkamhet för att i nästa sekund kräva att kommunen gratis ska förvara deras bilar. DDDS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt okej att kommentera gamla inlägg, bara du inte räknar med att jag ska komma ihåg hur jag tänkte när jag skrev det. Så här fyra månader senare är inlägget i stort sett lika nytt för mig som det är för dig.

      Vi är alla hycklare på något sätt. Du som V-anhängare på börsen, Sjöstedt i våning på Östermalm, Ohly med sina barn i privatskola och jag som... De flesta är hycklare på något sätt :-).

      Att P-rutorna inte bär sig ekonomiskt skulle ju kunna bero på att ni inte maximerar effektiviteten i ert arbete i kommunerna. Bara en tanke. P-rutor som bara består av lite vita linjer och en automat på hundra rutor där man inte ens kan betala med kontanter borde vara ganska billiga i drift. Bortsett från att man inte kan nyttja marken till att bygga bostäder såklart, men gör man det finns lagar att förhålla sig till så att man inte kan ta ut hur mycket som helst. Dessutom måste det finnas vatten, avlopp och värme.

      Gratis så att folk kan stå utanför akuten hela dagen medan de själva är på jobbet är mycket begärt, men en halvtimme/timme med P-skiva skulle kännas rimligt. Eller som du föreslår, att man uppger numret i receptionen. Nu får man ju ofta checka in själv genom att slå in sitt personnummer på en pekskärm, så ett bilnummer på det känns som en smal sak för en programmerare. En P-vakt borde räcka för att bevaka hela området och eftersom arbetet är hel okvalificerat borde det inte skilja många kronor mellan lönen och arbetslöshetsersättning. Räknar man in p-böter lönar han sig nog.

      Avslutningsvis är det givetvis ett större problem att samhället inte har råd att ge assistansersättning till hjärtsjuka barn, men alla kan ju inte bara dyka ner i de tyngsta frågorna.

      Radera