tisdag 26 juni 2018

Egen havremjölk

Det finns massor av alternativa, veganska mjölkvarianter i butikerna, baserade på havre, soja, ris eller mandel. Gemensamt för samtliga är att de är väldigt mycket dyrare än vanlig mjölk.

Havre är nog billigast, men själv fick jag ändå punga ut med 15,50 kr för en liter havremjölk, alltså nästan dubbelt så mycket som för komjölk, som jag dessutom sällan köper till ordinarie pris utan köper på mig och fryser in när de har rea. Kommentatorn Ingrid berättade om en ännu billigare lösning:
Jag har slutat köpa mjölk. Gör min egen av havregryn som mixas med vatten, smaksätts med dadel och så tillsätts lite olja. Billigt och bra, slipper bära mjölkpaket och jag har alltid mjölk hemma. Finns flera recept på nätet, går väldigt snabbt att göra. En bra idé är att investera i en nötmjölkspress så att man slipper hålla på med sildukar.


Jag utgick ifrån Ingrids recept, men skippade dadlarna:

havregryn, 2 dl
vatten, 1 liter
olja, 2 msk
salt

Mixa havregrynen.


Tillsätt vatten, olja och salt. Blanda noggrant och sila bort ”bottensatsen” som går att använda till gröt, bröd, pannkaka eller vad som helst med mjöl i.


Köpehavremjölk vs egenmixad.

Färgen är likvärdig, det är inte priset – 15,50 kr mot c:a 2 kr. Då återstår smaken. Jag föredrar nog köpemjölken. Inte så att den är värd åtta gånger mer, men bättre. Kanske borde jag dra ner på vattnet, så att min blir lite starkare. Jag är inte sugen på Ingrids smaksättare dadlar, finns det andra förslag?

39 kommentarer:

  1. Tyvärr inga tips, hängiven komjölksanhängare, men måste bara fråga; silade du med hjälp av en gardin? Hahaha! Otroligt smart och frugalt hitta två användningsområden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, gardin är att ta i. Det är en syntetisk tygremsa, typ polyester. Går utmärkt att sy gardiner av, men funkar också utmärkt som silduk. Jag tror däremot att det vore en dålig idé att ta ner den från fönstret och sila genom :-).

      Radera
  2. För oss som måste ha ett laktosfritt alternativ även i matlagning är detta ett bra alternativ även om jag är svag för köpemjölk jag också...

    En liten skvätt vaniljsocker kan göra havremjölken lite mer angenäm. Om man vill smaksätta den kan ju mango, persika eller en handfull mandlar vara okay.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mango och persika är inget jag brukar ha hemma. Inte vaniljsocker heller, men det är lättare att förvara så det skulle kunna vara värt ett försök.

      Radera
  3. Har tidigare testat göra egen sojamjölk på sojamjöl då jag saknade mjölk till kaffet och var för lat för att gå till affären. Ingen höjdare var det, men tror det blir lättare att gila smaken om man bara vänjer sig. För övrigt tror jag väl att smaksättning av något sött borde fungera för både soja- och havremjölk. Inte jättenyttigt förstås. Men om man har en hälsosam livsstil i övrigt så borde det inte spela någon roll. /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Soja undviker jag. Inte bara för att det kan sabba hormonbalansen hos män utan för att det innehåller glutamat som jag undviker för att inte få tillbaka min migrän.

      Jag äter redan så pass mycket socker att en skvätt till inte gör någon skillnad :-).

      Radera
    2. Soja sabbar inte hormonbalansen hos män. Det är en gammal myt.

      Radera
    3. Inte så gammal, tror jag. Men du kan ha rätt, jag vet inte. Eftersom jag ändå undviker soja pga glutamat tänker jag inte ta reda på om det finns fler skäl.

      Och det här med glutamat och soja kan nog också anses rätt hysteriskt. Det finns naturligt där i låga doser. Mycket värre när det är tillsatt som smakförstärkare, exempelvis i färdigmat. Men eftersom jag inte vill riskera migrän (ni som har/haft det vet vad jag menar) tar jag inga risker.

      Radera
    4. Vad jag vet så är inte glutamat kopplat till migrän. Kan du länka till någon säker källa som påstår detta?

      Radera
    5. Här finns flera källor: http://matforbarn.se/undvik-glutamat-i-maten/ Webbsök glumatame+migraine så får du upp hundra till. Huruvida du anser dem säkra kan bara du bedöma. Själv struntar jag i vad forskarna säger (för givetvis finns också de som säger att det inte finns ett samband) eftersom jag ser mig som ett levande bevis för tesen. Jag gick från flera anfall i månaden till max ett om året i samband med att jag slutade med glutamat.

      Radera
    6. Nej det var ingen seriös sida. Om du är negativt inställd till forskning och vetenskap så fine. Bra att det funkar för dig. Placebo kan vara en stark kraft.

      Radera
    7. "Det var ingen seriös sida".

      Om du öppnat länken ser du att det där finns sex länkar till andra sidor. Bl a till en intervju med en läkare som skrivit böcker i ämnet och som på denna länk säger:

      "And usually when I was treating migraine headaches that were very resistant to treatment, the first thing I'd tell them, get off all the glutamate. I'd make a list of things and tell them how to get off the glutamate. Their attacks would get dramatically better, they were less intense and easier to control."

      På vilket sätt är denne doktor, forskare och vetenskapsman inte seriös? Har du inget svar på den frågan får jag väl säga som du, att om du är negativt inställd till forskning och vetenskap, så fine. Men ber du mig om länkar och får dem får du allt lägga lite mer tyngd bakom bortviftandet om du vill framstå som seriös.

      Radera
    8. Nu var det inte jag som inledde dialogen men tänkte skicka en länk där dem går igenom glutamat, https://traningslara.se/e621-mononatriumglutamat-och-kinarestaurangsyndromet/

      "Den som upplever sig känslig mot glutamat kan ju undvika det, vad har man att förlora på det liksom? Men att man skulle reagera kraftigt på det verkar som sagt kunna vara minst placeboeffekt PLUS potentiell riktig effekt." taget från slutordet. Jag tycker du ska köra på det som funkar för dig =)

      Radera
    9. Klart att jag ska köra på det som funkar för mig. Det hoppas och tror jag att ingen motsätter sig :-).

      Känns som att Nicklas på Träningslära (som jag har stort förtroende för) varken säger bu eller bä, men att det finns studier och forskare som hävdar att glutamat och migrän inte alls har en koppling har jag heller aldrig sagt emot. Men jag blev ombedd att länka till seriös forskning som stödde min tes och gjorde det. Då fick jag svaret att sidan där länken till forskningen fanns inte var seriös, ihop med antydningar om att jag gillar placebo. Jag frågade om det fanns något i den länkade forskarens historik som gjorde honom oseriös, men fick inget svar. Därmed är frågan utredd för min del, i alla fall tills någon kommer med argument och inte bara antydningar och hån :-).

      Radera
  4. Beror ju lite på vad du tycker fattas. Honung, mandlar eller andra nötter (hasselnöt är jag svag för), vaniljsocker, rosta en del av havren, mer/mindre salt, smakbrytare i form av frukt och bär, annan typ av olja och mer/mindre av den. Men det blir såklart snabbt en prisfråga om det är det man specifikt är ute efter och inte kvalitet/intresse av matlagning eller något annat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte vad som fattas. Tyckte att den var allmänt vattnig så första försöket blir nog att ta lite mer havre eller mindre vatten.

      Jag är nötallergiker, så det är definitivt inte nötter som saknas :-). Eftersom jag mest använder den i matlagning, till sås osv, vill jag vara försiktig med frukt och bär i den så att det inte påverkar smaken för mycket. Vaniljsocker kan vara en idé, att rosta havregrynen lite är också en god tanke.

      Radera
    2. Kan ju vara så enkelt att du ska låta havren ligga i vattnet över natt?

      Sen finns ju nötiga "icke-nötter" som pumpakärnor, pinjenötter, sesamfrö, hampafrö eller kanske ris och kokos?

      Egen växtmjölk är enkelt att göra men svår att få helt rätt. Och som sagt, mycket viktigt att spara den silade massan till brödbaket annars är man ute på djupt vatten i ekonomitänket!

      Radera
    3. Får havregrynen ligga över natt tror jag att man har gröt på morgonen :-).

      Ris kan man göra mjölk av, så det kanske jag skulle testa. Inga av de andra lät lockande och en del av dem är rätt dyra också. För självklart vill jag ha en billig produkt, och skulle aldrig tänka tanken att slänga havremassan. Det grämer mig att jag inte kan återanvända lökskal :-).

      Radera
    4. Du kan självklart mixa och sila denna gröt sen, fast det krävs kanske en riktig silduk och lite handkraft och inte mormors spetsgardin...

      Sen kan du ju alltid skaffa en liten kompost till dina lökskal!

      Skulle faktiskt uppskatta ett fortsättningsinlägg där du använder dina rester. Det kanske är lite för smalt för ett inlägg, men som kock, allmänt matlagningsintresserad och ekonomiskt lagd är det alltid intressant att läsa om sånt där!

      Radera
    5. Är jag verkligen ensam om att veta skillnaden på ett tygstycke och en gardin?!

      Den här gången blev det bröd av havreklumpen. Använde det här receptet, https://sparosverige.blogspot.com/2016/06/eget-matbrod.html, och bytte ut någon deciliter av mjölet mot denna rest. Ingrid, som kom med havremjölksidén, skrev att man kunde frysa in klumpen, men då är jag rädd att glömma den i frysen så det var bäst att ta tag i det direkt.

      Radera
    6. lökskal kan du återanvända för att färga kokta ägg med istf att köpa färg för att dekorera med till påsk ;) mycket effektfullt med bde skal från gul och röd lök, sen åker skalen i komposten

      Radera
    7. Jag äter inte ägg och firar inte påsk, men bra idé för dem som gör det!

      Radera
  5. Jag går allt mer till veganlägret, inte bara för djurfrågan men också rent ekonomiskt. Testade mandelmjölk, men insåg snart att det dels är dyrt, dels att det är rätt korkat att utgå från mandlar när odlarna i till exempel Kalifornien (80 procent av världens mandelodlingar finns här) bokstavligen suger ut det lilla grundvatten som finns kvar i det ökenlika landskapet, det går åt fem (5) liter vatten till en (1) mandel, och sprinklar ut vattnet bland träden:

    https://www.motherjones.com/food/2014/07/your-almond-habit-sucking-califoirnia-dry/

    Kör numera enbart med Oatlys havredryck, men är rätt nära till att börja göra den själv istället. Stort tack för receptet, Micke! Får se om jag hittar en gardin … (Fixar nog en silduk, japp!)

    Wien-Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att bli vegan istället för laktovegetarian bara av ekonomiska skäl tror jag är dumt.

      Jag tror vi måste reda ut det här med "gardinen" :-). Ett fyrkantigt tygstycke är inte per definition en gardin ända tills man syr ett klädesplagg av det. Gardiner hänger vanligtvis runt fönster.

      Radera
  6. Jag kör 100% på oatlys havredryck "iKaffet". Prova den! Den är menad för kaffet och går bra att skumma om du råkar vara barista, jag kör den rakt av som mjölkersättning då den är sjukt god. Krämigare än och mycket godade än vanlig havremjölk tycker jag, typ som fetmjölk/grädde. Skakar man paketet ordentligt blir det dessutom härligt skum.
    Har förgäves försökt efterlikna denna produkt med egentillverkad variant. Den är dyr (ca 18 kr/litern) så att hitta rätt formel har hög prioritet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För det priset är jag rädd att den får vara hur krämig den vill. Det går ju bara inte :-).

      Och eftersom jag inte använder mjölk i kaffet och inte dricker det utan uteslutande använder det till matlagning är jag inte så beroende av smaken, men det är ju bra att det finns något för alla smaker (och plånböcker).

      Radera
  7. Hejsan.Jag gör egen havremjölk på vatten, havre, salt och lite vanilj började med att ha i olja men nu skippar jag oljan och tycker att den blir lika bra ändå. Silar ett par ggr i finmaskig sil. "klumpen" går jättebra att ha i pannkakssmeten, den blir matigare. Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu är det flera som tipsat om vanilj, så det måste testas. Ej att förväxla med vanillin förresten, som jag tycker att alla borde undvika.

      Jag äter mycket mjöl, så "klumpen" är jag inte rädd att få avsättning för.

      Radera
  8. Gardinen, alltså - gardinen!
    Jag vill bara tacka för kvällens garv här hemma i soffan =))
    Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Kul att kunna glädja, men jag blir frustrerad när "alla" tycker att ett tygstycke är liktydigt med gardin bara för att den har ett mönster. Tyget var perfekt som silduk. Perfekt!

      Radera
  9. Varför kalla havredryck, mandeldryck mm för mjölk? Det är ju inte mjölk. Jag väntar spänt på morotspotatis, fänkålsgurka, rödbetssparris, baconapelsinjuice osv osv... ;.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har en poäng, men det ger den bästa beskrivningen av vad det är, eftersom den blir ganska mjölklik och funkar som ersättning för mjölk, inte för samt, juice eller "dryck" i största allmänhet.

      På samma sätt kan man invända mot lins- och vegobiffar med att biff ska innehålla kött, men vad ska man då kalla vegetariska, platta proteinmatbitar som går att göra burgare av? Jag är själv språkfascist, men ibland får man vara lite flexibel :-).

      Radera
  10. Av någon anledning kom jag just att fundera över begreppet "dumsnål".
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varför? Om man dricker mjölk så finns det mycket pengar att spara genom att göra egen havremjölk istället. Dessutom slipper djur plågas och det kan väl inte kallas snålt.

      Radera
    2. Jag dricker ungefär 120 liter mjölk per år. Ska jag ersätta det med köpt komjölk kostar det mig 700 kr mer, och ska jag ersätta det med köpt havremjölk blir merkostnaden c:a 1700 kr. Över tid blir det mycket pengar, men allra får dra sina linjer över vilka kostnader som är värda att ta tag i.

      Radera
  11. Fastnade lite i anonym som inte tyckte sig känna till att glutamat och migrän har en koppling. Den personen är sannolikt själv inte medicinskt skolad för i så fall vet man om sidor som exv pubmed där man snabbt ser att det finns en tydlig koppling mellan migrän och glutamat. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/?term=migraine+and+glutamate

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag är ju inte själv medicinskt skolad även om jag är specialintresserad, och har sett det både här och där. Som jag var inne på:

      "Här finns flera källor: http://matforbarn.se/undvik-glutamat-i-maten/ Webbsök glumatame+migraine så får du upp hundra till."

      Helt säkert finns det studier som är undermåliga, finansierade av egenintressen osv, men att det inte skulle finnas forskning som påvisar sambandet är rent nys.

      Radera
  12. Nice:) Egen havremjölk. Impad!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var vansinnigt enkelt så det är inget att imponeras över. Men nästa gång ska jag göra den mer koncentrerad för den blev lite vattnig.

      Radera