fredag 6 juli 2018

Hummus

Jag tror hummus är arabiska. Enklast är kanske att kalla det kikärtsröra, så fattar folk vad det är också. Vanligtvis görs den av kikärtor, sesampasta, olivolja och vitlök, men jag tänker som vanligt krångla till det. Detta eftersom jag varken gillar olivolja eller vitlök.

Vi börjar med sesampastan. Det kan man köpa under namnet tahini. Man kan köpa helt färdig hummus också, men nu ska det här handla om matlagning och inte inköp av helfabrikat, så jag gör min egen sesampasta. Detta behövs:
skalade sesamfrön, 3 msk
pressad citron, 1 tsk
rapsolja, 2 msk
salt, 0,5 kryddmått
vatten, 1 msk


Rosta sesamfröna i en stekpanna. Ingen olja, bara hög värme i någon minut. Mixa/mortla fröna en stund efter det.


Tillsätt vatten och citron, fortsätt mortla. Tillsätt olja och salt, fortsätt blanda till en någorlunda jämn smet. Helst ska den nog vara helt slät, men det är en utseendegrej. Jag ska inte tävla i kock-vm, jag är bara hungrig.


Här är resten som behövs för hummus:
kikärtor, kokta, 5 dl
gul lök, en liten
pressad citron, 0,5 dl
rapsolja, 0,5 dl
spiskummin, 1 tsk
salt, 0,5 tsk
sumak, 0,5 tsk


Blötlägg och koka kikärtor. Samma sak här, det går att köpa färdiga i konserv, men det blir mycket dyrare och varken blötläggning eller kokning går att misslyckas med. Sedan läggs allt i en mixer (glöm inte sesampastan!) och så är det bara att mixa tills smeten är slät.


Servera som tillbehör till vad som helst eller som smörgåspålägg. Och laborera med receptet. Ta andra kryddor som du gillar bättre, eller släng in andra ingredienser. Jag har sett hummusrecept med allt från persilja till rödbetor. Spenat skulle jag vilja testa.

22 kommentarer:

  1. Brukar använda jordnötssmör istället för tahini men jävulst smart av dig att göra egen tahini ;) skall testas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är extremt allergisk mot jordnötter, men det låter annars billigare än köpe-tahini. Fast den gick lätt att göra själv.

      Radera
  2. Sumak har jag aldrig hört talas om. Google säger att det är en krydda så det ska bli skoj att prova.
    Tack för receptet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var en ny bekantskap för mig med, men fanns i Eldorado-sortimentet så helt udda är den antagligen inte.

      Radera
  3. Låter underbart, detta ska testas. Vad kostnadseffektivt av dig att välja bort olivoljan. Har för mig att rapsolja har lika bra hjärt/kärl-egenskaper och kostar en tredjedel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ena året är det ena nyttigare, nästa det andra :-). Jag gillar inte smaken av olivolja. Troligen för att jag är nötallergiker och den har en lätt nötaktig smak, så i det här fallet är det inte snålhet.

      Radera
  4. Var det inte du som skulle dra ned på bloggandet i sommar? :)
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det stämmer. Jag har halverat det från dagliga inlägg till varannan dag.

      Radera
  5. Tack för tipset! Jag gillar humus men brukar köpa konservkikärtor, sugen på att testa att blötlägga kikärtorna själv istället. Och egen tahini verkar kul, har aldrig provat det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att blötlägga och koka ärtor kräver väldigt lite arbete:
      1. Häll ärtor och vatten i en kastrull.
      2. Vänta.
      3. Koka.

      Och det blir väldigt mycket billigare.

      Radera
  6. En av livets stora gåtor för mig är om det här som vegetarianer äter verkligen upplevs som smaskens, eller om det bara är ett självbedrägeri som utövas av dom troende?

    Som en gigantiskt masspsykos!

    Ja menar, varför måste dom kalla det, vegetarisk korv, eller vegetarisk hamburgare om det vore ätligt? Då skulle det ju sälja på egna meriter och inte behöva hämta ord från oss som äter lik!

    Har försökt med hummus men det smakar ju skit!
    I och för sig äter jag nästan bara viltkött men det är av etiska skäl, inte för att det är så mycket godare. Dock är det inte mycket som slår en ryggbiff, från en gullig kronhjortskalv!
    Kalle56

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eftersom jag varit vegetarian ungefär sedan 1990 har jag svårt att jämföra hummus med ryggbiff eller kronhjortskalv eftersom jag helt enkelt inte kommer ihåg hur det smakar. Jag upplever mycket av det jag äter som väldigt gott, utan jämförelser med vad andra äter (som jag sällan funderar på).

      Att man kallar saker för vegetarisk korv eller vegetarisk hamburgare (fast jag skulle säga vegetarisk burgare) handlar väl mest om att ge det ett begripligt namn som är lätt att förstå. En korv är en avlång grej, en burgare en rund biff av någon slags färs. Om jag för egen del ska göra biffar kallar jag dem selleribiffar, kikärtsbiffar, mototsbiffar etc. Att de är vegetariska behöver inte nämnas eftersom det är självklart för mig och dem jag bjuder på mat. Korv har jag aldrig gjort.

      Om jag gör lasagne (lasagneplattor, bechamelsås och tomatsås) kallar jag den lasagne eftersom det ju ÄR lasagne och jag tycker inte att det är självklart att lasagne måste innehålla kött. Samma med t ex pyttipanna. Häromdagen såg jag "vegetarisk chorizo" i affären. Det tycker jag är bedrägligt eftersom chorizo i mitt tycke ska innehålla någon slags kött, men ersätts köttet är det likväl en korv.

      Radera
  7. En morot är också en avlång grej, i ursprungsskick och potatis plättar är runda och platta.

    En selleri plätt, eller morots plätt, köper jag att det skulle kunna heta.

    Om jag gjorde en smet av köttfärs och stekte den i pannan, skulle jag aldrig få för mig att kalla den animalisk pannkaka!
    Kalle56

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men nu letar du ju bara saker att hänga upp dig på. Det är väl ingen som misstar en korv för en morot även om bägge råkar vara avlånga. En stavhopparstav är också avlång, men inte korvlik.

      Vad spelar det för roll för dig om jag kallar mina kikärtsbiffar för kikärtsbiffar och inte kikärtsplättar?

      Om du skulle vilja kalla din köttfärssmet för animalisk pannkaka får du göra det, även om jag inte visste att animalisk pannkaka är en grej. Sojakorv och vegetarisk lasagne är välkända maträtter sedan årtionden. Du behöver inte äta dem om du inte vill, men tycker du inte att livet är för kort för att irritera sig på namnen?

      Radera
  8. Jag irriterar mig inte. Jag försöker bara förstå!
    Ser framför mig Robert Gustavsson när han dricker "fulöl". Övertygade sig själv hur gott det smakar.
    Kalle56

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan det inte bara vara så enkelt att olika människor gillar olika, och att vi utvecklar vår smak utifrån vad vi äter? Jag har aldrig saknat kött. Ibland kan jag sakna utbudet av mat man har tillgång till som allätare, men aldrig smaken.

      Radera
  9. Du Kalle sluta var så obstinat och uppkäftig:-) Vegetariskt är jättegott. Avstår helt kött och dess blodlukt som jag tycker är värst vid tillagningen. Tacka vet jag en god vegetarisk biff, mums./ elsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äh, uppkäftighet är bra, men det känns som att vi pratar förbi varandra här. Jag tycker ofta att man som vegetarian ombedes förklara/försvara åsikter man aldrig uttalat och inte ens har.

      Radera
  10. Najs med hemgjord hummus, men jag undrar kring din stekpanna. Det ser ut som en teflonpanna. Själv förstår jag inte ekonomin med att köpa en teflonpanna. Den kostar minst en hundring och teflonytan är oftast helt sabbad och avflagad efter mindre än ett år. Ett rejält stekjärn däremot kostar mycket mer men håller hela livet. Dessutom så får man i sig små mängder järn, och det kan vara bra. Speciellt för vegetarianer. Enda anledningen jag kan se att föredra teflon är om man är man och har hemokromatos. Eller är rädd för stekfett.
    Jag trodde att du var oerhört sparsam, men teflonpannor är i mina ögon ett obegripligt slöseri av både pengar och resurser. Och äckligt när det flagar i maten.
    Hur hänger detta ihop?
    /Gjutjärnspannan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här har du en hel rad poänger, för det är en teflonpanna. Dock får jag tillstå att beläggningen är helt intakt trots att jag använt den dagligen i säkert fyra år.

      Men jag håller med om allt du säger. Möjligen kan jag tycka att teflon är att föredra för vissa maträtter, men det vore säkert ekonomi att använda gjutjärn nio gånger av tio.

      Radera
  11. Tack för receptet på sesampastan! Allteftersom byter jag ut helfabrikat i köket mot "råvaror" så långt det är möjligt. Hellre processa själv, än betala rätt dyrt för den lilla tid som kanske kan sparas på att köpa färdigt.

    Wien-Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att det är ganska sällan det ens är tidsbesparande. Mycket tid går till att blötlägga, jäsa osv, och då kan man ju göra annat. Bara trevligt att ha något som puttrar på spisen medan jag själv sitter vid datorn.

      Radera