måndag 16 juli 2018

Köp svenskt?

Jag är kluven. Å ena sidan vill jag stödja svenska bönder, och även andra näringsidkare. Särskilt när de ber om det. Jag kommer inte att köpa svenskt kött eftersom jag inte köper något kött, men är det något jag vill ha kan jag stödja svenska leverantörer.


Å andra sidan vill jag premiera goda och billiga producenter, oavsett var de bor. Varför ska jag dissa tyska bönder, polska hantverkare eller finska författare? Om man alltid väljer sin lokala handlare kan ju denne vara hur dålig som helst, och den goda handlaren i grannbyn kommer höja sina priser och sänka sin service om marknadsandelen inte rör sig oavsett.

Just det har jag erfarenhet av. När jag bodde i en liten by slutade jag nästan helt att handla lokalt eftersom de lokala affärsidkarna var en samling gnällspikar som inte vill ha varken jobb eller pengar, och då kände jag inte för att sabba deras dag utan låta dem få sucka vidare tills de fick slå igen. Och de fick de, en efter en. Inte mitt fel (jag var ändå ingen stor konsument), utan deras.


När det gäller kött hänvisas av naturliga skäl inte till svenska bönders låga priser. Egentligen inte till kvaliteten heller. Istället menar man att svenska djur har det bättre. Har de det? Jag vet inte. Frågar du bönder i andra länder gissar jag att de tycker att deras djur har det ännu bättre. Ska vi gå efter mätbara faktorer som mängden antibiotika i köttet borde ”vi” köpa norskt eller isländskt, men det har jag aldrig hört någon svensk rekommendera.

38 kommentarer:

  1. Instämmer, det är väl det som är själva grejen med handel? ;-) Vi får alltid itutat i oss att svenskt kött är ”bäst”, men på vilka fakta? Undrar om t ex irländarna resonerar på samma sätt när de står i köttdisken på Irland? Bäst att ta det svenska köttet för det är ”bäst”? ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag minns en tv-debatt där Marit Paulsen (Sveriges miljödebattör nr 1 på 80-talet) fick välja mellan några länders kött ur miljöhänseende och hon högg tag i den belgiska filén och ratade den svenska. Chockstämning i studion. Ingen kunde förstå att någon kunde resonera så.

      Radera
    2. Hehe, tack för förtydligandet om Marit Paulsens storhetstid... :-)

      Kan avslöja att även jag levde på 80-talet :)

      Radera
    3. Det trodde jag nästan, men när jag skrev namnet slog det mig att nu tappar jag några läsare. Lyssnade på Charlie & Mattias podd förra veckan då Mattias droppade Humle & Dumle varpå Charlie upplyste om att deras 25-åriga gäster inte vet vilka de är, så då fick de förtydliga med Filip & Fredrik :-).

      Radera
  2. Sunt ifrågasättande av det reflexmässiga att välja svenskt i vått och torrt.

    MVH

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag var rädd för att bli sliten i stycken nu, men kände att jag ändå ville lyfta frågan.

      Radera
  3. Jag brukar väga in det faktum att ett lands självförsörjningsgrad kan vara helt avgörande i tider av kris. Svensk politik har under lång tid utarmat landsbygden, utan tvivel. Därefter har just MP mage att gå ut och ta bönderna i försvar, det om något är extrem ondska. Sedan räcker det att gå över gränsen till Tyskland el Danmark för att få i dig stora mängder antibiotika och dylikt.

    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sedan är jag väl medveten om att svensk mat ofta är något dyrare, inte pga att bönderna är rika, utan pga att vi alla motarbetas av extremt generellt skattetryck, devalveringar och ständiga dieselskatter. Men, här tillåter jag mig att inte agera dumsnålt.

      Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

      Radera
    2. Det kan stämma att Tyskland och Danmark inte är några höjdare när det gäller antibiotikaanvändande, men å andra sidan är norrmännen mycket bättre än oss.

      Bäst vore om skatterna sänktes generellt så att vi kunde konsumera Sverige ur krisen.

      Radera
  4. Jag kommer nog att fortsätta köpa kött lokalt som förut
    Renköttet kommer från någon i en närliggande sameby och nötkött köper jag här:
    http://www.per-hans.se

    Inte direkt billigt, men kvaliteten är bra och så långt jag se, har djuren det bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att själv kunna se hur djuren har det är ett stor plus. Svårare i Stockholm, men det går för den envise.

      Radera
  5. Ehhh, istället för att köpa svenskt kött, är det kanske inte dags att ställa om och köpa vegetariska alternativ? Då allra helst svenska vegetariska alternativ, ja?

    Själv har jag gått från att vara en militant köttätare till i alla fall runt 90 procent vegetarisk kost, och de övriga tio procenten vilt kött, fågel och fisk (dyrt som fan, men det smakar i alla fall mer än Kockens grillkrydda).

    "Amenväntanu, våra öppna svenska landskap då?" Va? Var? Aha! De där reklambilderna man ser i annonser för "glada" kossor och så? Eller när man är på landet och bränner iväg till närmaste Konsum för att handla en bit billig flintastek till grillen, och råkar titta ut genom bilfönstret?

    Wien-Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte så värst militant (har inte ens gjort lumpen), men har ju anammat det vegetariska fullt ut. Vad det gör för det öppna landskapet har jag ingen aning om. Känns som att andra får räkna på det om de vill.

      Radera
  6. Jag känner igen mig i resonemanget och jag brukar tänka på amerikanska bilindustrin. Där köpte folk av patriotiska skäl vilket fick till följd att de inte konkurrensutsattes på vanligt sätt. Det innebar också att de inte behövde utveckla och förbättra sig och nu ser vi resultatet av det. Detroit (bilstaden) är en öde stad och flera märken har fått lägga ner.

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant teori! Ingen kan ju säga emot att USA var världsledande i utveckling av bilar på 50- och 60-talet, och nu inte längre är det.

      Radera
  7. Själv vegetarian kommer jag inte att köpa kött alls. Dock tycker jag det är bättre att kött från svenska djur äts (av köttätare) än att djuren skjuts och grävs ner, samtidigt som kött från andra länder transporteras hit och säljs. När det gäller antibiotikaanvändning vet jag för lite, men kan tänka mig att inte endast mängden antibiotika som ges är intressant, utan även om det är bredspektrum eller ”vanligt” penicillin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jadå, transporter är inget självändamål. Jag tycker bara att man ibland börjar i fel ände genom att argumentera för att köpa svenskt för att det är svenskt, istället för att se till att produkterna är bra, tack vare pris, kvalité eller något annat, men inte bara "köp för det är svenskt".

      Jag vet inte heller så mycket vad det gäller antibiotikaanvändandet, bara att man brukar pusha för svenskt utan att kunna säga att svenska producenter har mindre antibiotika i köttet, helt enkelt för att de inte har det.

      Radera
  8. Å bilen går bra `?
    =)

    Säger bara en sak "NÄRPRODUCERAT" vilket infattar samtliga "spörsmål" i bloggen och dess kommentarer.

    https://www.youtube.com/watch?v=PuXJsEXJu7A

    Mvh
    p

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lustigt, för mig gav det bara fler frågor. Mest av allt undrar jag förstås hus en av världens mest överskattade sångare kunde länkas till denna kommentar :-).

      Radera
  9. Ica-affären där jag bor har skrivit på sin facebooksida: "Det är många som hör av sig till oss och undrar hur vi ställer oss till de svenska böndernas situation i och med torkan.
    Vi har beslutat att stoppa alla inköp av utländska köttartiklar tills vidare".
    -----------------------------------------------------------------------------------------------
    Det betyder alltså att den som handlar i den affären har ingen valfrihet, köp svenskt kött eller bli utan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej och handlaren har väl rätt att välja vad han vill sälja och inge sälja så då får du väl åka till en annan handlare eller sluta äta kött en period. Inte mycket att gnälla över.

      Radera
    2. Här vill även jag ta handlaren i försvar. Butiker är i sin fulla rätt att bara sälja svenskt, och en guldstjärna för att de tydligt redovisar det. Kunden kan alltid gå till en annan butik om man specifikt vill slippa svenskt eller inte är nöjd med priserna. Fast handlar man på Ica struntar man nog i priser :-).

      Radera
  10. Ett kärt ämne... Mitt bästa minne, relaterat till detta, är när jag studerade i England strax efter Galna ko-sjukan ~1997. Dröm om min förvåning när man handlade på Tesco och köttet var märkt med Union Jack och 100% pure British Beef i marknadsföringssyfte. Varje land har alltid argument varför just man själv har det mest miljövänliga/uthålliga etc.
    Jag bor utomlands i treriksröset Ch/Ty/Fr och här öppnade för ett par år sedan ett cafe/restaurant som heter 44km. Konceptet är att allt som säljs är lokalproducerat inom 44 km. Har lättare att mig till det som koncept än att just Nationaliteten skall vara det styrande.

    /Jan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Då stämmer min teori om att alla länder tycker att just deras land garanterar högkvalitativt kött.

      Kul idé med 44 km. Fast om de använder all möjlig kemi och medicin för att driva upp djur och grönsaker hjälper det ju inte att de gör det på nära håll.

      Radera
  11. Som utlandssvensk i flera länder märker man ganska snabbt hur bisarrt det där är. Det roliga är att det finns varianter i de flesta länder på det där fenomenet. Knäppaste var i Baltikum där skillnaden mellan körsbär i ett baltiskt land rimligen inte kan vara särskilt stor jämfört med ett annat (enda logiska förklaringen jag fick var att Litauen var närmare Chernobyl).

    Visst finns det en viss glädje i färska tomater och jordgubbar. Men det beror ju i första hand inte på att de är svenska utan på att de är närodlade med smak och kvalitet i fokus snarare än massproducerade utanför ordinarie säsong för maximal profit. Odlingssäsongen här nere på kontinenten är ju längre också. Jag köper gärna lokalt av hederliga bönder oavsett om det är här eller i Sverige, mest för att jag tycker att det är trevligt att gynna producenten direkt och för att man får färskvaror av fin kvalitet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När det kommer till framförallt jordgubbar verkar många kunder efterfråga extremt lokalproducerat. Då pratas det inte längre om svenskt utan om "tunagubbar", "bergagubbar" osv.

      Det är nog bra med närproducerat, men som bekant ger ju även billigt en godare smak :-).

      Radera
  12. Sverige har en väldigt hård djurskyddslag jämfört med många andra länder, vilket vi bör vara stolta över och stödja genom att köpa svenskt. Den förbjuder tex att man klipper svansen av grisar som pga utrymmesbrist äter på varandra. I sverige måste de ha tillräckligt utrymme. Att behandla med antibiotika i förebyggande syfte, vilket tyvärr inte är ovanligt i endel andra länder. Att ge kor hormon för att få mjölken att rinna till, istället för att främja den naturliga utdrivnigsprocessen osv. Ytterligare en anledning till att köpa svenskt är att det påverkar vår närmiljö, vi behöver betesdjur i Sverige eftersom vi har nyckmy mark som ubin lämpar sig till ex spannmål eller grönsaker. Det är också så att ett landskap med variation av pler, beten och oliks slagd grödor främjar den biologiska mångfalden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har många poänger och Sverige är säkert ett av de bättre länderna när det gäller djurhåpllning. MEN...

      Det är just de här argumenten, "jämfört med många andra länder" och "en del andra länder", som ger en illusion om att Sverige skulle vara världsledande och det finner jag ingen grund för när jag börjar skrapa på ytan. T ex tycks grannlandet Norge vara mycket bättre på antibiotikafritt kött. Och även om vi har en bra djurskyddslag gissar jag att det är få länder där det är så lindrigt att strunta i den som i Sverige.

      Radera
    2. Jag har jobbat inom svensk mjölkproduktion i många år och tycker definitivt inte att det är lindrigt om man skulle strunta i Djurskyddslagen. I alla fall när det gäller kor är man väldigt öppna mot media och det är regelbundna kontroller. Både vad gäller miljö och djuren. Missköts djuren blir det återbesök och i förlängningen djurförbud. Jag upplever att det finns en stolthet i branschen att man faktiskt vill sköta sina djur väl. Högpresterande mjölkkor är dessutom väldigt känsliga och behöver bästa möjliga skötsel för att hålla dig friska och fortsätta mjölka. De djur som är mest i farozonen att misskötas är enligt min mening husdjur hos privatpersoner för det enbart görs kontroller efter orosanmälan. Jag säger inget om att det finns andra länder där de producerar kött och mjölk på ett bra sätt. Jag tycker dock att man bör se hela bilden av vilken nytta djuren gör för oss här. Vi får inte öppna landskap av en ko som betar i Norge, eller arbetstillfällen av mjölk från Tyskland. Sen är jag övertygad om att ett lågt pris på en produkt bara betyder att någon annan fått betala. När det gäller kött oftast djuret...

      Radera
    3. Man hoppas att de flesta som börjar jobba med djur har en djupt rotad kärlek till djur och ett intresse att göra rätt. Fast även det borde gälla även i andra länder. Men du har förstås en poäng i att det öppna landskapet i Sverige inte gynnas av att vi köper kött från andra länder. Jag tycker bara att det finns en obehaglig självgodhet i media att svenskt per automatik skulle betyda bättre djurhållning.

      Radera
    4. I Sverige har vi ett ganska småskaligt jordbruk dör riktigt stora gårdar med många djur är ovanligt. I många andra länder är det mer regel än undantag med många tusentals djur som då lever i något som liknar en fabrik. Då behöver man heller inte samma känsla för djuren eftersom den som jobbar där oftast bara gör samma moment, bara mjölkar, eller spolar rent eller matar kakvar. För mig blir det "att gå över ån efter vatten". Vi vet att vi har en av världens bästa djurhållning och kan inte få samma mervärden genom att handla utländska produkter. Sen är ju är ju även onödiga transporter och Sveriges självförsörjningsgrad något man kan diskutera. Det är väl ganska naturligt att svenska medier fokuserar på hur vi sköter oss, det är ju lättast att kontrollera. Dock behöver det ju inte betyda att alla andra är dåliga bara för att vi är bra.

      Radera
    5. Jag trodde att vi blivit allt storskaligare, att det gick att leva på småbruk längre. Och myndigheternas hat mot gårdsförsäljning ökar antagligen inte chanserna.

      Sveriges självförsörjningsgrad tycker jag verkligen har kommit i skymundan och borde lyftas fram mer. Och visst är det naturligt att media fokuserar på Sverige, men i vissa lägen (ofta när det handlar om miljö) upplever jag en osund partiskhet bland journalister. Det land de älskar att hacka på annars (vi får ständigt höra att vi är världens mest inbundna och tråkiga människor som behöver mer av sydeuropeisk glöd och afrikansk gästfrihet) är plötsligt världens bästa på alla sätt. Därför blir jag förvånad när jag läser om andra länders lägre antibiotikaanvändning eftersom svensk media alltid påstår att Sverige har tre klasser bättre djurhållning än övriga världen.

      Radera
    6. En genomsnittlig svensk mjölkggård har straxt under hundra årskor. Vi har bara ett fåtal gårdar i Sverige men över tusen kor. Det räcker att åka till Danmark så ökar genomsnittet drastiskt. I usa finns det nästan bara gårdar med flera tusen kor, 20000 är inte ovanligt. Visst ökar besättningarna i storlek här också, men tex beteslagen gör det svårt med riktigt stora besättningarna här. Vi är väldigt ensamma om vår beteslag där i princip alla nötkreatur ska få gå ut. Vi är väldigt restriktiva med antibiotika i Sverige och det är också intressant vilken sort man använder och inte bara mängd. Antibiotika som är bredsprektig används i otroligt liten utsrutsträck och det är den som är mest kritisk när det gäller resistens. Tyvärr vet jag inte hur det ser ut i andra länder, men jag har svårt att se hur vi skulle kunna använda mindre antibiotika. Vårt landskap med behov av bete, vår hårda djurskyddslag och medvetenheten om riskerna med antibiotika och andra läkemedel får iaf mig att tycka att vi ligger i topp när det gäller djurhållning. Men visst vore det önskvärt med mer media uppmärksamhet på faktiska skillnader och inte bara "obehagligt självgodhet"över hur bra vi är. Men en anledning till att man väldigt sällan ser sådant är att det är en ganska ljusskygg verksamhet i många andra länder.

      Radera
    7. Hundra kor känns ändå rätt storskaligt. Men visst, 20000 är fler :-).

      Jag vet som sagt ingenting om olika antibiotikasorter, och visst är det bra att vi använder mindre antibiotika än en del andra länder. Men om vi tar Norge som exempel, som använder mindre antibiotika och som jag tvivlar på är mer ljusskygga än oss. Om jag bor tre mil från norska gränsen och det ligger en bondgård på andra sidan, varför ska jag då köpa svenskt om det innebär längre transporter och mer antibiotika?

      Radera
  13. Om du bor vid norska gränsen så har du ju nytta av de mervärden som det köttet medför. Då tycker jag att det låter rimligt. Just Norge tillhör väl antagligen också de bästa länderna när det gäller djurhållning. Det är väl dock så att de allra flesta svenskar har närmst och mest nytta av att handla svenskt. Har förövrigt aldrig sett norskt kött i butik ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte jag heller. Eller isländskt, som också sägs innehålla mindre antibiotika än det svenska köttet. Fast eftersom det är 27 år sedan jag åt kött kan jag inte säga att jag precis hållit utkik heller.

      Radera
  14. När man debatterar för att inte köpa svenskt är det ju oftast prisbilden som brukar intressera folk. Jag är övertygad om att det är ett samband mellan billigt och dålig. Om vi mågonsin får se norskt eller isländskt i Svenska butiker så kommer det nog tillhöra premiumsegmentet. Men jag förstår din poäng. Jag kommer fortsätta uppmuntra folk till att köpa svenskt eftersom altnativet oftast är dansk gris eller irländsk köttfärs. Särskilt nu eftersom de djur som tvingas gå till slakt i förtid pga foderbrist annars riskerar att bli kadaver. Du har antagligen inte tänkt börja köpa kött nu efter 27 år men du skriver ju säkerligen för ganska många köttätande... Jag tycker förövrigt att du skriver väldigt bra och mycket läsvärt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är precis den frågeställningen jag ville lyfta, att det i media alltid låter som att svenskt är liktydigt med hög kvalitet och miljömedvetenhet. Men andra länder tycker samma sak om sitt (som exemplet en kommentator tog med England som under galna-kosjuke-debatten poängterade att köttet var engelskt, när ingen i hela världen utanför England hade velat ha det). Jag är inte säker på att det just är "vi" som har rätt, men skulle gärna se att den frågan lyftes i media istället för att man tillsynes grundlöst alltid hävdar att svenskt är bäst.

      Nej, jag kommer inte köpa kött igen, så för egen del behöver jag inte ta ställning den här gången utan vill bara lyfta frågan.

      Tack för berömmet! Och för diskussionen! Bloggen skulle inte vara läsvärd utan kommentarer och debatt. Den skulle inte ens skrivas om det inte vore för dessa element.

      Radera