måndag 30 juli 2018

Vitkål

Vitkål kan vara en av de mest underskattade matvarorna som finns. Vitkål förpackar sig själv i praktiska och estetiskt tilltalande huvuden, innehåller väldigt lite kalorier, men mycket vitamin B, C och K.


Den är billig, från 4 till 12 kr per kilo och går att använda till det mesta. Vitkålsstuvning, vitkålsgratäng, surkål, vitkålsmos, coleslaw, vitkålssoppa, vitkålsgryta eller gör din egen pizzasallad. Men varför krångla till det? Stek den bara! För mig är det viktigt att den behåller spänsten, en kålpudding som stått och puttrat en halv dag i ugnen går bort.


Jag brukar hacka den grovt och slänga i stekpannan ihop med gul lök, och citronpeppar som enda krydda. Funkar att äta utan något till, eller som ett kolhydratsnålt alternativ till potatis, ris eller pasta. Här ihop med kikärtsbiffar.


Den håller riktigt länge, så man kan ha ett vitkålshuvud i kylen för jämnan. Lär visst vara enkel att odla också, men fyra spänn kilot... Nog för att jag är snål, men även jag har gränser.

51 kommentarer:

  1. Åh, kålpudding är bland det godaste som finns och billigt, bästa kombon. Kåldolmar är mums med lite ringlad sirap över. Vitkål är fantastiskt och nyttigt. Fick inspiration och en längtan till hösten eller den förstärktes i den här värmen. Kallare ute, härliga soppor och grytor inne./elsa Ps
    Allt vegetariskt
    Ds

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, just nu krävs det nästan ingenting för att längta till hösten :-).

      Radera
  2. Jag är också vitkålsfan, särskilt efter det att jag skaffat min tantvagn och kan rulla hem dessa heffaklumpar. Grönsaker för en månad för 30 spänn! Jag steker också, med lite pressad vitlök, salt och peppar. Rödkål blir oerhört vacker (och god) när den steks också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de största huvudena riskerar att bli lite otympliga, fast det är banne mig den enda nackdelen också.

      Radera
    2. Fasen vad jag skrattar - jag tror att du Mickeoch Fru EB ihop är lyckat för humorn. Ni båda får mig ofta att skratta - gillar att ha er i samma tråd =)
      Heffaklump och otympligt ja - vad annat ska man säga om vitkål? Jag har inte testat att steka den men ska testa!
      Jag brukar dela "huvvet" på mitten och sedan skiva med osthyveln, blanda hyvlet med riven morot och sen gräddfil/yoghurt/majonäs och peppar o örtsalt. Kalasgott att ha till det mesta.
      Anna

      Radera
    3. Tack! Min del av humorn var väl mest att jag framstår som övertydligt korkad när jag upptäcker och påtalar det uppenbara i att heffaklumpar är otympliga, men det bjuder jag på :-).

      Jag har aldrig skurit vitkål med osthyvel, så där fick jag något nytt att testa.

      Radera
  3. Jag som käkar LCHF brukar smörsteka vitkål med lite salt och peppar och ersätta pasta/potatis/ris med detta. Jättegott och simpelt samt det viktigaste, billigt! :D

    //Richard

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, när jag kollade recept förstod jag att vitkål står högt i kurs inom LCHF och som kolhydratsfrossande vegetarian är det inte ofta vi är på samma sida.

      Radera
  4. Men vadå, dissar du det enda goda med det? Kålpudding alltså. Nej nu räcker det :)
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är bara så otroligt känslig för det där med tuggmotstånd. Min erfarenhet av kålpudding är att den blir i mjukaste laget där.

      Radera
  5. Älskar vitkål, stekt med massa lök. Eller en gratäng med rejält med chili och ost uppepå...mm

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smält ost är nästan aldrig fel :-).

      Radera
  6. Bra tips, ska testa redan idag. Gillar vitkål, brukar äta stora bitar som billigt fruktsubstitut. Riktigt färsk vitkål är lite dyrare men ännu godare.

    Men nu undrar jag, med tanke på att den är så billig, hur populär skulle den vara om den kostade runt 35 kr kilot istället? För min del skulle jag ändå köpa den. Så min kärlek är äkta! ;) /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha Eva, du får guldstjärna för din äkta kärlek till vitkålen!

      Radera
    2. Bra fråga? För min del skulle det nog bli mer broccoli och mindre vitkål om prisförhållandet vore det omvända. Med tanke på att ett vitkålshuvud inte sällan väger tre kilo blir det ju annars hundra spänn bara så där.

      Radera
  7. Har vitkål på inköpslistan för idag :)

    SvaraRadera
  8. Har nu lagt till vitkål på dagens inköpslista, tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag borde ha snackat ihop mig med någon butik så hade jag kunnat bli vitkålsaffiliate och kunnat erbjuda en rabattkod nu :-).

      Radera
    2. Haha! Du kanske kan starta webshop specialicerad på vitkål. Micke en sak jag funderar på som du kanske har några tankar kring. Vad håller Adlibris på med? Förr böcker. Sen böcker+garn. Nu såg jag T-banereklam om ”adlibris go” e d där du kan köpa typ Pressbyråprodukter med lev inom en timme i Sthlm. Spretigt!?

      Radera
    3. Vitkålsshopen.se kan bli en kassako :-).

      Ingen aning om Adlibris, men spekulerar jag fritt kan det vara så här: Det blir allt svårare att sälja böcker samtidigt som webbhandel med fri frakt är poppis. Kanske sneglar de på grundaren Pär Svärdsons eskapader och försöker kopiera utan att ha hans fingertoppskänsla för vad som funkar och inte. Eller också funkar det, folk kanske blivit så lata att de inte ens orkar såsa sig till Pressbyrån längre :-(.

      Radera
    4. Familjen von Sydow Kleberg kanske behöver mer stålar till växande familj. Men namnet (ad)libris passar ju bara till böcker, de får anpassa namnet till produkten. /Eva

      Radera
    5. Äh, det är ändå ingen som vet vad det betyder. Regeln när man startar ett företag är att det ska ha ett obegripligt namn på latin. Sedan kan man trycka in vad som helst i det :-).

      Radera
    6. Ja, alltså företagsnamn kan vara lite underfundiga. Min farsas sista företag hette Slutplattan AB :)
      Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

      Radera
    7. Vad gjorde företaget, hyrde ut ångvältar ;-)?

      Jag är bara så less på latinska företagsnamn. Så fort man försöker hitta nyheter om Capio, Attendo, Catena osv får man upp 99 % sydeuropeiska texter om helt andra saker.

      Radera
    8. Slutplattan AB !?
      Tack för kvällens andra asgarv
      Anna

      Radera
    9. Det jobbiga är att PRV (som ska godkänna alla företagsnamn) inte är Sveriges mest humorvänliga myndighet. När jag som nybliven ståuppkomiker skulle registrera "Ful Men Kul" fick jag avslag för att "namnet saknar särskiljningsförmåga". Jag bad dem förklara sig "eftersom jag själv finner företagsnamnet tämligen unikt". Det var då de insåg - "han är galen på riktigt" - och lät det gå igenom.

      Radera
    10. Det är väl kanske lite mer udda med CDON som från början sålde CD-skivor och numera försöker sälja allt de får tag på.

      Radera
    11. Fast lite samma problem som Adlibris. Ett bra företag med stor erfarenhet av nätförsäljning, men där den huvudsakliga vara de säljer inte längre används i samma utsträckning som tidigare (CD är ju ännu mer dött än böcker, inte en jag använder CD längre). Så då försöker man blåsa liv i affärsidén genom att sälja annat. Har för mig att jag köpte min dator av CDON.

      Radera
  9. Haft svårt att komma på vad jag skall göra med vitkål. Pizzasallad är ju gott, men fy så onyttigt. Det har egentligen bara blivit soppa, då jag oftast är för lat för att göra något mer avancerat. Men att bara steka upp det så där var ju fiffigt. Blir till att köpa några kilo nästa gång det är extrapris.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Värt ett försök i alla fall. Jag är ju rätt tråkig med kryddningen (inte bara i detta fall utan alltid), så där finns alla möjligheter att variera och göra något helt nytt av det.

      Radera
  10. Ett tips. Min fru (lika bra att erkänna) skär vitkål i ”klyftor” typ 4 st om det är ett litet huvud och sen grillar (ganska länge). Kanongott och jämnar ut min HCLF diet lite (älskar potatis).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul idé! Antar att det skulle gå att pensla på allt möjligt också, som chili och pressad vitlök som föreslagits högre upp. Själv är jag inte mycket för att grilla, men har förstått att jag är en mycket liten minoritet i det fallet (också).

      Radera
    2. Funkar i stekjärnet också! Låg värme. Penslar på bbqsås med ghostpepper. Kanon!
      Ytterligare ett tips från min studenttid, då det var fiskpinnar i brödrosten och pulvermos från varmvattenkranen...
      Koka samma ”klyftor” i buljong, underbart, och valfritt tuggmotstånd!

      Radera
    3. Fiskpinnar i brödrosten - så illa ute var jag aldrig :-). Men jag har en kompis som i vuxen ålder köpt halvgräddade våfflor som skulle gräddas klart i brödrost. Att det ens finns en marknad...

      Radera
  11. Jag har ätit vitkålsfräs (med lök och vitlök) två gånger idag redan. Till det en bit kyckling jag hade. Gjorde inte så mycket på lunchen att det räckte till middagen, utan tyckte det var så gott att jag gjorde allt från början igen nu på kvällen. Ville bara rapportera hur inspirerande du kan vara Micke! :) Stekt vitkål är ju kanongott. /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Känns som att vi startar en folkrörelse här. Eller en ny religion. Ett tag var det kabbala som gällde, snart är det cabbage :-)!

      Radera
  12. Du glömde cole slaw! En av de allra bästa grejerna med vitkål!

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag får erkänna att jag aldrig testat det. Jag äter inte köpt majonnäs och har aldrig orkat göra egen.

      Radera
    2. Jag gör vitkålssallad typ med lite cf och senap istället.

      Radera
    3. Så borde man också kunna göra. Som icke-äggätande är det så jag brukar göra när jag ser ett recept med ägg i - byta ut eller hoppa över. Detsamma kan gälla majonnäs (med ägg i).

      Radera
  13. Yes!

    Själv äter jag alldeles för lite vitkål men vi har det hemma ibland. En favorit är att ta några drag med mandolinen och steka det tillsammans med olja och vitlök. Grymt tillbehör som funkar till det mesta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vitlök är inte min favoritgröda, men det håller ju vampyrerna borta :-).

      Radera
  14. Osthyvla ner och stek i olja och på med lite kinesisk soja. Klart. Suveränt till allt med lite hetare asiatiskt stil och liknande

    SvaraRadera
    Svar
    1. Soja undviker jag, och "hetare". Men för alla som inte är lika tråkiga som jag låter det som en spännande kombination.

      Radera
  15. Nu när det finns färskt: mycket tunt skivad vitkål smörfräses tillsammans med likaledes tunt skivad och kokt (kokas typ en minut) potatis. Häll över en örtolja på hackad vitlök och de färska kryddor man gillar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här lät kul. Förutom vitlöken, men det borde gå att byta färg på den utan att förstöra idén. Färska kryddor har jag varit slö med på sistone, men där ska ske en uppryckning.

      Radera
  16. Den där tallriken - har du stulit den på något hotell? :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, vad tror du om mig egentligen? Nej då, benporslin från Gustavsberg ärligen inhandlat av min far. Ärvde dem av honom för de är jävlar i min låda okrossbara :-).

      Radera
  17. Fick idag för första gången höra talas om ”cabbage steks” (kolla youtube). Det ska definitiv provas nu när det går att få tag på vitkål för 7 kr/kg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Cabbage steaks, om vi ska vara petiga (och sökmotorer är ofta det). Tack för tipset!

      Radera