fredag 3 augusti 2018

Skit i barnen!

Expressen låter meddela att torkan lett till bärbrist, ”och sylt till barnens pannkakor i värsta fall ett minne blott”.


Trist för dem, men det är mycket värre än så – jag blir utan bär! En normal sommar plockar jag 25 liter blåbär och fyller frysen. Det ska räcka till ett års konsumtion, inklusive sylt, med lite marginal. Förra sommaren blev det sämre än vanligt pga frost i april, och jag gav upp redan vid sjutton liter.

Lagret var därför länsat till i år, men det såg bra ut i maj. Och i början av juni, även om det regnade för lite. Sedan regnade det inte alls, istället blev det hett som i helvete (okej, det är en gissning från min sida). I juli regnade det sammanlagt ungefär en kvart. Istället för 25 liter blåbär blev det en liter, det tog närmare två timmar.

Käften!

Okej, det är kanske inte världens största katastrof att jag blir utan blåbär i år, men surt är det. Jag ser inte fram emot sommaren för att få bada eller äta glass. Knappt ens för att vara ledig, det har blivit dåligt med det i år. Jag längtar till sommaren för att få fylla frysen och då främst med blåbär. Nu ligger det en liten påse blåbär och ett par påsar vinbär där. Livet är fullt av prövningar. Sedan dör man.

30 kommentarer:

  1. Ja vädret kan vi inte styra och när den ene lider, så myser den andre. Kanske finns det något annat som går att plocka som inte har vuxit lika dåligt som blåbär? Kan dock inte komma på något. Kanske blir det en bra svampår om det nu kommer en massa regn till hösten...

    SvaraRadera
    Svar
    1. De svampfantaster jag känner är inte imponerade än, men där kan det ju vända fort. Blåbären skulle inte återuppstå nu även om det börjar regna. Även lingonen och troligen nyponen är körda här.

      Jag odlar chili i krukor och eftersom jag tillför vattnet själv där borde de växa som aldrig förr i detta klimat, men nej, även det går trögt i år.

      Radera
  2. Själv har jag hittat ungefär sju blåbär, fem hallon och tre smultron uppe hos farsan (Hälsingland). Blir nog inte mer än så … Annars kan man ju alltid köpa hjortron på Hötorget för 700 kronor byttan. (Var tvungen att göra det för något år sedan när jag hade amerikafrämmande; bara hålla god min och inte ge mig in i handgemäng när släktingarna stod bredvid.)

    Men jag tror att frukt finns det mer gott om; här ett gammalt tips från förr http://fruktkartan.se – borde gå att fylla upp frysen!

    Wien-Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. 700 kronor?! Och hjortron som inte ens är goda :-).

      Ja, Fruktkartan har jag skrivit om en gång, ihop med liknande tips: https://sparosverige.blogspot.com/2016/06/gratis-frukt-pa-natet.html T o m äppelskörden tycks bli klen i år, men i brist på blåbär ska jag definitivt koka och frysa in äppelmos.

      Radera
    2. Hjortron för 700kr byttan!!! Själv åt jag för ett par veckor sedan solvarma hjortron direkt från hinken - gratis. Gamla klassompisens man for till skogs istället för att sitta och skvallra med oss. En dryg timme senare satte han stora hinken full med hjortron framför ögonen på oss att ta hur mycket vi ville! Vi borde kanske inte ha pladdrat så mycket utan hängt med honom på skogsmyren trots hettan. Det är vid sådana tillfällen man inser vad mycket onödigt snack kan kosta en och vad man kan missa. Wow, färska bär alltså, vilken lycka och lyx! Han plockar tydligen uppåt åtta tiolitershinkar varje sommar - en kvarts bilfärd hemifrån i skogarna söder om Luleå.

      Vill också plocka bär, särskilt lingon, men det blir sällan mycket. Det borde finnas bärlag, en klubb där man samåker till skogar och plockar hela dagar. /Eva

      Radera
    3. Bärplockning vinner alltid över pladder. Fast då har jag ju inte diagnosen kvinna :-).

      Jag har blåbärsskog ett par minuter hemifrån, så min taktik är att plocka ett par liter i taget för att inte bli less. Hörde en dokumentär om thailändska bärplockare som plockade typ 30 liter om dagen, varje dag i två månader. Även om jag skulle klara det rent fysiskt (vilket jag starkt betvivlar) skulle jag börja hata bär redan efter ett par dagar. Men plockar man någon timme åt gången känns det helt okej att ta en ny runda dagen därpå.

      Radera
    4. Hmm, du njuter alltså inte alls av upplevelsen, i alla fall inte längre än en timme?! Nå, vi är alla olika. Är det fint plockväder, minimalt med mygg och man har gott sällskap, så ser jag ansträngningen som lyckad även om man inte kommer hem med så värst mycket bär. Har man blåbär för en eller två stora blåbärskakor så får man vara nöjd ibland. Gemenskapen gör mödan värd...fattar du Micke? ;-)

      Och det där thailändarna som verkar fungera som rena plockmaskinerna. Jag saknar förutsättningar för att förstå det. Obegripligt - för mig alltså. Men det är väl ett faktum att de orkar så då är det bara att acceptera. Människan är ju anpassningsbar och seg när hon måste. Man undrar om de sjunger under passen. Mina tankar går nämligen till de svarta slavarnas sätt att stå ut när de kom till Amerika. /Eva

      Radera
    5. Visst, med rätt temperatur och väder, om vinden är perfekt för att slippa mygg kan jag plocka längre tid, men när man (eller jag) använder plockare tar rensningen lika lång tid. 30 liter skulle utan paus ta mig över ett dygn i alla lägen. SÅ kul är det inte :-).

      Gemenskapen i skogen ser jag inte mycket av. Tycker alltid att man hamnar utom hörhåll ganska snabbt, så jag ser det som ett enmansjobb.

      Radera
  3. Surt? Är inte det rönnbär? :-)

    Trist med blåbären. Jag hoppas att du överlever - och inte bara det, utan även fortsätter skriva på bloggen, vilket uppskattas mycket!

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rönnbär verkar det bli oavsett väder. Synd att de inte går att använda till något. Rönnbärsgelé har jag ingen glädje av.

      Om jag inte överlever kan jag nästan säkert utlova att jag kommer att sluta blogga :-).

      Radera
  4. Har sett polska växthusblåbär, "abnormt" stora. Kostade 40:- för 2 hekto ungefär. Så det finns att få tag på om man har råd, och det har du ju. Du är ju "rik och snål", frågan är om du är rikare än snål?

    SvaraRadera
    Svar
    1. I det fallet är jag snålare än rik eftersom smaken av gratis är bäst.

      Radera
  5. Även dåligt där vi är uppe i Härjedalen.
    Gårdagens tur på drygt 11 km gav ca 1 sliter Hjortron.
    Men som tur är, så har vi ganska mycket kvar sedan förra året, båda av Hjortron, blåbär och lingon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaså, ni fick blåbär förra året. Här frös halva beståndet redan på kartstadiet. Fast hade jag vetat hur dåligt det skulle bli i år hade jag ändå pressat ut några liter till ur skogen.

      Radera
  6. Hur är det med äpplen? Kanske borttorkade de med,har inte koll,äger inga längre. Äppelmos brukar duga åt mig om sylten är slut./ME

    SvaraRadera
    Svar
    1. Generellt skulle jag säga att det är förhållandevis många äpplen i år, men väldigt små. Så lite mer jobb för samma mängd mos, men det kan jag också leva med.

      Radera
  7. Svarta vinbär är min favorit. Lätt att plocka, närbeläget, gott och gratis (tror inte buskarna höjde priset på huset). Har du släktingar eller vänner med trädgård kunde du kanske få plantera några bärbuskar, blåbär finns på buske t.ex., att ha som dina. Obs ej i trädgård med odisciplinerade barn (eller vuxna) som inte låter dina bär vara ifred! Efter några år har du säkrat ditt bärbehov.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, svarta vinbär har jag bra tillgång på. Hos kompisar, men också flera buskar i min bostadsrättsförening och jag har aldrig sett någon annan än jag (och fåglarna) som tagit vara på dem.

      Radera
  8. Men oj? Här har vi skördat av det mesta som aldrig förr! Lite för sent och långt bort, men annars hade du fått komma hit och ta för dig. Blåbär har det inte varit det mesta jag någonsin sett men med tanke på hur många blocketannonser det ligger ute där någon thailändsk kvinna säljer önskade mängder från "vår" skog måste det ju ändå finnas en del även av det (just blåbär orkar jag inte engagera mig så mycket i pga myggen har varit förjävliga även de i år). Hallon har det varit hur mycket som helst av, mina vinbärsbuskar slog rekord och även krusbären hade kunnat bringa en och annan sats sylt. Min chili frodas och tomaterna från mina 4 pytteplantor ger mer än vi behöver dagligen. Kantarellerna lyser dock med sin frånvaro ännu, men med tanke på att jag kunde plocka i januari så finns det ännu i frysen. Men det är ju mitt i sommaren så jag har förhoppningar om hösten på dem.

    Men för att återkoppla till artikeln, hur mycket bär är det ens i barnens sylt de får? Det är nog status Q för deras syltätande. Svenska bär lär det inte heller vara i den mån det finns bär i sylten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med något undantag har det inte varit så lite blåbär här som i år de senaste femton åren, och det är det klart viktigaste bäret för mig.

      Lite vildhallon, men sämre än vanligt. Helt okej med vinbär. Tomater har jag gett upp på. Jag misslyckas ALLTID!

      Kanske tänker journalisten att man ska plocka egna bär till sylten eller åtminstone köpa bär till egenkokad sylt, och det hör nog till ovanligheterna att barnfamiljerna inte köper färdig sylt. Fan, de köper ju t o m färdiggräddade pannkakor MED sylt redan färdigapplicerad och fryst/vakuumförpackad :-(.

      Radera
    2. NU pratar vi stackars barn. Fy vad äckligt.

      Radera
  9. Du får emigrera hit upp till Norrbotten Micke. Har fått ihop några liter blåbär och vildhallon per plocktillfälle. I och med torkan är det allt svårare att hitta, men den som söker han finner

    SvaraRadera
    Svar
    1. Någon gång kanske mitt norrbottniska arv tar mig dit. Vid mitt senaste besök var det två meter snö och det gav inte mersmak :-).

      Radera
  10. Haha, vilken click bait rubrik om barn, Micke. Har du proat på Aftonbladet, eller? :)
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
  11. Otroliga mängder med björnbär har vi plockat sedan två veckor tillbaka. Tror nästan vår familj har en årsförbrukning av sylt efter all kokning. Tur man sparat många burkar under åren;) Vildhallon har det oxå varit gott om, trots värmen på västkusten. I min bostadsrättsförening har man planterat mycke vinbär och krusbärsbuskar bla. Runt alla uteplatser sitter det häggmispel, som har blåbärsliknande bär och kanske är goda pga all sol. Bara min familj och gamlingarna som äter av alla självbevattnade bär i området. Jag önskar att kommunen hemma skulle tänka på samma sätt som våran förening. Att plantera stora mängder av fruktträd och bärbuskar som alla har glädje av. Lite friskare invånare på köpet kanske?:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är mer tveksam, även om jag håller med dig rent teoretiskt. I vår förening finns äppelträd, vinbärs- och krusbärsbuskar. Av 2000 medlemmar är det en som skördar. Jag har aldrig sett någon annan som tagit mer än ett bär eller två. Det blir en massa fallfrukt och jobb för trädgårdsmästare, så jag undrar om det vore en bra idé att kommuner drar igång liknande odlingar. De verkar ha jobb så det räcker ändå.

      Radera
  12. Slänger in ett tips om aroniabär, smakar inget vidare oprocessade tyvärr, men skall vara lika nyttiga som blåbär. Brukar finnas runt brf:er och ingen jävel fattar att de är ätliga för människor. I vårt brf-område blir det mängder med äpplen i år, förra året typ nada. Svarta vinbären blev bara nån futtig liter, brukar bli 3-4 på den busken vi går till. Röda vinbär finns i överflöd. De kör jag i slowjuicer och fryser isbitar, tinar sedan i vatten med lite sötning. Smultronen torkade bort tyvärr, blåbär har jag gett upp att plocka sedan jag fick barn haha..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant med aroniabär. Verkar tyvärr inte växa vilda. Har inte sett dem i vår brf, men jag får hålla utkik.

      Tycker det mesta verkar gå trögt i år. Äpplena är många, men larvigt små (jag har just slagit i mig en äppelpaj med tio stycken, mot normala 3-4). Svarta vinbären är få (har nästan inga röda buskar).

      Hur små är barnen? Kanske dags att ge dem varsin bärplockare i julklapp ;-).

      Radera