onsdag 1 augusti 2018

Statsfinansierad barnlek

Den skrämmande överflödiga myndigheten MUCF och bidragsfusk har jag skrivit om förut och nu har de kommit i blickfånget igen i och med avslöjandet om att spelförbundet Sverok får skattepengar ”för att ungdomar ska kunna spelar rasistiska våldtäktsspel”.

Huruvida det aktuella spelet (hur aktuellt ett 36 år gammalt dataspel nu kan vara) är rasistiskt ska jag låta vara osagt. Allvarligt talat ser jag knappt vad grafiken föreställer.


Däremot skulle jag vilja ifrågasätta varför någon ska få bidragspengar för att spela dataspel. Här har vi alltså en myndighet, MUCF, som får ett existensberättigande genom att betala ut pengar till ett studieförbund, Sverok, som lyder under Studiefrämjandet. Sverok får i sin tur betalt för att ungdomar startar studiecirklar i att spela spel, och ungdomarna får betalt för att göra det.

Jag har inget emot studiecirklar i sig, förutsatt att det handlar om studier och att verksamheten kontrolleras, men när A ger i uppdrag till B att betala C för att dela ut pengar till D, och alla får pengar för att göra det leder det knappast till något vettigt.


Och det här är inget nytt. På slutet av 80-talet startade jag och tre kompisar en studiecirkel för att spela popmusik. Nu räcker det tydligen med att man är tre personer, men på den tiden skulle man vara minst fem, så vi skrev in en kompis och fyllde i några blanketter på ABF. Jag tror att de ville ha kvitton på studiematerial, men mer kontroll än så gjorde de inte. Huruvida vi repade när vi sa visste inte ABF, men de fick ju betalt för det så varför kolla?

Vi hade startat det där bandet alldeles oavsett om vi fått pengar eller inte, precis som Sveroks medlemmar spelar spel eller lajvar i skogen för att de vill. Blir världen en bättre plats för det? Knappast. Blir Sverige bättre för att skattepengar går till sånt här? Inte en chans!

Jag tror tvärtom att det finns ett egenvärde i att ungdomar skaffar sommarjobb eller på annat sätt gnetar ihop pengar till musikinstrument, dataspelskonsoler eller vad de nu vill ha.

18 kommentarer:

  1. Kul att du tar upp detta. Det är dock bara en liten, liten topp av isberget byggt på bidragsfusk. Medborgerlig Samling gjorde, inför skuggbudget, en gedigen genomgång av svenska myndigheter. Slutsatsen är att det finns upp till 25% av statsbudgeten att omfördela från dårskap till kärnverksamhet. Men, trots det fortsätter våra yrkespolitiker (inkl Moderaterna) att predika behovet av nya skatter.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att det ska var svårare att predika för nyttan av att betala skatt och t o m höja dem för varje idiotprojekt som uppdagas. Häromdagen var det i Helsingborg man inte hade råd att ta hand om den ökande kriminaliteten, men nya könsneutrala toaletter var prioriterade.

      Radera
    2. @Investeraren

      Kan bara hålla med dig.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
    3. Om man nu är könsneutral, borde inte vara något problem att välja vilket som. Varför lyssnas det alltid på dem som gapar mest, trots att de förmodligen är en minoritet. Tycker att det är en alltför liten grupp som gör en höna av av en fjäder. Har på flera arbetsplatser delat toa över könsgränserna. På ett ställe där någon hade svårt att pricka rätt, satt vi upp en lapp, "Kom närmre, den är inte så lång som du tror". Ingen lämnade toan pisseblöt efter det. Idag hade väl det inte gått att göra utan den skyldige hade blivit sårad och fått sjukskriva sig.Och på det antagligen efterkommande genusdebatter./OH

      Radera
    4. Jag har inte heller fattat det där. Antar att det är en symbolfråga, men jag förstår inte hur det kan kosta miljoner att ersätta dam- eller herrsymbolen mot ett hjärta eller texten "Toalett".

      Radera
  2. Sverige är fantastiskt!

    Baserat på intervjun med generaldirektören misstänker jag att det inte blir någon större förändring. Kanske några inkvoterade personer som kan syssla med icke-faktabaserad "granskning" = mer skattepengar...

    *djuuuuup suck*

    Tack för att du tar upp detta.

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, "det här ska vi gå till botten med" (eller rättare sagt försöka sänka till botten medan vi balanserar kvar på toppen med nya pucko-idéer).

      Radera
  3. Inte förvånad. I sosselandet gillar vi att betala skatt och skiter totalt i vart den går.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte. Den senaste jag hörde säga att hon gillade att betala skatt var Sahlin, och det visade sig ju vara en sanning med modifikation (snällt uttryckt).

      Radera
  4. Det kanske är S melodi? De gillar skatter, när andra betalar dem. Eller blandar jag ihop det med VPK kanske...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är väl de flesta - bra om det finns pengar i statskassan, men ingen vill bidra. Men oavsett vem som bidragit gagnar det knappast samhället att ge pengar för att ungdomar ska spela dataspel.

      Radera
  5. De verkar som de hittas på nya skatter hela tiden. Allt för att finansiera idiot projekt. Så har vi ju också en finansminister som tycker att lafferkurvan är högerextremistisk propaganda. Varje förslösad skattekrona är en stöld från svenska folket.

    Kolla gärna Henrik Jönsson eller Aron flams filmer om socialism på Youtube.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland blir man mörkrädd. Göran Greider sa nästan det där ordagrant på Twitter häromveckan:

      "Varje skattekrona som går förlorad i en skattesänkning är en stöld från det gemensamma."

      Så varje utebliven skattekrona är en förlorad krona. Märkligt att han, Magdalena Andersson eller Jonas Sjöstedt aldrig ondgör sig över skattekronor som tramsas bort på skit. De är ju förlorade på riktigt, till skillnad från kronor som får behållas av den som tjänat dem.

      Radera
  6. Gaaah, studieförbunden provocerar mig något enormt! Att arrangera någon kurs i språk, foto eller liknande är en sak och något jag brukar gå på årligen, men det här med att de letar upp och uppmuntrar allt slags att gå via dem för att de ska få pengar. Vi är ett par bokläsare som ses en gång i månaden för att mest fika men så klart också prata om böcker. Uppmuntrade av ABF skickade vi in en närvarolista och fick 800kr i bidrag till material (vin). Varför ska de betala ut det? Våra böcker är redan köpta. Mötena redan skedda och vi är vuxna människor som kan betala vår egna hobby (att det blev så var tack vare ambitiösa bokklubbskompisar som kände någon i ABF som uppmuntrade, själv känns det under min värdighet).
    Sitter också i en styrelse där vi arrangerar många kurser till självkostnadspris inom vår genre. Fick lyssna en timma på ett styrelsemöte på en representant från ett studieförbund som försökte övertala oss att ansluta då det skulle bli win win: vi skulle få mer pengar för våra kurser IOM bidrag från dem och de skulle också tjäna på det. Blir så förbannad när jag tänker på att de ägnar all den här tiden på att hitta folk som vill få skattepengar när de egentligen inte behöver det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har själv varit kursledare på ett studieförbund och tycker absolut att en del av deras verksamhet är bra, men dels har vi sånt du berättar om, att vuxna människor ska få pengar för att fika och prata böcker, och dels aktivism under rubriker som "demokratiseringsarbete" eller liknande. Vuxenskola är bra, vuxendagis är det inte.

      Radera
    2. Perfekt sammanfattning!

      Radera
  7. Fast det finns indirekta vinster av att ungdomar engagerar sig i föreningslivet och har en meningsfull fritid. Jag var med i en Sverokförening som ung där några av ungdomarna gick i en högstadieskola där det hittades på en hel del otyg som kostar samhället pengar. Dessa ungdomar ägnade nu sin tid åt att spela spel istället och man kan tycka att den där femhundralappen vi totalt fick om året är en billig kostnad för det. Vi hade till och med årsmöten och fostrades i den formella föreningsdemokratin. I en tid när det bestående ideella föreningslivet minskar tycker åtminstone jag att det är värt att bevara även via skattesedeln. Sedan ligger det i sakens natur att man kan ha åsikter kring vad som ska finansieras. Du anser inte att spel är rimligt precis som att jag inte anser att golf är en idrott.

    Myndighet? Jo men på något sätt måste det väl administreras. Sedan håller jag med dig om att studiecirklar är ett underligt sätt att lösa all möjlig föreningsrelaterad delvis offentligt finansierad verksamhet. Man kan tycka att det borde finnas ett modernare sätt att organisera det hela. Misstänker också att det kan finnas ett kostnadssamband mellan den slappa kontrollen som du beskriver och vad kostnaden skulle vara för att ha en mer rigorös kontroll i proportion till de relativt blygsamma belopp som betalas ut.

    Invänder också mot att du ställer det offentligt finansierade föreningslivet i kontrast till ungdomars egenförsörjning. Det är förenklat. Säger sig väl självt att vi inte kunde köpa jättemycket för den där femhundralappen, vi hade sommarjobb också. Tycker snarare att den där femhundralappen bör ses som ett incitament eller ekonomiskt styrmedel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kommer alltid gå att hitta exempel på när till synes rent slöseri är väl spenderade pengar. Men man kan också vända på det och säga att på det här sättet fostras svenska ungdomar in i en verksamhet där budskapet blir: staten ska ge dig pengar för att organisera dig, den tar hand om dig och din fritid. Och fusk premieras - skriv in personer som inte är med så får ni mer pengar (när en SSU-ordförande gjorde så slutade det med att han blev minister).

      Det är inte myndighetsinblandning i sig jag vänder mig emot utan att alla instanser längs vägen (MUCF, studieförbundet och Sverok) samtliga premieras ju mer pengar man gör av med. En inbyggd kontrollfunktion bygger på att inte alla tjänar på eventuellt fusk.

      Radera