onsdag 3 oktober 2018

Betala för vatten

Det här har jag tänkt på länge. Om det nu är så viktigt att spara på miljön, hur kommer det sig att många får obegränsat med vatten och sophämtning inbakat i hyran? En del har till och med el som en fast avgift. Det säger sig självt att vi inte blir lika sparsamma när resultatet inte syns i plånboken.

När det gäller sopor ligger jag ändå lågt, för det kostar ju mycket att köpa mat och annat som så småningom resulterar i sopor. Vatten däremot. Jag kan ärligt säga att jag inte skulle bada i badkar ens hälften så ofta om jag själv fick betala för varmvattnet, och inte skölja disken under rinnande vatten om det kostade extra. Nu ingår det istället i månadsavgiften och slås ut på 700 bostadsrättsinnehavare.


Det börjar dock bli ändring. I en del villaområden vägs soporna så att man får betala för det faktiska avfallet istället för i relation till det sopkärl man valt, fast även det är ju rimligare än som jag har det – ett sopnedkast där jag utan extra kostnad skulle kunna slänga flera kilo sopor per dag. Om sopsortering sparade pengar skulle kanske fler göra det.

I ett ghetto (läs ”särskilt utsatt område” om det känns bättre) i Nyköping har hyresvärden Victoria Park installerat vattenmätare i lägenheterna och de hyresgäster som gör av med mer vatten än vad som är rimligt för lägenhetens storlek får betala för det.

Anledningen är att antalet invånare i bostadsområdet ökat med 27 procent trots oförändrat antal lägenheter. Det i sin tur beror på att det flyttat in många invandrare, som inte är vana vid att bo en person i en trea utan ser det som helt naturligt att bo med fyra barn i en tvårummare och det är inte ledningarna dimensionerade för.


Hyresvärden säger att det handlar om miljö, men det är såklart nonsens – det handlar om pengar. En av de boende drar rasistkortet: ”De lyssnar inte på oss, kanske är det för att vi inte pratar bra svenska.” Jag förstår att de surar för att det blir dyrare, men de kan ju alltid göra som svenskarna och bo på 42 kvm/person om de tror att det blir billigare. (Psst! Det blir det inte.)

Men som sagt, det är bättre för miljön och tveklöst mest rättvist att var och en betalar vad var och en förbrukar. I ett land där riksdagspolitiker motionerar om att straffbeskatta storhandlande bilister för att de vill se fler lådcyklar på stormarknadsparkeringarna är jag förvånad över att ingen föreslagit förbud mot att miljökrävande resurser ingår i hyran.

33 kommentarer:

  1. Jag tror att anledningen till att vatten, sopor och även el i vissa fall ingår i hyran beror på att det blir billigare. De fasta kostnaderna som ett elabonnemang, ett sopkärl, en vattenmätare per hushåll innebär, blir högre än den den rörliga kostnaden för slöseriet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det säkert, förutom i speciella fall där det inbakade alternativet slutar med att man får byta rör.

      Men det kan ju inte bli billigare för miljön. Därför känns det rimligt med påbud uppifrån som hindrar hyresvärdar och bostadsrättsföreningar från att inkludera sånt här i en fast avgift.

      Radera
    2. Vad myndigheterna borde rikta in sig på är de fasta kostnaderna för dessa abonnemang. Företagen som levererar vatten, sophämtning, el osv har en monopolställning som uppenbart missbrukas. Med tanke på att vi haft socialistiskt styre under så lång tid är det märkligt att den här dåliga sidan av kapitalism inte blivit reglerat...

      Radera
    3. Det vore också önskvärt. Ju mer rörlig kostnad desto större vits att snåla. Men det ena utesluter inte det andra, det kan inte vara så svårt att reglera hur stor fast avgift man har för vatten, sophämtning, el osv.

      Radera
  2. När jag bodde i en (korkat dyr) bostadsrätt i ett burget villaområde tio minuter från centrala Stockholm, fick vi i föreningen problem när våra grannar villaägarna fick betala för sina sopor efter hur mycket de vägde. Efter hand upptäckte vi att våra sopkärl ute på gården blev smällfulla, utan att vi blivit fler i föreningen eller att alla ständigt storstädade.

    Efter litet spaning (det är rätt korkat att slänga sina räkningar, saldoinformation från banken, kallelser till proktologen och annat som innehåller hemadressen) visste vi exakt vilka bilburna villagrannar som svängde förbi med sina sopor på morgonen på väg till dagis, yogan, golfen, jobbet.

    Jag och ett par andra i styrelsen gick hem till de som skänkte sina sopor till oss, företrädesvis någon kväll när de hade finmiddag med gäster, ringde på, slängde in veckans väldoftande skörd hos dem och förklarade att om de fortsätter slänga sina sopor hos oss, så kommer vi att sprida ut innehållet i grannens trädgård.

    Det fungerade finfint.

    Wien-Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där är ett problem. Jag ser ibland att folk tryckt ner en stor påse hushållssopor i offentliga sopkorgar avsedda för cigarettpaket och glasspapper. Men jag måste säga att ni löste det på ett utomordentligt sätt :-).

      Radera
  3. Micke, du förutsätter verkligen att alla tänker på sitt egen vinst. Till en viss nivå gör nog de allra flesta det, men graden av beräkning är kanske inte alltid så stor som ekonomer tror. Så rationell är inte människan.

    Att det ser ut som det gör med detta med sophantering och vatten osv i hyreshus är väl att det av tradition fungerat länge och att man fortfarande har relativt stor tillit till att folk huserar med resurser på ett vettigt sätt. Själv är jag mer noggrann med att sköta om det som inte är mitt, just eftersom jag inte äger det. Kan ju bli skadeståndsskyldig om jag har sönder något. Jag har bott i hyresrätt sedan jag var 19 och har alltid tänkt på att omsorgsfullt förvalta allt som har med mitt boende att göra. Det är en naturligt uttryck för tacksamhet från min sida.Visst har jag sett hyresgäster som på ett enda år kan generera kostander för hyresbolaget som man själv inte åsamkat dem på hela sin hyrestid sammantaget, men tja, då tänker jag på att det är kostnaden för den brist på något annat den personen fått av besparingar på annat håll, kanske i en annan tid i livet.

    Allt hänger ihop på något sätt. Den kostnad som samhället lagt ned på mig i samband med min uppväxt där föräldrar inte försörjt mig, har investerats väl eftersom jag fått en uppfostran där man är mån att sköta det gemensamma och ta ansvar. Om man inte brytt sig om mig som barn, hade jag nog numera varit en enorm samhällskostnad. Allt som vi satsar på kanske kortsiktigt uppfattas som dyrt. Men om det har kvalitet och man gör något långsiktigt, kommer man att skörda något minst lika gott som den stora peng som satsades. Likadant tror jag det är med tillit. Om man vågar avvara sina resurser, sin tid eller tro på något projekt och litar på och förväntar sig att något gott kommer att komma av en uppoffring, så skördar man det man trodde på. Om hyresvärlden tror illa om hyresgäster, skördar denne dåliga hyresgäster. Mätinstrumenten som används som gillrade fällor gör bara processen snabbare. Menar inte att kolla vattenförbrukning är fel i sig, nej det är med vilket egentligt syfte och i vilken anda man gör något som räknas. Om andan är girighet så blir skörden osmaklig./Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. En del struntar helt i pengar, men jag tror man kan vara ganska säker på att det skulle slösas mindre med vatten och sopor om det kostade pengar att göra det.

      På samma sätt finns det såklart människor som är ytterst rädda med resurser från kommunen eller det stora bostadsbolaget, men färre. Särskilt om de kommer undan med det.

      I detta fall är det ju inte hyresvärden som tror illa om sina boende, men det är klart att trycket blir stort när invånarantalet ökar från 3576 personer till 4540 i samma antal lägenheter. Jag tycker inte heller att de beter sig girigt, men vill de ha någon vinst så måste de se om sitt hus.

      Radera
  4. I nya flerfamiljshus är det allt vanligare att varmvatten mäts och debiteras separat. Har dock inte sett några utvärderingar om hur stor varmvattenförbrukningen är totalt sett i hela huset jämfört med jämförbara övriga fastigheter, har du Sparo? Det är inte så vanligt att man i ett redan befintligt hus börjar med separat varmvattenmätning, antar att det är av praktiska skäl?

    På 70-talet var det vanligt att i flerfamiljshus ha fri el för hyresgästerna och det fortsatte vara så in på 80-talet. När så fastighetsägarna började att separatdebitera för elen så gick elförbrukningen totalt sett ner i storleksordningen 50-60 procent. Det här är ju välkänt i branschen.

    I tvättstugan verkar det som det rör på sig - kanske därför det i nyare brf inte byggs några tvättstugor utan istället "ingår" det tvättmaskin och torktumlare i (det alltmindre) badrummet.
    Om det även är så i nyare hyresfastigheter känner jag inte till, men här kan jag tänka mig att det blir svårare att skilja på hyresgästens ansvar vs fastighetsägaren.

    I det äldre beståndet verkar det dock gå mot att antal tvättpass specificeras per lägenhet, man frångår att alla kan tvätta hur mycket som helst och där vissa (driftiga) personer mer eller mindre har öppnat betald tvättinrättning hemmavid. Jag har läst ett flertal snyftreportage om att man efter begränsningen inte hinner tvätta med endast de nya begränsade sex tvättpass per månad, alltså tillgång till alla maskiner i tvättstugan - inte antal tvättar.
    På en del ställen tar man istället betalt för den el man förbrukar, nåväl det lär knappast hindra dem som kör svart i tvättbranschen iallafall
    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/obo-tar-betalt-for-tvatten

    Är förvånad över att du fortfarande har ett sopnedkast Sparo, har ni dispens i BRF så ni inte behöver "källsortera"? Eller ni kanske har separata "återvinningscenter/lokal" i fastigheten också?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte heller sett några sådana undersökningar. Vet inte vad du menar med "praktiska skäl". Om det bor åtta personer i tvårummarna och 100 personer i ett hus avsett för 60 kommer trycket på vatten och avlopp bli större. Och ja, det kan väl anses praktiskt att slippa byta rör. Resulterar det i att några av de mest trångbodda familjerna flyttar till en annan hyresvärd tror jag inte Victoria Park gråter blod.

      Jag vet inte varför vi fortfarande har sopnedkast, men upplever också att det blivit väldigt ovanligt. Allt förutom hushållssopor får vi lämna på återvinningsplatser. Tidningspapper, plast och grovsopor finns i föreningen, glas, batterier och pappersförpackningar en knapp kilometer bort (så jag går och alla andra tar bilen).

      Radera
    2. Av praktiska skäl - för eftermontering - tänkte jag närmast på att alla vattenledningar in till en och samma lägenhet inte nödvändigtvis går i en och samma vattenledning, dvs man kan behöva flera vattenmätare till en abonnent/lägenhet.
      Av praktiska skäl menade jag även att vattenmätarna ska fysiskt sitta någonstans och att det i endast få fall har gjorts utrymme för dessa mätare att placeras, antar att de ska helst vara hyfsat lättåtkomliga.

      Vid nybygge är det en helt annan sak, då är saken biff även för en vegetarian ;-)

      Radera
    3. Jag vet absolut ingenting om vattenmätarnas storlek, om det behövs en per stam osv. Antar att Victoria Park räknat på det och kommit fram till att det lönar sig.

      Radera
  5. Med tanke på hur mycket el bakomliggande infrastruktur drar för att internet ska fungera är det konstigt att det är flatrate. Ju fler sökningar och ju mer utnyttjat internet är desto mer ström går ju åt, här borde det finnas utrymme för mer kreativ debitering - dvs att internetleverantörerna kan tjäna mer pengar, men säga att det är för miljöns skull.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I det fallet är jag glad att det är som det är :-).

      Radera
  6. Voew intressant att veta vad som anses vara normal förbrukning av vatten. Själv har jag "gratis" vatten i hyresrätt med badkar och tar varma bad flertalet gånger i veckan, duschar dagligen och diskar under rinnande vatten. Diskandet är ju givetvis superkorkat men smidigt då jag inte betalar för det själv. Men baden, vad anses vara OK där egentligen och vem bestämmer det?

    Jag tänker som såhär att när värden är så snål som den är får den skylla sig själv i mitt fall. Mitt samvete är rent!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan tillägga att värden alltså är snål i övriga frågor än just vattnet.

      Radera
    2. Vad snittet är för vattenförbrukning vet jag inte, men svaret på vem som bestämmer vad som är okej måste väl vara du så länge inte hyresvärden börjar hetsa om det.

      Även med flera bad i veckan skulle jag tro att både du och jag ligger inom normalitetens gränser. Ett bad motsvarar ändå bara en dusch på 10-12 minuter. Det är när det bor åtta pers i en tvåa som det drar iväg eftersom det är kontinuiteten som kostar. Blir ju mycket mer disk och toabesök då också.

      Radera
  7. Som ordförande i en bostadsrättsförening så kan jag meddela att en anledning till att man inte sprider ut kostnaderna per lägenhet är för att det kräver en hel del arbete av styrelsen. Nu är vi visserligen en väldigt liten BRF, bara 18 bostadsrätter (varav de flesta är singelhushåll), så det är inget större problem med att det används enorma mängder vatten eller slängs väldigt mycket sopor. Men vi debiterar varje hushåll för elen och det är tillräckligt med arbete :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Varav de flesta är singelhushåll" - jag skulle tro att det är där skillnaden ligger. Den dag det flyttat in nio familjer på i snitt sju personer kanske ni också blir tvungna att utvärdera :-).

      Radera
    2. Sara N, Att ni valt att debiterar varje enskild lägenhet i BRF, beror det på att ni har ett abonnemang på föreningen istället för att varje enskild lägenhet har det? Och anledningen till det är att ni totalt sett i fastigheten sparar in en rejäl slant varje år?
      Hur går det till rent praktiskt, en stor faktura från elbolaget till föreningen, och så avläser ni manuellt i skåpet där alla elmätare sitter för varje lägenhet och skriver ut elkostnaden på hyresavin för respektive lägenhet alternativt kör något faktureringsprogram som skriver ut elfakturor internt till föreningens medlemmar?

      Radera
    3. Om dessa nio familjer har råd med varsin bostadsrätt som i snitt kostar 2 mille så får lovar jag att vi ska utvärdera situationen :)

      Ja, föreningen får en faktura och vi avläser sedan varje lägenhets elmätare för att veta hur mycket vi ska debitera varje lägenhet. Vi har det likadant med bredband, men där debiteras alla lägenheter lika mycket.

      Radera
  8. Men vad enormt trött man blir. Att det blivit så sjukt uttjatat att dra rasistkortet i Sverige. Och det är ju synd, för numera bryr ivartfall inte jag mig ett uns när någon säger de orden. Det är ju nästan en hyllning, ett bevis på normalitet.
    Mvh http://investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Risken är att det blir lite "vargen kommer", att när något verkligen är rasistiskt är det ingen som tar det på allvar eftersom all direkt eller indirekt kritik mot en invandrare i Sverige eller en grupp där invandrare ingår regelmässigt kallas rasism.

      Radera
  9. Intressant diskussion du drar igång - som vanligt😉!

    En annan fråga som jag gärna skulle vilja ha din input på: har du någon Health Tech-produkt som du gillar mest och isf vilken och varför? Gjort någon spaning på aktiebolag kopplade till detta som är intressanta ur investeringshänseende?

    Tack!
    Healthtechproducts.blogspot.com

    SvaraRadera
  10. Har lite färsk erfarenhet i ämnet så jag skrev ett uppföljande inlägg https://tradevenue.se/miljonarinnan30/betala-för-sitt-eget-vatten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant! Kul att läsa och inte förvånad över reaktionerna.

      Radera
  11. Att betala för faktisk användning av vatten (eller endast varmvatten) är vanligt idag. Det finns många nybyggen runtom i landet där detta finns från start. Och det fungerar mycket väl, folk använder avsevärt mindre vatten när man betalar för förbrukningen, utan att man egentligen påverkas negativt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det förvånar mig inte alls att det ger effekt. Det är därför jag inte fattar varför politiker som säger sig kämpa för miljön inte jobbar för att styra utvecklingen ditåt politiskt, genom subventioner eller förbud.

      Radera
  12. Jag är indoktrinerad miljövän och har aldrig kunnat spola vatten hej vilt bara för någon annan betalar, men har däremot hört (jaja) om en BRF som hade jättehöga räkningar och kom på en boende med att koka sitt ägg genom att spola varmvatten på det hela förmiddagen tills hon kom hem för lunch.

    Det värsta med att betala sitt eget vatten är att man även får se raden för den fasta huskostnaden som är lika mycket som själva förbrukningen, gah! Eller rättare sagt, det allra värsta är faktiskt brevet de skickar hem en gång om året när det är tid att läsa av mätaren. Det står "Nu är det dax igen". Alltså jag klarar verkligen inte av den stavningen från ett kommunalt bolag. År efter år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fantastiskt! Hur tusan kom de på det, inte kan väl människan ha berättat det själv?!

      Ordet "dax" från ett kommunalt bolag hade jag på allvar påtalat. Allra helst offentligt, typ med en bild på Twitter där jag taggat in bolaget, så hade jag och andra språkfascister kunnat håna dem ett tag. Större människa än så är jag inte :-).

      Radera
    2. Enda tänkbara skulle vara att någon behövde gå in och göra ett jobb under förmiddagen när ägget kokades och då ifrågasatte vad som pågick.

      Twitter håller jag mig undan, skulle det gå med en kränkt artikel i Aftonbladet måntro?

      Radera
    3. Jag är inte säker, men tror att kränkthetsartiklar i kvällspressen förutsätter att man har en obskyrhårfärg och fula glasögonbågar, typ: http://faithandheritage.com/wp-content/uploads/2017/03/SJW-interview-CAFAB-CAMAB-gynocracy-snowflake-transgenderism.jpg

      Radera