tisdag 9 oktober 2018

Rätt jobb på rätt tid

Jag minns med fasa arbetsplatserna där jag förväntades vara rapp i skallen klockan 8 på morgonen. Det hände i princip aldrig, men framåt lunch och senare har jag bra och dåliga dagar. Vissa dagar är jag kreativ, andra inte. Ibland kan jag nästan inte skriva alls, ibland kan jag skriva vad som helst.


Oftast ligger dagsformen någonstans mittemellan och då gör jag klokast i att skriva en viss typ av text. En del texter kan jag skriva i sömnen (jag ska inte ge exempel utifall att någon kund läser, det vore inte bra för framtida förhandlingar), men det mesta kräver någon slags intellektuell nyfikenhet och då är det bra att ha det.

Nu låter det som att jag inväntar inspiration och det gör jag inte. Tvärtom, kör jag fast är det ingen idé att sitta kvar med en tom skärm, då är det bättre att göra något annat. Därför är det bra att jag som egenföretagare har lyxen av att kunna styra schemat. Många har inte det och jag undrar ibland vad detta kostar dem, deras arbetsgivare och samhället.


Ny teknik och nya typer av arbeten innebär att allt fler skulle kunna anpassa jobbet efter hur de mår och andra yttre och inre omständigheter. Kanske jobba länge vissa dagar och andra kortare. Hemifrån när det passar och därmed spara på tid och miljö. Men flexibilitet är ju inte en del av ”den svenska modellen”. Vägrar inte chefen tänka i nya banor kan man ge sig tusan på att facket gör det.

Det är nog inte så dumt att stå utanför arbetsmarknaden. Visserligen har man i princip inget skyddsnät som egenföretagare, men vill jag jobba arton timmar i streck eller gå ut och njuta av vädret behöver jag inte fråga någon om lov eller kolla ifall kollektivavtalet tillåter det.

23 kommentarer:

  1. Med stor frihet kommer stort ansvar.
    Jag funderar på hur du kan pumpa ut ett inlägg om dagen här på bloggen. Har du en buffert av nästintill färdigskrivna blogginlägg, som du bara putsar till på morgonen innan du publicerar?
    Jag menar, det måste ju finnas dagar då du inte har lust eller några idéer.Men likförbannat så kommer ett nytt inlägg varje morgon precis lagom till förmiddagsrasten :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte den typ av person som gillar tidspress och inspiration är för amatörer :-). Precis som du misstänker har jag inlägg klar i förväg. Vissa dagar hinner/kan jag inte skriva något inlägg, andra skriver jag tre. Och så kommer de där dagarna när jag inte har tid med bloggen, men ändå får en massa idéer till den. Då rafsar jag ner fem ord och håller tummarna att jag ska fatta vad jag menade.

      Radera
  2. Längtar du aldrig efter jobbarkompisar? Kan de inte vara ensamt att gå hemma själv om dagarna? Blir det inte tråkigt? Ungefär de frågorna jag får och kommentaren, "jag skulle inte stå ut att gå hemma hela dagarna".
    Det är härligt att vara självgående, att ha en egen motor. Att det inte finns någon annan som kör med en.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har man jobbarkompisar kan man inte välja bort dem. Det är lättare åt andra hållet.

      Och meningar som börjar med "Jag skulle aldrig stå ut med..." tror jag nästan aldrig stämmer. Jag känner att jag inte skulle stå ut med en väckarklocka som varje morgon ringer vid halv sex för att jag ska åka till ett jobb jag hatar med en chef som är helidiot, men bevisligen klarade jag att göra det när jag var tvungen.

      Radera
    2. Det där med att "inte stå ut med att gå hemma hela dagarna", är en absurd sak. Undrar om det är samma typer som de barn i skolan som, när de blivit klar med en uppgift före de andra, inte kan förbli lugna och själva hitta på något de sista fem minuterna, utan måste börja bråka, störa och bli oroliga. Vissa verkar behöva styras hårt och jobbar då bra och ordentligt. Men vid brist på sysselsättning bestämd av någon annan, blir personen som tokig och har ingen egen fantasi eller inre styrning mot något meningsfullt. Dessa är kanske också de personer som som vuxna är galet rädda för/arga på folk som är arbetslösa, oavsett om det är frivilligt eller inte, för att de inte kan tro någon annan om att kunna leva utan yttre styrning. Då vill de ge instruktioner och ha makt över hur dessa "lösdrivare" borde leva, t ex genom arbetslinjen. /Eva

      Radera
    3. Man undrar ju hur de klarar fritiden. Men okej, det finns ju människor som inte för sitt liv skulle kunna tänka sig att tillbringa en kväll hemma i eget sällskap, och då är det kanske svårgreppbart att andra kan jobba själva en hel dag.

      Radera
    4. Fritiden? Den är uppbokad av aktiviteter. Om man haft friluftsdag och sagt i förväg att man anländer till skolan klockan halv fyra och man kommer fram 15:40 blir elever och föräldrar som galna. "Brottet" riskerar att bryta deras tajta scheman med ibland två olika aktiviteter. Läxorna avklaras allt oftare med hjälp av ung betald läxhjälp, antingen hemma eller i annan lokal, även det en av veckans alla aktiviteter. Barns schema är oerhört packade. De kanske tappar förmågan snart till att själva hitta på något eller bara ha lite lagom tråkigt. Men det är klart, ingen behöver ha tråkigt idag när det finns internet :). /Eva

      Radera
    5. Så sant Eva, förundras över hur en del inte ha förmåga att fylla sin tid utan att de måste ha någon annan som gör det åt dem. Man kan verkligen reta upp folk, när det handlar om arbete. Det kan räcka med att man jobbar halvtid så kan folk bli störda över det.
      Här sliter jag i mitt anletes svett... Hänger säkert kvar från det folk hade husförhör och fick läsa katekesen för att hållas i herrans tukt och förmaning. Tror att Luther fortfarade har en påverkan trots att väldigt få är troende idag./ME

      Radera
    6. Genomsnittssvensken tittar på tv och hänger på Facebook ett antal timmar varje dag (även barn), så SÅ himla packade kan deras scheman inte vara. I alla fall inte med vettiga aktiviteter.

      Apropå halvtidsjobb pratade jag med en chef om orättvisan i att deltidspersonal fick "mertid" istället för övertid upp till 40 h/vecka. Min invändning var att den halvtidsanställde 21:a timmar är lika värdefull som heltidarens 41:a. "Det är ju inte så att deltidspersonal sitter hemma och väntar som en resurs", sa jag, men fick då svaret att jodå, det gör de. Jag la ner då.

      Radera
    7. ME: Sorgligt att Luther fått ta på sig detta. Han av alla som offrade sitt anseende för sin upptäckt (i Romarbrevet kap 8) att människan inte behöver prestera för att bli godkänd inför Gud, att det räcker med att tro och lita på honom för att bli frälst. Och så går svensken och missuppfattar hela grejen och jobbar ännu hårdare än katoliken i söder som utan dåligt samvete kan ta sin siesta och några glas vin. Om man plötsligt får dåligt samvete för något, går man till biktbåset och pratar av sig och där prästen genast avlöser en och man är fri och kan börja om på nytt. En helt annan inställning, trots att de föraktade Luther, men kanske mer på grund av att han satte fingret på den känsliga punkten. Om folk fattade att de kunde bli fria genom att själv läsa Bibeln, skulle Katolska kyrkan förlora megasummor i intäkter på att sälja förlåtelse, avlat :). /Eva

      Radera
    8. Jag visste väl att det här inlägget skulle landa i Romarbrevet :-).

      Radera
  3. Katekesen är grunden till svensk mentalitet, hädanefter får du skylla allt på den Sparo.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan ligga något i det. Samtidigt tycker jag att det är lite fegt att ta bort moderna människors ansvar genom att hänvisa till gamla böcker nästan ingen längre läser.

      Radera
    2. Katekesen kan ha biragit till att lägga grunden för en mentalitet som passar väl in i den gryende kapitalismen och därmed framväxande individualismen vid samma tid. Katekesen gav den enskilda, förutom påtvingad läskunnighet, inte minst mer ansvarskänsla (och skuldkänsla) vilket gynnar en företagsledare. Hela reformationspaketet med Luther är en garant för ett kapitalisktiskt system. Det är svårare att garantera ekonomiskt stabilitet, entreprenörsanda och samhälleligt och socialt förtroende i ett system med människor som inte tar personligt ansvar utan behöver yttre piskor och skrämsel med helvetet för att jobba. /Eva

      Radera
    3. Jag vill inte förringa Luther, men nog tror jag att vi ändå hade haft ett kapitalistiskt system.

      Radera
    4. Kopplingen mellan kapitalism och protestantism är allmänt vedertagen bland historiker, bara att kolla upp själv om du är intresserad. Tänk bara på vad som särskiljer i etik mellan de ursprungligt kapitalistiska länderna med övriga världen. Religionen styr tänket om världen och hur man agerar i den väldigt mycket. Tänk rättsväsende, synen på individen och dennes rättigheter, rätten till egendom, uppbyggande av stat och samhällsfunktioner som sjukvård, utbildning och hur det fnansieras via antingen företagande eller skatter från det allmänna. Allt i grunden är protestantisk etik, icke katolsk!

      Sedan var inte Luther den enda med sina idéer om Bibeln på folkspråken, behovet av utbildning som kom av det, människan som myndig att tänka själv osv. Det låg i tiden och främjades även av snabb informationsspridning i samband med upptäckten av boktryckarkonsten. Ja, hela den där tiden i Europa är intressant ur kapitalistiskt perspektiv. Men att en mental förändring i religionens roll i människors liv i samhället var en förutsättning för att kapitalismen skulle blomstra, kan nog ingen förneka.

      Men det är mer i väst som detta med religion numera mest uppfattas vara något individuellt och sakna betydelse eftersom sekulariseringen biragit till att göra det ursprungligt religiösa tänket profant. Allt tänk om samhällets etik, moral, medborgaransvar, plikter, "göra rätt för sig", arbetsmoralen och det kända "allas lika värde" (som du förargas ofta över!) kommer ju från religionen. Sverige är på så sätt oerhört religiöst, kanske det mest religiöst profana samhället i världen! :D /Eva

      Radera
    5. Stopp! Nu la du in väldigt mycket i min enda mening.

      Jag skrev inte att kopplingen saknas, bara att kapitalism inte förutsätter Luther. Jag är helt enkelt övertygad om att vi hade haft kapitalism ändå, på samma sätt som den finns i länder som aldrig hört tals om Luther.

      Anledningen att jag förargas (eller snarare fnyser) åt uttrycket "allas lika värde" är att det inte betyder något. De som svänger sig med det använder det oftast för att rättfärdiga sitt beslut att inte behandla alla andra på samma sätt. Det blir lite som att gallskrika "JAG SKRIKER INTE!!!". Och nej, jag anser inte heller att alla människor har lika värde, innerst inne gör ingen det.

      Radera
    6. Men var i världen uppkom kapitalismen? En plats i Europa. Vilka har fört den vidare till andra länder? En viss kultur i Europa och dess avkomma i USA. Fungerar kapitalismen på samma sätt i alla länder och kulturer? Knappast, den är starkt beroende av det lokala samhällsstrukturen och religionen. Ju mer lik väst det blir, desto lättare fungerar kapitalismen.

      Den som starkast argumenterat för detta, Max Weber, såg reformationen som ett alternativ till gammal förklaring som annars Marx erbjöd, något som Weber var stark motståndare till.

      Nå, du får tro och tycka vad du vill, jag orkar inte skriva mer om detta nu ;). /Eva

      Radera
    7. Klart att kapitalism funkar olika i olika delar av världen, och klart att kultur och religion (för inte så länge sedan var det ju typ samma sak) påverkat.

      Jag vill inte ta ifrån kristendomen något, men menar att i samma stund som människan började idka byteshandel stod det klart att kapitalismen skulle byggas, man kan inte ha kapital utan kapitalism.

      Radera
  4. I klass med ring P1, eller såhär kokar man äppelmos.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ring P1 har märkligt nog inte kommit upp här, men alla kvalitetssträvande bloggar måste ha ett "så här kokar man äppelmos"-inlägg: https://sparosverige.blogspot.com/2016/09/appelmos.html

      Radera