söndag 28 oktober 2018

Solidaritet, höger vs vänster

En ganska ny trend är crowdfunding av böter. T ex när någon försvarat sina ägodelar genom att sopa till inbrottstjuven och sedan själv döms för misshandel kan privatpersoner som tycker att detta är vansinnigt dra igång en nätinsamling och hjälpas åt med böterna.

Kristdemokraten Sara Skyttedal gjorde en egen insamling innan hon gick till rättegång mot Dagens Nyheter som hon upplevde hade stulit hennes privata bilder och använt i sin nyhetsrapportering, en tvist hon sedan förlorade och tvingades betala tidningens rättegångskostnader.

Ett par andra fall med politisk koppling har fått mig att fundera över hur olika grupper använder detta vapen. Fall 1:

Tandhygienisten Bernt Herlitz noterade att flera av hans patienter som bodde på HVB-hem för minderåriga asylsökande hade visdomständer som visade att de garanterat var över 25 år gamla. Efter att ha pratat med en enhetschef på Migrationsverkschefen slog han larm. Det resulterade i han fick sparken från Folktandvården.


Bernt gick till tingsrätten som gav honom rätt till ett litet skadestånd och några månadslöner, men motparten Region Gotland överklagade till Arbetsdomstolen och vann. Bernt tvingades betala 55000 kr till sin advokat och 425000 kr till Region Gotlands advokat. Dessutom blev han polisanmäld för sekretessbrott.

Fall 2:

Elin Ersson försökte hindra utvisningen av en 26-årig afghan genom att utföra en protestaktion på flygplanet. Jag vet inte om polisen och Migrationsverket ändrade rutterna, men det bar sig inte bättre än att 26-åringen fanns på ett annat plan. Elin lyckades dock hitta en annan afghan på sitt plan, en 52-åring som skulle utvisas efter att ha avtjänat ett straff för grov misshandel av sin hustru och sina döttrar. Och hon lyckades. Både hon och den utvisade mannen fick lämna planet före start.

Nu har dock åklagaren väckt åtal mot Elin. Teoretiskt kan hon få fängelse i sex månader, men en 21-årig ostraffad kvinna lär nog komma undan med böter.

Och nu till insamlingarna. Bernt Herlitz hade efter bara tre dagar fått ihop 630000 kr, mer än han tvingades betala. Elin Ersson hyllades av flera stora mediehus. Så här skrev Malena Ernman på Facebook:
Elin Ersson är den starkaste människa jag sett på oerhört länge. Hennes civilkurage för att rädda en annan människas liv är enastående.

Så hur mycket pengar hade hennes insamling inbringat efter tre dagar. Ett par miljoner?


Nej, inte riktigt. Nu är ju de här fallen ganska olika. Bernts insamling fick tveklöst hjälp av många invandringskritiker, men hans agerande var inte uttalat politiskt. Elin är asylaktivist och förstod att hennes aktion troligen skulle sluta i domstol.

Men hur kommer det sig att den grupp Elin tillhör, som nästan tagit patent på ordet solidaritet, inte kan samla ihop mer än ett par hundralappar på samma tid som Bernts supporters drog in över sexhundratusen? Jag tror att det handlar om att vänstern är så vana vid att få sina aktiviteter finansierade av skattepengar att de helt enkelt har glömt hur solidaritet funkar när inte någon annan står för kapitalet.

Margaret Thatcher finns det olika åsikter om, men här tror jag att hon var något på spåren:

36 kommentarer:

  1. Sjukt bra Micke! Det otäcka med västern är att de framställer sig som de goda och de har idag byråkrater, politiker och media med sig. När de i själva verket representerar det ondskefullaste vi skådat. Riktigt generösa och solidariska är de också, om det är andras pengar.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att det är för komplicerat för att döma ut hela vänstern som ondskefull. Jag förstår hur du menar, men tycker att det riskerar att förenkla på samma sätt som denna vänster gjort genom att hävda att högern är onda egoister vars liv går ut på att utnyttja sämre bemedlade.

      Radera
    2. Hur ofta ser de högern dreva? Hur ofta ser du dem fiska efter andras pengar, för att gödsla och känna sig goda? Brunmålning är självaste Löfven expert på ja. Även om Annie Lööf är minst lika god. Fast, är Centern ens höger idag?

      Faktum är att det har skett en samhällsförändring sista tiden. Där drev och konflikter är vardag. Hur kan vi ens acceptera sånt som Näthatsombudsmannen, vars uppgift är att via bidrag jaga folk med "fel" åsikt?
      Mvh

      Radera
    3. Jag vet inte. Märkte inte att skatten sänktes nämnvärt när regeringen leddes av M som väl är ett slags högerparti även om de är rätt många steg till vänster om Gösta Bohman.

      Näthatsgranskaren. Nej, själv tillhör jag dem som tycker att polisen har viktigare uppgifter än att jaga gamla tanter som skriver något rasistiskt på Facebook.

      Radera
  2. På något vis känns det som att det alltid är de gamla engelska premiärministrarna som lyckas med citat ang socialism.

    “I contend that for a nation to try to tax itself into prosperity is like a man standing in a bucket and trying to lift himself up by the handle.”

    Winston Churchill

    🤓

    SvaraRadera
  3. Bara några dagar innan insamlingen du refererar till (gällande Elin) avslutades en annan insamling till Elin på samma sajt. Jag har också läst ytterligare insamlingar ska ha genomförts för detta. Det jag funderar på är om några av dessa insamlingar har startats av utomstående. Att det kan vara risk för bedrägeri kan kanske påverka hur mycket man varit beredd att skänka?
    Hela konceptet är väl iofs moraliskt tveksamt. "Influencers" kan i princip göra vad de vill utan straff, bara det inte är allvarligt nog att ge fängelse. Likhet inför lagen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samlingen jag skärmdumpade togs sedan bort och nu fanns tre nya (samtliga med liknande summor insamlade, startade av privatpersoner som åtminstone är okända för mig). Jag antar att de tas bort för att de ger dålig reklam för saken att tydliggöra att de bara lyckas samla in småpengar.

      Håller med dig, men samtidigt kommer det där problemet alltid finnas. Mats Qviberg lider mindre av att få böta en miljon än vad jag skulle göra av att böta en bråkdel. Alltså kan han dra igång en civilrättslig process och ta risken själv medan jag inte skulle kunna göra det utan crowdfunding.

      Radera
  4. Tycker det är väldig skillnad på vänster och vänster. Har stor respekt för vänster(män)niskor på universiteten som är minst 50 år gamla. I allmänhet står de för traditionella värden, är inte för alltför jämställda, ifrågasätter vänstertrams (synen på genus, sexualitet och mångfald) som kommits på av yngre, har livserfarenhet, hjärna och bildning. De kan åsiktsmässigt lätt förväxlas med moderater, men skillnaden kan ses i det yttre. De bär enkla kläder medan de andra mest har kostym och blanka skor eller möjligen fintröja med gantmärke.

    Skillnad i beteende mellan vänster och höger? Tror absolut att mycket "solidaritet" bottnar i ett engagemang som från början utgick från avundsjuka gentemot rika. Om vänstersympatisören själv råkar vara i stånd att vara solidarisk med sina egna pengar vill den kanske inte dela med sig. Motivet är ju avundsjuka och inte solidaritet. Då kommer alltid någon annan ses som rikare och vara den som ska bidra. Omsorgen är inte alltid större än så och själv blir jag inte ett dugg förvånad.

    Däremot tror jag inte att de som stödde tandhygienisten nödvändigtvis enbart skulle vara höger. Det är nog lätt för många att sympatisera med en person som vågar sticka ut hakan och avslöja bluffar, särskilt när de riskerar sitt rykte och jobb. Och när det, som här, gäller asylsökanden så är dessutom känt att många som röstar på invandrarfientliga SD faktiskt kommer från vänsterhållet. De är trötta på vänstern och vänstersossar som blundar för verkligheten och som i trans upprepar behovet av solidaritet in absurdum. /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att vänstermänniskor drivs av avundsjuka istället för solidaritet, stämmer ofta, de handlar om till syvende och sist om vad de själva inte får/ME

      Radera
    2. Ja, det är skillnad och man kan egentligen inte heller dra några slutsatser av två (och bara två) olika rättsprocesser. Jag försöker bara tydliggöra en tendens jag tycker mig ha sett. Såg en film för ett tag sedan där romska tiggare gick runt i en vänsterdemonstration och INGEN av demonstranterna gav dem pengar, utan hade fullt upp att känna sig goda där de stod med sina plakat om solidaritet.

      Jag hade inte heller skänkt pengar eftersom jag anser att det rättfärdigar människohandel, men när de människor som brukar skrika sig hesa om vikten att låta tiggarna sitta utanför affärer själva har chansen att leva som de lär verkar de sällan ta den.

      Radera
  5. Elin Ersson verkar ha en skruv lös. Ingår i något sektliknade sammanhang liknande Knutbysekten men istället för att de är religiösa så är de asylaktivister på vänstersidan. Det blev ju dessutom ett fiasko av alltihop, eftersom mannen som hon "räddade" av planet var dömd hustrumisshandlare och ville hem till Afghanistan. Gudrun Romeborn som också är en känd aktivist på vänstersidan sägs ingå i detta asylnätverknät, hon tillhöra medelklassen och bor i ett lugnt villaområde. Ingen av dessa välförsedda människor på vänsterkanten ställer vare sig upp med pengar eller någonstans att bo när det väl behövs. När jag växte upp hände det några gånger att vi hjälpte människor med både mat och husrum kortare perioder tills de kom på fötter och vi hade varken gott om rum eller pengar, det räckte till men inte mer.
    Tror egentligen inte att det handlar om att vilja hjälpa utan mer om ett behov att synas och märkas i något som man tror är för en god sak. Skulle tro att Elin har varit väldigt bortskämd och omhuldad under sin uppväxt och nu vill hon bli socionom och "hjälpa" världen. Hon kommer säkert vara utbränd och ett vrak innan trettio om hon håller på som hom gör. Att vara socionom är ingen barnlek/ME

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan för lite om Ersson för att kunna säga om du har rätt eller fel. Noterade att hon inte tog chansen att erkänna att hon klantade till det när hon blev upplyst om vem hon "räddat". Men troligen finns det anledningar till att man tror att man vet allt i hennes ålder (jag var inget undantag) och sedan får ompröva när man möter fler nyanser i tillvaron.

      Radera
  6. Lugn nu Larsson, du kommer alldeles snart få visa din solidaritet, medmänsklighet och din omsorg för den svaga människan när skattehöjningarna kommer. Några kronor per hundralapp i ökad kommunalskatt (varför säger aldrig MSM "procent" eller "procentenheter" i just fallet kommunalskatt?) kommer att göra susen ska du se. Dessutom kommer vi med säkerhet att få se höjda avgifter inom alla offentligt finansierade verksamheter.
    Och för egna företagare, lugn Larsson du kommer att få visa dig som extra god samhällsmedborgare. 3-12 kommer framöver bara tydas som hur mycket klockan är på eftermiddagen.
    På kaptalbeskattningssidan kommer det att på sikt att öka beskattningen genom att "strama upp" reglerna steg för steg främst för isk och kf. Tidigare har man avskaffat det lågbeskattade allemanssparandet (och det innan, hette det skattespar?) så man har vanan inne. Någon större fantasi eller kreativitet krävs inte av tjänstemännen på finansdepartementet, de kan enkelt damma av gamla förslag och återanvända så genomförandet blir mycket snabbt och enkelt.

    Äntligen kommer vi att få känna oss som solidariska människor och den humanistiska stormakten kommer rätteligen få bekräftelse från världens alla länder. Oooh, vad jag längtar, jag och övriga läsare här hos Sparo, så vi har längtat ska du veta. Äntligen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kommunalskatten har av någon anledning alltid räknats i "kronor per hundralapp" istället för procent. Tror inte att det finns någon konspiration i just detta.

      Eftersom Sverige inte längre kan gå med vinst ens i högkonjunktur tvivlar jag inte på att det blir förändringar. Precis som i en hushållsbudget som inte går ihop finns bara två sätt - att sänka utgifter och/eller höja inkomster.

      Radera
    2. Längtar är väl till att ta i... känner mig allt för solidarisk varje gång F-skatten ska överlåtas till statsmakten. Inte för själva summan, som lär öka i %.Utan mer för hur den används.
      //Fattigbonddräng

      Radera
    3. Jag motsätter mig inte att betala skatt om den används till bra saker. Det är främst där min kritik ligger.

      Radera
    4. Det som politiker marknadsförde Sverige med internationellt var det man kallade för "tredje vägens politik".
      Sålunda finns det även ett tredje sätt att få ihop budgeten: genom lån. Det har Sverige tidigare genomfört och det tyckte dåtidens politiker var utmärkt, det löste dagens "utmaningar" och fick de beslutande inte bara hyllade utan även omvalda. En sk win-win med dagens språk.
      Eventuella negativa följdverkningar får ju någon annan ta hand om, men vadå, något ska väl de ha att göra. Så det kommer vi med säkerhet att få se.

      Radera
    5. Fast lån är ju bara ett sätt att skjuta upp valet av de två riktiga lösningarna, mer pengar in eller mindre pengar ut.

      Radera
    6. Jo, men lånen "göms" ju bland alla de övriga tusentals posterna i budgeten så bland gemene man kommer det knappast att bli känt.
      Och för övrigt, alla de med lån -miljoner röstberättigade i Sverige- tycke ju inte att låna lite pengar är konstigt eller något bör avstå från. Närmast tvärtom, de är ju i det närmaste lite smart att låna

      Radera
    7. Nja, det är väl knappast okänt att Sverige går med förlust, även om jag också hade uppskattat att fler medier hjälpte till med den redovisningen, t ex det statliga mediebolaget med en årsbudget på drygt 8 miljarder.

      Speciellt om man får direkt del av bidragspengar ser man såklart hellre att Sverige lånar till bidrag än stryper dem.

      Radera
  7. Riktigt intressant inlägg. Alla former av civilolydnad är jag inte emot men man måste våga ta konsekvenserna av sitt handlande och inte hoppas på hjälp från andra. Kan tänka mig att hon i slutändan när böterna är betalda får några gigg som föredragshållare eller liknade.

    Tandläkaren hade jag aldrig hört talas om. Skrämmande! Men kul att såna här individer med civilkurage får uppbackning och tror/hoppas som Eva att pengarna inte bara kommer från högerradikala grupper utan även från människor som uppskattar "visselblåsare" även om det är uppenbart att region Gotland inte gör det.

    Skyttedal har sina goda stunder men jäklar vad hon gjorde bort sig med insamlingen. Har man 3069 vänner på FB och foton och åter foton fritt tillgängliga med ett FB konto så kan man inte på allvar hävda sin personliga integritet. Att driva åtalet var idioti från början och att vilja ha hjälp att betala för sin egen dumhet visar på bristande konsekvenstänk.
    Återigen kul att du belyser att vänsterns syn på solidaritet ofta är att någon annan ska stå för den. Eller "vi" alla tillsammans.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Tror inte att det blir så stora böter. Hon är 21 år och student. Och ja, hon klarar sig nog.

      Det som känns riktigt snett med Herlitz är att han frågade en myndighetsperson, en enhetschef på Migrationsverket, hur han skulle agera. Han följde råden och fick sparken av en annan samhällsinstitution. Oavsett vad man tycker om invandring, sekretess och annat kan man lätt sympatisera med att han försökte hålla sig till reglerna och göra gott.

      Håller med om att Skyttedal hade ett taskigt utgångsläge. Det säkraste sättet att inte hitta sina bilder i DN är att inte publicera dem på internet. Samtidigt som jag inte tvivlar ett ögonblick på att DN hade stämt henne om hon använt en av deras bilder.

      Jag är inte ute efter att "göra ner" någon sida i politiken, men det fascinerar mig hur långt man kan göra en sak, samtidigt hävda motsatsen och själv vara helt oförstående inför kritik i samband med detta dubbeltänk.

      Radera
    2. Uppfattade det inte som att du försökte "göra ner" någon utan att det var ett balanserat inlägg, visst biten med romer och vänsterns demonstrationståg är anekdotiskt bevisföring, men slår man ihop det med ett av de inläggen du hade innan om hjälp till asylsökande och FB-krav på staten att göra något samtidigt som ingen av gruppens många medlemmar var villig att ha någon inneboende hos sig så stärks tesen.

      Radera
    3. Jasså Sparo, du håller på med bevisföring här på din blogg? Berätta vilka kriterier du har för att något ska sortera in under kategorin "bevis", dvs definiera denna kategori.
      Det för att vi läsare på så sätt kan förstå din argumentation lättare och komma med motargument av motsvarande bevisvärde.

      Radera
    4. Dentystamajoriteten: Ja, jag tycker också att mönstret känns igen lite för ofta för att det ska vara en ren slump.

      Anonym: Jag tror att du är på jakt efter en forskarrapport och inte en blogg, och inte ens där tror jag att du kommer att hitta den perfekta definitionen för bevis.

      Dessutom har jag varken använt ordet bevis eller bevisföring vare sig i blogginlägget eller i den tråd du skriver i. Det var Dentystamajoriteten som kallade min beskrivning av en händelse för "anekdotisk bevisföring". Jag skriver under på beskrivningen och det är ganska långt från riktiga bevis.

      Du får nog helt enkelt bränna av dina motargument på egen risk och se vad du får för svar av mig och av andra.

      Radera
  8. Lätt att gå in och bli raljant över vänster/höger. Jag tror att de flesta på båda sidor ser att Bernts fall representerar någonting större än vad som kan kvala in på endera sidan på skalan. Immigrationsvågen som sådan gick ju överstyr och att enskilda individer "tystas ned" på det här viset tror jag upprör de flesta. Inte ens de grövsta socialisterna känner nog att staten står ovanför allt vad skuld heter. Här agerade myndigheterna fel som försökte tysta ned en enskild individ som dessutom hade på fötterna för sin sak, därför känns det logiskt att han backades.

    Elins civilkurage var ju felplacerat, som andra i kommentarsfältet uppmärksammat, vilket gör att många nog avböjer från att bidra till en liknande insamling. Jag tror inte socialister per se är fattigare eller mindre benägna att hjälpa till och visa solidaritet.

    Jag känner spontant att de här fallen skiljer sig åt helt enkelt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med om det och har skrivit det både i slutet av inlägget ("Nu är ju de här fallen ganska olika.") och i några av kommentarerna. Det är mycket som skiljer fallen åt, kanske främst uppsåtet. Bernt trodde att han höll sig till reglerna, Elin visste att hon bröt dem.

      Men att socialister är mindre benägna att hjälpa till vidhåller jag, och min teori är alltså att de blivit så vana vid externt stöd (skattefinansierade bidrag) att de glömt konceptet. För detta finns fler tecken än crowdfundade böter. Kolla bokprojekt på höger- respektive vänstersidan, eller tidningar, där varken ETC eller Politism lyckas gå runt trots bidrag och upprepade böner om stöd från sina läsare, medan högerprojekt klarar sig på allmosor trots att de aldrig fått eller kommer att få en krona i presstöd.

      Radera
  9. I t ex USA (där det finns många brister i samhällssystemet, jag vet) är välgörenhet stort och de med pengar skänker till "höger och vänster" till ofta behjärtansvärda ändamål. Där kan man inte räkna med att staten kommer till automatisk räddning. Det blir liksom en omvänd situation mot i Sverige, medborgarna blir beroende av andra människors välvilja istället för statens. Jag vet inte om det är bättre eller sämre. Något mitt i emellan kanske är bäst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I en perfekt värld kanske vi i första hand använder välgörenhet och så finns staten där för dem som verkligen inte har något annat alternativ. Fast det kan vara lite för utopiskt för att fungera i verkligheten.

      När det gäller böter ska däremot inte staten finnas som alternativ källa, böter är ju avsedda för att det ska svida för den enskilde medborgaren.

      Radera
  10. Bästa blogginlägget, Oktober 2018! Tack Micke!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl ändå inte möjligt. Men tack!

      Radera
  11. Hon kanske tar dessa 250 kr och låter ränta-på-ränta effekten kicka in ? Med en genomsnittlig årsavkastning på 8% , så tar det bara 66 år för henne att komma upp till 40000 kr. Den som lever får se, men det blir inte jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingenting är omöjligt :-). Men skämt åsido tror jag inte att det ens blir en femsiffrig slutsumma där. Bara för skattebetalarna.

      Radera
  12. Se där, att du skriver om min gamla tandhygienist Bernt. Han har tittat på mina tänder några gånger. Hade helt missat det som han råkat ut för. Rätt ska vara rätt oavsett vad. Om man är över 25 år men utger sig för att vara 17-18 år är det fel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hans kändisskap tycks tveksamt när så många säger som du.

      Ja, på det här sättet hamnar ju riktiga barn på HVB-hem tillsammans med vuxna män vilket inte är tanken.

      I ett längre perspektiv kan jag tänka att om de ljugit om sin ålder, varför och vad mer har de ljugit om? Men det är ju en helt annan frågeställning.

      Radera