fredag 2 november 2018

Facket – fuck it!

Fackförbundet Seko har ilsknat till över ett erbjudande om fast anställning för timanställda som inte föll dem på läppen. Eftersom jag inte orkar göra det jobb Sekotidningen borde ha gjort, att höra den andra sidan, tänker jag inte kommentera det aktuella fallet, men reaktionerna var de vanliga.


Arbetsmarknaden är sjuk – ge facket ännu mer makt så blir det bättre.” Eller inte. Ärligt talat, har facket någonsin åstadkommit positiva förändringar för anställda? Det måste ha hänt, men i mitt eget arbetsliv är svaret nej. Jag har visserligen aldrig varit fackligt ansluten, men andra på mina arbetsplatser har varit det och de gånger facket hade kunnat göra en insats lät de bli varje gång. De arbetsplatser jag haft där dialogen fungerat bäst var de som saknade kollektivavtal, där det inte fanns ett fackförbund som kunde hindra mig – som icke-medlem – från att förhandla om mina egna anställningsvillkor.

Exempel på när facket gått in och förstört, saboterat ett färdigt avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare eller med hjälp av LAS sett till att företaget fått slå igen och skickat ut alla anställda i arbetslöshet finns det hur många som helst.


Fackpampar som använt medlemsavgifterna till egna lyxsemestrar eller politiska kampanjer som inte har ett dugg med medlemmarnas villkor att göra är andra skäl till att jag aldrig ens övervägt att gå med i fackförbund.

Så nej, facket, ni är kanske inte arbetsmarknadens grundproblem, men ni är definitivt inte heller lösningen.

38 kommentarer:

  1. En gång blev jag och alla mina kollegor uppsagda "på grund av arbetsbrist". Min älskade arbetsgivare (som flitigt gick på krogen och lyxsemestrade för företagets pengar) ersatte alla anställda med frilansare. "Det finns inget vi kan göra när det råder arbetsbrist", sade mitt fackförbund, som inte heller kunde göra något när exakt samma jobb istället gjordes av frilansare. Tack för det, Unionen.

    Wien-Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där är precis min bild. De tar gärna procent på folks löner och så länge allt funkar är det frid och fröjd. Blir det problem är de först i båten med alla livbojar på sig själva, "Nej, vi kan inget göra, men tack för den här tiden".

      Radera
  2. Jag jobbar på ett rullande 5-4 schema. När jag är ledig jobbar en kollega på andra sidan. Vi vill båda jobba på 7-7 schema men facket säger nej. För arbetsgivaren spelar det ingen roll. Man blir bara matt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fantastiskt! Själv hade jag ett nattjobb där jag fick äta när jag hade tid och fick gå hem när jag var klar. Facket såg till att jag fick en 45 minuter lång "lunchrast" vid tretiden. Tack facket...

      Radera
  3. Under mitt, relativt korta, arbetsliv har vi anställda vänt oss till facket för att få hjälp två gånger. Båda gångerna har de stött på motstånd och som svar krupit undan med svansen mellan benen. Gick ur innan ett tredje fiasko..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lika bra det. Tror inte att de hade gjort dig mindre besviken tredje gången.

      Radera
  4. Jag säger inte att facket aldrig gör något bra MEN majoriteten av alla fackmedlemmar skulle klara sig bättre om de tryckte in fackavgiften i en aktieindexfond och på så sätt bygga upp kapital om man behöver anlita juridisk hjälp eller dylikt som facket kan stå för.
    Centerpartiets starke man i Uppsala, Stefan Hanna anställde inför valet ett antal politiska sekreterare på korttidskontrakt. Typ 1-2 månader och de fick betalt under minilönen som kommunen bestämt ca 19 000 ist för 25 000.
    Det blev lite storm men Stefan Hanna stod på sig och sa att Centern trodde på fri avtalsrätt och att det inte rådde något tvång att ta den utlysta tjänsten. Befriande helt klart men han fick kritik från andra centerpartister och ska kommunen ändra reglerna för att göra upplägget svårare.

    Nej min erfarenhet av facket är att de kommer och gör saker bättre för att ett fåtal anställda har varit missnöjda över ett upplägg som passar majoriteten utmärkt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om alternativen är lågbetalt jobb eller inget jobb borde den enskilde medborgaren vara betrodd att välja själv.

      Det är ju redan så att Arbetsförmedlingen inte kan tvinga en att jobba på en arbetsplats utan kollektivavtal, så man är ju inte tvungen.

      Radera
    2. 19000 kr är väl bra betalt för en politisk sekreterare?

      Radera
    3. Jag vet inte riktigt vad en politisk sekreterare gör, men det låter inte jättehögt i jämförelse med andra okvalificerade jobb.

      Radera
    4. Tror ärligt talat att det inte var någon som sökte ett temporärt arbete för 19 000 kr i månaden mitt i valrörelsen, det lär vara rätt långa arbetsdagar. Lättare att jobba inom handeln om det är cash man vill åt. Nej den rimliga förklaringen är att tjänsten politisk sekreterare ser jäkligt bra ut på cv:t och ger ett bra kontaktnät.
      I USA finns internship/praktik som är helt obetalt. Är övertygad om att C skulle kunna utlyst tjänsterna med en lön på 0 kr och få den tillsatt. Hade varit en vinst för skattebetalarna.

      Radera
    5. Kan ju också vara så att de gör det "för en bra sak" för att de identifierar sig som centerpartister. Även om just det övergår mitt förstånd.

      Radera
  5. Synnerligen vältajmat inlägg. För ca 34 min sedan skickade jag in min uppsägning på medlemskap i Unionen (äntligen).
    Av ren slapphet har jag betalat fackavgifter i allt för många år och jag har liknande erfarenheter som F; när man var 10:e år vänder sig till facket för stöd så smyger dom undan.

    SvaraRadera
  6. Fick en gång i tiden när jag jobbade på SAS betala in 200 kr extra till facket för att de med högst lön strejkade, piloterna. Jag tjänade inte mycket som ung och nyanställd och 200 kr var en hel del pengar då. Allt prat om solidaritet i det läget kändes lite skevt, men det var med det resonemanget de klämde ur hos pengarna./ME

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir ju dyrt i längden också för piloter strejkar väl typ jämt? Den enda grupp som kommer i närheten är gruvarbetare. Tror det var Börje Salming som berättade att han jobbat i gruvan i fem månader. Eller rättare sagt, han jobbade två och strejkade tre.

      Radera
  7. Ja du, jobbar man hos någorlunda vettiga arbetsgivare inom yrken där det inte råder någon brist på arbeten, finns det ingen mening att vara med i facket. Även tveksamt om du jobbar inom kommunen pga korruptionen och svågerpolitiken som finns där. Jag känner flera som blivit dåligt behandlade av rena psykfall till chefer där facket (Kommunal) inte gjort ett skvatt. Tyvärr verkar det som om


    kommun och landsting drar till sig många instabila personer som absolut inte bör vara chefer, och detta drabbar de anställda, som ofta inte har förmågan att säga ifrån själva. På vårt företag hade en dålig chef inte haft en framtid om man säger så...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag har fortfarande inte hört motsatsen, historier där facket verkligen tagit ställning för sin medlem och hjälpt denna i en konflikt med arbetsgivaren. Oftare verkar facket förvärra konflikter, se till att de blir olösliga eller t o m skapa dem.

      Radera
    2. Håller med dig fullt ut Snålis!

      Det är min erfarenhet också, faktum är att jag tyvärr träffar på oerhört mycket inkompetent folk, speciellt chefer, inom offentliga sektorn.

      Vanliga arbetare har jag inte tillräckligt stor uppfattning om men en vild gissning är att de förmodligen hade haft svårt i den privata sektorn eftersom där får man faktiskt sparken när man inte sköter sig.

      Det är ju inte direkt någon slump att offentliga finanser knappt går ihop sig heller. Själv konsultar jag ofta mot samma verksamheter som jag nu klagar på och det är skattepengar jag bränner....det är tragiskt hur "lagen om offentlig upphandling" faktiskt fungerar i praktiken.

      Den kostar oss skattebetalare miljon efter miljon i onödiga utgifter.....dem som tjänar på det är som vanligt de högsta cheferna inklusive "fackpampar".

      Vanliga skötsamma arbetare blir alltid drabbade och får bekosta kalaset :(. Det finns ju tyvärr ingenting att göra åt saken heller.

      Sunt förnuft existerar inte i offentliga sektorn är min efarenhet. Privata sektorn/kunder resonerar oftast väldigt bra kring ekonomi bara man kan förklara sig. Tänk om kommuner, landsting och övriga offentliga verksamheter kunde lära sig att rekrytera rätt kompetens på rätt plats men framförallt göra sig av med folk som inte skall vara där.

      Svår puck att lösa....för vem tusan vill jobba offentligt under dem villkoren som erbjuds? inte jag iaf. Förmodligen inte andra kompetenta personer heller :(.

      Löser man den frågan så reder det nog ut sig själv.

      Radera
    3. Det jobbar ju otroligt många människor (för många!) inom offentlig sektor så jag tycker att det är lite hårt att döma ut hela högen som inkompetenta eller "icke skötsamma". En del vill ju faktiskt jobba med sånt som bara finns inom offentlig sektor.

      Däremot kan jag hålla med om att människor som väljer att göra karriär som chef eller administratör inom offentlig sektor rent statistiskt sällan tillhör toppskiktet.

      Radera
    4. Jag håller med dig fullständigt, jag var väldigt otydlig ovan och jag menade såklart chefer, administratörer, VDs m.m. Helt enkelt de som sätter sin "prägel" på orginasationen :)!

      Det finns rätt gott om folk som bara lyfter lön i det privata också...ju större företag....ju enklare att bara glida med. (ericsson är mitt bästa exempel)

      Beträffande andra yrken som bara finns inom det "offentliga" så är min personliga erfarenhet dock att jag behöver gå till privata konsulter för att få någon som helst hjälp :/.

      Med det sagt så är det såklart mängder med kompetenta lärare, rektorer osv som finns där ute. Inte helt sällan landar dem förr eller senare inom det privata för dem har gjort sig "obekväma" med ledningsgrupper och polikter m.m.

      Jag har träffat på många personer genom åren som gett upp det offentliga för att dem tröttnat på ledarskapet. I grunden mycket kompetenta och duktiga individer som hålls med "hängslen och livrem" i det offentliga som gör att de inte kan utföra sitt jobb.

      (försäkringskassan, pensionsmyndigheten, skatteverket, arbetsförmodligen för att bara nämna några helt oanvändbara myndigheter vi har. Det görs inte mycket rätt där utan man behöver gå igenom samma ärende 4-5 gånger innan man får rätt)

      Så jag syftade helt klart på att om man vill rekrytera rätt kompetens är det oerhört tufft i det offentliga då dem sällan erbjuds rätt möjligheter att utföra sitt jobb bra.

      Att frilansa är en helt annan sak och det är den vägen många ser som en möjlighet!

      Radera
    5. På Ericsson lär det ha gått runt konsulter i flera år som knappt själva visste varför de fick betalt. Låter lite som EU-parlamentet :-).

      Radera
  8. Säger bara: Wild 'n Fresh. https://sv.wikipedia.org/wiki/Wild_%27n_Fresh

    Följde eländet när det begav sig och den historien har gjort att jag aldrig kommer gå med i något fackförbund överhuvudtaget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ett lysande exempel på när facket går över lik för att hindra människor som är nöjda med sina jobb från att jobba kvar.

      Radera
  9. Eftersom flertalet fackliga organisationer är sprungna ur samma korrumperade kultur som SSU i Malmö, så borde var och en begripa vad det är för människor i ledningen i facken. #Sparadkrona att gå ur?

    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske är det så. Man tycker ändå att några av dem borde komma ihåg varför de bildades.

      Radera
  10. Får väl vara ärlig och säga att jag är med i facket trots att jag aldrig behöver dem och någon gång jag behövt dem så har de knappast jobbat för mig. De har alltid försämrat mina villkor genom åren.

    Nu är jag med för att jag faktiskt tjänar pengar på det, inte för att jag någonsin kommer behöva deras hjälp.

    Avdragsgillt på deklarationen.
    Bättre försäkringsvillkor.
    Övriga förmåner som är värt medlemsavgiftern som jag nyttjar.

    Det har sina fördelar men kan man tala för sig själv och har en vettig aretsgivare så är facket det absolut sämsta man kan beblanda sig med, de jobbar för "kollektivet" och inte för att den som är duktig skall belönas.

    Min erfarenhet är oftast att dem jobbar för dem som inte sköter sig och det drabbar alltid dem som sköter sig :(.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det första jag skulle göra i ditt läge är att ringa runt bland försäkringsbolagen och höra om inte någon kan matcha de försäkringsvillkor du fått genom facket.

      Om inte det går blir du tvungen att välja ifall du tycker att det är värt att vara med i en organisation som alltid försämrat dina villkor. Kanske kan det vara värt en slant att slippa?

      Radera
    2. Absolut, jag är en jobbig jävel.
      Byter banker, försäkringsbolag, kreditkort osv i stort sett varje år.

      Det har för mig varit en olönsam affär att går ur historiskt, inkomstförsäkring över 50,000/mån kostar en slant t.ex.

      Men visst har jag tänkt tanken att gå ur men det kostar just nu runt 2000:-/år och jag "tjänar" en bra bit över 6000:-/år på att vara med.

      Beror på omständigheterna men ajg har t.ex plockat ut 15000:- någon gång för utbildning via Unionen som jag ändå hade behövt göra privat, lite sådana småsaker gör det värt det. (böcker, kursavgifter osv)

      Nyttjar man många av förmånerna så är det faktiskt inte så dumt, någonstans tror jag ändå att vi hade haft en betydligt sämre reallöneutveckling utan att facken garanterat 2-3% varje år.

      Jag kan tala för mig så jag hade fått en stor del, men de allra flesta hade förlorat ganska mycket på det. Facken är väl den största anledning till att kompetensbrist uppstår eftersom dem konsekvent motverkar arbetsgivares möjligheter att belöna kompetens genom extra löneökningar.

      Ett galet exempel är ju Kommunal där dem ger nyexaminerade sjuksköterskor en lönehöjning med ca 4000:- i ingångslön men 30+ års erfarenhet inte ens ger 500:-/mån, det skall givetvis vara precis tvärt om och det kokar inombords varje gång jag läser hur facken resonerar kring kompetens :(.

      Radera
    3. Ja, lön efter kompetens (alltså rättvisa) har jag inte hört något fackförbund förespråka.

      Radera
  11. Lite kan man kanske nyansera diskussionen. Facken har ändå historiskt varit en viktig motpart till stora företag, och har på det sättet varit med att införa mycket bra för de som arbetar.

    Men, håller med om att de många fackförbund idag är riktigt dåliga och har tappat greppet om vad som är bäst för den enskilde. Och dessutom tar de ut alldeles för stora avgifter. Har själv aldrig varit med i något fack, och planerar nog inte att gå med heller. Sparar pengarna själv istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ingen aning om vilken nytta facket gjorde för säg hundra år sedan, men eftersom ingen nu levande människa jobbade då känns det inte relevant. Ingen av oss kan ju heller veta hur Sverige sett ut utan fackförbund, men även om de skulle ha fyllt en funktion längre bak i tiden betyder det inget för mig nu.

      Radera
  12. Känner att jag får gå in och försvara facket lite här, eller iaf påpeka att alla fackförbund inte är värdelösa. Jag har själv tagit hjälp av mitt fackförbund några gånger i allt från felaktig lön till hjälp med skatteregler och det har funkat toppen. Nu är jag visserligen medlem i ett ganska litet och nischat förbund som dessutom har ett eget bemanningsbolag vilekt gör att fackförbundet även har lyckats få en plats i arbetgivarorganisationen, så jag är ju medlem i ett ganska så udda förbund. Men dom gör jobbet jäkligt bra å andra sidan...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att höra att någon har den erfarenheten. För jag hade på riktigt aldrig hört någon som fått nytta av facket på sin arbetsplats.

      Radera
  13. Jag är själv med i facket, och har egentligen varit det de senaste 10 åren. Arbetar dessutom inom det offentliga som ändå måste ha och följa kollektivavtal, men.. Jag tänker lite som Frihetsutdelning; får ganska bra förmåner, betalar inte speciellt mycket i avgift och ibland får man gå på fackmöte där det bjuds på wraps och man får lyssna på tokflummande som att lönehöjning under inflationen är något att kämpa för osv. Helt underbart!

    Något som däremot låg mig varmt om hjärtat var att lämna kyrkan för några år sedan — där spar man in ganska mycket pengar. Något säger mig dock att du redan gått ur kyrkan, Micke :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju fint att arbetsgivare och skattebetalare bjuder dig på wraps, men för mig känns det rimligare att ni kör dessa möten på fritiden för egna pengar.

      Det har du helt rätt i: https://sparosverige.blogspot.com/2016/04/dagens-spartips-ga-ur-svenska-kyrkan.html

      Radera
  14. Min erfarenhet av facket inom landstingsvärlden är blandad. Dels får facket ständigt kämpa för att få arbetsgivaren att följa ingångna avtal, dels får facket ständigt skit från medlemmarna när det är arbetsgivaren som borde ha det när de kör sitt race ändå utan att lyssna på de anställda eller facket. Det är arbetsgivarens i många fall korkade beslut som får folk att sluta, gå ur facket, prata skit om arbetsplatsen. Skulle tro att perspektivet skiftar beroende på vilken sida av planket man befinner sig på... Det är tack vare fackföreningarna som vi i Sverige har som lägst 5 veckors semester, tjänstepension, 40 timmars arbetstid (ibland mindre) mm mm. LO-facken verkar dock vara besatta av en skock självupptagna självgoda arbetsskygga karriärister. De skulle behöva kliva ner från de höga hästarna och värna mer om sina medlemmar istället för att oroa sig för deras ev partitillhörighet t ex. LO bör snarast sluta med att vara ett partipolitiskt organ. Ett fack ska vara till för alla som vill vara med, oavsett politisk hemvist. Nu slipper jag LO, tack och lov. Är bara med i facket pga hyfsat pris på försäkringar som annars skulle kostat mångdubbelt mer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Dels får facket ständigt skit från medlemmarna när det är arbetsgivaren som borde ha det när de kör sitt race ändå utan att lyssna på de anställda eller facket."

      Ja, om det är så. Min erfarenhet är att arbetsgivare är betydligt bättre lyssnare än vad facket är. Både arbetsgivare och arbetare vill att företaget ska fungera, annars finns inget att förhandla om. Facket sågar glatt av stammen till det träd alla sitter på, bara det gagnar upprätthållandet av regler.

      Ja, det är - delvis - tack vare facket vi har 40 timmars arbetstid. Men det var länge sedan. Nu är det - nästan helt - tack vare facket deltidsanställda som är nöjda med sin arbetstid tvingas upp på heltid eftersom facket fått för sig att det är allas våta dröm, och att det är för att den anställde ville jobba heltid som han/hon tog ett deltidsjobb.

      Radera