fredag 1 februari 2019

Linsgryta

Linsgryta är kanske den mest politiskt laddade maträtten med undantag för gåslever. Det luktar 1968, FNL, ”USA ut ur Indokina” och socialistiska kampanjmöten. Men framförallt billigt, gott och nyttigt. Skulle tro att det kan ge Instagram-likes också för det verkar så himla ambitiöst att dra igång ett storkok av den här typen.

Men det är det inte. Den är nästan omöjligt att misslyckas med, kräver inte särskilt mycket arbete och inga udda, svårhittade ingredienser. I den här varianten har jag:

   röda linser, 800 gram
   krossade tomater, 400 gram
   buljongtärningar, 2 st
   gul lök
   morötter
   rödbetor
   vitkål
   brysselkål
   broccoli
   stjälkselleri
   chili


Att jag inte rabblar upp mängden/vikten på grönsakerna är för att det inte är hugget i sten. Heller inte att det blir just de grönsakerna. Jag hade skrivit ”Det går lika bra med selleri” om jag inte redan hade haft med det, men ni fattar. Spenat, majrova, paprika... Eller byt ut färgerna – gröna linser, rödlök, gulbetor...


Nu kör vi! Börja med att skölja linserna noggrant. Slå på vatten och slå av det igen. Det du häller av första gången ser ut som diskmedel.


Efter tio sköljningar börjar det se okej ut. Då slår man på 2-3 gånger mer vatten än linser. Det går alltid att slå på mer sedan om det blir för tjockt, så hellre för lite än för mycket i det här skedet. Koka upp det och dra sedan ner temperaturen lite.

Under tiden hackar vi de andra ingredienserna. Börja med de som kräver mest koktid för att bli mjuka, I mitt fall rödbetan och morötterna, som hälls ned i de kokande linserna tillsammans med de krossade tomaterna.


Sedan lök och selleri. Själv har jag svårt för kål utan tuggmotstånd, så brysselkål, vitkål och broccoli väntar jag med tills linserna kokat i en halvtimme.


När det gått ungefär 45 minuter från att linserna börjat koka är anrättningen färdig och då har du lämpligen också kryddat med sånt du tycker om. För mig blev det salt, peppar och dragon. Förutom chilin som gör det tillräckligt starkt för mig som är en mes när det kommer till kryddning.

Anledningen till linsgrytans storhet i studentkretsar på 70-talet skulle jag gissa är att den är lätt att göra. Billig även i stor kvantitet och praktisk när folk dräller in vid olika tidpunkter. Den kan stå där på spisen och puttra en stund. Dessutom är den vegansk och inte många av de ingredienser jag använde är folk allergiska emot.

En klick crème fraîche hade funkat.

Så jag skulle lätt kunna bjuda på linsgryta även på 2010-talet. Inte på dejt eller med gäster som väntar sig en trerätters med finlir. Mer en ”nu när vi flyttat/snickrat/städat/jobbat i några timmar skulle det vara gott med något i magen”-happening. Med två sorters vin och lite gott bröd duger det som bjudmat, men vanligtvis fryser jag in i mindre burkar och njuter av att ha frysen laddad med billiga proteiner som jag sedan snaskar i mig själv.

84 kommentarer:

  1. Är det inte snarare en soppa? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min ligger någonstans i gränslandet mellan gryta och soppa. Det får man reglera som man vill med mängden vatten. De rena soppor jag äter brukar vara betydligt blötare.

      Radera
  2. Brukar göra något liknande ganska ofta. Linser och krossade tomater kommer man långt på! Ibland ibland blir det en pastasås, ibland linssoppa, ibland gryta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, underskattade. Kanske för att de inte ser så himla goda ut.

      Radera
  3. Vill man überlyxa kör man denna hemmahosIGMRsklassiker:

    https://www.dn.se/mat-dryck/recept/bolognese-pa-svarta-linser/

    I övrigt håller jag med om linsernas förträfflighet i grytor, biffar, som de är till en torskrygg. De kommer i många skepnader och kan göras basic eller öfvre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset även om just den länken inte funkar för mig eftersom DN yrar något om annonsblockerare (sant) och kvalitetsjournalistik (inte sant).

      Linsbiffar har jag gett upp på. De blev aldrig goda hur jag än bar mig åt.

      Radera
    2. Åmeeeeh... nurå: https://www.meravego.se/blank-1

      Vi kör stenhårt på https://undertian.com/ och hennes recept. Där finns grymma biffar av linser och annat. Billigt är det åsså.

      Radera
    3. Ja, den kunde jag läsa. Det där får jag testa.

      Och jag får väl kolla efter linsbiffrecept på Undertian, men egentligen hade jag bestämt mig för att göra biffar av ärtor och böner och mer såser/soppor/grytor av linserna för jag har som sagt aldrig fått till det.

      Radera
    4. Den pastasåsen på belugalinser i mera vego <3
      Årets sås 2016 och 2017.

      Radera
    5. "Årets sås" - flådig titel :-).

      Radera
  4. Om du inte hittills gillat linsbiffar vill jag slå ett slag för Tareq Taylors Trädgårdsburgare. Älskas av hela familjen, p.g.a. himla goda, enkla att göra och dessutom billiga och dryga (blir alltid över, fast vi är fyra personer). Du kan ignorera bönkrämen och tomatsalladen (har inte testat dem), och kombinera med vad du känner för. Vi brukar ha hembakade hamburgerbröd, vaxbönor + dressing mfl tillbehör som vi gillar till hamburgare.
    https://www.svt.se/recept/tradgardsburgare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset! Spontant har jag svårt att förstå hur de där biffarna håller ihop, men han har väl räknat på det :-).

      Radera
    2. Jag förstår din skepsis, men de håller ihop perfekt! En gång råkade vi riva i typ fyra gånger mer morot än receptet sa, då var det lite knepigt. XD

      Radera
    3. Ja, jag hade gissat på att det hade behövts lite mjöl där, men det är kanske därför jag ständigt misslyckas med linsbiffar.

      Radera
  5. Här är min sorts mat :) Namnam vad gott. Kanske lite vitlök i? :)Ska man alltså skölja linser ungefär 10 gånger? Har bara sköljt dem lite men då måste jag börja med det. Vilka perfekta hackade grönsaker. Är det bara för fototillfället eller hackar du sådär perfekt små bitar alltid? Blev lite impad nu faktiskt. Varför är jag den enda som inte känner män som kan laga mat? Kan de laga nåt är det nån flintastek med potatis. Kan räkna på ena handen de gånger jag träffat män som kunnat laga mat och faktiskt gjort det. Känns så i alla fall. Har tom i mina svagaste stunder agerat catering till killar jag vart intresserad av, burit hem massa mat&dryck som jag stått och lagat i deras kök för jag vill äta nåt annat än mackor, spagetti med tomatsås, eller så. Fast tröttnade snart, så kul var det inte. Mer kokkunskaper från dig :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte mycket för vitlök, men är man det funkar det säkert.

      Om jag inte sköljer dem tio gånger måste jag skumma av dem flera gånger under kokningen, men om det beror på linserna i sig eller fabrikatet jag köper vet jag inte. Jag har utgått ifrån att det gäller alla linser.

      Nej, det där är nog mitt normala hackande :-). Särskilt små bitar är det dock inte. När allt ska koka vill jag hellre ha lite grövre bitar, men försöker anpassa dem så att exempelvis rödbetsbitarna blir mindre än morötterna eftersom jag lägger i dem samtidigt och jag tycker rödbetor behöver mer kokning.

      Jag ska inte tala för Sveriges alla män, men vi som lever själva har att välja mellan att laga mat, köpa dyr och dålig färdigmat och att svälta ihjäl. Inget av de andra alternativen kändes lockande och även om jag verkligen inte är någon proffskock vore det ju fan om man inte lärde sig ett och annat på att laga mat sju dagar i veckan år efter år.

      Radera
    2. Blev impad iaf :) Tror jag bara träffat två sorters killar, de som bara äter ute eller de som verkar leva på korv, bröd, chips. Misstänker första typen också lever på korv&bröd hemma för det mesta..
      Ingen av dessa verkar speciellt enkel att leva med, och ser hur jag kommer förvandlas till både mamma&älskarinna&städerska efter ett tag..
      Mitt dejtingliv har vart bedrövligt på den punkten ;-)



      Radera
    3. Jag vet flera män, både samboende och enastående, som är fiffiga på matlagning. T o m en som gör korv från grunden, och då tror jag nästan att det är okej som livsmedel.

      Radera
    4. Det är bra. Jag har gett upp. Även på kompissidan.
      Men det är kul det finns män som kan laga mat :)

      Radera
    5. Mrs Doubtfire, Du verkar verkligen ha träffat mängder med konstiga män! Haha!

      Jag tror inte att jag har en enda manlig vän som inte kan laga mat. Nu ska jag väl inte hävda att alla jag känner är några superkockar men slänga ihop en linssoppa skulle de nog alla klara av.

      Men jag ska erkänna att den maträtt som jag bjöd min nuvarande sambo på första hemma hos-dejten absolut inte var en kulinarisk megaupplevelse! Hahaha! Men sedan dess har jag lärt mig en del.

      Radera
    6. Framförallt verkar Mrs D:s inneboende vara något av en "omegahane".

      Radera
    7. Ja säger ju det..
      Jarno, om jag tolkar dig rätt så är det din sambo som lärt dig en del? Stämmer det? De brukar säga man ska ta en kille som haft minst 2-3 relationer, de brukar vara skolade.

      Jo, min inneboende är väldigt speciell men han är i alla fall snäll.

      Radera
    8. Ja, jag vill inte hacka på din inneboende. Dels för att jag inte känner honom, dels för att han verkar just... speciell. Gör bara inte misstaget att dra slutsatser om män utifrån honom för han verkar inte särskilt genomsnittlig.

      Radera
    9. Var tvungen att googla på omegahane, intressant.
      "Omegahanar är de som aldrig blir valda av kvinnor, men ändå jobbar för flocken i hopp om att någon dag få kliva upp och ”få ligga!" Kan nog ligga nåt i det...

      Radera
    10. Jaha, jag visste inte att ordet fanns. Jag hittade på det som en motsats till alfahane, inga djupare tankar än så.

      Radera
  6. Rena nyttobomben, precis sånt jag måste lära mig laga, när hälsan inte längre är på topp och jag bör gå mot mer vegetariskt. Lite svårt att förstå när jag ska hälla i de olika grönsakerna (ska rödbetor, morötter och tomater i ganska omgående?) - till skillnad från aktier har jag tyvärr nära noll fingertoppskänsla/sunt förnuft när det gäller matlagning..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och kalorisnålt, vilket jag uppskattar eftersom min våg och jag ligger i krig just nu.

      Det beror på hur genomkokta du vill ha morötter och rödbetor, men kanske efter en kvart så att de hinner koka en halvtimme. Sedan kan du omgående ge dig på selleri och chili och sist kålen. Blir du osäker kan du alltid smaka av när du tycker att det ska vara klart (om inte annat så för att kolla om det är lagom kryddat), och är det då något som har för mycket tuggmotstånd kan du låta den koka en stund till.

      Radera
    2. Sparsam, vegetarian och löpare. Låter inte som bra förutsättningar för viktuppgång...

      Radera
    3. Man kan tycka det, men jag gillar mjöl och socker lite för mycket. Och tyvärr går det alldeles utmärkt att gå upp i vikt samtidigt som man springer. Kanske inte om man är elitlöpare och springer 17 mil i veckan, men för mig som i bästa fall springer 17 mil i månaden går det fint :-(.

      Radera
  7. Alltså Micke, jag hoppas verkligen slutresultatet låter sig smaka bättre än det ser ut. Även om du gick ut starkt med en fin grönsaksbild.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är helt klart en miss med linser, att det ser otroligt tråkigt ut. "Ska det ätas eller HAR det ätits?", som min far brukade säga. Och då är ändå gröna linser ännu tråkigare.

      Radera
    2. Haha! Ja linsgryta är gott, även om det ser ut som ett resultat av en på tok för blöt lördag.

      Radera
    3. Fast man kan ju vända på det. Genom att det ser så tråkigt ut sänder ögonen signalen till hjärnan att hålla nere förväntningarna och så blir man positivt överraskad.

      Radera
  8. Vilken perfekt tajming! Precis när jag tänker starta årets snålmånad så finns här ett linsrecept. Det är så imponerande att jag kanske till och med slår till och köper selleri för första gången i livet. Om den är billig alltså.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Selleri är inte en extremt billig grönsak, brukar ligga runt 40 kr/kg, men Werner & Werner hade rätt, det går lika bra med selleri till nästan allt. Jag hackar ner den i alla såser och grytor, selleribiffar...

      Radera
  9. Varför är du vego förresten? Inte hört nåt om det. Tänkte om det var djurrättsskäl, nyttighetsskäl, för att kött och lik är allmänt äckligt eller annat. Läste idag om djuren i Polen som var sjuka och slaktades och sen såldes i Uppsala. De skar bort bölder och annat. Riktigt äckligt. Knappast mat man blir frisk av. En annan sak jag tycker är trist är de som tycker mat utan kött inte är mat. Känns också som typisk killgrej. Finns så galet god vegomat. Vi är på ett ställe nu som är helt veganskt. Så mycket god mat. Innan dess var vi på ett annat ställe med också massa vegomat. Kommer drömma om vissa saker..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla möjliga skäl, och visst känns det skönt att inte stödja köttindustrin när man hör obehagliga exempel av den typen.

      Radera
    2. Ja det var i Dagens Expressen. Misstänker de som ätit det köttet inte mår så bra nu. Även om de skär bort bölderna kan djuren ha infektion hela kroppen och svårt veta vad alla djuren led av. Läser inte så ofta om de som äter dåliga tomater :)

      Nu äter vi lite fisk, skaldjur, nån enstaka gång mjölkprodukter, men köper aldrig hem det utifall inte andra önskar som gäster. Är också för att fungera hyfsat friktionsfritt i vanliga samhället med alla köttätare så länge vi jobbar, men i en perfekt värld skulle jag helst se alla levde veganskt. Eller som förr i tiden hade ett eller fåtal djur i byn som levde ett bra liv innan de slaktades.

      Den här industrin är riktigt vidrig när man börjar syna den. Earthlings är en bra film jag annars rekommenderar, fått många att gå över till veganskt. Går att ses på nätet gratis, iaf gjorde den innan.

      Ser annars fram emot konstgjort kött som är på gång. Hoppas det kan stilla alla köttätares hunger, eller om de kommer protestera och fortsatt absolut vilja äta något stackars plågat djur som fått lida för att de ska hugga tänderna i det. Kommer nog bli svårt att övertala många då det inte är naturligt och det måste man ju ha för att överleva. För det är ju verkligen naturligt med djurindustrin som den ser ut..

      Radera
    3. "Är också för att fungera hyfsat friktionsfritt i vanliga samhället med alla köttätare så länge vi jobbar, men i en perfekt värld skulle jag helst se alla levde veganskt."

      Jag orkar inte bry mig om vad andra äter, men visst vore det fint med lite mer småskalighet där bönderna tar hand om sina djur istället för att de bor i rena fabriker.

      Konstgjort kött lockar mig lika lite som insektsmjöl.

      Radera
    4. Jag tycker miljön är viktig fråga för alla oavsett om de äter kött eller inte då vi alla har ett ansvar. Vilket också får mig mellan varven att fundera på om detta med att vi ska resa runt med flyg mer i framtiden är så hållbart egentligen. Nu kunde man läsa om extremkylan på minus 44 grader i USA där minst 20 personer dött. Beror på klimatförändringen? Inte hugget i sten, men inte hört om sån kyla på länge.

      Radera
    5. Nu börjar vi sticka iväg från ämnet, men själv tycker jag att det är märkligt att såväl värme som kyla kan bero på den nya religionen klimatförändringar. Vidare tycker jag att det är märkligt att klimatalarmister nästan aldrig vågar debattera mot riktiga forskare, sådana som håller på med fakta istället för känslor. Och så är det märkligt att någon fortfarande lyssnar på pajasar som Pär Holmgren och Al Gore trots att de haft så otroligt fel i sina tidigare uttalanden. Men märkligast av allt är att det ALLTID är exakt tio år kvar till jordens undergång:
      https://www.youtube.com/watch?v=VPGK6pNO0Qw

      Radera
    6. Linser är iaf bättre mat för jordens framtid. Så du menar att Jordbruksverket, WWF:s och Naturskyddsföreningen har fel när de skriver om klimatpåverkan iom enormt köttintag? Är det inte tillförlitliga källor?

      Radera
    7. Inte om du menar att de skulle vara några slags sanningsvittnen. Naturskyddsföreningens personal är direkt beroende av att klimathysterin lever.

      Radera
    8. Så då är klimatpåverkan inte sann och att det tapetseras i varenda tidning och på ovanstående hemsidor samt så många fler?

      Ursäkta, men tycker det verkar så skumt bara för googlar man kött och miljö eller liknande kommer det upp 2000 länkar till att vi bör äta mindre kött..

      Om du har rätt kan alla fortsätta äta sin biff 7 dagar eller mer veckan, Tidningarna kan sluta skriva. Vi behöver inte alls bry oss på den punkten.

      Radera
    9. Du är ursäktad, men jag tror att du behöver läsa lite nya tidningar och hemsidor för att få en mer nyanserad bild av världen. Bara för att intressegrupper helt beroende av att hela världen upplevs som en konspiration skriver en sak behöver den inte vara sann.

      Radera
    10. Är lite nyfiken på när en gård med djur går från att vara en gård med djur till att vara en fabrik. Hur många djur får en bonde ha innan hon/han inte längre anses kunna ta hand om dom på ett bra sätt.

      Radera
    11. Hur långt är ett snöre, hur många barn kan man ha i en fungerande familj, hur mycket är lagom...? Det får nog var och en bedöma från fall till fall. För en del är svaret noll.

      Radera
  10. Bra tips! Jag har börjat äta mer vegetariskt och körde något liknande i veckan men med ris till, är det tillåtet eller tabbade jag mig? ;)

    Mvh / Frihetsmaskinen – Följ min resa till ekonomisk frihet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Var det gott var det rätt.

      Tror för övrigt att mitt recept också skulle funka med ris till.

      Radera
    2. Bra, då kör jag vidare på det! ;)

      Radera
  11. Trevligt recept - tack för tipset! Ska testa någon gång!

    Men känner mig nästan som en extremsparare när påpekar att du väljer BÅDE linser OCH krossade tomater samtidigt som du har 6 grönsaksingredienser och kryddar med chili (vet att du kommer undan billigare med att odla). Mig bär det emot att välja mer än ett par-tre huvudingredienser men kanske ska lyxa till det med linsgryta nu när jag har lite större inkomst. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fattar inte, mat blir ju inte dyrare för att det är många ingredienser. Ju mer mat, desto fler portioner räcker det till. Ingen av ingredienserna kostar över 40 kr/kg (förutom chilin om jag inte hade odlat själv, men det går ändå åt jättelite).

      Enda kruxet med många ingredienser är att jag inte vill riskera att något hinner blir dåligt, men det mesta här är köpt i lösvikt och det färdiga resultatet fryser jag in så att det inte ska bli svinn i den änden heller.

      Radera
  12. Ser ut som en god linssoppa! Att den skulle ha med socialism att göra var nytt för mig. Likaså att den inte är fin nog för att bjudas på på en dejt. Men du har i många ingredienser. Kanske blir den godare så. Har själv i, förutom röda linser då, potatis, morot, lök, purjolök, vitlök ibland, chili och buljongtärningar. Ingen tomat, men ibland kidneybönor. Ja, man kan ju slänga ned allt som börjar se visset ut förstås.

    Du verkar ha hög andel linser och du kokar dem väldigt länge. Misstänker att din soppa är godare än min. Får testa med ännu mer linser, tomat och att köra helt utan potatis. Det kanske får bort det lite träiga i min soppa. /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har den väl inte, men nog går åtminstone mina tankar till studentfester 1968.

      Antalet ingredienser är ett fritt val. Det här var vad jag hade hemma, men t ex att ha både rödbetor och morötter är kanske i överkant. Men på din uppräkning låter det som att du har lika många. Potatis har jag aldrig testat och just nu försöker jag hålla nere på kolhydrater, men någon gång så.

      Har för mig att jag läst att linser ska koka 45 minuter, men det kanske funkar med kortare också. Eventuell träighet skulle ju annars kunna bero på att du kokar för lite, antingen linserna eller morötterna.

      Radera
    2. https://receptfavoriter.se/recept/koktider-foer-boenor-kikartor-och-linser.html

      Kokar röda linser ca 15 min. Det räcker med 5 min för splittade linser, en sort jag oftast köper. På City Gross sålde de nyligen 900 g röda linser för 15.90. Tror träigheten sitter i kombon potatis och morot, särskilt potatis. /Eva

      Radera
    3. Du har rätt. På min förpackning står det tio minuter. Ska testa att sänka tiden och se vad som händer med smak och konsistens.

      Radera
  13. Att skölja med en massa vatten när det är vattenbrist känns sådär, men vad gör man? Är buljongtärningar verkligen veganska, eller finns det sådana varianter? Du glömde ha i vitlök.

    Mvh EDS

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har fullt med vatten i kranen. Om du inte har det - byt leverantör ;-). Ja, mina buljongtärningar (Eldorado grönsaksbuljong) verkar vara helt veganska. Vitlök "glömmer" jag alltid, i allt.

      Radera
  14. Har vi då spenderbyxorna på häller vi med fördel på en burk kokosmjölk samt kruka koriander, detta höjer portionskostnaden med 3,60 ,vilket kan svida, men vi höjer även smakupplevelsen........

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är inte kokosmjölk väldigt sött? Jag har nämligen svårt för sötma i varmrätter. T ex förespråkar jag minst dödsstraff på ofoget att ha banan eller ananas på pizza.

      Radera
    2. Bara om man sötar den. Har kokosmjölk i massa grytor, soppor, röror, nam nam. Här äter vi superlyxig yoghurt gjort av kokosmjölk, mer vanligt än havreprodukter i allt. Drack kokosvatten igår direkt från nöten. Inte alls sött, men supernyttigt. Tror lika nyttigt som sellerijuice.

      Radera
    3. Okej, jag får prova någon gång.

      Radera
  15. linsgryta får det bli här näst, något som jag själv aldrig skulle slänga ihop. Men nu har man ju allt serverat! Bara köra igång!

    Fan Micke! 49-50 svar på en linsgryta borde vara någon form av världrekord! Jag tittar in lite då och då. mer sällan nu för tiden, men jag ser att denna blog eller sida växer med tiden.

    Den förändrar till det bättre, jag själv var en ..köttätande idiot..som jag hört från när håll.. Men idag är jag bara en idiot, trots att jag äter kött. Men äter nog bara 20% så mkt som jag åt då. säg att vi äter kött ca 1 dag av 5 nu. förut var det 4/5. Så där har vi ett kliv i rätt riktning tack vare din blogg. Men jag är ändå en idiot då man försöker få folk att spara, detta har tärt en del på umgänget, men för min del på ett bra sätt :)

    För ett par år sedan gjorde vår familj av med 95% an månadens inkomst.. idag ligger vi på 50% varav 40% av lön går direkt till sparande. På ett par få år kan vi en av oss snart sluta jobba och i stället syssla med annat..;)

    <<<<<<<<<kör hårt micke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte vad världsrekordet för linsgrytekommentarer är, men ja, det blir allt fler som läser allt oftare. Kul!

      Idioter finns det med alla dieter, men det enda idiotiska jag läser här är att du "mer sällan nu för tiden" läser min blogg :-).

      Stark sparkvot!

      Radera
  16. Jag försöker dra ner på skärmtiden.. Då jag lätt kan sitta uppe hela natten och läsa rapporter, analysera mm. Så försöker jag dra ner, allt detta går av sig självt. Men inget av den tiden framför skärmen gör att vi kan köpa gården, bygga växthus. Fika med grannarna eller något annat som egentligen är viktigare än min hobby om börsen. Men det utan allt detta, med sidor som denna skulle vi vara på ruta ett. Det kommer bli som det var förr, frugan är hemma, jag jobbar. Alltså kommer vi kunna leva på en lön :) Vi är nöjda, eller iaf min fru. Jag siktar på nästa steg då vi båda kan vara hemma. Men den största fördelen är att man slipper anpassa sig till samhällets normer, ekorrehjulet, man slipper en massa måsten och framförallt stressen.
    Stressen att leva upp till grannen;) Nästa mål är att BANKA in detta i barnen, en på 18 som verkar svår..där ska det köpas, fikas, ätas ute, mm. Men jag har en plan,,å då kommer det svida.! Jag kommer bli den största idioten på denna jord då, men det tar jag gärna :))

    SvaraRadera
    Svar
    1. För ett 18-årigt barn kommer du vara världens största idiot oavsett vad du gör, precis som dina föräldrar antagligen var det för dig, och dina far- och morföräldrar var det för dem. Så småningom inser man att föräldrarna nog inte var helt fel ute.

      Radera
  17. Så kan det vara, men jag har alltid haft min farfar som idol, från att jag var ...kanske tre år tills idag. Det jag vill trycka in är sparande. Behöver inte vara mycket, allt om sparkvot etc kan man skita i. Men man ska lägga undan en liten summa varje månad. Det är prio ett. Sedan kommer räkningar fest och nöjen. Om de nu lyckas få en lägenhet så kommer 50% av lönen gå till hyra..Då kommer det bli ett par tuffa och lärorika år för dem. Så ränta på ränta kommer visa sig efter hand om man kan vara lite tålmodig. Per H:s Bok kommer jag skicka med den dagen då de flyger ur hemmets trygga bo.

    Jag tror det är bättre att vara lite hård mot sina barn, än att ge dem allt. Har sett ett par exempel på det genom livet trots att man är ung, men inte odödlig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som att du har bra koll och att dina barn också kommer att få det efter hand. Och jag tror som du.

      Radera
  18. En dum fråga kanske, men använder man hela stjälksellerin eller bara stjälken? Har aldrig köpt selleri förr. Kan inte ens fantisera hur den smakar även om den funnits med i soppor man ätit som andra gjort. Har utgått ifrån att den mest fungerar som utfyllnad.

    Många skulle nog behöva gå i grönsaks- och rotfruktsskola hos dig. Finns mycket i kategorin frukt & grönt i en mataffär som aldrig hamnat i min korg på grund av ren okunskap och visst ointresse också förstås. Har alltid dragits till den enkla, kanske av lathet och attityden "man vet vad man får". /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bryter man av stjälk för stjälk med handkraft kan du använda hela dessa (skölj noga i nederkant där det kan vara lite jord). På slutet kommer du att få kvar en hård rot som kommer att smaka trä hur fint du än hackar den, men det märker du.

      Nej, jag skulle också behöva gå den kursen för det är mycket jag inte heller använder eller ens begriper.

      Radera
  19. Vet inte Micke, men skölja linserna så pass många gånger, räcker väl med en gång. Koka i 45 min verkar vara att ta i, försvinner inte mycket av vitaminerna då? Använder jag röda linser kokar jag dem i tio minuter.Min snabbvariant på pastasås är att hacka mer lite gul lök i en kastrull och bryna löken tillsammans med rivna rotfrukter, morötter, vitkål, palsternacka och vad jag har hemma paprika kan det bli, på med lite tomatpure, evtuellt lite paprikapulver, vitlök, ner med en burk krossade tomater samt linser,salt o peppar. Sen fyller jag på med vatten till den konsistens jag vill ha (gryta, sås, soppa)Tar sammanlagt tjugo minuter, högst./ME

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ger dig rätt om tiden (det har jag förresten redan gjort högre upp i kommentarsfältet), men att skölja tio gånger tycker jag nästan är i underkant. Testa att slå av vattnet tio gånger, spara första och tionde vattnet i genomskinliga kärl som du ställer bredvid varandra och jämför hur de ser ut.

      Din variant låter god, bara man tar bort vitlöken :-).

      Radera
    2. Undrar ibland vad sköljblandningen innehåller. Arsenik och tungmetaller eller kanske näringsämnen? /Eva

      Radera
    3. I linser vet jag inte, men i ris är svaret arsenik (https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/metaller1/arsenik-i-ris). Numera kokar jag upp riset, häller av vattnet och slår på nytt. Lite krångligt, lite dyrare, men arsenik känns inte som ett vettigt livsmedel.

      Radera
  20. Måste tacka dig för att du nu lärt mig göra riktig linssoppa. Har just ätit den godaste jag någonsin gjort. Ingen potatis kommer att hamna där mer. Dubblade mängden linser och tillsatte krossad tomat och brysselkål. Hade förstås i lök, morot, buljong och kryddor också. Mums! Tack Sparombudsmannen, nu kan jag spara in mer på maten eftersom denna soppa kommer hamna på matsedeln oftare än den gamla varianten! /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul! Jag känner inte att jag är någon vidare kock, men kul om man kan inspirera ändå ibland.

      Radera
  21. Nu har även jag testat. Tycker det blev bra men mycket linser i förhållande till resten och blev tight i min största kastrull med 800 gram torra linser. Jag nöjer mig med 400 gram linser nästa gång till en burk krossade tomater, 3 morötter och 2 rödbetor.

    Räknar med ca 40 kr för 5 portioner. Dvs i paritet med att köpa färdig ärtsoppa på "korv".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Köp en större kastrull ;-).

      Tycker att det låter dyrt. Nu var det extrapris på linserna, men annars betalar jag 18,90 kr för 800 gram. 4,70 kr för en burk tomatkross. Morötter, rödbetor och vitkål ligger runt tian per kilo. Selleri och brysselkål lite mer, en dryg krona för buljongtärningarna. Tycker att jag borde landa under 40 kr för en stor sats som garanterat räcker till minst tio portioner.

      Radera
    2. Räknade på samma priser som dig. Så skillnaden är nog bara att jag räknar 800 gram linser till fem portioner istället för tio. Men ska man jämföra med en korv ärtsoppa på 500 gram med 35 gram protein är det nog min portionsstorlek som är mest rättvis.

      Radera
    3. Äter du sådana jätteportioner är det ytterligare skäl att skaffa ny kastrull :-).

      Radera
    4. Ja får nog titta på det. Men om det bara blir 1 kr billigare än färdiga ärtsoppan per portion blir det många portioner innan kastrullen är avskriven. Hur som, gott och lättlagat var det.

      Radera
    5. En femlitersgryta kostar 179 kr på Ikea. Troligen mindre på Myrorna. Jag försöker rättfärdiga dylika köp genom att tänka att det kommer inspirera mig till nya storkok. Och en kastrull håller troligen i flera decennier, så man behöver inte spara många kronor per år för att den ska löna sig.

      Radera