tisdag 5 februari 2019

När bilden överträffar verkligheten

En kompis la ut en bild på Twitter som fick mig att tänka på börsintroduktioner. Ni vet, alla nya företag och affärsidéer låter så himla bra tills det kommer verklighet i vägen. Här är bilden:


Jag har aldrig träffat Leif Mannerström, men om hans utveckling följer pajens är han kanske en smal kille med BMI 21 och trist utseende. (Vänta nu, det där låter ju som jag.) För det var en bra sorglig paj! Lite som att den blivit berövad på alla riktiga råvaror och därefter överkörd av en ångvält. Så här säger Livsmedelsverket om bilder på matförpackningar:
Bilder och illustrationer på förpackningar ska ge ett rättvisande intryck av innehållet.
Bilder har en stark effekt i märkningen.
Bilderna ska vara rättvisande om till exempel
  • mängd, den får inte överdrivas
  • proportioner av olika ingredienser, de får inte återges felaktigt
  • beredningsgrad, man ska se om maten är ätklar eller om den måste tillagas
  • ingående ingredienser, bara sådana ingredienser och tillbehör som finns i förpackningen får avbildas. Finns annat med på bilden, till exempel sådant som tillverkaren tänkt att man kan äta till, ska det stå 'serveringsförslag' eller liknande
Om vi börjar med mängden är ju pajen på bilden minst fyra gånger så hög som i verkligheten. Där har pajskalet väggar medan den i verkligheten snarast ser ut som en pizza (i dubbel bemärkelse...).


Proportioner av olika ingredienser ”får inte återges felaktigt”. Vad hände i så fall med dillen på bilden, kördes den i mixer eller tog man bort den? Här känns det snarare som att man brutit mot att ”bara sådana ingredienser och tillbehör som finns i förpackningen får avbildas”. Förresten, de där räkorna i bildens vänsterkant, varför är de med på bilden? De kanske kom in i fotostudion för att säga hej till Mannerström för inte verkar de ha fastnat i pajen. Om de inte åkte ner i mixern tillsammans med de vackra dillbuketterna.

Nu kan man i och för sig invända att den som köper en färdigrätt från Dafgårds till det facila priset av tre portioner riktig mat har bett om att bli blåst. Färdigfel borde det heta.

32 kommentarer:

  1. Undviker sån mat. Ser inget god ut. Inget nyttig heller om man läser innehållsförteckningen. Även om det finns onyttigare mat. Tror målgruppen är singelmän som inte orkar laga mat. Vet minst en som levde på liknande färdigrätter. Vår inneboende har liknande paj i frysen. Gör egen god glutenfri och mycket godare och nyttigare paj.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du menar singlar antar jag? /Eva

      Radera
    2. Ja, varken rolig till utseende, smak eller innehåll.

      I det här fallet var fotografen/tipsaren en sambokvinna, men det är möjligt att singelmän är större konsumenter av detta. När jag varit på arbetsplatser har jag sett både män och kvinnor med olika hemförhållanden köper dylika pajer som lunchmat.

      Radera
    3. Menar singelmän. Vem annars orkar äta liknande rätter som dessa lunch, middag år ut och år in.

      Radera
    4. Har faktiskt inte sett det som att det skulle vara någon direkt skillnad mellan män och kvinnor på detta område, men okej det är inte er erfarenhet. I så fall är det märkligt att portionsstorlekarna är så små.

      Garant har en vegetarisk lasagne som är god och när de har erbjudande på den kostar den 14.95 kr. Det är den faktiskt värd och bra att ha i frysen om man har bråttom. Naturligtvis är det bättre att göra egen, men den är ett bra snabbmatsalternativ ändå. Problemet är att den är så liten. Har skrivit till "kocken" att fixa större förpackningar, till exempel så kallat familjepack, men inget har hänt.

      Har smakat den där pajen på bilden, utan tvekan den godaste av köpepajer faktiskt. Smakar mest naturligt av alla jag testat. Men visst ser den trist ut, lite som ärtsoppa eller tjock omelett med grönt i. Men bara en dumbom tror att maten ser ut som på bilden på förpackningen. Inte heller följer Mannerström själv med heller. Inte ens som klistermärke!

      ;)

      /Eva

      Radera
    5. Läser en kandidatuppsats som pekar på att män mellan 25-35 samt de över 55 äter mest färdigrätter. Många rätterna för små och äts mer som mellanmål. Slutsatsen var att män åt mest färdigrätter.

      https://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=1345605&fileOId=2433613

      Radera
    6. Jag vet inte vem av er som har rätt. Det där att äta färdigrätter varje dag, år efter år, kanske är vanligare bland män, men i företagens lunchrum tror jag nästan att det lutar över åt andra hållet. Om inte annat, så av mättnadsskäl. Skulle jag äta frukost kl 8 och middag kl 18 skulle jag behöva slå i mig minst tre sådana där pajer till lunch och då hade det blivit billigare att gå ut och äta.

      Hade Mannerström följt med, med sitt korkade utseende och överkammade flint, hade jag undvikit maten bara av den anledningen.

      Radera
    7. Jag gör en Annie Lööf: "We don't agree on that". :D

      /Eva

      Radera
  2. Ha, ha, ja den hade Sverker lyft på locket för!

    SvaraRadera
  3. Färdigrätter är populärt i lunchrummet har jag märkt. Både bland kvinnor och män, singlar och gifta. Även populärt bland gamla pensionärer. Själv köper vi aldrig liknande då det tar 15-30min att laga en riktig måltid. Den tiden kan alla undvara. Smakar bättre, nyttigare, billigare och man blir faktiskt mätt dessutom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fattar att det är stressigt och svårt att laga till en bra måltid i lunchrummet, men när jag haft sådana jobb har jag gjort 1-2 extra portioner av lunch- och middagsmat på helgen. Då tar det nästan ingen extra tid.

      Radera
  4. Det som förvånar mig är att Mannerström som ett tag skulle slåss för att förbättra maten inom äldrevården och har ett CV som du inte skojar bort går med på att sälja ut sig själv till sån skräpmat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pengar luktar inte. Men visst är det trist att man ska minnas Mannerström för pissig färdigmat, Stig Strand för VitaePro osv.

      Radera
    2. Tror det säger en hel del hur svårt det är att faktiskt tjäna några pengar att tala om, om man i branschen vill göra allting med vita pengar, och ordning på räkenskaperna, och betala ordentliga löner till de anställda och använda sig av riktiga råvaror. Som det verkar som om Mannerström verkar vilja göra.

      När man slitigt hårt under flera tiotals år men kanske utan större ekonomiskt utfall så kan man relatera till hur mycket arbete det skulle krävas på det vanliga jobbet för att få ut lika många hundratusentals eller miljoner kronor som storföretaget är villiga att erbjuda. Vem vet, det är kanske enda möjligheten att faktiskt kunna gå i pension, egenföretagare är ju notoriskt dåliga på det där med pension till sig själva.
      Sparo, du är ju egenföretagare, hur har du gjort med ditt eget pensionsparande inom företaget? Som egen har du väl fortfarande möjlighet till avdragsgillt pensionsparande (om man vill, till skillnad från 90% av löntagarna som det är avskaffat för), men även möjlighet att behålla likviditet inom företaget för senare utbetalning som lön och utdelning om många år?

      Radera
    3. Ja, som företagare tillhör jag den lilla skara som även tidigare kunde ha fördelar av ett separat pensionssparande, men jag gör det inte. Till saken hör att jag inte har aktiebolag, men jag är generellt emot att öronmärka sparande. Jag hör ju också till den pyttepyttelilla minoritet som inte konsumerar mer bara för att pengarna är tillgängliga, så i mitt fall kommer samma pengar ändå att sparas.

      Radera
  5. Ja man kan ju undra varför det finns regler om förpackningar när tillverkarna inte ens anstränger sig för att följa dessa. Antagligen för att det är noll och ingen påföljd, om nu nån ens orkar med att göra tillsyn på det hela.

    Här i lunchrummet är det ingen överrepresentation åt något håll, färdigmat äts av alla, gamla som unga, gifta som singlar. Dock är det inte speciellt vanlig, matlådorna dominerar :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske är det så, att inget händer när de bryter mot reglerna.

      Jag har t o m varit på arbetsplatser där man köpt in färdigmat centralt och sålt till de anställda, så då slipper man att ens köpa och ta de med sig. Praktiskt, enkelt, men knappast gott, nyttigt eller billigt.

      Radera
  6. Hela konceptet med färdigmat riktar ju in sig på de mindre bemedlade i samhället. De som varken bryr sig om utseende, näringshalt eller plånbok. Så vad nytt här, det förväntas liksom vara lika ärligt och bra som en centerpartist?
    Mvh http://investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker att du överdriver lite. Har själv sett färdigrätter som verkar helt okej även om de såklart är dyrare än att göra dem själva från grunden. Och även om man köper de mindre näringsriktiga och smakfulla varianterna behöver man inte vara efterbliven.

      Radera
  7. Min egen pappa stämmer in på målgruppen män över 55 som äter massa färdigmat. Han är numera singel och har blivit curlad hela sitt liv av kvinnor (läs: farmor och min mamma) så hans matlagningskunskaper är väldigt begränsade (plus att han är lite lat). Han är dock ekonomiskt oberoende så att färdigmat skulle vara enbart för de mindre bemedlade i samhället stämmer kanske inte fullt ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Utan att sitta på facit för en människa jag aldrig träffat kan jag ändå tänka att man nästan måste vara mer än LITE lat för att inte lära sig att laga mat på snart 40 år som vuxen.

      Och otroligt ointresserad, vilket gör mig nyfiken. För själv kan jag inte tänka mig viktigare kunskaper än att kunna laga mat, tvätta mig själv och mina kläder, betala räkningar och annat som hör till att ta hand om sig själv.

      Radera
    2. Säger ju det :) Många män är väldigt bekväma av sig. Tror de inte heller ser vitsen som varför ska jag laga mat när jag kan köpa färdigt.

      Radera
    3. Jordan Peterson borde köra matlagningskurs för unga män och tala om vikten av att kunna vara sin egen hushållerska. Risken är väl bara att det blir stek för hela slanten, haha. Eller så kan Peterson själv inte laga mat! /Eva

      Radera
    4. Mrs D: Märker man inte skillnaden på färdigmat och hemlagat kan man inte ha blivit "utsatt" för särskilt bra matlagning.

      Eva: Jag undrar hur många unga curlade män som lyssnar på Jordan Peterson, men jag har för mig att han går på någon slags köttdiet så matvalet kan stämma.

      Radera
    5. Jag har träffat duktiga killar med. Ett fåtal. Ofta är de runt åldern 35-40, har en lika duktig flickvän och några barn. De kan laga mat, städa, ta hand om barnen, tränar, jobbar, är perfekta helt enkelt och väldigt trevliga. Undrar bara hur curlade de blivit från flickvännen. Smarta killar brukar ta till sig det där för då får de ligga?

      Radera
    6. Tränade istället för curlade.

      Radera
    7. Jag tycker att både killar och tjejer bör lära sig enklare matlagning innan de ens får ligga.

      Radera
    8. hahaha.. du är väldigt jämställd mao? Det är bra. Tror det enda som funkar i längden är att vara tillsammans med någon där båda kan tvätta, städa, laga mat. Sen att det inte ska vara så stor sak, det ska bara flyta, tack.

      Radera
    9. Jag tycker inte att det handlar om att vara jämställd, det handlar om att vara vuxen. Kan jag inte laga mat, tvätta, enklare hemsnickeri, betala räkningar, byta däck osv är jag inte en självständig individ utan beroende av hjälp för att kunna klara vardagen.

      Radera
  8. Micke, tänkte inte på Peterson skulle försöka omvända de redan gamla och curlade männen, utan satsa på förebyggande arbete bland yngre när han redan har deras uppmärksamhet. Det kan dock finnas drag av rädsla hos honom att göra mannen till en vekling. Det är ju känt att Peterson inte är för det här med jämställdhet direkt och han har reagerat starkt negativt mot nya Gilettereklamen. (Men det sistnämnda kan jag fullt ut förstå.) /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har dålig koll på Peterson, men att reagera negativt på Gillette är inte detsamma som att vara mot jämställdhet. Snarare tvärtom.

      Radera