söndag 17 februari 2019

Spenatsoppa

I samband med att jag drog ut en visdomstand i veckan tvingades jag hålla mig till flytande föda. Jag åt filmjölk och nyponsoppa, men tyckte att det var svårare att hitta på mat som inte är söt. Så jag improviserade fram en spenatsoppa innehållandes:
Hackad, fryst spenat
Gul lök
Bladselleri
Chili
Matolja
Buljongtärning
Vatten
Salt & peppar
Ja, kastrullen med det lagade handtaget lever och frodas.

Antal och mängd är som vanligt valfria val, men det framgår väl av bilderna på ett ungefär hur jag gjorde. Lökarna var små, så det är nog att betrakta som en stor. En halv stjälk selleri och tio tärningar spenat à 10-15 gram.


Ner med spenaten i en kastrull, häll på några matskedar matolja och smula ner en buljongtärning. Fräs på det medan du hackar övriga grönsaker.


Eftersom jag inte fick tugga blev det mer finhackat än jag brukar.


Häll ner allt i kastrullen med de nu smälta spenattärningarna.


Häll på vatten. I mitt fall en halvliter, men vill man ha mer soppa kan man ju ta en liter och då dubbla buljongtärningen till två.

Låt alltihop puttra på svag värme i 10-12 minuter medan du kryddar med något du gillar. Själv nöjde jag mig med salt och peppar eftersom både chilin och buljongtärningen också är att anse som kryddor och jag inte vill ha allt för stark mat.


En kokt ägghalva hade nog varit dekorativ för den som äter sånt. Själv äter jag mer med munnen än med ögonen och ger kompositionen fyra skäggbollar av fem möjliga.

43 kommentarer:

  1. Gör en liknande ibland, väldigt gott. Ett ägg lyfter den absolut för folk som äter det. En annan sak som är gott är att hälla i lite grädde.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är dålig på att använda grädde. Antagligen bottnar det väl i att priset ofta avskräcker. Finns det inte hemma normalt blir det inte en naturlig del av dieten.

      Radera
  2. Spenatsoppa låter ju riktigt gott! Supernyttigt med. Massa järn, kalcium, magnesium, A-vitamin. Ska bjuda på jordnötsbiffar improviserad chili o vitlök röra, potatis, svamp, sallad med massa grönsaker idag. Efterrätt glass med jordgubbar. Sen väl kyld Proceseco till det. Allt vego. Kan tipsa om att avacadoolja mkt god i dressing. Nyttigt smörja huden med om man är torr också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jordnötter ger en så tråkig bieffekt för mig, jag dör av det :-(. Avokado gillar jag bara inte, men som hudkräm funkar den säkert.

      Radera
    2. Låter läskigt. Reagerar du om de öppnar en påse i nätheten eller nån har det på händerna efter de ätit? Ungefär som Bonusfamiljen och de fick åka akut där då ena barnet har, en av mina favoritserier..

      Radera
    3. Jag tycker att lukten är obehaglig, men jag måste äta för att bli sjuk. Fast det krävs inte mycket, senast jag drabbades fick jag i mig 1,5 gram jordnötsolja och då blir det akuten med andnöd.

      Bonusfamiljen har jag aldrig sett.

      Radera
    4. Förstår. Skönt det inte kommer bara nån öppnar en påse. Synd du gillar avacado, godaste grönsaken enligt mig. Bonusfamiljen går på SVT och är roligaste serien. Väldigt bra att se om man funderar på att skaffa familj. Annars har jag sett Bring sexy back på Netflix och är helt chockad nu över hur skadligt fetma faktiskt är. Vår inneboende har mage och en av de i serien är lika stor. Inte gigantiskt stor alltså, utan som många är. Läkaren hade sagt den personen kan dö om han inte går ned i vikt. Kroppen bestod av 45% fett. Försökte prata med inneboende igår igen, men han lyssnar inte, menar bara på att han ska börja träna men det går fint att fortsätta äta sina chips, coca cola, biffar, pommes, godis. Maten är ju ändå A och o och för att gå ned i vikt. Förstår inte hur man kan lura sig själv där så till den grad, samt varför man inte vill ha ett långt hälsosamt liv och en kropp man trivs med.

      Radera
    5. Jag vet inte när jag senast följde en serie. Kan ha varit Dag 2010-2011 https://sv.wikipedia.org/wiki/Dag_(TV-serie)

      Tror inte att det handlar om att man inte vill utan att man tror/tycker att vägen till resultat är för jobbig.

      Radera
    6. Tycker det är supertragiskt. Så enkelt, lite mer grönsaker, nyttig mat och mindre av det onyttiga.
      100 gram choklad är minst 1,5 timme i löpspåret.
      Kommer ha en väldigt bra pension, men vad spelar det för roll om man inte ens kan njuta av den. Om vi lagar nåt nyttigt (som ovan) vill han inte ens ha. Det är inte gott! Bringing sexy back hette serien visst, lite ytligt men tyckte det var väldigt intressant med mätningen av kroppsfett.De rensar ut allt onyttigt, slut med snabbmat, inget nikotin, sen träning och massa grönsaker/frukt.
      Folk blev såå snygga efter bara 3-4 månader och får ett helt nytt liv och strålar. Blir jätteinspirerad.

      Radera
    7. Visst är det tragiskt att folk äter skräp. Tror många gånger att det handlar om att man bestämt sig på förhand. Alla borde kunna peta i sig lite sallad, men det är lättare att säga att det inte är gott än att ta reda på om det stämmer.

      Radera
    8. Framförallt handlar det om att ändra sina smaklökar från onyttig skitmat till nyttig mat som ger kroppen energi.
      Är som knark. Jag kan känna av rätt lätt vad som ger mig energi, vad min kropp mår bra av och känner mig sjuk, orkeslös när jag äter skitmat. Pengar i all ära, men tycker allt det där hänger ihop. Nu visade jag han just det klippet med den killen och snabbspolade lite, får se om det har nån effekt. Mestadels är det som att prata med en vägg.

      Radera
    9. Pengar är rätt meningslösa utan hälsa.

      Själv ids jag inte med folk som inte vill. Man kan leda en kamel till vatten, men inte tvinga den att dricka och går den därifrån törstig får det vara.

      Radera
    10. Tycker det handlar om att ta ansvar också. Kanske lite mycket att göra ett inlägg om spenatsoppa till överlevnad, men visar ändå man bryr sig om sin hälsa om man stoppar i sig rätt saker.

      Radera
    11. Ja, han lever verkligen upp till den där beskrivningen längst upp på bloggen som "det dygdiga aset". Skulle man ta med "aset" till valfri hamburgerrestaurang är det en tidsfråga om vilken av de första minutrarna man skulle bli tvungen att ringa ambulans. Och det inte alls på grund av några ägg eller nötter, inte ens på grund av allt kött som hanteras där. Bara den osunda miljön, frityroljeångorna, de snabbt dragna betalkorten för summor som skulle föda honom en hel vecka, slöset med ketchup och servetter och slutligen idel barnskrik skulle göra den dygdige akut illamående. Han skulle ramla omkull på det antingen flottiga eller halkigt nysvabbade golvet och skada benet så illa att han inte kunde springa på veckor. På sjukhuset skulle han serveras undermålig föda till ett pris han inte vill betala. Bloggen skulle sedan flöda över av inblickar i det svenska sjukvårdssystemet. ;) /Eva

      Radera
    12. Maten tycker jag verkar vara det bästa på svenska sjukhus, något som fortfarande håller hyfsad klass.

      Hamburgerkedjor undvek jag t o m innan jag blev vegetarian, så där har jag dålig koll.

      Radera
  3. Ser riktigt gott ut! Men "några deciliter matolja"?! Räcker det inte med en halv?

    /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Whoops, matskedar skulle det ha stått.

      Radera
  4. Jag gissar att du inte har hittat någon stavmixer i soprummet ännu annars är det ett bra sätt är göra de flesta soppor släta nog.

    Jag hade liknande problem för några år sedan och den här soppan är en favorit.

    http://attvaljalycka.blogspot.com/2016/04/veckans-recept-tomat-morotssoppa.html?m=1

    Du kan alltid använda ett rivjärn både för morot och lök för att underlätta lite.

    /AvL

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, inget fan av stavmixrar. Tycker det mest är ett bra sätt att spruta väggarna med mat :-).

      Tack för tipset! Får testa den om jag överlever det här. Just nu känns det som 50/50.

      Radera
  5. Själv gav jag mig in på att göra en blomkåls-/köttsfärspaj igår, för första gången i livet tror jag nästan. Det blev gott och kul som variation. Det blir garanterat fler gånger.
    Mvh http://investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Blomkål är underskattat, men ack så dyrt nu.

      Radera
  6. Aldrig varit något fan av spenat men det där verkar ju vara ett riktigt trevligt lågprisrecept väl värt att prova. Tack för att du delar med dig av dina recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spenat verkar vara en vattendelare. Antingen gillar man det eller också inte. Eftersom jag själv alltid gillat spenat i alla former har jag svårt att ge några råd där annat än att det är mycket nyttigheter för pengarna.

      Radera
    2. Kul att det finns fler som inte gillar spenat. Som barn och i skolan kunde jag VERKLIGEN inte med attt äta spenat (oftast stuvad). I vuxen ålder upptäckte jag av en slump, va är det här spenat och insåg att tillredningen troligen var orsaken till min tidigare aversion. Nu är spenat, broccoli och kål återkommande livsmedel som jag tidigare i livet helt avstod ifrån.

      Radera
    3. Jag tror att det är många som inte gillar spenat. Vet inte hur stor skuld skolbespisningarna har, men ofta var det väl ofta samma tillagning varje gång. Fisk SKULLE serveras som fiskbullar och korv MÅSTE man göra stroganoff av. Gillar man då inte det kan det ta många år innan man ger det en ny chans. Lite så var det med träning för det, tack vare 2-3 opedagogiska idrottslärare.

      Radera
  7. Bra att du hackar löken och inte river efterom riven lök lätt kan bli besk, inte alltid, men det är bättre att ta det säkra före det osäkra.
    Oljan däremot, är det inte lite mycket? Blev inspirerad till att man tager vad man haver efter min frys och kylskåpsrensning, såhär i början på året.Billig spenat har jag, tror att den kostade 10 kronor påsen, lite hackad lök, mjölk, buljong och lite ost samt s o p och en gnutta muskot. Osten och mjölken tar jag istället för grädde som jag inte har hemma. Tack Sparo, lunchen är kirrad/FU

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att lök är en lätthackad grönsak och så slipper man smutsa ner en massa verktyg.

      Jo, jag ändrade oljan till matskedar. Kan räcka med en sådan också, men eftersom jag ville få i mig så mycket kalorier som möjligt var jag lite frikostigare.

      Tack själv!

      Radera
  8. Det där lät nyttigt :)
    Hur har du gjort de där spenatbollarna? Är det bara att köra bladen i en mixer?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, ännu enklare. Jag köper djupfryst hackad spenat och den levereras i sådana där bollar.

      Radera
    2. Jag är helt mållös, Sparo köper halvfabrikat. Nu har vi nått toppen på högkonjunkturen.

      Radera
    3. Det är knappast en nyhet. Jag köper t ex bröd, och det tycker jag är betydligt värre än att jag inte hackar min egen spenat.

      Radera
  9. Ser gott ut.
    Men vill även slå ett slag för den billigare varianten. Nässelsoppa.
    Nässlor är goda, nyttiga och gratis. Kan även användas i te. Är dock ett litet helsike att plocka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nässlor är en höjdare, men jag lyckas alltid komma ut för sent och sedan står jag och rensar dem med handskar :-(.

      Radera
  10. Sparo, du får schemalägga din nästa visdomstandutdragning till när nässlorna är unga, fina och spröda. Kan vara ett sparo-tips.

    Appropå det förresten, det här med tandläkare sägs vara kostsamt, iallafall om man är vit man, boende i Sverige. Du har väl inget kreditkort, tog tandläkaren kontanter, det var väl många tusenlappar det handlade om? Tusenlappar förresten, dessa är väl avskaffade så det är väl tvåhundralappar som gäller nuförtiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas att detta var sista visdomstanden som skulle ut. Fyra dygn har gått och jag har fortfarande värk.

      Jag går hos Folktandvården, tror knappast att kan neka kontanter. Både femhundralappar och tusenlappar finns (Birgit Nilsson respektive Dag Hammarsköld på framsidan), men jag gjorde ändå ett undantag och använde kort. Faktiskt inte av lättja utan för att jag en gång bevittnade att kunden före mig i kön blev krävd på en skuld där trots att hon var helt övertygad om att hon hade betalat. Jag vet inte vem som hade rätt, men sedan dess har jag, oavsett summa, alltid handlat med kort där för att detta aldrig ska drabba mig.

      Radera
    2. Ger inte folktandvården kvitto tillbaka till kunden vid gjord betalning, kvitto där det står organisationsnummer, tjänst/vara belopp, datum och ev momsbelopp?

      Radera
    3. Jodå, men under normala omständigheter går jag kanske dit en gång var artonde månad och för att inte riskera en skuld måste jag då arkivera kvitton i flera år. Det har jag nog av som företagare.

      Radera
  11. Spenatsoppa är en av de godaste maträtterna som finns. Ägget är bara bonus. Prova att göra grönkålssoppa också, det är lite i samma anda :)

    https://utbrytningen.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förra gången någon tipsade mig om grönkål föll det på att det var så vansinnigt dyrt (möjligen med undantag för december).

      Radera
  12. Ser ut som aluminiumkastrull? Det skulle jag personligen aldrig våga använda.
    https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/metaller1/aluminium

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen aning, och hur vet man i så fall om den har en skyddande beläggning? Hursomhelst så: "Undersökningar har inte kunnat visa att aluminium i mat och dricksvatten leder till sjukdom."

      Radera
    2. Nu har jag kollat. Det är inte aluminium utan rostfritt stål.

      Radera