tisdag 30 april 2019

Erlanders pennor

Det finns en gammal historia om att statsminister Tage Erlander vid sin pensionering lämnade tillbaka de pennor han tagit med sig från jobbet. Enligt andra uppgifter var det hans fru Aina som lämnade tillbaka pennorna när Tage dött. För den som vill förkovra sig finns en hel bok i ämnet.


Egentligen är det väl att dra plikten lite långt. Jag har fått med mig både pennor och block från arbetsplatser och känner mig inte som en dålig människa för det. Men historien om Erlanders pennor säger en del om utvecklingen.

Jag har tidigare skrivit om fartblinda politiker som inte skäms för att stjäla våra skattepengar till förmån för den egna plånboken, och det tar ju aldrig slut! Det senaste exemplet är moderaten Erik Bengtzboe som varit folkbokförd på två olika adresser i Sörmland samtidigt som han bott i Stockholm. Allt för att få ut bidrag.

Ungefär i samma veva framkom att liberalen Emma Carlsson Löfdahl hyrde en tvåa av sin man för 13000 kr i månaden, för att vi – inte hon – tar räkningen. Men hur vanligt lär inte politikers dribblande med bostadsadresser vara? Två som tidigare haft liknande upplägg som Bengtzboe är partiledarna Göran Persson och Annie Lööf.

Min bästa bostadsbluff? Jo, nu ska du få höra, Erik...

Tänk om vi kunde få politiker med Tage Erlanders rättspatos igen. Det vore värt en och annan penna.

15 kommentarer:

  1. Jo du,vem litar på en politiker idag,det vi har är en demokratisk diktatur

    SvaraRadera
    Svar
    1. Delvis ett annat problem, delvis samma. Min gissning är att Erlander gick in i politiken för att förbättra samhället medan Bengtzboe gick in i politiken för att förbättra sitt eget liv.

      Radera
    2. Bingo på det svaret :) Det är mest därför läget är som det är idag och att var och en nu sitter i sin egen flotte på världshavet.
      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    3. Så då stämmer inte Reefat El-Sayeds gamla devis, att alla simmar i samma båt ;-).

      Radera
  2. Jag vet åtminstone två fall för c a femtio år sedan där, där syndarna tog livet av sig efter att ha blivit påkomna på sina respektive arbetsplatser med att stjäla, inte bara pennor utan det handlade om större summor pengar. Idag rycker de på axlarna och går vidare och kanske t o m får nya uppdrag
    Det verkar som att det i stort sett går att rättfärdiga och ursäkta allting idag, ingen som har vett att skämmas längre. Det behöver inte gå så långt att folk tar livet av sig men skampålar på varje torg i Sverige, under en period kanske skulle balansera upp det hela lite.För man börjar bli riktigt trött på att det händer ideligen, men ingen behöver stå ordentligt till svars för vad de gör.
    Dessutom anses man vara lite löjlig om man är alltför ärlig, men kan tycka att håller man på principerna och inte ens stjäl en penna eller lämnar tillbaka, om det bara är så att det är en tjuga man har lånat så sätter det en bra och tidig gräns även om den kan tyckas töntigt./ Elsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man hoppas ju att folk inte tar livet av sig för ett par pennor, men det vore fint om pendeln inte slog åt andra hållet heller, där lagbrott som skulle ha resulterat i sparken och polisanmälan på andra arbetsplatser leder till två veckors "timeout i Mauritius".

      Jag är också så där att jag lämnar tillbaka saker även om den andra inte räknat med det. Rätt ska vara rätt, åt alla håll, inget töntigt med det.

      Radera
  3. Politikerna avspeglar samhället i stort. Vi får de politiker vi förtjänar. Med de möjligheter för uppföljning som finns med internet är det upp till oss att göra vårt jobb och se till att rätt människor hamnar på styrande positioner. Det är skandal att fler inte engagerar sig och blir medlem i ett parti till exempel. Ännu värre att slentrianrösta utan att ta reda på vad man egentligen röstar på. Värst att ligga passivt på sofflocket. Värderar vi inte demokratin mer än så kan vi stå vårt kast.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väl och sant talat!

      Radera
    2. Du har rätt i att vi får de politiker vi förtjänar, men att politiker avspeglar samhället i stort är jag inte helt med på. De (på gruppnivå) verkar drivande i Mygelsverige och ser alltid till att sko sig trots att de redan har så mycket gratis. Svårt att vilja engagera sig då.

      Radera
  4. Svenskarna måste integreras i det nya Sverige, det gamla Sverige kommer inte tillbaka

    Hälsar Mona Sahlin
    Arbetarepartiet Socialdemokraterna - Ett starkare samhälle. Ett tryggare Sverige

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan säga att ingenting kommer tillbaka och därmed slippa försöka motarbeta försämringar.

      Radera
    2. Mona Sahlin är väl en av de mest framburna av sina egna,och en av de mest oärliga politiker som har funnits. är det såna som hon som får sätta agendan, då är vi illa ute.
      Farfar som var aktiv sosse vänder sig inte bara i graven, skulle tro att han roterar i full spinn, stackar´n.

      Radera
    3. Ja, självklart kommer det alltid finnas enskilda människor som försöker utnyttja systemet i en bransch med så mycket pengar som politik, men det sätt Sahlin tagits till nåder igen och igen visar för mig att den allmänna acceptansen bland politiker för den typ av beteende hon uppvisat är väldigt hög.

      Radera
  5. Varför ser vi denna egoistiska utveckling? Förr utgjorde religionen en moralisk kompass, senare kanske politiken. Var hittar vi den moraliska kompassen idag? Jag vet inte, tyvärr. Den verkar saknas. //nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra frågor! Jag vet tyvärr inte heller. Till stor del tror jag att det handlar om förebilder. Om de som jobbar på den arbetsplats man börjar på är rädda och företagets maskiner och saker kommer man att göra detsamma, precis som ifall ingen bryr sig.

      Och om politiker visar att de behandlar skattepengarna lättvindigt kommer vi inte känna oss moraliskt bundna att bry oss om samhällets resurser. Visar de dessutom tendenser att stjäla statskassans pengar för egen vinning blir vi ännu mindre sugna på att göra rätt för oss.

      Radera