onsdag 24 april 2019

Robothandel – sponsrat av Fundler

I somras skrev jag ett inlägg jag kallade ”Less på aktier” som gick ut på att jag inte längre tycker att det är så kul att följa enskilda aktier och leta efter bra affärer, och att jag tror att man ska låta bli om man inte lockas av det. Så vad gör man istället, köper indexfonder? Eller låter någon annan göra jobbet, i investmentbolag eller aktiva fonder.

Eller robothandel! Fondrobotar har blivit en stor grej de senaste åren. Enkelt uttryckt låter man en datamaskin bestämma investeringarna. Utifrån ens egna behov och önskemål, men man slipper ta vartenda litet beslut själv.


Det man gör i Fundler, som är den svenska fondrobot jag gillar bäst, är att svara på frågor. Dels allmänna om hur rik man är, om man har familj, hur man bor, vad man har för bil osv. Därefter för det specifika kontot (som man kan starta hur många man vill), vad man ska ha pengarna till, på vilken sikt, vilken ränta man vill uppnå och till vilken risk. Det är ju skillnad på ett barnspar tänkt att användas till en lägenhet om tjugo år och resekontot ”Ayia Napa”, vars utveckling avgör vilka drinkar man har råd med på höstens semester.

Den stora vinsten som jag ser är att slippa fokusera på investeringarna, som jag själv inte längre tycker är så kul. Robotiserad handel är också tråkig, men det gör inget om jag slipper göra det tråkiga. Det finns en annan poäng med det. Robotar dras inte med i hysteri eller försöker kompensera sig för tidigare uteblivna vinster. De tar matematiskt korrekta beslut utifrån känd information.

Fast nu är ju inte Fundler i första hand robotiserad förvaltning. De automatiserar långt tidigare genom att automatisera själva rådgivningsprocessen. Det en bankrådgivare/-säljare gör vid ett fysiskt möte (fast vanligtvis har ju bankerna knappt öppet, om de ens har ett kontor att ha öppet i) gör Fundlers robotrådgivning digitalt.

Men ska man verkligen våga låta Fundlers robot bestämma sånt här? Pengar är ju viktiga grejer. Tittar man på utvecklingen hittills i år borde man kanske snarare ställa sig frågan om man vågar låta bli.


Man kan också välja ett mellanting, att sätta in en del av sina pengar i detta. Tycker man att det är kul att investera kan man ju fortsätta att göra det och satsa på tillväxtaktier, warranter eller vad som helst med en mindre andel av sitt kapital. Om inte annat har vi väl alla ett underpresterande fondinnehav eller pengar på ett konto med usel eller ingen ränta i väntan på... någonting. Detta kapital kan man ju med fördel flytta över till Fundler för att få lite stabilitet i sitt sparande.

Apropå stabilitet, trovärdighet osv ska det påpekas att Fundler inte får betalt av någon annan, affiliateersättning av fondbolagen eller annat som skulle kunna påverka investeringarna. Kunden betalar 0,49 procent, det är allt. Vidare övervakas de av Finansinspektionen och omfattas av Riksgäldens insättningsgaranti. Och är man inte nöjd tar man ut pengarna, det är inte svårare än så.

OBS! Inlägget är ett reklamsamarbete med Fundler, men åsikterna är mina.

57 kommentarer:

  1. Den som inte vill ta i sina placeringar ens med tång ser här en möjlighet att slippa. På köpet får man någon att skylla på om det går fel. Att det skulle vara en Nobelprisbelönad investeringsmetod lockar sannolik många kunder som ser det som tryggt och säkert.

    Men inget är säkert, inte ens om man betalar för det. Att placera själv i t.ex en svensk småbolagsfond, en globalfond och lite ränta är sannolikt bättre men då har du ju ingen annan än dig själv att skylla på. Men sådant är ju livet, ibland måste du bära ansvaret själv även om du inte alltid tycker det är roligt. /nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att det finns ganska många fler nyanser än att vilja göra allt helt själv och att "inte ens vilja ta i sina placeringar med tång". Man kan ju också vara börsintresserad, men känna att det inte skadar med en "second opinion" och vilja ha mer spridning än det upplägg nu nämner.

      Vill man ha någon att skylla på är man fel ute. Det är alltid du själv som är ansvarig, och det är din förmögenhet som stiger eller sjunker.

      Radera
  2. Känns dyrt med cirka 0,7% i avgift, speciellt när man jämför vad robotrådigvarna i USA tar i avgift. Eller Lysa som bara tar 0,4%.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En liter filmjölk kostar elva spänn trots att en liter mjölk bara kostar åtta. Dyrt?

      Radera
    2. Eh, låtsas du som att du inte vet vad avgifterna gör över tid?

      Ser dina övriga svar här och skadar väl inte att vara lite artig mot dina läsare som orkar kommentera? Dryga svar..



      Radera
    3. Låtsas du att två olika företags respektive tjänster alltid borde ha exakt samma avgift? (Uppriktig fråga, men ber om ursäkt på förhand ifall du upplever den som dryg.)

      Radera
  3. Ser man vilka andra influerare de har samarbeten med känns det inte som vakna medvetna människor är deras målgrupp. Hemsidan gav ett intryck som verkligen går stick i stäv med den image du odlar på din blogg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många parametrar väger jag in, men huruvida en tjänst promotas av människor med helt andra intressen i livet än jag är inte en av dem :-).

      PS. Vet du om att både Stalin och Hitler drack vatten?

      Radera
    2. Min kommentar har egentligen inte så mycket med tjänstens kvalitet att göra utan var mer en reaktion på att det sättet som de presenterar den på sin egen hemsida målar upp en image och värderingar som är väldigt annorlunda mot de jag tolkar du uttrycker här. Tillräckligt mycket för att jag till och med kommenterade. Men alla vill vi tjäna en slant på de sätt som vi har möjlighet till.

      Radera
    3. Nu blir jag förvirrad. Är Unknown och Joakim samma person? Jag utgår ifrån det och kommenterar därefter:

      Jag förstår inte invändningen. När du väljer t ex bank eller försäkringsbolag, ringer du först upp företaget och checkar att inte Magdalena Graaf är kund där, för att det skulle sabba din image? Jag gör det i vart fall inte. Jag värderar vad jag får för pengarna.

      Undantaget är om företaget väljer att samarbeta med någon som t ex förhärligat ett dubbelmord (https://sparosverige.blogspot.com/2017/02/den-branda-kakans-taktik.html), men vad jag läser ut av din kritik är det inte så du menar.

      Radera
    4. Samma person, vet inte varför Blogger inte tog med namnet första vändan för det var då den bad om det.

      Invändningen är mer på ett kosmetiskt plan. Du odlar en viss sorts image här som jag är ganska övertygad om är genuin. Fundler å andra sidan presenterar sig på ett helt annat sätt, lite glam, lite glitter, inte ska du behöva bry ditt söta lilla huvudet om de här tråkiga siffrorna det tar vi hand om åt dig. Vad tjänsten än levererar är just hur de valt att framställa sig något som är helt tvärtemot vad du brukar predika. Inte heller är det ett effektivt sätt att tilltala oss griniga snåljåpar som jag antar är din huvudsakliga läsarkrets vilket gör samarbetet än mer förbryllande då det inte går ihop ens från deras sida.

      Helt enkelt, diskrepansen mellan din image och fundlers image är så pass stor och anmärkningsvärd att det drev mig till att kommentera. När jag ser något jag tycker är konstigt och som inte går ihop har jag svårt att vara tyst.

      Radera
    5. Aha, då är jag med. Ja, vi har ju inte växt ihop, jag står för mina åsikter och så får de stå för sina. Utan att veta gissar jag att anledningen till att de vill samarbeta med mig är för att jag ska kunna locka en annan kundkrets. Kanske tycker de att nu när de hållit på ett par år tål de att jämföras av (som jag antar) mer kritiska ögon, men det är bara en gissning från mig.

      Radera
  4. Fundler AB är ett nystartat bolag med knapp historik. Jag skulle inte våga låta dem ta hand om mina pengar. Detta är förstås en jättetråkig inställning från min sida. De är kanske väldigt duktiga och förtjänar bättre. Det är ju inte direkt förvånande att nya bolag är små i början. /nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det såklart. Ett företag grundat 2017 kan omöjligen ha historik från 2016 och tidigare.

      Radera
  5. Reklam?! Nu tappade du en läsare, tyvärr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Först Ettusennitton osponsrade inlägg som du kunnat läsa helt gratis. Sedan ett sponsrat (tydligt angivet så att det inte ska bli några tveksamheter), fortfarande gratis att läsa, och då känner du att nej, detta var droppen?

      I så fall får både du och jag försöka leva med sorgen. Fortsatt lycka till i livet!

      Radera
  6. Kunden betalar ju inte bara 0,49%, efter en del letande på deras hemsida så kommer ju fondavgifter läggas på därefter. Inte supertydligt på deras hemsida så lätt att bli lurad. Men verkar vara runt 0,7% i total avgift.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När det gäller avgifter är det nästan bättre att jag låter någon från Fundler själv förklara systemet än att jag ska skriva något mindre genomarbetat. Hoppas och tror att du får ett svar exakt här:

      Radera
    2. Hej,

      Tack för feedbacken. Det stämmer att den totala avgiften kan uppgå till nästan 0,7% och denna info hittar du bla på FAQ under delen Trygghet och kostnader. Vi kommer att fräscha upp vår hemsida om ett par veckor och tar då med oss din återkoppling.

      Vi tillämpar en så kallad freemium-model. Appen är gratis och att få råd är gratis. Vi rådger indexportföljer som kostar 0,15%-0,2% som optimeras utifrån den så kallade effektiva fronten som man sedan själv kan upphandla genom tex Avanza eller Nordnet. Det värde som våra kunder ser med att betala 0,49% utöver fondavgifterna är för att vi bla kontinuerligt bevakar placeringarna, ser till att obalanser dem så att man ligger i rätt risknivå samt erbjuder fortlöpande rådgivning kring allt detta.

      Radera
  7. Roligt första aprilskämt Sparo, lite sent dock. Eller tidigt, beroende på hur man ser det

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du och jag har nog lite olika syn på humor, men vill du inte utveckla din mer än så blir den svår att riktigt få grepp om.

      Radera
  8. Grundregel gällande långsiktigt investerande - lita inte på någon som inte har ett väldigt långt track record. Det ska vara över flera konjukturcykler, dvs helst + 20 år. Också robotar är otestade i en riktigt stökig marknad så det gäller dem också. Så inget Fundler för mig, alldeles för kort trackrecord, men jag följer alla robotrådgivare med stort intresse.

    Det jag är mest nyfiken på är vad som händer i ett framtida scenario, typ ett 2008/09 scenario, när merparten av alla transaktioner är algohandel och alla supersmarta logaritmer inte riktigt fungerar längre. Kraftig förstärkning av nedrörelser? istället för -25% på kort tid ser vi -50%?. Spännande blir det i alla fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast håller du löpande koll kan du ju alltid hoppa av i farten om du inte är nöjd, du behöver ju inte låsa pengarna.

      Och om du inte ger någon med mer än tjugo års erfarenhet chansen kommer det heller inga nya aktörer in på marknaden. Jag minns när jag började med ståuppkomik i början av 2000-talet att en etablerad komiker skrev en debattartikel om att alla nya komiker var "taskspelare och charlataner". Kontentan var att ingen borde boka andra än det tjugotal som hållit på 10-15 år (sedan fenomenet kom till Sverige). Jag kan förstå synsättet, men hade alla följt rådet hade branschen dött. På samma sätt skulle vi bara ha fyra storbanker med skyhöga avgifter om det inte vore för Nordnet, Avanza, Fundler och andra som vågat ge sig in i matchen.

      Radera
    2. Hej Signs,

      Vi kan bara hålla med om att robothandel sällan funkar i längden, speciellt nu när fler och fler riktigt stora aktörer med mer och mer datorkraft kommer i på marknaden.

      Vi är en skalad robotrådgivare och inte det du syftar på som normalt kallas för robothandlare/robotalgo.

      Vi har ett mänskligt team tillsammans med Morningstar som bygger upp våra portföljer och de underliggande investeringar är vanliga fonder/etf:er.

      Det vår robot gör är att ta bort overheadkostnader som uppstår i den traditionella rådgivningen. Så som tex sammanställning av din ekonomiska situation, lämplighetesbedömning, ombalanseringa av portföljerna, uppkör/försäljning vid insättning/uttag osv.

      Gå gärna in på vår hemsida och välj fliken Investeringsmetod & Våra favoritfonder om du vill ha mer djupgående förståelse kring hur vi resonerar.

      Ha en fortsatt bra dag.

      Radera
  9. Ja, ingen regel utan undantag och det händer definitivt att jag gör undantag. Ett är Lendify som jag använder trots avsaknad av track record / performance in nedgångtider. Dock med liten insats än så länge, så en testfas kan man säga.

    Ett annat är mitt investerande i onoterat där man investerar i en entreprenör och där är det givetvis omöjligt att använda 20 års regeln, utan det blir andra parametrar som avgör.

    Men generellt vill jag ha långt track record, speciellt med fonder där det är så lätt att dras med i "föregående års vinnar tänket".

    Visst det gör också att man ibland missar tåget. Ett ex just nu kan vara hypade Tin Fonder. Superförvaltarna från Robur Ny teknik som nu startar eget. Miljarderna strömmar in, det låter så bra det de säger, man dras med i deras argument till varför EV/EBIT på typ 30 fortfarande är köpvärt, etc, men jag vågar ändå inte satsa på det för jag vet inte alls hur de performar då marknaden viker. Men de som är lite mer snabbfotade än jag kan säkert få en bra avkastning. Kanske.

    SvaraRadera
    Svar
    1. På ett sätt känns Lendify farligare, för även om du kan sälja dina lån vidare kan du väl inte avbryta sparandet samma dag?

      Och det gäller definitivt på onoterat, men då får man ju försöka samla information på andra sätt.

      Tin (Springchorn & Armfelt) har ju historik från Robur och även om det de gör nu inte är exakt samma tycker jag ändå att man kan använda mycket av den historiken. Fast några tjugo år lär det inte vara, för då gick väl Armfelt på mellanstadiet :-).

      Radera
  10. Det är väl okej om Micke tjänar några tusen på ett sponsrat inlägg med tanke på hur mycket gratis jobb han lägger här varenda dag!
    Är ju värsta terapi online snacket jourhavande medmänniska nästan 24/7 för vissa av oss. Hoppas du får in mer sponsrade inlägg Micke. Är ju bara att sålla mellan de sponsrade och osponsrade. Lyckönskar dig alla extra små inkomster du kan få in på allt jobb du lägger ned. Robot-lösningen är inte helt dum heller, bättre än att göra av med alla pengar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är upp till var och en att göra sin bedömning, men jag måste erkänna att jag inte riktigt förstår den som direkt väljer att inte läsa så fort det är minsta reklam inblandat. Jag lyssnar själv på flera sponsrade finanspoddar där flera minuter varje avsnitt (inte bara ibland) ägnas åt marknadsföring av en eller flera sponsorer. Jag tycker att det är ett lågt pris att betala jämfört med t ex SVT som tar över 100 kr i månaden oavsett om jag tar del av deras utbud eller inte.

      Radera
  11. Jag kan bara hålla med Mrs Doubtfire. Vi som läser Mickes blogg satt inte direkt längst bak i klassrummet, och är fullt kapabla att ta in information för att sedan fatta egna ekonomiska beslut. Fundler verkar piggt, kan kanske vara något för mig som en del i "mixen".

    Att ett inlägg är tydligt reklammärkt innebär inte per definition att det är något dåligt (tror man det är det nog bäst att hålla sig till Kamratposten). Det finns ingen annan blogg som varvar personliga betraktelser med kvalificerade ekonomiska tankar så som Micke gör. Särskilt inte med den frekvens du orkar hålla, Micke!

    Över och ut.

    Wien-Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är verkligen Kamratposten reklamfri ;-). Om inte annat så kostar den att prenumerera på och det gör inte den här bloggen.

      Viktigt tillägg där! Tycker man att all marknadsföring är av ondo blir det förstås ett problem att läsa sponsrade inlägg (fast av april månads 24 inlägg är 23 osponsrade), men annars kan man läsa dem lika kritiskt som man bör läsa allt jag häver ur mig.

      Tack för supporten, Lars!

      Radera
    2. Tack :) Jag var knappt i skolan alls jag :) Smickrande att bli jämförd med pluggisar :)

      Radera
    3. Det var jag, jag var definitivt en pluggis, och jag är så gammal att detta utspelade sig vid den tiden då källkritik betydde att kritiskt bedöma all text, inte som idag att kritisera vilka källor som används samtidigt som man stoppar fingrarna i öronen och sjunger "lalalalala" :-).

      Radera
    4. Bra inpass om källkritik, det kommer jag att stjäla ;)

      Radera
    5. Gör så, det har jag gjort :-).

      Radera
  12. För det första är ett års avkastning detsamma som noll och ingenting i mina ögon. Beakta att vi har en enormt stark börs i rygen detta år. Det har i princip varit nästintill helt omöjligt att misslyckas.
    För det andra anser jag att man absolut INTE ska tro att Finansinspektionen har resurser att bevaka dessa väldigt, väldigt små spelare. Det är ett tämligen fult reklamtrick att de invaggar folk i säkerhet med det budskapet.
    För det tredje tror jag inte ens man ska ha några pengar på börsen alls, om man inte anser att det är intressant alls och inte vill befatta sig med det. Det är en ren och skär dröm att man kan slippa undan ngn form av arbete men ändå tjäna storkovan. Det tror jag alla kan skriva under på som har tjänat och förlorat pengar på börsen.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. 1. Alla siffror får man försöka jämföra och bedöma så gott det går. Som Signs var inne på är det naturligtvis att föredra att ha tjugo års historik att titta på. Enda kruxet är att det tar tjugo år att få det.

      2. Vilket fula reklamtrick menar du?

      3. Det där tycker jag är att dra det för långt. Klart att man måste tro på börsinvesteringar för att vilja satsa pengar där, men alla har inte intresse av att göra egna aktiva placeringar. Då kan man välja att stå helt utanför börsen, men det finns ju lösningar som gör att man ändå kan finnas på marknaden.

      Beror lite på vad du menar med "storkovan", men nog har du väl träffat människor som lyckats få bra avkastning utan ett genuint aktieintresse?

      Radera
    2. Ja, alltså det här att de skyltar med att de är reglerade. Vissa okunniga kommer ju tolka det som att pengarna är extra trygga i och med att FI övervakar dem och gett sin ok stämpel. Verkligheten är dock att de fyllt i alla blanketter korrekt, men därefter lyfter FI inte ett finger med dessa småputtar.

      Jag skriver ett inägg ngn gång om varför jag inte känner ngn icke börsintresserad som tjänat storkovan på börsen :)

      Radera
    3. Om det är ett fult reklamtrick att berätta att ens verksamhet regleras av Finansinspektionen vet jag inte hur de ska kunna "vinna". Och jag tror inte FI själva håller med om att de är ett helt tandlöst organ, men på dig låter det nästan som att det faktum att ens verksamhet ligger under deras kontroll i sig är ett bevis på att man gjort något kriminellt.

      Ja, skriv gärna ett sådant inlägg, så kanske vi en gång för alla får veta var gränsen går för vad som räknas som storkova ;-).

      Radera
  13. Jag kör Lysa och är nöjd med det för tillfället. De presterar bra och jag betalar nu 0,36%. Överväger dock att flytta över till Avanza Global + annan/andra fonder som jag nu klurar på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Menar du att du investerat allt i Lysa eller som en del i ett bredare sparande?

      Radera
    2. Lysa är en fondportfölj med större delen i Vanguards indexfonder. Vi har investerat 70% av allt kapital i Lysa. Resten, dvs buffert och lite Avanza Global ligger hos just Avanza.

      Vår sparresa började för dryga året sedan och jag tycker att Lysa var ett bra val för oss. Även om man kan fixa billigare avgifter själv med att välja indexfonder ser jag det som ett trappsteg. Mycket bättre än att som nybörjare börja investera i enskilda aktier etc. Risken blir mindre och man kan fokusera på sparandet i sig som är viktigt.

      Radera
    3. Risken är helt klart mindre. Om det sedan är värt det måste var och en bedöma.

      Radera
  14. Själv föredrar jag att välja aktier och fonder själv, men lägger också en del tid på det. Jag har läst böcker, följer med på nyheter, bloggar, poddar och prenumererar på börsdata mm. De flesta är inte som jag och har man inte tid eller intresse finns det två val att göra. Antingen sitter man i rådgivningsmöte med sin bankman eller använder man en fondrobot. Skulle aldrig rekommendera någon att göra det förstnämnda, tyvärr. Fondrobotarna är enkla och följer modern portföljteori. Man får ett sunt riskjusterat förslag som följer index. Är man helt novis och ointresserad är fondrobot det bästa skulle jag säga. Har man däremot ett uns av intresse själv kan man spara många kronor på att göra det själv. I övrigt tycker jag det är utmärkt med något sponsrat inlägg. Din blogg är ett dagligt inslag i min vardag och har bjudit på mycket värde -gratis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för input både om det ena och andra!

      Förutom det du skriver ser jag möjligheten att göra både och. Man kan ju testa både aktier och fonder vid sidan av robotinvesteringarna, så får man både krydda och håller nere avgifterna.

      Radera
  15. Tänker mig att om man inte vill läsa sponsrade inlägg så skall man nog sluta läsa efter rubriken ifall den innehåller:"Sponsrat av".

    Att en sparsam människa som bjuder på en bra blogg i övrigt vill tjäna sig en hacka, vad är det för konstigt med det? Är fundler den bästa tjänsten? Min första tanke mig är att det finns rätt många liknande tjänster med samma portfölj-teori och min slutsats då blir att avgifterna totalt blir rätt viktiga. Men det finns säkert något fundler gör som de andra tjänsterna inte gör.

    Själv så fördrar jag att ha rätt mycket i en globalfond, skulle lätt kunna köra en robothandel om Lysa/fundler även erbjud PB-lån som Nordnet/Avanza.

    Sedan inser jag att folk som läser denna blogg är extremt intresserade av handel, men jag har också kollegor som jag ofta hör säga: "Klart man visste att FPC skulle gå upp, kunde ju vem som helst lista ut, det här med börsen är enkelt", som tre år senare säger:"klart man visste att FPC skull gå ner, kunde ju vem som helst lista ut, det här med börsen är enkelt". Är rätt säker på att de skulle få en bättre avkastning med en robottjänst.

    Mina aktieaffärer är just nu faktiskt lite på plus mot svenska index, men haft flax med ett chansningsföretag(xbrane). Tror på sikt att jag också skulle tjäna på att inte köpa aktier :) Men sedan är det ju kul också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker lite likadant. Bara att scrolla vidare om man vill. Kvaliteten på mina inlägg är en subjektiv bedömning där alla kommer tycka olika, men få om ens någon svensk ekonomiblogg har 23 osponsrade inlägg i april, så då kan man läsa något av dem.

      Den stora skillnaden mellan de digitala tjänsterna skulle jag säga är urvalsmetoden för att få rätt risknivå.

      Alltid lätt att trada i efterhand. Du får väl ge kollegorna som visste allt om FPC en lista med förra veckans lottorad och berätta att den var värd miljoner :-).

      Radera
    2. @triDave: Avanza erbjuder även dom "robotsparande": Avanza Auto.

      Radera
  16. När du märker upp lägg att det är sponsrat på detta viset är det mer än väl helt okej i mina ögon. Kör hårt!

    Kommer att kolla in fundler nu. Har själv ett nystartat (förra året) månadsspar på opti. Diversifiering

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mestadels ETFer, ser helt okey ut, hur ofta rebalanserar fundler då?

      Radera
    2. Tack! Så känner jag också. Har jag väl gjort klart att jag tagit betalt får man väl läsa inlägget därefter och (som alltid!) bilda sig en egen uppfattning.

      Radera
    3. Hej Putte,

      Rent statistiskt så bör man rebalanser var 3e till 6e månad. Dock är det inte ristat i sten. Syftet med rebalansering är trots allt att balansera tillbaka portföljen till den ursprungliga fördelningen när något/ra underliggande börjar få en övervikt i portföljen. Så länge portföljen tuffar på med ungefär samma fördelning så finns det med andra ord inget behov att rebalansera, utifrån avkastningsperspektivet i alla fall :)

      Trevlig kväll

      Radera
  17. Sparar du själv i Fundler Sparo?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Berättigad fråga! Jag vill testa, men har ett tekniskt bekymmer. Kruxet är att det än så länge bara finns en mobil- och surfplattelösning och jag har ingen sådan med bank-ID. Ryktet säger dock att ett webbgränssnitt är på gång (fattas bara annat, vi bakåtsträvare är ju en massrörelse, om än tynande).

      Radera
  18. Jag kan inte annat än förundras över människor som kommenterar att du har reklam - på en blogg som handlar om stålar... Är det någon som inte har förstått att kapitalism drivs av en önskan att få inkomster? Dessutom, läser man din blogg regelbundet fattar man att du inte har sålt dina åsikter, vilket du också skriver i inlägget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker som du, men så är jag lite jävig också ;-).

      Radera
  19. Vill bara säga att det är utmärkt att du tar in sponsrade inlägg på denna högst läsvärda och spirituella blogg !!!! Jag kommer öka min läsfrekvens härav.
    Dessutom, till de som kritiserar ditt beslut ,finns alltid möjlighet att välja informationskällor och spännande protokoll från Venezuela, Nordkorea, eller varför inte gamla Östtyska publikationer. Då behöver ni ju inte konfronteras med några som helst kommersiella triggers, möjligen några enstaka politiska.
    Bra Där Micke !!!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Spirituell minsann :-)?

      Just Nordkoreas informationskällor är svårnådda. Detta eftersom Jon Karlung aldrig tog jobbet att skapa ett parallellt internet för dem:
      https://youtu.be/GBkb4sE9Cs4?t=411

      Radera