måndag 7 oktober 2019

Bäst före ”bäst före”?

Jag har ärvt en del mat och andra hushållsvaror på sistone. En del har hängt med ett tag. T ex fick jag hem en flaska vinäger som gick ut 2012. Jag vet inte hur den skiljer sig mot färsk vinäger, men jag tycker att den funkar.


Jag tog en huvudvärkstablett i veckan som var utskriven på min pappa. Han dog 2005 (varken av huvudvärk eller av att äta gammal medicin), så om datumet fortfarande gått att läsa hade jag nog konstaterat att den gått ut. Huvudvärken gick ändå över.

Men en del fick åka, som en flaska stelnad chilisås. En kartong buljongtärningar från tidigt 2000-tal fick också gå i soporna. Konsistensen var någonstans mellan marmor och granit. Och även om jag inte köpt in matvarorna stör det mig när jag behöver slänga mat. Den är ändå köpt för skattepengar, hemsläpad från affären och efteråt får man göra ren burken och släpa den till återvinningen. Varje gång jag hör siffror på hur mycket mat som slängs blir jag mållös.

I nästa liv ska jag bli göteborgare.

Det här kastandet jag ägnat mig åt väcker ändå frågan hur man kommer fram till vilket bäst-före-datum man ska sätta och varför. Jag menar, vad tänker de ska hända om man går över tiden, blir vitmögelosten möglig eller ättikan sur? En del gammal mat är bevisligen oätlig, men det märker man ju. Om varken färg, form eller smak har drabbats är maten okej vad det än står på locket.

36 kommentarer:

  1. De flesta från vad jag förstår kommer faktiskt från EU, t.ex. ägg är baserat på att de står ute (d.v.s. inte i ett kylskåp) därför att det är vanligt i vissa delar av vissa östeuropeiska länder och därmed får det maximalt vara 28 dagar gammla. Det betyder exakt som du säger att de "bäst före datum" som de använder kan vara ett krav från EU snarare än ett riktigt "bäst före datum" för dina omständigheter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men de livsmedel jag har är ju inköpta i Sverige, ofta svensktillverkade eller åtminstone paketerade här. Då verkar det överflödigt att utgå ifrån EU bara för att det kanske finns ett underutvecklat EU-land (Storbritannien?) som inte kommit på att anamma någon slags utveckling.

      Radera
  2. Ibland känns datummärkningen som en slumpmässig kombination av siffor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, inte minst pga att man ibland kör den svenska uppställningen ÅÅMMDD, ibland DDMMÅÅ, ibland något helt annat.

      Radera
    2. Haha, ja ibland får jag fundera när jag läser datumet, när jag efter stor möda hittat den lilla texten efter att jag satt på mig läsglasögonen.

      Radera
    3. Exakt så! Jag tycker att det skulle vara lag på att alla förpackningar sålda i Sverige skulle följa svensk datumstandard.

      Radera
    4. Jepp, och dessutom vara synliga och minst dubbelt så stora siffror

      Radera
    5. Gärna det. När Volvo sätter sina bränsleförbrukningssiffror i ljusgrått mot vit bakgrund i tv-reklamen förstår jag varför, men att det här ska vara osynligt finns det ju ingen anledning till.

      Radera
  3. För en faslig massa år sedan gjorde jag praktik i laboratoriet på ett större livsmedelsföretag. En av uppgifterna där var att ingå i en smakpanel som provsmakade gammal mat. Syftet var att komma fram till vilket som var en lämplig "bäst-för-datum". Smakade det surt? Härsket? Smakade det något alls? Intressant upplevelse...

    Hur som helst tror jag att bäst-för-datum skapar mer problem än vad det gör nytta. Det flesta verkar helt missat att man faktisk kan lukta och smaka på maten. Luktar och smakar det bra så är det bra oavsett vad bäst-för-datumet råkar vara.

    MVH/ Herr Avfart Frihet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaha, så det görs alltså. Intressant!

      Jag tror som du, bättre att ta bort bäst-före-datumet och skriva tillverkningsdatum lite större istället.

      Radera
  4. Märk väl att det är just ett Bäst Före datum till skillnad från mediciner som har ett Sista Förbruknings datum.

    Det är alltså en garanti att varan är mer eller mindre som ny innan detta datum, efter det kan smak, form och koncistens ha förändrats men inte nödvändigtvis på något vis blivit otjänligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men i praktiken funkar det ju inte så. Jag vet människor som kasserar oöppnad mat så fort bäst-före-datumet passerats.

      Radera
    2. Anonym 11:04 har en bra kommentar. Det är skillnad på "sista förbrukningsdag" och "bäst före". Men det förutsätter förstås att man läser texten och förstår den.

      /nils

      Radera
    3. Och använder sig av informationen. Det jag menade i mitt svar är att människor (som är normalintelligenta i vanliga fall) inte klarar av att äta mat som gått över bäst-före-datumet trots att de logiskt förstår att det går bra, och då spelar det ju ingen roll att de egentligen förstår.

      Radera
  5. Läkemedel i tablettform håller ofta betydligt längre än man tror. En alvedon eller liknande har nog kvar 50-70% av sin effekt även 20 år senare.
    Kapslar och lösningar är dock annorlunda.

    Dock är det rigida regler kring läkemedel så företagen måste garantera 98-102% effekt...därav de relativt korta hållbarhetstiderna.


    Mvh
    Thz


    SvaraRadera
    Svar
    1. Läkemedel har jag full förståelse för att man behöver gardera sig. Kanske inte så viktigt på en värktablett, men man kan ju knappast ha olika regler för olika läkemedelsgrupper.

      Den enda lösning jag övertog var en flaska Kan Jang. Den hällde jag ut utan att ens kolla datum. Att peta i sig något som sägs hjälpa mot förkylning skulle kännas galet även om det inte hade stått varningsrubriker i tidningarna en gång om året.

      Radera
  6. Nej man kan inte utgå ifrån lukt/smak.
    Listeria ger inte ifrån sig någon lukt eller smak exempelvis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror i och för sig inte att jag äter något som kan innehålla listeria mer än råa grönsaker. I det fallet märks det ändå tydligt ifall maten är otjänlig pga att den legat länge. Men visst, går vi till ytterligheter kan maten vara förgiftad också.

      Radera
    2. Typ förgiftad av giftet från Stafylokocker, vilket kan ge matförgiftning? Märks varken på smak eller lukt.

      Radera
    3. Jag börjar undra om man inte gör klokast i att inte äta alls :-).

      Radera
  7. Jag känner igen det där. När min far gick bort 2011 fick jag städa ut kylskåp och skafferi. I skafferiet hittade jag en handfull konserver med majskorn, helt uttorkade. Det nästan lite komiska i situationen är att jag hjälpte honom ställa dem i skafferiet efter att vi röjt ur min farmors skafferi. Min farmor dog 1999 och konserverna hade nog några år på nacken redan då. Innehållet i min fars spritskåp hade åldrats mer med värdighet ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förr var ju konservburkar ofta av typen helkonserv och höll praktiskt taget hur länge som helst. Dags att vi slutar spara bunkra konserver i evigheter nu när det inte är så längre.Själv har jag inte fler konserver än att jag vet i huvudet hur många. Eller rättare sagt, jag hade det. Nu har jag ärvt just majskorn. Dags att beta av dem. Något spritförråd fick jag tyvärr inte.

      Radera
  8. Jag har tänkt mycket på det här. En gång i tiden fanns inte "bäst före", då fick folk själva bedöma. Tänk, lukta, smaka. Alla tre delarna har förkastats eftersom någon annan tänker/bestämmer för individerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag minns en tid då det istället hette sista-förbrukningsdag. Kändes mer definitivt.

      Radera
  9. Det här med bäst före/utgångsdatum. Är det så att kvinnor har speciellt svårt att hantera det där, eller? Själv har jag inga problem med att typ lukta på maten och äta den om den även ser ok ut. Men försök få sambon till det. Icke!
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu när du säger det har jag definitivt träffat fler kvinnor som hellre går på datumet än de egna sinnena.

      Radera
    2. Borde det inte vara tvärtom? Om kvinnan historiskt till större delen stått för matlagning, så bör hennes hjärna vara mer utvecklad för att avgöra om födan är okej eller inte? Men jag håller med, kvinnor går generellt oftare på datumstämpeln än männen.

      Radera
    3. Ingen aning om vem som borde avgöra det. Det går säkert att argumentera för både och, men av de 3-4 person jag känner till som har svårt för (eller vägrar) att äta mat efter bäst-före-datumet är det bara en man. Om våra observationer stämmer för resten av världen kanske det kan bero på att kvinnor i högre grad hörsammar auktoriteter.

      Radera
  10. tydligen så slängs i genomsnitt var tredje matkasse som bärs hem. tydligen är en del så rädda för utgången man att man knappt kan äta den ens samma datum den går ut. själv är jag bara noga med mjölk och bröd. med mjölk tar jag en med längst hållbarhet (ibland kort datum om jag ska använda den i närtid och den är nedsatt i pris), och bröd ska vara bakat idag, senast igår. helt enkelt för jag äter inte så mycket och vet att det kommer att torka eller mögla innan det tar slut. ibland känner jag inte för att rosta frysta skivor.
    kött, fisk och korv har vi inte betalat ordinarie pris på på fler år. alltid extrapris eller kort datum. gångerna vi slänger mat är lätträknade. lättaste sättet att minska matsvinnet måste vara att folk äter upp det som de köper. men det är klart. en gryta med allt som legat längst in i frysen ger inte lika många likes som en bild på restaurangmat. var det inte någon av wahlgrenarna som köpte pasta i italien bara för att kunna ta bilder till instagram?
    nej, fram med lite gammal hederlig sparsamhet så räddas miljön på köpet utan att man ens behöver tänka på det. ska det vara så svårt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var tredje var högre än jag hört tidigare, men jag har svårt att tro på alla sådana där siffror.

      Beträffande mjölken kan jag starkt rekommendera att frysa den. Bara man tinar upp den helt och skakar före användning märker jag ingen skillnad.

      Nej, inte svårt alls. Kräver bara lite framförhållning och tankeverksamhet.

      Radera
  11. Jag äter ju en hel del mat som ju saknar datummärkning. Möjligen att man märker den med datum när man fryser/torkar den. Sen är det ju bara omdömet som gäller hur länge man vågar äta av den.

    När maten har datummärkning använder jag också omdömet. Men är mer försiktig med animalier. Och framför allt skaldjur.

    Tänker också i dygnsgrader. Stor skillnad om maten snabbt åker in i kylskåp mot att stå framme på matbordet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skaldjur luktar ju alltid lite skumt, så där måste det vara svårt ;-).

      Ja, särskilt på sommaren är det viktigt att snabbt få hem maten och in i kyl och frys. Är det riktigt varmt händer det att jag använder kylväska.

      Radera
  12. Det jag tycker är mest märkligt är nog matvaror med väldigt långa bäst före datum som är daterade med yymmdd, om jag köper bönor i sånt pappaket i maj hur fasen kom de fram till att de är bäst före just den 4 januari året därpå?? En väldigt precision de har på sina beräkningar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har sett klockslag. 22.17 kan man äta, 22.18 är det för sent. Antar att de har någon standardformel, men visst blir det lite fånigt.

      Radera
  13. För en sju, åtta år sedan köpte jag ett paket bryggkaffe på Tradera med bäst före-år runt 1998, och ställde in i brorsans skafferi. Det står kvar än i dag … (Jag tror inte att han märker någon skillnad den dag han öppnar det och sätter på kaffebryggaren.)

    Wien-Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det vakuumförpackat borde det funka, men det jag allra mest undrar över nu är såklart: Vad kostade det?

      Radera