fredag 1 november 2019

Jag gav upp kriget

Det har gått en dryg månad sedan jag berättade om kriget med mina chiliplantor. Bladlössen invaderade och den här gången räckte det inte att duscha bort dem med vatten. Inte såpvatten heller.

Det här hade räckt.

Ibland gör man rätt tipsade i kommentarsfältet om att spruta såpsprit på dem. Först tyckte jag att det verkade fungera, men efter någon vecka kom de tillbaka. Jag sprutade igen och de höll sig undan ett tag. Så höll det på tills jag slaktade de värst drabbade plantorna, gned in resten med blandningen, blad för blad, hela stammarna och avslutningsvis hällde jag spriten i jorden.

Efter det idkade jag nolltolerans. Så fort jag såg spår efter bladlöss kastade jag ut hela plantan. Till slut hade jag bara sex plantor kvar och då slutade bladlössen trakassera dem. Tills igår. Då fick jag nog, skördade den återstående frukten och skickade ut plantorna i skogen.


Från början tyckte jag kriget var lite kul. Bladlössen gjorde ju inget annat än att ge sig på de växter jag ändå inte betalat för. Jag ville se om det gick att nöta ut dessa små onda djävlar. Men det blev för jobbigt när jag har två lägenheter jag förtvivlat försöker hålla ordning i. Chilifrukterna får torkas och användas under en annars chililös vinter.

12 kommentarer:

  1. Att bjuda på sprit och såpa till sina fiender mitt i ett krig kallar jag gentlemannamässigt. Är det det som kallas för lågaffektiva bemötandet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är möjligt för det fungerade ungefär lika dåligt.

      Radera
  2. se till att diska alla krukor noga nu när du gett upp så det inte blir problem nästa gång du planterar något i dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag gjort. Inte en chans att något överlevt i dem.

      Radera
  3. Vad töligt! Såpsprit är mitt go to favoritvapen mot oknytt i växterna. Du har ändå fått en helt ok utdelning får jag säga och möjlighet till hetta i livet framöver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Detta var ändå bara de frukter som satt på de sex sista plantorna när jag slaktade dem. Hade skördat mångdubbelt innan och är inte överdrivet förtjust i kryddstark mat så visst räcker det ett tag.

      Radera
  4. Har du skrivit nåt inlägg om hur man odlar chili i en lägenhet? Jag plockade och torkade lite chilifrukter när jag va i Peru för några år sen som jag skulle vilja försöka driva upp. /AK

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har skrivit flera chili-inlägg (för många, tycker en del) som du hittar om du skriver "chili" i sökrutan ovan, men här är ett hyfsat grundläggande:

      https://sparosverige.blogspot.com/2017/04/odla-med-skagg.html

      Radera
    2. Can't please them all, men det där inlägget gjorde i alla fall mig väldigt glad, tack!

      "Se till att vattna, lite och ofta" känns som en utmaning för min del, får nog försöka engineera ihop en självbevattningshistoria om det här projektet ska bära frukt. Pun intended. /AK

      Radera
    3. Jag brukar inleda varje morgon med att ge varje chilikruka en skvätt vatten, inte mer komplicerat än så.

      Radera
  5. Du skulle ha följt mitt råd med DDT. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är rädd att resultatet hade blivit detsamma. Åtminstone för plantorna, kanske inte för mig och frukten.

      Radera