tisdag 20 november 2018

Frosta ur frysen

Jag är inget stort fan av vinter. Jag ogillar kyla, har ingen glädje av snö och tycker mest att allt blir lite dyrare och krångligare på vintern.


Men en fördel finns. Det är lättare att frosta ur frysen när det är kallt ute. Det är bara att sätta frysvarorna i kassar eller kartonger som håller fåglar och andra djur borta, ställa ut dem på altan eller balkong och skrida till verket.

Gör det med hyfsat jämna mellanrum. Förutom att istäcket i frysen gör det svårare att få plats med maten skonar det både frys och elräkning att smälta fram metallrören. En isig frys kan dra uppemot dubbelt så mycket ström.


Passa på att inventera frysen när du ändå är igång. Är det något som legat där sedan förra avfrostningen så kan det vara läge att äta upp det. Men naturligtvis tinar du då upp maten i kylen så spar du ström. Och är frysen bara halvfull? I så fall drar den mer än om den är full. Dags att baka eller göra storkok – #sparadkrona x 2!

30 kommentarer:

  1. Och när man ändå håller på med underhåll kan man passa på att dra fram frysen och dammsuga på baksidan av den - den där stora gallerliknande saken gillar att bli dammsugen.
    Den kommer att belöna dig med ytterligare en halvering av strömförbrukning när dammet är bortsuget, passa även på att dammsuga den där runda burken längst ner det mår frysen bra av. Du har nu förlängt livslängden med ett par år, alltså utöver att du sparar på elräkningen. Win-win-win.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant! Min kyl är inbyggd (https://1.bp.blogspot.com/-lOvfXwZAJ74/WOvbuJ6BOtI/AAAAAAAACd8/24T7qCh7u3Yg9CHGAifoxxnPw6vZdZ3wgCLcB/s320/e65.JPG), så det skulle ta mig några dagar att ta fram den, men jag håller tummarna för att dammet inte heller hittar in :-).

      Radera
    2. Trevligt med kök som då borde vara renrumsklassat, dvs ha helt separerat och filtrerad tilluft som de har när de tillverkar halvledare i industrin ungefär. Det är då du blir av med dammet, men du kanske är religiös och förlitar dig på tron istället ;-)

      Radera
    3. Nej då, jag inser att det kommer in damm även i ett skåp, men jag kan inte montera ner halva köket för att göra något åt det :-).

      Radera
    4. Va?! Men Micke, om du kan spara uppåt en femma redan innan första advent då? Skulle verkligen behöva dra fram kyl- och frysskåpet, då kanske det slutar låta så ansträngt om nätterna, som om det svettades i sömnen. Kanske kan 16 år bli 18 om jag gör det. Snälla, kan du inte med bilder visa hur man gör, och du gör en välgärning för oss andra? Du är ju ändå Sparombudsmannen. Håller inte andra läsare med? /Eva

      Radera
    5. Förutom att det skulle ta mig flera dagar att montera bort dörrar och så småningom få ut skåpet och lyckas städa bakom det är jag hundra på att jag skulle ha sönder något i processen. Så det blir nej på den :-).

      Radera
  2. Vi har ingen kylväska som rymmer frysinnehållet. Tips här för det det är verkligen dags?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Börja äta ur frysen så långt det går. Köp sedan fryskuddar (som tar emot smältvatten) på Clas Ohlson. Stäng av frysen och lägg in kudden. I början kan vissa frysvaror vara kvar. Sedan försvaras de utomhus i minusgrader eller i snäll grannes frys. Processen går ju ändå ganska snabbt. /Eva

      Radera
    2. Hela grejen med inlägget var ju att det är tillräckligt kallt ute så att man inte behöver kylväskor. Så hur förvara men matvarorna ute den där timmen eller två det tar att frosta av frysen?
      Gör det enkelt för dig, ställ matvaror i matkassar (plastpåsar om du köper såna) och ställ ut det hela. Täck över tex med en presenning, eller uttjänta lakan eller stora badhandukar. Eller något annat som täcker, du ska ju bara hålla några fåglar borta under en kraftigt begränsad tid.
      Så när är det dags? Om din utomhustermometer visar på minusgrader kan vara läge, det är väl en utgångspunkt. Tror även att väderleksprognos kan vara till hjälp om man vill ha framförhållning för att kunna planera.

      Radera
    3. Jag bor ju i skåne. Det är aldrig kallt nog här!

      Får se om grannarna har kylväska.

      Radera
    4. Jag använder vanliga kassar eller hinkar och ställer ut på balkongen. Den här årstiden borde maten klara sig skapligt där ett par timmar, även i Skåne. Men visst, stoppa med ett par kylklampar så blir det nog ännu bättre, och allra bäst med kylväskor. Överkurs i min värld.

      Radera
  3. Ja, man borde ju göra den där typen av städning oftare än man gör. Samma sak med luftvärmepumpen, hur skitigt är inte filtret när man väl tar sig tid? :)
    Men, men
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är mycket man borde :-). Finns säkert någon app som kan påminna, men det är för få som vill bli påminda så den säljer nog inget vidare.

      Radera
  4. Jag gillar tipset. Måste tag i detta under veckan, tack för påminnelsen gällande de ekonomiska fördelarna med detta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dessutom ger avfrostning en inre tillfredsställelse och är den grund varpå samhället vilar. Eller ja, det är kanske mycket sagt.

      Radera
  5. Hmmm... kan du leda i bevis att en halvfull frys skulle dra mer energi än en full? :)
    //Krusse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, men jag kan länka till organisationer som sagt det och skulle få fan om det inte stämde:

      https://www.elskling.se/energispartips/koket/
      "En full frys drar mindre el än en tom."

      https://www.expressen.se/leva-och-bo/sa-sparar-du-el-och-pengar--28-smarta-och-enkla-tips/
      "En frys fylld till hälften drar mer ström än en fylld."

      Radera
    2. Civilingenjören i mig måste nog ifrågasätta det. Låter som en myt, killgissning och önsketänkande som lyckats leta sig in även hos hyfsat seriösa aktörer (ja då menar jag förstås inte Expressen).
      Det förefaller märkligt att det skulle gå åt mer energi för att hålla luft nedkyld än fläskkarré.
      Möjligen kan man tänka sig att mer massa i frysen ger en utjämnande effekt som gör att kompressorn inte behöver slå av och på lika ofta, men det borde påverka energiåtgången marginellt.
      //Krusse

      Radera
    3. Jag tog två länkar i högen, hittade andra när jag skrev texten. Men visst, jag kan inte garantera att inte samtliga har sitt ursprung i en och samma felaktiga källa.

      Radera
    4. Är ingen civilingenjör men grejen med en halvfull frys är att den kalla luften ersätts med varm luft när man öppnar dörren. Med frysen full får det inte plats så mycket varm luft.

      Problemet borde dock vara mindre om man har lådor i frysen så inte luften kan smita ut eller toppmatad då kalluften inte stiger.

      Radera
    5. Jaha, så toppmatad frys är alltså att föredra ur energisynpunkt? Måste erkänna att jag tänkt väldigt lite på sånt här.

      Radera
    6. Jo, du kan ju se i mataffären att då har de öppna "frysvaggor" där all frysmat ligger helt öppen (ok, nuförtiden är det vissa affärer som har skjutbara lock men fram till för några år sedan var det inte så) medan de höga frysskåpen alla har glasdörrar. F.ö. var det ju inte så länge sedan dessa höga frysar i mataffärerna fick sitt genombrott här i Sverige, ca 30 år efter USA.
      För hemanvändare kan du ju även jämföra hur länge en toppmatad frys håller temperaturen jämfört med de vanliga svängdörrar, när det blir strömavbrott. Och det avspeglas även i strömförbrukni gen.
      Fast jag vet inte om det finns några tillverkare som erbjuder inbyggd toppmatad frys.....

      Radera
    7. Nej, i ett kök vore det opraktiskt. Jag tänker mer på eventuell extrafrys som ofta ställs i garage eller källare.

      Radera
  6. Bra input där, Miljonaren. Makes sense!
    Fast då ska man kanske också undvika att använda och byta ut det man har i den fulla frysen eftersom man då stoppar in nya varma saker... hmmm svårt det där
    //Krusse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska man ändå inte använda den spar man ännu mer ström genom att stänga av den :-).

      Radera
  7. Någon som har tips på vad man gör med en hyfsat ny (max 5 år) gammal frys som trots avfrostning stundtals låter som ett reservaggregat? Vi har sluttande golv så jag har försökt palla upp frysen m h a ett post-it-block (yes, jag jobbar som proffsen) men det låter ändå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltså det är en delad kyl/frys. ElektroHelios.

      Radera
    2. Har haft samma problem hos min mor (men jag jobbar med pärlplattor). Mitt tips är att fortsätta reglera. Plötsligt har man den perfekta vinkeln och frysen tystnar :-).

      Radera
    3. Mhmm avancerat. Vore oerhört irriterande att få hit en tekniker som kostar 1 500 per påbörjad timme för att sen ändå få köpa en ny. Alternativt se hur han halar upp sina egna pärlplattor ur verktygslådan och får till den perfekta vinkeln.

      Radera
    4. Den frysen jag jävlats med är så pass gammal att alternativet inte är tekniker utan ny frys. Tyvärr är det väl ofta det eftersom arbetskraft är så pass dyrt. För att inte tala om pärlplattor :-)! De har ju ofta inneburit barnarbete dessutom och det är ju rätt kontroversiellt.

      Radera