fredag 9 november 2018

Räntefritt liv

Mitt försäkringsbolag erbjöd mig häromdagen två räntefria månader om jag flyttade mitt bolån till dem. Några dagar tidigare erbjöd de mig en gratis värdering av min lägenhet. Jag sa att jag inte är i färd med att sälja, men de tyckte att jag skulle värdera ändå – för bolånets skull.


Jag har inget bolån. Jag är glad för det, men egentligen borde jag nog glädja mig ännu mer och oftare åt detta faktum. Inte minst nu när vi gissningsvis står inför en period med räntehöjningar. Jag minns när Riksbanken 1992 höjde styrräntan till 500 procent, och jag minns hur låntagare reagerade. Det var ingen som visste hur länge det här skulle vara eller om Riksbanken skulle höja vidare till 1000 procent. Det enda folk visste var att de tappade kontrollen över sina liv.

Det närmaste jag kommit ett bolån var att låna ett par hundra tusen av familjen så att jag slapp toksälja aktier för att kunna betala lägenheten kontant, men de är återbetalade sedan länge. Så det är lätt för mig att sitta och föreslå folk att leva utan lån. Men är det så omöjligt? Ja, om man vill ha en nyrenoverad lyxlägenhet centralt i Stockholms innerstad och inte har skapat Minecraft.

Ett godisrum måste man ju ha...

Det engelska ordet för lån, mortgage, kommer ursprungligen från latin och är en sammansättning av mort och gage, där mort med betyder död och gage pant. Dödspant alltså, och det verkar så många ser på sina skulder, som något man har livet ut.

Men kanske kan man leva snålt ett tag, investera stora delar av lönen och sedan köpa ett renoveringsobjekt på en sämre adress. Ingenting säger att man behöver bo där hela livet, man kan byta upp sig efter hand. Den som tycker sig ha för litet pengar kan lära av den här killen, vars startkapital var ett rött gem:

8 kommentarer:

  1. Fantastiskt att lyckas byta gemet mot ett hus. Så många steg som måste lyckas och det räcker med en nit så sitter man med någonting nästan osäljbart och får börja om. Men jag undrar om det där hade fungerat i Sverige? Skatteverket hade säkert tyckt att det var näringsverksamhet och krävt egenavgifter, skatt och moms osv på alla byten..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är också tveksam och det känns som att han kanske hjälpte "slumpen" på traven ett par gånger, men jag gillar tänkesättet.

      Radera
    2. Ja, visst är det tänkvärt! Svårt att säga att man inte har resurser och möjligheter om det räcker med ett gem.

      Radera
  2. Minns när jag och hustru satt lyckliga i soffan i nyköpt radhus och såg kvällsnyheter.
    Bengt Dennis var på tv och lyckan var över. Sedan dess aldrig lån.(har dock samma hustru kvar.....)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Hoppas att ni lyckats uppbringa åtminstone lite lycka genom åren då, trots Bengt Dennis :-).

      Radera
  3. Att vara övebelånad är aldrig bra men ser inte problemet med en viss hävstång i livet. Speciellt lån till intäktsgenererande investeringar, finfin skatteväxling från inkomst av tjänst till inkomst av kapital med ett litet skattenetto på 30%.

    Ser inte vad som skulle kunna skicka upp räntan till 500% med flytande växelkurs. Kanske däri faran ligger. Hyperinflation?

    // jahadu

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att låna till investeringar är något annat. Särskilt om du kan få loss dessa pengar hyfsat fort utifall att räntan rusar och kräver att du stänger lånet.

      Håller med om att 500 % känns långsökt, men det låter ju som att många ser 5 % som katastrof nog och det ska vi nog få se.

      Radera