fredag 4 januari 2019

Självhushållning i lägenhet

Självhushållning på landet är en sak, men även i en stadsvilla eller radhus kan man ju odla en del bara man har en liten jordplätt. Själv har jag odlat chili och lite kryddor, typ basilika och citronmeliss i kruka. Även tomater går ju att odla i kruka. På balkongen har jag en ”tunna” där jag odlat squash och rabarber.


Möjligen skulle jag kunna driva upp en bärbuske, typ vinbär, men ungefär där tänker jag att gränsen går om jag inte ska bryta upp parketten, men tittar man runt på nätet finns det en massa kreativitet. Här är förslag om krukor i hyllor längs väggarna och höns på innergården.

Det finns flera böcker om stadsodling, filmer och festivaler, eller varför inte en film om en stadsodlingsfestival:


Men självklart finns det också människor som drar det hela för långt, som denna forumtrådskapare som funderar över såväl odling av grönsaker som fiskodling i tank och dvärghöns på balkongen, men också insekter som syrsor och gräshoppor.
Nackdelen är väl att de börjar spela när de är könsmogna, jag tycker att det är lite mysigt ljud. Men vad tycker grannarna?

Vore jag hyresvärd skulle jag nog inte hoppa jämfota av glädje över en hyresgäst som börjar föda upp insekter eller gnagare, men jag måste ändå erkänna att jag gillar idén. Framförallt gillar jag när människor tänker utanför boxen helt gränslöst.

38 kommentarer:

  1. Jag dööör! Ljudet av könsmogna syrsor! Får mig att tänka på undulattiden och hans kurrande/tjattrande/skrikande. Alltså JAG tyckte det var terapeutiskt men frågan är vad grannarna tyckte (de gällaste ljuden skar genom märg och vägg). Hälsar FruEB som för tillfället inte kan kommentera från sitt googlekonto. Och PS mynta! Gott som te, i kalla såser, som krydda i vegopaj och falafel. Och mojito såklart, men det är väl non applicable på dig kan en tänka DS

    SvaraRadera
    Svar
    1. En undulat kan man ändå förklara, men om grannen/hyresvärden/störningsjouren knackar på och får svaret att "ljudet kommer från min insektsodling" kommer det möjligen följdfrågor.

      Jodå, jag dricker sprit vid högtidliga tillfällen.

      Radera
    2. Nu tillhör ju du inte de köttätande människorna men kanske låta en riktigt könsmogen insekt simmar runt i spriten innan förtäring kunde vara något.

      Radera
    3. Kombinationen sprit och insekter (eller för den delen larver) har jag aldrig förstått det fina med.

      Radera
  2. Odling var väl ingenting jag fascinerades av som yngre. Kanske inte nu heller. Men samtidigt måste jag erkänna att tex egna tomater slår köpta i smak ordentligt.
    Mvh http://investera-pengar.blogspot.com/2019/01/seafire.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns helt klart fler fördelar än ekonomiska att skörda direkt från fönsterbrädorna.

      Radera
  3. Låter mysigt och kreativt. Har ingen erfarenhet av nån odling alls, men märker saker förändras. Tänker någonstans ett mysigt litet hus i värmen med trädgård som pensionär. Fast svårt säga hur klimatet är då, ska ju till Thailand men nu är det storm där så vet inte ens om det blir nån resa. Bali är det vulkan, vi kommer vara på fel sida nära vulkanen. Så om 20-30 år eller nåt vet man inte var det är tryggt att bo. Sverige känns som rätt bra alternativ då kanske. Kanske lägenhet bekvämmare, gärna med stor altan då. Eller kollektiv. Trivs rätt bra med det.
    Skulle kunna tänka mig massa lådor med gärna tomater, zucchini, kryddor. Får ibland sånt som en del grött upp på balkongen eller landet. Känns bra då jag gillar eko och helst lagar egen mat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är dåligt bevandrad i thailändska klimatzoner, men något ska det väl gå att odla där.

      Radera
    2. Oja, massa goda frukter bla Durian, Mango, Litchi. Tänker mer Spanien för att bo och odla med trädgård om 20-30 år. Tänker det är enklare inom EU. Fast stiger värmen och det blir än varmare för varje år kommer vattnet bli väldigt dyrt. Kan bli öken. Funderar på hur Sverige kommer vara om 20-30 år. Sånt känns viktigt om man nu ska investera i nåt hus/lgh, gärna då med lite odlingsmöjligheter. Skulle passa oss bra då vi gillar gå runt hemma rörandes i våra grytor med vänner på besök. Annars är jag inne på större kollektiv där alla har sin syssla. Odling där vore perfekt. Gärna höns med. Vore funktionellt då det är mycket jobb att ta hand om ett hus. Kan även tänka mig lgh med gigantisk terass. Vore perfekt för odling. Gillar tanken på hyresvärdinna som ser till att allt flyter. Bra inkomst med, samt det finns så mycket folk som inte vill tillbringa pensionen ensamma eller på två. Tänker på ekologiskt hushåll med gärna mycket självodling.

      Radera
    3. Större kollektiv låter om möjligt ännu mindre lockande än Sverige om 20-30 år. Tur att folk är olika.

      Radera
    4. Kan bli tidigare med. Har ju kollektiv om tre nu och alltid bott med folk. Redan kandidater på listan som tycker kollektiv är bra ide :) Förstått kollektiv inte är din grej. Är väldigt social, vaknar alltid glad på glatt humör och tycker det är supermysigt med folk runt så länge alla har sitt space och intressen samt sköter sin del av hushållet..

      Radera
  4. Jag säger bara KOLONI! Japp! Jag är en lycklig koloniägare! Införskaffades förra våren och gjorde ett stort hål på 5 månader i min sparplan. Bor man som jag i lägenhet och är van vid att bo i hus så är det melodin. Där kan jag odla, grilla, chilla och pimla öl som jag vill.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter bra, men jag kan inte se eller höra talas om kolonilotter utan att tänka på det legendariska kolonilottsavsnittet i Grannfejden: https://www.youtube.com/watch?v=0pz8AVw8FhE

      Radera
    2. Oh my gadd! Min närmsta kolonigranne är finländare, måste kolla så han inte heter Stenroos i efternamn. ;)

      Radera
    3. Har för mig att jag såg någonstans att just denne Stenroos odlat färdigt och blivit kompostjord.

      Radera
  5. I mitt lägenhetskällarförråd har jag kaninburar, ja de är kvar sedan andra världskriget, och de kan enkelt brukas igen. Lämpligt nog finns även en välanvänd huggkubbe och den kan ju naturligtvis få annan användning än till att hugga ved med.....
    För såna som Sparo kanske det skulle fungera med att odla ätbar svamp där istället, mörkt är det ju men det är ju även torrt så den idén kanske faller?
    Kanske är enklare att ful-hyra-ut förrådet och ta bra betalt för det istället, men med villkoret att betalning sker med egenodlat ätbart gods. Eller ta betalt i något som funkar även under svåra omständigheter, antar att det skulle vara guld främst. Eller möjligen frystorkad färdigförpackad mat med extrem lång hållbarhet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har sett någon dokumentär om svampodling och förstod på den att de lokaler som är lämpliga blir ytterst olämpliga för boende, just för att det kräver fukt. Kaniner i källarförrådet låter inte heller problemfritt :-).

      Radera
  6. Just att odla kryddor är en mycket bra idé. Färska kryddväxter är nämligen relativt dyra att köpa till matlagningen, samtidigt som de inte tar så stor plats hemma, och funkar lika bra som blommor i köksfönstret.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, färska kryddor är ju något helt annat än torkade. Har förstått att många går att odla ihop också, i samma kruka. Någon gång ska jag sätta mig in i det där på allvar.

      Radera
  7. Vi odlade bla krasse i kruka på altanen i somras. Jösses va snabbt det växte, men kanske var det för den varma sommaren. Är ju ganska skarp smak om man äter den rätt upp o ner, men i sallad funkar den perfa. Det funkar även att inte äta den alls om man inte gillar krasse ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag odlade nästan ingenting i somras, men upplevde att vädret inte var idealiskt för särskilt mycket. Saknar t ex redan blåbär i frysen. Äpplena blev inte heller något vidare, få och små.

      Krasse har jag inte odlat sedan jag var barn. Kanske man skulle ta upp igen.

      Radera
  8. Jag har gått så pass långt att jag odlar på bostadsbolagets gräsmatta, en ansenlig bit har grävts upp och där odlas potatis, grönkål, rödbetor m.m. Det mest fantastiska är när man går ut och hämtar pinfärska kryddor och grösaker till middagen och samtidigt räcker lång näsa åt Ica-affären som ligger nära./ME

    SvaraRadera
    Svar
    1. Potatis och rödbetor är för billigt för att jag ska orka odla. Fast kanske är smaken helt fantastisk, det vet jag ju inte. Kryddor och grönkål låter bättre (och Ica låter sämst).

      Radera
  9. Vet inte om det är för kallt inne, bristen på sol eller att jag helt enkelt är totalt värdelös på att odla, men allting bara dör för mig. Har gett upp. Har ingen balkong heller. Väntar tills jag köper trädgård i tropikerna och kan pula på på heltid istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du något fönster i söderläge med bra ljusinsläpp? Det underlättar. För lite eller för mycket vatten? En hemmaodling i krukor tycker jag inte ska ta mer än ett par minuter om dagen, så inte ska du behöva vänta tills du har chans att odla på heltid. Tropikerna ska inte heller behövas. Med rumstemperatur, element i närheten och möjligen någon plastkuvös ska det vara tillräckligt varmt för väldigt mycket.

      Radera
  10. Har ett grannpar som grävt på vår (hyresvärdens) gård och odlat bland annat potatis under 2018. (Haha, är det du, ME?) Det var riktigt vackert i somras när man tittade ut genom fönstret. Men de som bodde här när huset var nybyggt hade tydligen också en hel potatisåker utanför, såg det på foto från 20-talet. Så jorden är väl bördig, haha! Samma hyresgäster har också äntligen renoverat gammal blombänk på baksidan som inte varit blombebodd på över 20 år.

    Det ska tydligen till polacker för att göra fint och odla här. Ska bekanta mig lite med dem och kanske bidra till att vi odlar gräslök och kryddväxter i blombänken också. Oj, vad kul, att jag inte tänkt på det förut. /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gräslök är en fantastisk växt! Går att odla i kruka, återkommer år efter år, fryser inte ihjäl. Bara vattna och skörda.

      Radera
    2. Eva, du skrev att du bodde i ett landshövdingehus, tror faktiskt att jag har listat ut var det kan vara, om jag har rätt så är det inte långt ifrån där delar av min familj växte upp på fyrtiotalet,tre stycken i en etta med kök. Den lägenheten hade min mamma som ensamstående mor till två, tiggt till sig av Hjalmar Mehr. Hon mötte honom varje morgon vid Stadshustrappen, efter att ha delat ut tidningar. Efter mycket tjat fick hon en lägenhet,(det var stor bostadsbrist)"den enda lediga som gick att finna i hela Stockholm"enligt Hjalmar. Det kunde ju ha varit jag som odlar på eran gräsmatta,men jag bor alltför långt bort./ME

      Radera
  11. Jag gick igenom ett case jag nyligen fick av en investerarkollega - ett vertical farming företag. Spännande koncept - att kunna utnyttja helt nya ytor för att odla - men jag hade inte kompetensen för att analysera det kände jag så blev ingen investering. Men kommer följa det via min investarkollega - alltid lärorikt följa projekt även om man inte investerar själv. Och en spännande nisch helt klart.

    Jag önskar jag var bättre på att odla själv - kommer ta över gården på landet var det lider, så måste bättra på kunskaperna. Här finns mycket att ta tillvara på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant med nya odlingssätt för odlarna. För investerarna är jag mer tveksam, så utan att veta undrar jag om du inte gjorde rätt som avstod.

      Kanske kommer det med åren. Det är något rogivande med den långa odlingsprocessen som man nog inte uppskattar när man är alltför ung.

      Radera
  12. Ett balkongodlingstips till dig Micke är att köpa bärbuskar på stam. Det finns alla färger av vinbär och krusbär. De tar liten plats men genererar riktigt med bär. Jordgubbar i amplar funkar också fint. (Nästan)det bästa av allt är att man oftast hittar bärbuskar på stam till 70 % rabatt i början av november :) /S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och de håller utomhus över vintern? För det låter inte som något man vill släpa in. Hur som helst vill jag inte köpa på mig ägodelar i det här skedet av livet.

      Radera
    2. I det här skedet av livet, vad menas? Kanske ämne för separat inlägg om ägodelar och inköp i olika skeden av livet. Du är ju inte ens 50 och du skrev nåt om äldre släkting tidigare som inte ville köpa ny hushållsgrej men levde en massa år efter det. Släktdrag kanske.

      Radera
    3. Det som menas är att jag inte tänker bo kvar här särskilt länge och inte vill ha med mig bärbuskar i en längre flytt, om det ens vore möjligt.

      Radera
  13. Ärtskott är lätt att odla inomhus. Lite jord i en kruka och så strör man ut vanliga gula ärtor på yta, tätt kan man lägga ut, behövs ingen jord ovanpå, vattna och plast över. Ställ lite varmt tills det börjar gro och sedan lämpligen i ett fönster. Går att klippa av skott två till tre gånger efter hand som de växer. Gott och billigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag groddade mycket ärtor/bönor förr, framförallt alfalfa, men så blev jag akut magsjuk av groddade mungbönor. Sedan dess är det inget för mig. Kanske ändrar mig om några decennier, men sånt här sitter i länge.

      Radera
  14. Trevliga tips! Rabarber på balkong låter innovativt. Har du några bra tips? Hur gör du med rotsystemet när det börjar växa sig större efter några år, genuint nyfiken på hur du löser tunnan för att avväga yta mot optimera hur mycket plats du behöver för rotsystemet? Hur pass skuggigt placerar du dem på balkongen? Skriv gärna mer om detta när säsongen drar igång igen senare i år!

    Tänk på att det inte är optimalt för hälsa ur näringssynpunkt att odla själv bara och det är ju inte heller säkert att vi odlar optimalt ur miljösynpunkt heller! (min vinterlampa för tomaterna på vinterhalvåret är helt klart mindre miljövänligt än de som odlas i naturlig sol i Spanien) ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. När det gäller rabarber i tunna har jag tyvärr inget bra att säga. Det "löste" sig genom att den sort jag köpt, som skulle klara sig i tunna, frös ihjäl andra vintern. Så det blev inga problem med rotsystemet. Vet inte om jag försöker igen. Skugga var inget problem, det är söderläge med mycket sol och värme, men rabarberbladen är så pass skyddande att plantan får den skugga den ska ha, så sommaren funkade fint.

      Tomater har jag gett upp, jag lyckas aldrig. Även om jag får plantor av någon som själv får massa frukt på sina får inte jag det trots exemplarisk skötsel. Tomater verkar helt enkelt inte gilla mig.

      Radera