onsdag 22 maj 2019

Internet för svin

Jag är uppkopplad på nätet via mitt hemmanätverk 10-16 timmar per dag, vilket är mer än alla jag känner. Ändå har jag bara ett 10 Mbit-abonnemang för det räcker för mig. Annars har det länge funnits 100 Mbit/s. Min leverantör Bahnhof har tidigare erbjudit 1000 Mbit/s, men nu också 10000 Mbit/s, alltså 10 Gbit/s. Pärlor för svin?


Förmodligen finns det folk som behöver tusen gånger snabbare internet än mitt, men hur många? Den som har trådlöst nätverk kommer knappast ha glädje av ens en bråkdel av hastigheten, för den kräver nätverkskabel för att kunna nyttja fullt ut. Sedan måste ju datorn orka med också. Om andra komponenter agerar flaskhals blir det ju som att sitta med en formel 1-bil på 30-väg.

Om utrustningen inte stryper inflödet är vi framme vid användaren. Hänger hjärnan och fingrarna med? Om datoranvändaren är en trög typ med pekfingervals kommer ett snabb internet vara lika lite värt som Ole Bramseruds vibrasjonsdempere:


Jag fattar att folk vill ha större och bättre grejer hela tiden. Om inte annat så för att programmen kräver det. Windows 95 krävde ett arbetsminne på 16 MB. Windows 10 behöver säkert tusen gånger mer. Men det betyder inte att allt alltid måste ökas/höjas/förbättras. Min internetlina är ändå c:a 350 gånger snabbare än det 28.8-modem jag började mitt internetanvändande med, så jag är med i utvecklingen, om än motvilligt.

Telex kommer bli stort igen!

Folk kommer ändå att köpa fiber med 10 Gbit/s och glatt betala nästan tre gånger mer än jag betalar även om det är fullständigt onödigt. Det här är värt att tänka på i alla sammanhang, inte bara när det gäller internet. Köp inte mer, fler eller större än du behöver och utnyttjar, för det är alltid pengar i sjön.

51 kommentarer:

  1. Vår förening hade tydligen uppgraderat (till samma kostnad iof) från 100 till 250 MBit fick jag reda på häromveckan. Jag märkte/märker ingen skillnad men det beror nog på alla ingående komponenter i kedjan som du säger.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har vår förening också gjort, man märker skillnad om man kör torrents trådat. Största skillnaden för mig var det nya tv boxen kom med Bluetoothkontroll!

      Radera
    2. Vänta ett halvår eller två så kommer de höja priset med motiveringen "Vi breddar banden". Så brukar ComHem göra iaf.

      Radera
    3. Ano, jag är ordförande i föreningen så iaf med Telia löper avtalet på tre år och måste sedan omförhandlas. Det är dock i Telias intresse att inte höja då de är dyrast men enligt mig mest prisvärda. 253kr för allt(tv å telefon)) å då 250/100 lina. Men det viktigaste supporten från Telia är bäst så att vi i styrelsen behöver agera.

      Radera
    4. Bra triDave, då sitter du i en bra förhandlingsposition iaf. Själv satt jag i en hyresrätt där ComHem i stort sett hade monopol.

      Radera
    5. Mmm min förra brf var utlämnade till comhem, inget vidare precis som du säger!

      Radera
    6. Stefan, jag vet verkligen ingenting om sånt här, men jag skulle kunna tänka mig att det är så. Eller att det inte blivit så mycket mer drag. Det brukar ju alltid formuleras "upp till X Mbit", vilket i princip kan betyda hur dåligt som helst.

      triDave, jag vet inte ens vad "torrent trådat" betyder. Jag laddar ner en och annan podd på upp till 200 MB. Hur lång tid det tar märker jag inte.

      Radera
  2. Särskilt löjligt är det när de marknadsför bandbredd (1000Mbit etc.) som något viktigt för de som spelar mycket onlinespel.
    Just onlinespel kräver väldigt lite bandbredd, och 1Mbit skulle var tillräckligt för vilket spel som helst. Det enda man bryr sig om vid onlinespelande är responstiden (latency) vilket jag aldrig har sett någon leverantör marknadsföra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan inget om det heller, men har förstått att flaskhalsen där oftast är grafikkortet, inte bandbredden.

      Radera
    2. Bästa kommentaren hittills från Ano. Hastighet är nästintill helt ointressant om "kvalitén" är dålig. Lite som att vara snabb på att hämta saker men om du glömmer bort vad du skulle hämta kan du få springa hur många gånger som helst.

      Radera
    3. Nu är ju inte packet drops så vanligt i våra nät. Och hög latency är det väl bara ComHem som har som signum numera? Om vi skall vara jättepetiga så har 1Gb lägre latency än 100Mb, lite beroende på MTU. (Nej, Micke - vi räknar inte med att du förstår till 100% :) )

      Radera
    4. Jag är uppe på läktaren och köper korv, så det är bara att sparka in bollen :-).

      Radera
    5. Hej Micke och Ano,

      Ville bara flika in och säga att från en som jobbar i branschen och konsultar mot de flesta stora kommunikationsbolag så har Ano helt rätt.

      Latency (vi gillar engelska i branschen då diverse översättningar bara är otydliga...inte minst responstid) är det som avgör om en internetuppkoppling lämpar sig väl för onlinespel eller inte.

      "Bandbredd" är bara sjukt missvisande i sammanhanget då en gammal uppringd modemanslutning hade bättre latency än vad många fiberanslutningar har idag p.g.a teknisk dålig design i bakomliggande fiberinfrastruktur.

      Där är min professionella bedömning att i.a.f inom sverige är det INGEN som har en chans mot Telia överlag. Mycket p.g.a deras "arv" från när det var statligt.

      De har helt enkelt lägre latency än många andra. Sedan som nämnts ovan är supporten 100x bättre än valfri annan ISP. Och då pratar jag inte om supporten som "kleti och pleti" behöver prata med utan när något verkligen skiter sig så går det att prata med Telia.

      Så ja det är urlöjligt när dem marknadsför 1Gbit osv till privatanvändare och påstår att det har någon som helst skillnad på spelupplevelsr.

      Sedan håller jag inte heller med MRKIA om att det skulle vara lägre latency på 1Gbit/s än på 100Mbit/s eller för den delen 1Mbit/s.

      Latency har absolut ingenting med bandbredd på länken att göra utan snarare på hur snabbt ett paket kan skickas från punkt A-B. MTU har (nästan) ingenting med den saken att göra heller.

      Du kan få betydligt bättre latency med en jätteliten MTU likväl som du kan få det med Jumbo-frames. Allt handlar i grund och botten om hur många gånger ett paket behöver "replikeras" från punkt A-B.

      Olika typer av hårdvara och "hopp" på vägen mellan dig och din tjänst avgör hur mycket latency du får i slutändan.

      Vi kan i alla fall vara överens om att reklamen som ComHem gör är komisk på sitt sätt.

      Så låt er inte luras av reklamen att hög bandbredd = kvalitet.Det är bara att springa ner i valfri källare i er BRF och kolla vilken skit de flesta operatörer sätter upp åt er jämfört med Telia. Googla märken på switchar/routrar som sitter där nere :).

      Är ni sedan riktigt nördiga så kan ni också googla deras tekniska dokumentation och se hur mycket latency det tar att "switcha" ett paket och sedan jämföra. Telia vinner alla dagar i veckan ute på access-nät.

      Sorry micke, kunde inte låta bli att flika in när det handlade om kommunikation ;-).

      Du har dock såklart helt rätt att många gånger är det enskilda komponenter som sätter stopp mycket tidigare än din internetanslutning.

      Själv jobbar jag i branschen och är på tok för nördig och har 1Gbit/s hemma - delvis finansierad av jobbet. Det spelar knappt någon roll hur mycket jag gärna vill så pressar jag inte den anslutningen själv, men med labb...servrar...och lite annat som snurrar för jobbets räkning så maxas den om jag vill.

      Men då krävs det ett antal användare samtidigt som laddar från ett antal olika källor då det helt enkelt rent tekniskt är otroligt svårt att "strömma" på hastigheter runt 1Gbit/s som hemanvändare.

      Radera
    6. Att jag lätt faller i fällan att använda fel uttryck ger jag dig rätt i. Av den anledningen försöker jag att inte svänga mig med diverse begrepp, för jag begriper att jag inget begriper. Men jag märker att jag inte helt lyckas. Dock måste jag säga att jag blivit betydligt mer slagen på fingrarna i sak än i detta inlägg. Att antyda att denna hastighet för de allra flesta saknar poäng verkar både du och andra förståsigpåare också inne på.

      Eftersom både du och Ano nämnt marknadsföring mot onlinespel vill jag bara tydliggöra att jag inte läst någonstans på Bahnhofs hemsida att de tar sikte just på gaming med sitt erbjudande om snabbare internet.

      Radera
    7. Tjena!
      Jag bytte nyligen från Telia till Bahnhof då de erbjöd 10 000Mbit/s till bara en liten slant dyrare än Telia 100 Mbit/s. Jag är medveten om att det är fullständig overkill än så länge men varför inte. Jag har bara datorer (nätverkskort)som klarar 1 Gbit/s än så länge och lär väl inte ha behov av mer heller.
      Hursomhelst så kan ju varje dator ladda stora mängder data utan att de andra drabbas.
      Vad gäller att Telias support skulle vara så mycket bättre än andras ställer jag mig frågande till. Under de åren jag haft Telia och behövt deras support så har det varit långa väntetider och den tekniska kompetensen varit rätt dålig.

      Radera
    8. Har man nytta av det kan "en liten slant dyrare" vara värt det, annars inte.

      Telias support var det inte jag som lovsjöng, men jag tycker ändå att deras tekniska support generellt varit lite bättre än konkurrenternas. På andra sätt har de inte varit bra och långa väntetider tycker jag verkar finnas överallt. Det vore nog mitt bästa tips till alla internet- och teleleverantörer - se till att alltid ha kort väntetid. Inget är mer irriterande än att sitta i telefonkö när man inte ens vet om det är rätt kö eller om det tjänar något till.

      Radera
  3. Det enda att hålla koll på är prisuppdateringar , jag låg kvar på en "gammal" plan som kostade mig 50kr mer i månaden för samma pris som de tog ut för min plan och jag fick manuellt be dem uppdatera priset på. Har i dag en 250/100 plan vilket kostar mig 9kr mer i månaden än deras nuvarande 10/10 plan vilket jag har framför allt för arbetet (uppladdning av större filer) och ser ingen anledning att gå upp. Hade gärna gått ner men finns inget alternativ som 100/100 förutom 10/10 men för 9kr så stannar jag kvar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, är skillnaden 9 kr/månad hade inte ens jag funderat över det.

      Radera
  4. Det där med bandbredd verkar vara väldigt viktigt när man ska köpa en ny lägenhet. Som ordförande i BRFen (i fyra timmar till, sen är jag fri) är det den vanligaste frågan vi får från mäklare och intressenter på våra lägenheter. Ständigt detta tjat om bandbredden!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så "Bra bottenlån" och "Stammarna är bytta" räcker alltså inte längre?
      https://www.youtube.com/watch?v=RkoOVbBHGvA&

      Grattis till friheten!

      Radera
    2. Hahahaha, underbart! Numera vill folk ha stora förråd för att kunna köpa på sig ännu mer onödigt trams och bra bandbredd så de slipper umgås med sina medboende.

      Tack, jag räknar med en mindre identitetskris!

      Radera
    3. Jag har själv aldrig suttit i en BRF-styrelse, men de styrelseledamöter jag träffat har inte alls gjort bra reklam.

      Radera
  5. Nu är jag inte nätverkstekniker, men allt för nördig och vill alltid veta hur saker fungerar......vilket inte de stackars säljarna av bredband vet själva. Jag brukar få undervisa dem i varför deras erbjudanden inte är bra eller rent lurendrejeri….

    Varning för lång post

    Brukar prata i liknelser.
    Man säljer i detta fall lastbilar med reklam för sportbilar.
    Att ha 10/10 räcker nog för de flesta….mer än nog…..men det är precis som med bilar. De flesta skulle klara sig med en gammal bil med 70hk. Men de vill ha en ny BMW med 400hk.

    Del 1. (trådat internet/nätverk)
    Vad är då bandbredd och varför behöver man inte mer….
    Bandbredd är lastförmågan i fordonet. Det säljs som hastighet men är egentligen mer hur mycket data som kan transporteras.

    Latency skulle med denna liknelse vara hastigheten fordonet kör från start till slut och tillbaka igen med svaret.

    Om du tycker att ditt internet är långsamt….så behöver det inte vara bandbredden som är problemet. Du kanske har lastbilar i resurser för att hämta motsvarigheten till ett vykort. Problemet är att stället som lämnar ut ”vykortet” är långsamma. Eller att det av olika anledningar tar lång tid för lastbilen att komma fram (stannar på vägen och fikar överallt längs med vägen)
    När är det bra att ha stor bandbredd. Dvs vilka har nyttan att verkligen betala för det. Det är kort sagt när du flyttar stor mängd data under begränsad tid. Ex vid torrents (som med denna liknelse blir att du använder din dator som transportfirma och transporterar stora mängder data fram och tillbaka)

    Men. Du kan ha olika bandbredd i olika riktningar. De flesta transporterar betydligt mer data hem till datorn än de skickar ut. Därav att företagen säljer x/y hastigheter och inte x/x hastigheter. Ett exempel på en situation med hög bandbredd men låg latency där behovet mycket väl överrenstämmer med detta är exempelvis satellit-tv. De skickar ut mycket data samtidigt och behöver egentligen inte vara så snabba på att svara. Lastbilarna går efter schema (TV-tablån) och det behövs inga snabba ändringar.

    Hur mycket behövs då för en vanlig person (här ingår en bit tyckande)
    En person som bara surfar och inte tittar på Internet-TV eller liknande.:
    Skulle tro att du märker en skillnad när du går upp från 0,5 till 2 i bandbredd pga av alla annonser som tar plats.
    Om du tittar på vanlig TV (detta utifrån minne) 1
    HD-TV 3-4
    Ultrahd 25

    Dvs det behövs inte så fasligt mycket om du inte envisas med att titta på UltraHD filmer…..men hur många sådana finns att titta på och hur många tittar på dessa samtidigt.

    Nu del 2.
    Wifi hemma.(trådlöst)
    Här har marknadsavdelningen fått fnatt. Fullkomligt fnatt. Stora siffror säljer så de hittar på ”alternativa fakta”
    Till skillnad från tråd så kan bara ”lastbilen” gå med data i en riktning samtidigt, dvs det fungerar mer som rälstrafik (wifi) än som en 2-filig motoväg (trådat)
    Men varför kan då inte din router skicka iväg data i 2400 som det står på förpackningen. Jo det beror på att det finns olika lastbilar i ditt garage, en 2st 450kg, och 2st 150kg. (olika frekvenser)
    Så man plussar ihop alla dessa lastbilar (trots att bara en kan åka i taget) dvs 450+450+150+150
    Vilket blir 1200------men vänta nu…..det är ju inte 2400…..och det är nu marknadsavdelningen fick en genial ide. Lastbilen måste ju transportera 450kg i ena riktningen….men möjligheten finns ju att transportera 450kg i andra riktningen också….så därför räknar man bandbredden två gånger (trots att det inte går att skicka i båda riktningarna samtidigt i trådlöst.

    Ledsen för långt inlägg. Men nu slutsatsen
    Så inte nog med att folk köper betydligt mer lastkapacitet än de behöver, de blir sannolikt lurade på hur mycket den trådlösa routern kan skicka vidare. Vilket innebär att de kanske aldrig ens kan nå de hastigheter de betalar för……men eftersom de inte behöver hastigheterna så märker de inte att de blir lurade…..för de får ju så mycket .

    (Har hoppat över MIMO och avstånds påverkan på bandbredd vid Wifi för att inte krångla för mycket)

    Med vänlig hälsning
    Thz

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nördig var ordet :-). Men det känns som att jag fattat ungefär rätt. Att routern, datorn och en massa annat sätter stopp minst lika ofta som kabeln fram till väggen.

      Radera
    2. En tumregel för oss dummies är att det i praktiken är 1/10 (en tiondel) av hastigheten som står angivet på lådan.
      Ni som har kollat med olika hastighetskontroll-sajter ser att det stämmer rätt bra.

      Radera
    3. Av hastigheten angiven på wifi trådlöst router boxen alltså

      Radera
    4. Kör vanlig HDTV streaming och det är vanligt med hastigheter klart över 10Mbs - alltså inga ultra HD,utan högupplösta 1080 filmer
      Så för vanliga familjer är det alltså fullt möjligt att behovet faktiskt överstiger 10 Mbs med råge, och i några fall även når upp till det allt vanligare 250 Mbs (tänk flera samtidiga strömmar)

      Radera
    5. Det övergår mitt förstånd att människor sitter och streamar egna filmer hemma. Ska man bo ihop får man väl passa på att umgås när man träffas, annars bor jag hellre själv.

      Radera
    6. Som det uttrycktes förr mellan tonåring och förälder:
      "öööh, moped"
      Ack ja, det var tider det, när man verkligen umgicks och kommunicerade i familjerna, till skillnad mot nu menar jag......

      Radera
    7. Fråga inte mig, jag är ensamstående. Men om familjehushåll är en plats för att streama filmer verkar det inte som att jag missat så mycket ;-).

      Radera
    8. Det är det nya sättet, såg ett gäng unga personer (ca 6 om jag minns rätt med en 3/3 delning av tjejer/killar) en fredag kväll som satt vid ett bord och drack öl med alla personer men näsan i telefonen. Varför tala med varandra direkt när man kan chatta med flera samtidigt verkar vara den nya stilen.

      Radera
    9. Då kan ju lika gärna alla sitta i varsitt hem. Eller hellre, det sänker transportkostnaderna.

      Radera
  6. Hmm ... vad kan jag komplettera med nu efter ovan föreläsning? Jag tänkte bara att man nog behöver högre hastighet om man har många brukare i familjen och alla vill streama film samtidigt. Jag vet inte, är lite av analfabet på området.
    //nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om en hel familj är samlad i ett hushåll och alla väljer att streama varsin film skulle jag föreslå att man kontaktar en familjeterapeut innan man skaffar nytt bredband.

      Radera
    2. Det finns säkert familjeterapeuter online. Alla kan ju då ha sin egen!
      /nils

      Radera
    3. Haha! Det skulle nog motverka syftet :-).

      Radera
  7. Nej, nu tycker jag inte du ska kasta skit på Bahnhof. Det som är bra för vinsterna är bra för Sverige :)
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då var jag otydlig. Jag har ingen kritik mot Bahnhof, de levererar bara vad folk vill ha. Jag ifrågasätter köparna, och om de verkligen har någon nytta av produkten.

      Radera
  8. Ha ha, lysande att såga bredbandsbluffen. Hittade gamla protokoll från Tptest från 2011-12 då jag hade Telia 50 mbit, kom aldrig över 18/15, oftast 14/9. Oavsett uppkoppling via wifi eller kabel.

    Kommer ihåg företaget jag jobbade på under IT-boomen, hela företaget inklusive IT-konsulterna delade på en 256k-lina och det räckte bra. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju lätt att ta betalt för "upp till X Mbit/s" om man aldrig behöver ange en nedre gräns.

      I ärlighetens namn är IT mer utbrett nu än under IT-boomen, men visst är det märkligt att vi plötsligt behöver inte bara dubbelt så hög hastighet utan flera hundra gånger.

      Radera
    2. Ska man inte stream:a högupplöst live-tv så har man knappast behov av hög hastighet så länge man inte tänker öppna någon sorts datacentral i hemmet.

      Radera
    3. Själv streamar jag varken upp eller ned, men jag fattar att det behovet finns hos andra. Dock undrar jag om det inte är bättre att lägga pengarna på en ny dator då.

      Radera
  9. Jag har under några år skippat bredband hemma. Vid behov har jag satt telefonen på "hotspot" och använt den mobila data som ingår i telefonabonnemanget. 3-4GB räckte en månad tills jag skaffade netflix, då behövde jag 25GB.
    Nu har jag flyttat och här ingår bredband (100/100) i hyran. Jag märker ingen skillnad i hastighet jämfört med telefonen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Skippat bredband hemma"?! För mig låter det lite som "Jag har skippat elektricitet och rinnande vatten" :-).

      Måste man inte koppla internet med nätverkskabel till datorn för att kunna nyttja 100? Om valet är långsammare nät eller sladd genom hela lägenheten väljer jag bort hastigheten.

      Radera
    2. Det trådlösa har blivit otroligt mycket bättre med åren. Min router ska i teorin klara hastigheter upp till 1300 Mbps (i praktiken så klart ganska mycket lägre). Inte provat något sådant. Men har en lina på 200 Mbps och den hastigheten får jag i princip ut, trådlöst. Dock kan det trådlösa nätverkskortet i äldre datorer vara en rejäl flaskhals här.

      Radera
    3. Intressant!

      Jag har både äldre dator och router, men att "i princip" få full effekt av 200 Mbps-linan låter ändå som ganska långt ifrån fullt tryck i Bahnhofs 10000-kabel. Jag bor i lägenhet där uttaget (som vanligt, verkar det som) sitter i hallen, så ska jag ha kabel får den dras genom hela bostaden.

      Radera
    4. Tror jag maxar 200 Mbps med god marginal. Tror snarare att jag ligger lite lägre beror på att hastigheten är definierad som 150-200. Hade 250 innan och ibland låg jag till och med lite, lite högre.

      Har dock sett att de börjat använda frekvenser på 60 GHz och där få ut teoretiska hastigheter på ca 4.600 Mbps. Dock så borde räckvidden vara ganska dålig på det bandet så för att ens få ut i närheten av det måste du ha datorn väldigt nära routern. Men att få ut iaf 1.000 Mbps borde inte vara några jättestora problem. Men så stora hastigheter är så klart bara ett försäljningstrick.

      Har svårt att se en normal familj i Sverige behöva mer än 100 Mbps. Upp till 200 Mbps borde man kunna ha någorlunda nytta av om man laddar ner stora filer relativt ofta (spel har ju ofta patcher på ett antal GB till exempel). Dessutom brukar det vara efter 250 Mbps som priset börjar rusa iväg rejält. Innan Telenor ändrade 200 Mbps till lägsta hastighet för oss så skiljde det typ 30 kr/mån mellan 100 och 250. Varje steg utöver det la på typ en hundring.

      Men snabbare än 200 Mbps? Där börjar det bli internet för svin. Kanske egentligen mellan 100 - 200 också men där kan det ibland skilja oerhört lite pengar. Såg att för de som kan välja det med Telenor skiljer det idag 10 kr/mån...

      Radera
    5. Jag tolkar dig som att 10000 Mbps i de flesta fall är lite onödigt :-).

      Radera
    6. Skulle vilja gå så långt som att säga:
      Har man nytta av 10.000 Mbps så är det något man vet om. Är man en gnutta osäker så behöver man inte 10.000 Mbps...

      Radera
    7. Låter betryggande! Själv är jag inte alls osäker. Så länge det funkar räcker 10 Mbps för mig.

      Radera