söndag 23 februari 2020

Curlingstopp nu!

Vi som jobbar tar betalt. Vi kan säga att vi får uppskattning på jobbet, att arbetsuppgifterna är stimulerande och att vi är kvar tack vare trevliga kollegor. Förhoppningsvis är det sant, men hur många av oss hade fortsatt att gå till jobbet och göra exakt samma saker om det inte fanns en lön i potten?


När man går i skolan har man ingen ekonomisk drivkraft och även om kunskaperna man tillgodogör sig kan ge ett bra liv på sikt tror jag att det är få tioåringar som nöjer sig med det. Som grundskoleelev har man heller inte möjligheten att byta ”jobb”. Man kan möjligen byta skola, men det är ändå samma läroplan och samma lektioner.

Den enda reella uppskattning man får i skolan är betyg. I mitt fall från årskurs 8. Hade jag varit några år äldre hade jag fått betyg långt tidigare, men de togs hela tiden bort 1-2 år innan jag hann fram. Nu har pendeln slagit tillbaka lite och det diskuteras betyg i årskurs 4, men då slår Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin tillbaka.


Det förvånar mig egentligen inte, Dahlin är och har alltid varit en idiot. Men det skrämmer mig att hon hänvisar till Barnkonventionen, som ju tragiskt nog blivit svensk lag. Är det så Barnkonventionen ska tolkas, att barnen och deras vårdnadshavare ska få vara med och bestämma precis allt? Vi har redan sett elever få rösta om såväl läxor som skolmat.

Vi har också sett barn vara hjälplöst efter sina kamrater första gången de (och deras föräldrar) fått veta hur de ligger till. Förskolepersonal har slagit larm om att barn bryter ihop när de blir tillsagda av en vuxen eftersom de aldrig någonsin fått mothugg. I knattefotboll har man slutat att räkna mål och utropar alla till vinnare.


Nej, nej, nej! Alla barn blir inte vinnare. På det här sättet blir snarare alla barn förlorare, ihjälklemade av en vuxenvärld som försöker förskona alla under 18 från en verklighet de ändå tvingas bli en del av, förr eller senare. Låt det bli förr!

30 kommentarer:

  1. På tal om skolan ovan, ibland kan det vara bra att byta perspektiv. Egentligen borde ju de unga se det som en slags gudabenådad gåva. Att gå och slå dank i grundskolan så många år. Helt utan vuxenvärldens bekymmer i form av prestationskrav och pengar som måste in? Att få alla kostnader betalt, samtidigt som man själv kan ägna sina dagar åt att ständigt få möjligheten att lära sig nya saker.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte att så många barn ser det som en ynnest att få plugga till tentor och hänga med idioter på en arbetsplats man inte får lämna på många år.

      Radera
  2. Allt detta stärker min teori om att vi har nått peak demokrati. Empati, solidaritet och frihet fungerar dåligt i stora anhopningar av människor som i städer, kommuner och länder. Vi måste ha en del fasta regler som alla måste följa. Men det är svårt att backa från en utveckling som gått i riktning mot ökad frihet.

    Risken är att vi på sikt hamnar i ett auktoritärt styre vilket är ännu värre. Vi balanserar på eggen just nu.

    Att ytterlighetspartierna är de som växer just nu är en skrämmande tendens. Jag tror att det delvis är en generationsfråga. Den som själv inte var född på nazist eller kommunisttiden kan inte riktigt föreställa sig hur det kan bli. Varje generation lever i sin egen bubbla. På gott och ont. /nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant teori! Kanske det.

      Radera
    2. Ja, visst är det skrämmande med ytterlighetspartiers tillväxt. Jag tänker fräst på hur det nu sitter islamister i hela skåneavdelningen av S och i partistyrelsen, enligt varningar från terrorexperter.

      Radera
  3. Det är ett väldigt tassande kring barn nuförtiden, man kan tro att det inte har fötts några förut. Barn som får leva nästintill gränslöst och utan fostran med villfarelse att de är tillvarons centrum. Vet inte om det bara är så att allting ska överanalyseras och ältas i all oändlighet och att det är därför barn och unga mår så dåligt. Tror på begränsningar, mindre prylar, mindre utrymme, mindre att välja på, mindre att säga till om. Inte typ att din vilja hänger i träden men inte heller att ungens vilja är i stort sett andras lag och att hela omgivningen ska tycka att det är fantastiskt. För dig kanske, men för det flesta andra,är det som vem som helst.
    Tycker att det är bra med betyg, ett sätt att få ungarna att inordna sig i tillvaron, ju förr desto bättre.Ser också betyg för dem som inte har några föräldrar som stöd som något att luta sig emot, ju mer osäker tillvaro man har, desto viktigare med måttstockar att rätta sig efter. Klart bättre med katederundervisning och betyg, för att få en stabil grund att stå på. Flum kanske går bra om man har engagerade föräldrar. Hos barn som får fixa sin skolgång i stort sett själva, är flumskola förödande. De som förlorar på ett sådant system är de som redan har de sämsta förutsättningarna.
    Tror att det är därför så många går ut skolan utan fullständiga betyg idag samt att det inte är lugn och ro i klassrummen./M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är lite så det känns med Barnkonventionen som lag, att ungars vilja ska vara lag. Helt galet, om de frågar mig (men det gör de inte).

      Man skulle kunna tro att barn ändå borde ha en aning om hur de ligger till även utan betyg, men med tanke på reaktionerna när Idoljuryn berättar att de inte kan sjunga och de bryter ihop vid 17 års ålder är det nog inte så.

      Radera
  4. Bort med alla friskolor, bort med all kommunal experimentell skolverksamhet, bort med all kravlös verksamhet. Förstatliga och tidiga betyg !! Det man inte kan mäta får man ofta mer eller mindre gissa verklig status för. Det var tyvärr måste jag erkänna bättre förr.

    Jag har inte alltför avlägsna erfarenheter från lärare på gymnasieskola. Enligt föräldrarna var det ofta skolans fel att barnen inte presterade eller uppförde sig illa.

    Hade jag varit kvar i den världen hade jag nog begått en kriminell handling av något slag.

    Men tyvärr tror jag det är för sent att vända trenden nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att friskolor ska gå att ha kvar i systemet (och hemskolning), annars håller jag med om allt.

      Radera
  5. Utan lön? Aldrig. Hade jag fått samma lön från bloggen hade jag gärna bloggat istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är bara att först skaffa ett riktigt dåligt betalt jobb så kan drömmen bli verklighet ;-).

      Radera
  6. Bra rutet Micke! Vi håller på att skapa den mest ömtåliga generationen människor som nånsin beträtt jorden. Det är redan illa nog. Det behöver inte bli värre.

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och jag undrar hur man kan tycka tvärtom, att felet med dagens ungdomar är att de inte är tillräckligt lättstötta och fragila.

      Radera
  7. "The Escape Artist", har några bilder med text i sitt blogginlägg, "Free speech should be for everyone, not just for the rich."
    1300s: "I´m dying of black plauge."
    1800s: "I`m working 16 hours days."
    1900s: "I`m off to fight a war."
    2000s: "I`m offended."

    SvaraRadera
    Svar
    1. På ett sätt tröstefullt att dårskap inte är koncentrerat just till Sverige.

      Radera
  8. Det blir nog bra med tiden om bara alla föräldrar får genomgå någon av alla de kostnadsfria föräldraskapsutbildningar som anordnas.

    Detta kan tjäna som exempel på utgifter där vårt samhälle måste fundera på prioritetsordningen. /nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, varje unge som ramlar ur systemet för att de helt enkelt inte orkar kämpa utan att få tillbaka något kommer att kosta en bra slant.

      Radera
  9. Väldigt tacksam att Barnkonventionen äntligen blir lag, en av de främsta anledningarna är att barn ska ha rätt till båda sina föräldrar (att behöva vara ifrån familj bara för att systemet och myndigheter jobbar långsamt/restriktivt har redan gjort att man missat en stor del av barnens uppväxt men även att bo men de man älskar)Syftar på migrationsverket men även familjer och par/makar som kommer från olika delar av världen som vill förenas i Sverige. Men det finns även många andra viktiga punkter som egentligen är självklara om man tänker logiskt men tyvärr inte är självklara i dagens samhälle.

    För att sätta lite perspektiv, en konvention är endast en konvention den behöver ej följas endast en rekommendation, men en lag ja den behöver de faktiskt följa.

    Mvh Anonym-m

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lösningen är enkel! Åk inte ifrån dina barn!

      Radera
    2. Jag är benägen att hålla med "Anonym" nr 2 här. Att skicka iväg sina barn genom en hel världsdel och sedan kräva/förvänta sig att myndigheterna i det landet ska ordna återförening på sin bekostnad är att utmana ödet mer än jag anser att ansvarskännande föräldrar ska göra.

      Radera
    3. Förtydligande att migrationsregler men även att ena föräldern är svenskt och andra från annat land med visa krav på att kunna komma in till Sverige plus andra sidan av jordklotet. Barnet föds i det ena landet utomlands inte så lätt att bara stanna kvar i landet iväg lämna hyra, lön av arbete, även om man så hade velat.

      Hoppas bilden blev lite tydligare att det inte är så enkelt att bara lämna.

      Mvh Anonym-m

      Radera
    4. Den känns som att antalet barn med en svensk föräldrar som kommit i kläm pga att Sverige tidigare inte lagstadgat Barnkonventionen är rätt få i sammanhanget, även om jag förstår att det är en klen tröst för den enskilde.

      Radera
    5. Många har fått avslag på senare tid 2019 med anknytning till barn skulle säga att livet äntligen fått lite hopp från mörkret och migrationsverkets processer och beslut. Skälen har varit olika men oavsett är det i min värld helt åt skogen om inte barn inte får vara tillsammans med båda föräldrarna på grund av dåligt politiskt klimat och gällande lagar.

      Men med lagen så finns det hopp.


      Mvh Anonym-m

      Radera
    6. Kan inte vara så svårt att plocka in barn med en svensk förälder till Sverige utan att blanda in Barnkonventionen.

      Radera
    7. Dock ska ju hela familjen med modern också att sära på modern och barn är ännu mer olämpligt än att sära på fadern och barn. Särskilt i spädbarns månaderna.

      Men det har du rätt i men frågan i sig är inte så enkelt som det kan tyckas på grund av regelverk och hur systemet ser ut i dag. Förr gick det fort numera väldigt långsamt.

      Mvh Anonym-m

      Radera
    8. Migrationsverket har lite mer att pyssla med nu än för tio eller tjugo år sedan. Inte för att jag vill försvara dem...

      Radera
  10. Jag anser att politikerna duckar sitt ansvar när de överlåter till rektor att besluta om betygen. Det är fegt. Självklart skall ungarna ha betyg. De bör lära sig från början hur livet fungerar.

    Utöver det vågar jag påstå att barnägarna är minst lika curlade av samhället som barnen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör jag med. Det bästa vore obligatoriska betyg, varje år från årskurs 4.

      Radera
    2. Varför inte från åk 1?
      Det har fungerat förut så varför kan det inte fungera nu?

      Ett enhetligt system med betyg i alla årskurser utan undantag är väl det bästa.

      Tänker på den tid då många kanske inte gick mer än några få år i skolan, att de då inte skulle ha fått några betyg hade varit märkligt.

      Radera
    3. Jag är inte motståndare, men där är jag inte lika säker. Barn utvecklas mycket olika och första åren handlar det ju mest om att lära sig läsa och räkna. Det känns inte produktivt att lågstadielärare ska behöva ge ett kvitto till Kalle på att hans föräldrar var slöare än Olles.

      Radera