Alltså:
- Skrivarbläck är i stort sett gratis att framställa och marginalerna är hutlösa.
- Utvecklingen av bläckpatronerna är i stort sett att de regelbundet ändrat storlek så att man inte bara ska behöva köpa nya patroner hela tiden utan också rätt ofta en ny skrivare.
- Anledningen att bläckstråleskrivare ändå är ganska billiga är att man ska fortsätta använda dem och därmed betala tillverkarna för bläck igen och igen. Och igen.
- Chippet på patronen signalerar att bläcket är slut långt innan det faktiskt är det. Kan du lura skrivaren att du bytt patron till en ny och inte en gammal finns det bläck kvar.
- Det finns ingen rimlig förklaring till att du inte kan skriva ut svartvitt bara för att det (eventuellt) är slut på magentabläck.
- Företagen försöker se till att du inte kan fylla på bläck i en gammal patron, inte för att det inte borde funka utan för att tjäna oskäliga pengar.
- De jävlarna ser till att skrivaren blandar cyan i det svarta bläcket så att det ska ta slut även på de tre färger du i stort sett aldrig använder.
Jag är nu inne på min andra
laserskrivare. Inte för att det var något fel på den första utan
för att Canon (som inte alls är kanon) inte hade lust att fixa en
drivrutin till Windows 8 utan tyckte att jag skulle köpa en ny
skrivare istället. Så jag förklarade för Canon att det enda jag
vet säkert om framtida skrivare är att de inte ska heta Canon.
Men eftersom det är minst femton år
sedan jag gick över till laser var jag tvungen att kolla om det hänt
något nytt i bläckbranschen. Svar: Nej. Den billigaste
bläckskrivaren hos Netonnet kostar 299 kr, bläcket kostar 378 kr
(199 för svart och 179 för resten). De kallar den för en
allt-i-ett-skrivare, men kundrecensioner på nätet tyder snarare på
att modellen är en aldrig-i-helvete-skrivare.
Uppdatera inlägget med skrivarscenen i Office Space?
SvaraRaderaAntar att du menar denna:
Raderahttps://www.youtube.com/watch?v=N9wsjroVlu8
Vet inte vad jag såg, känner inte till det alls. Själv tänker jag mer på det här:
https://www.youtube.com/watch?v=LEVuFND_rVs
Visst stämmer det att bläcket i skrivarna är dyrt...
SvaraRaderaMen vad använder du din skrivare till? Du sitter väl inte skriver ut text och grafer på vanligt "kopierings papper" med din bläckstråleskrivare!
Ni sitter här o skriver om hur ni spar pengar hit o dit!
Men ibland blir man bara så full i skratt i all okunskap som finns där ute!
Laserskrivare är för text o enklare bilder utan krav på kvalité!
Bläckstråleskrivare är för foto och inget annat!
För egen del skriver jag mest ut text. Det är därför jag använder laser, men när jag köpte min första bläckstråleskrivare kostade nog den billigaste laserskrivaren tio gånger mer, så det kändes inte som ett alternativ. Om det lockar till skratt bjuder jag på det.
RaderaFrågan är väl vem som har skrivare nu för tiden? Bästa besparingen en kan göra är att inte skaffa någon. Är en i akut behov finns det oftast möjlighet skriva ut på biblioteket för någon 50öring per sida alternativt på jobbet givetvis.
SvaraRaderaDe som själva hanterar sin bokföring i exempelvis enskild firma behöver en skrivare. Jag använder den för att skriva ut verifikationsunderlag som kvitto till kunder och bifoga kopia på deras inbetalning från banken. Vid årsbokslut skriver jag ut resultat och balansrapporter, förenklat årsbokslut. Det är lag på att vissa saker måste finnas på papper enligt bokföringslagen. Jag kör på laserskrivare.
Radera/kryddpåfyllaren
Kryddpåfyllaren sa allt jag skulle säga. Här skrivs det ut ett par sidor lite då och då, och jag har ingen annan arbetsgivare än mig själv att skriva ut hos.
RaderaLagen anger att underlagen skall arkiveras i originalformat vilket kan innebära elektroniskt och det är ett skallkrav så du kan inte radera den elektroniska filen om du skriver ut.
RaderaSå det som måste finnas på papper är bara det som var i pappersform från början. Nu kan man till och med deklarera och skicka in årsredovisning elektroniskt så väldigt lite måste skrivas ut.
Nu råkar jag själv köra med laser också och håller med om att man behöver en skrivare i firman men då driver jag också en redovisningkonsultfirma och ser vad kunderna kommer in med...
Jag deklarerar ALLT på papper och det kommer jag att göra så länge det är tillåtet.
RaderaMen du menar väl inte att om jag mejlar kundfakturor så kan jag inte arkivera dem på papper? Jag menar, om jag först skriver ut fakturan och sedan mejlar en kopia i pdf-format, då borde det vara papper som är original. Fast SÅ krångliga är knappast ens Skatteverket.
Men jisses Micke. Menar du verkligen allvar med att du deklarerar allt på papper än idag, år 2020? Det måste väl ändå vara nytt världsrekord i bakåtsträveri detta? Det finns ju inga som helst fördelar med papper vad deklaration beträffar.
RaderaMvh investera-pengar.blogspot.com/
Den fördelen Skatteverket presenterat med elektronisk deklaration (som företagare lär jag ändå behöva arkivera allt på papper) är att de då hinner kontrollera fler av oss. Om det är "what's in it for me" så blir det papper.
RaderaFördelarna är nog främst kostanden och flexibiliteten. Med få uppdrag och fakturor går att att göra på papper. Desssutom har man bättre koll på alla transaktioner. Det negativa är möjligen alla papper, att behöva vara uppdaterad på redovisningsreglerna och risken att skriva fel.
RaderaJag gör aldrig fel :-). Nej, men skämt åsido upplever jag att risken för fel minskar på mitt sätt. Givetvis funkar det inte för ett företag med massor av medarbetare.
RaderaJag vet inte om någon prejudicerande dom i frågan så jag kanske inte skall uttala mig men min tolkning är att bokföringslagen primärt tar avstamp i hur mottagningen skett, dvs hur ditt företag mottar underlag från andra. Där är lagen tydlig att det som gäller är originalformat sedan kan det finnas möjlighet att begränsa arkiveringstiden på olika sätt men originalformat är alltid gällande.
RaderaSå i ditt fall är det min bedömning att din kund måste spara fakturan de får i elektronisk version men att du eventuellt skulle kunna komma undan med att spara den på papper även om jag inte skulle våga satsa några pengar på att det senare är korrekt.
En hygglig och lätt källa skulle kunna vara
https://www.tidningenbalans.se/nyheter/papper-eller-digitalt-hur-arkiverar-jag-mitt-material-pa-ratt-satt/
Verkar ju inte klokt om pappersarkivering av en faktura är felaktig bara för att den mejlats. Drar man det ännu längre skulle det kunna vara olika om jag mejlat direkt från ett datorprogram eller om jag först skriver ut fakturan, sedan scannar den och mejlar den scannade bilden. För i det sistnämnda fallet måste ju pappret anses som original. Eller ja, kanske bara om jag skriver fakturan på en skrivmaskin eller för hand.
Radera"Lätt källa"?! Efter att ha läst den länken känns det som att man bör doktorera i ämnet innan man startar en enskild firma.
Lite sent, men jag kan meddela att det finns fler som använder skrivare och lämnar in en pappersdeklaration. Jag är hur nöjd som helst med min HP skrivare från 2004.
Radera/Babette
Skönt att höra att vi är fler bakåtsträvare. Att din HP-skrivare från 2004 fortfarande funkar tolkar jag som att HP ordnat drivrutiner för nyare operativsystem till skillnad från Canon.
RaderaFörstår inte ens hur det kan vara lagligt, det är ju ett BEDRÄGERI. Själv äger jag inte någon skrivare utan skriver bara ut på jobbet, det är ju gratis. MVH
SvaraRaderaMm, men det kräver en arbetsgivare.
RaderaOch frågan är väl om det är gratis eller om det är gratis på samma sätt som alla kollektiva nyttor är "gratis".
RaderaDet är inte gratis, men utgiften för en större arbetsgivare borde vara försumbar.
RaderaHar inte ägt en skrivare på 15 år. De få utskrifter som behöver göras kan jag fixa på jobbet. DÄr känns det som att 50% av allt som skrivs ut är av privat natur, med tanke på vad man kan hitta i utskriftsfacket. Inget slår dock de porrbilder jag hittade en gång för länge sen på ett annat jobb i skrivarens ut-fack. Dessa lade jag på jävelskap i chefens postfack. Gissa om det tog fyr...
SvaraRaderaHahaha! Du skulle filmat reaktionen, men det var väl innan mobilkamerornas tid :-(.
RaderaÄven snuskhumrar kan ju komma med spartips; använda jobbets skrivare istället för att köpa dyra p-tidningar. Men jag rekommenderar att leta porrgömmor i skogen, så får man gratis motion i naturen, lite spänning, och ära & rockstjärnestatus ifall man skulle råka hitta en.
RaderaTvivlar på att det fortfarande finns porrtidningar i skogen efter införandet av internet.
RaderaFör 10-15 år sen köpte jag en bläckstråleskrivare med scanner på en drive hos Clas Ohlson, för typ 99 kr, vilket var ungefär lika mycket som bläckpatronerna som ingick kostade att köpa separat.
SvaraRaderaBläcket tog slut och jag köpte påfyllnadsvätska (sånt som tillverkaren absolut inte under några som helst omständigheter rekommenderar) och det funkade i nåt år sedan var utskriftskvaliten usel.
Kunde då konstatera att mitt egentliga behov hade försvunnit, för nu hade flesta ställen direktifyllbara elektroniska blanketter plus att bankid identifiering slagit igenom vilket ersatt behovet av underskriften.
De få gånger som en pappersutskrift behövs kan man antingen skriva ut på biblioteket för kanske en krona per sida, eller så finns det firmor på stan om kvantiteten är större. Om det är företag som prompt vill ha pappersblankett ifylld , tex vissa försäkringsbolag så brukar de kunna skicka hem en blanket per snigelpost.
Scannerfunktionen funkar fortfarande bra, och den kan man tex använda när man fyllt i och skrivit under den där pappersblanketten man fick hem per snigelposten, och skicka scanningen per email tillbaka till försäkringsbolaget.
Så 99 kr på classe för 15 år sedan, ja det var det värt :-)
Ja, det lät onekligen prisvärt.
RaderaJag slängde en ”mulltifunktionsskrivare” i nyskick för lite sedan. Kunde inte förmå mig att köpa nya färgpatroner för betydligt mer än vad skrivaren kostade.
SvaraRaderaUtöver det ekonomiska vansinnet i det så undrar man ju hur miljövänligt det kan vara...
(Eftersom färgpatronerna kostar mer än skrivaren såg jag ingen mening i att försöka sälja den)
RaderaJust miljöaspekten var det som retade mig mest med Canon. Jag antar att de (precis som alla i tillverkningsindustrin) slår sig för bröstet som miljökämpar, men de tyckte att det var bättre att alla som hade deras skrivare som var några år gammal skulle slänga och köpa nytt istället för att de skulle ta fram en drivrutin för ett nytt operativsystem.
RaderaMåste bara komma med ett spartips. Behöver du en skrivare, köp en 10-15-20-år gammal kvalitetslaser för under tusenlappen på Tradera eller Ebay. Toner finns billigt för hundringen (noname) till några hundra för mera kända sorter. Reservdelar finns oftast billigt till dessa skrivare såsom kugghjul, remmar och slitdetaljer. Använder själv en 15 år gammal HP-laser, köpt billigt på företagsauktion, som efter lite omsorg fungerar utmärkt.
SvaraRaderaBra tips! Gamla grejer har en förmåga att bara fortsätta funka.
Radera