torsdag 7 maj 2020

Att peta in bufferten på börsen

Det diskuteras ibland hur man ska spara sin buffert, inte minst i perioder när en del vill nalla av den. Själva definitionen på buffert är väl lättåtkomliga pengar för att klara oförutsedda utgifter, men betyder det att man måste ha dem i handen?


Visst, pengar man investerar på börsen kan förlora sitt värde och det är då något helt annat än kassaskåpssäkra pengar i exempelvis just ett kassaskåp, men hur mycket buffert behöver man egentligen?

En person med fast jobb, som bor i hyresrätt, saknar bil, barn, husdjur och annat som snabbt kan kosta massor av pengar borde i mitt tycke klara sig gott med någon månadslön i buffert. Har man samtidigt fem miljoner i aktier kan de få ligga kvar där även om ”aktier kan tappa i värde och det inte är säkert att man får tillbaka det investerade kapitalet” eller vad de brukar rabbla tre gånger i alla börspoddar.


Att sälja ett börsinnehav görs numera med några knapptryck. Du kanske inte har pengarna i din hand inom en timme, men jag har aldrig sett buffert som pengar i plånboken. Hur oförutsedd en utgift än kan vara behöver den inte betalas ut i förrgår. För egen del känner jag mig som en ansvarstagande vuxen även när jag inte har tiotusentals kronor på ”lönekontot”.

22 kommentarer:

  1. Ann Wibles råd om en årslön på banken står sig än i dag.Det är inte bara kylskåpet som kan paja, du kan bli arbetslös eller långvarigt sjuk också.

    Nyckelordet här är årslön, inte banken. Det viktiga är att pengarna är åtkomliga inom några dagar upp till en vecka. Fortare än så behöver det inte gå. Gärna aktier och fonder men med en sådan aktiv bevakning att du inte sjunker under en årslön. /nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jadå, jag tycker att alla vuxna borde ha den marginalen, men sitter du väldigt säkert på ditt jobb och dessutom har låga utgifter är det nästan onödigt mycket säkerhetsnät.

      Radera
    2. Jag tycker att Wibles råd är helt felgrundat. Vad har buffert med årslön att göra? En buffert ska täcka dina utgifter, inte din lön. En vettigare formulering vore att ha ett års utgifter på banken.

      Radera
    3. Helt rätt, men för de flesta tror jag tyvärr att årslönen blivit synonymt med årsutgifterna. Finns det pengar spenderar man dem.

      Radera
  2. För mig skulle det kännas oroligt att inte ha några månadslöner som buffert på ett bankkonto (villa, barn, hund). Troligen mer ekonomiskt fördelaktigt att låta pengarna gotta till sig i en billig indexfond än på sparkonto med fjuttig ränta. Däremot är tryggheten värt mycket för mig. I och med corona-sättningen var magkänslan att öka beloppet på min buffert, men då sa hjärnan nej.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig med eftersom jag har väldigt osäkra inkomster, även om jag varken har villa, barn eller hund.

      Allt handlar om behov och vad man är bekväm med, och det är individuellt.

      Radera
  3. Alla har förstås olika förutsättningar men för mig känns det tryggt att ha noll kronor i (kontant-)buffert. Jag har kredit tillgängligt som räcker till allt jag kan förutse.
    Som du säger är det bara en knapptryckning för att sälja en fond eller aktie med pengar tillgängligt inom någon dag. Man kan nog se noterade aktier och dagshandlade fonder som buffert också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, även om man nog inte ska räkna 100 procent av värdet som potentiell buffert, men indexfonder eller en bred bukett av enskilda aktier kommer inte att tappa 90 procent av sitt värde över dagen. Gör de det har vi nog andra problem, typ kärnvapenkrig eller zombieapokalyps.

      Radera
  4. Jag har strax under ett års utgifter som buffert på banken. Jag har låga utgifter och väldigt fast jobb i vården (om inte sjukhuset faller samman) så är jag okej med att köra in stora delar av bufferten i fonder om börsen skulle krascha. Om kylen går sönder samtidigt som bufferten är orimligt låg får jag väl ställa käket i jordkällaren ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ofta är det ju så kallt att man kan ställa ut maten ;-). Jordkällare är för övrigt helt fantastiska.

      Radera
  5. Är det här en observation eller en rekommendation? Vore bra om du är tydlig där.

    Cheers,

    /P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en random kommentar på internet, från någon snubbe som av någon anledning kände behov av att dela med sig av sitt personliga liv. Ta det för vad du vill :-)

      Radera
    2. Jag tror att P fråga mest var en passning till mitt ständiga klankande på poddarnas "disclaimers" där de flera gånger i varje avsnitt påpekar att ingenting är rekommendationer och att de inte tar ansvar för några av lyssnarnas misslyckade affärer. Nej, såklart gör de inte det.

      Radera
  6. Jag har under hela 2020 haft 2 årslöner som buffert. Kändes riktigt dåligt i jan-feb. Toppen i mars. Och urkasst just nu. Har dock slagit index med hästlängder. Alltid npgit. ��

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varför har du din buffert på ett vanligt konto? Jag har hela min buffert i fonder (som jag bevakar noga)./nils

      Radera
    2. Jag är inte heller särskilt rädd för kassa och försöker se det som ett instrument bland andra, bara lite mer förutsägbart. Periodvis är det ett av de bästa placeringsalternativen.

      Radera
  7. Vadå buffert? Är det någon som vet vad det ordet betyder idag ens?
    Idag har man bufferten via lån tydligen. Och det blir ju fint eftersom det då betalas av med inflationen från alla nya pengar de trycker nu.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Cynism-VM får en vinnare i år med ;-).

      Radera
  8. Personligen ser jag mitt månadssparande som buffert i meningen att jag anpassar exakt summa efter vilka utgifter jag har. Då jag betalar mina inköp med ett kreditkort som faktureras vid nästa lön så har jag en månad på mig att fixa fram eventuellt likvida medel som behövs och i 9 fall av 10 så täcks detta av att "bara" köra mitt fasta månadssparande utan att sätta in extrapengarna jag gör så ofta jag kan. I det tioende fallet så räcker det säkert också i 9 fall av 10 att jag får tillfälligt en månad minska ner på detta månadssparande.

    Så håller med i din slutsats, om man har utgifter som ligger bra under lönen man erhåller varje månad och dessutom har förmågan att planera så behövs det absolut ingen gigantisk budget. Speciellt inte som jag som har en bil från början på 2000-talet och är helt barnfri. Bostadsrätten skulle så klart kunna innebära en större oförutsedd utgift men om det värsta scenariot inträffar där så får jag väl helt enkelt trycka på säljknappen och isf är det troligen vid precis ett sådant tillfälle man vill ha den tryggheten som ett bra kapital innebär...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har varken lön eller ett ordnat månadssparande, men pengarna finns och utgifterna är låga även för mig.

      Att man ofta hör förslaget om separata konton (eller t o m en separat bank för buffertsparandet så att man inte ska se pengarna i den vanliga nätbanken) tror jag mest handlar om att man utgår ifrån att pengar försvinner om man kommer åt dem. För mig är en krona sparad oavsett om den ligger på banken, i plånboken eller i kapitalförsäkringen. Aningen bökigare att få loss om den är investerad, men så himla krångligt är det ju inte.

      Radera
  9. Bor i hyresrätt och ingen bil. Har dock barn. Har ingen buffert alls just nu. Varenda tusenlapp som kan investeras går till investeringar. Både jag och frugan har säkra jobb så risken att bli arbetslös är noll. Har därför inget behov av buffert men tänker nog skaffa en lite igen iaf så småningom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just nu ser jag ingen panik att skyffla in alla pengar på börsen, men det är ju en bedömningsfråga. INGEN buffert låter i mina öron för lite, men som sagt, det går ju att plocka ut pengar från börsen om det behövs.

      Radera