söndag 3 maj 2020

Hur många myndigheter har Sverige?

Frågan är lite som ”Hur många lingon finns det i världen?” Ibland får jag en känsla av att frågorna har samma svar också, så jag tog reda på det. Svaret är 551 stycken.


I den siffran finns alla högskolor, länsstyrelser och organisationer med (förhoppningsvis) samhällsnyttig verksamhet som Polismyndigheten och Skatteverket, så noll är inte målet om man inte är fullblodsanarkist. Men några undrar jag lite över.

Harpsundsnämnden känns inte livsnödvändig. Harpsund må ha en funktion (inte säker på det) som ”rekreationsbostad” (vad var fel på ordet sommarställe?) för statsministern, men behöver stället verkligen en egen myndighet?

Och Delegationen för folkrättslig granskning av vapenprojekt, vad gör de? De har ingen hemsida, så jag antar att information till allmänheten inte är en av uppgifterna. Jag tänkte på Krigsmaterielinspektionen, men den har tydligen bytt namn till Inspektionen för strategiska produkter. Förutom att det låter som ett namn hämtat från Monty Python undrar jag om den inte kunde slås ihop med Delegation för folk... den där andra.


Ett myndighetsnamn som låter mer DDR- än Monty Python-inspirerat är Myndigheten för kulturanalys. Enligt egen uppgift har de fjorton medarbetare, så här tickar det garanterat iväg åtminstone ett tiotal miljoner om året och deras egen beskrivning av verksamheten gör mig inte ett dugg lugnare:
Kulturanalys har regeringens uppdrag att utvärdera, analysera och redovisa effekter av förslag och genomförda åtgärder inom kulturområdet.
Kulturanalys ambition är att bidra till utvecklingen av kulturpolitiken för att därmed skapa bättre förutsättningar för verksamma inom kultursektorn. Genom statistik, utvärdering och analys arbetar vi för att ge en bred belysning av viktiga frågor om villkoren för konsten och kulturen.

Det första stycket låter som en kritisk granskning av ifall kulturpengarna gör nytta eller borde dras in, men stycke nummer två signalerar tydligt att pengarna ska flöda.

Det kanske är en bra sammanfattning av den svenska myndighetsstrategin – pengarna ska flöda. Oavsett partifärg! Sex av riksdagspartierna sitter eller har nyligen suttit i regeringen och inte heller de övriga två har jag hört skrika att det vore dags att skära i antalet myndigheter.

21 kommentarer:

  1. DU kan förstå varför jag tycker det är extra provocerande varje gång man ens viskar ordet "skattehöjning". Det finns så mycket onödigt s*it att spara in på i detta lands offentliga sektor att man antagligen hade kunnat ha fri tandvård, sjukvård och skola i världsklass och kanske till och med sänkt skatterna 5%. Tyvärr är det ingen som ens försöker ifrågasätta det offentliga slöseriet. Istället sparar man in på äldrevård, skola och handikappade. Vet inte vilket parti man ska rösta på som lovar att storgallra bland t.ex. onödiga myndigheter och en oerhört fet riksdag med alldeles för mycket folk på lönelistan. Antagligen är en blankröst det bästa alternativet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Senast någon i riksdagen ens andades om att dra ner lite på sånt här var väl Ny Demokrati. Tyvärr var jag inte så imponerad av partiet i övrigt och de finns ju ändå inte kvar.

      Radera
    2. MED är ett parti som profilerar sig med mål mindre byråkrati och slöseri. Dock verkar de vara ganska långt ifrån att bli ett riksdagsparti.
      "Rösta" blankt är ett dåligt alternativ enligt min mening, då kan man lika gärna ligga kvar i soffan och äta chips. Det är bättre att rösta på det minst dåliga alternativet.

      Av riksdagspartierna vet jag inget som radikalt vill minska den offantliga sektorn. Men generellt är det väl värre ju längre vänsterut man går.

      Radera
    3. Jag får erkänna att jag är dåligt insatt i vad MED vill, men de framstår som en mycket gnällig liten grupp gammelmoderater, och när någon i ett större parti eller journalister ryter till åt dem så pudlar och utesluter de. Jag tänker att har de inte mer kraft att stå emot ens innan de har politisk makt att förlora lär de knappast komma någonstans.

      Ja, kanske lite värre på vänstersidan, men hårfina skillnader. Som vanligt.

      Radera
    4. Jag vet inte riktigt vad du fått det ifrån, att MED tenderar att pudla? Däremot har uteslutningar förekommit, på berättigad grund.

      Beträffande befintliga Riksdagspartier så slog du rätt på spiken med följande: " pengarna ska flöda. Oavsett partifärg! " Och med det sagt så är alltså dagens Moderater ingenting alls att hänga i granen de heller. Samma (s)kit, bara olika färg.

      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    5. Jag tror nog att vi får enas om att vara oeniga om "Medgörlig samling".

      Radera
  2. Fanns myndigheten för myndighetsutövning med? Känns ju särskilt nödvändig med tanke på allt som utövas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ge dem inga idéer nu, den myndigheten kan mycket väl blir nr 552.

      Radera
  3. Man skulle kanske kunna tillsätta en utredning där Markus Allard från Örebropartiet är enda utredare? Han drog sig inte ens för att vilja ha bort gräddtårtan som politikerna "vräker i sig".

    Säg dessutom den socialdemokrat som tackar nej till att dra igång en ny utredning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om Allard ska hålla i den tror jag inte ens sossarna vill ha utredningen.

      Radera
  4. Svaret på frågan är: För många.

    Något vi även bevisligen har för många av är antalet riksdagsledamöter, det går utmärkt med dryga femtio istället för 349. Slutsatsen är självklar, om man inte är politiker förstås. För då anser man antagligen att det behövs fler, antagligen 849 st men de kan vara villiga att kompromissa ner antalet till 847 st. Och de som är emot det är mot demokrati samt fiskar i grumliga vatten efter människovidriga argument. Glömde jag förresten att nämna att skatten måste höjas, något annat går nämligen emot de avtal vi förbundit oss med bla med FN och EU ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Det är roligare att vara fler" sa Anna Kinberg-Batra på frågan om inte antalet riksdagsledamöter gick att sänka lite.

      Radera
    2. Kan vi inte höja till 10miljoner istället? Och istället för att alla ska samlas i plenisalen kan vi rösta via internet.

      Radera
    3. Jag är tveksam till den lösningen. Gärna i enskilda frågor (och då ska omröstningarna inte vara rådgivande utan beslutande), men det verkar omständligt att alla ska sätta sig in i alla frågor.

      Radera
  5. Personligen anser jag att vinnaren är Myndigheten för arbetsmiljökunskap. Kanske främst för att myndigheten själv har Sveriges sämsta arbetsmiljö. Trots det tillåts en sådan myndighet att förbruka miljoner. Jag vill förtydliga att jag inte jobbar där och inte heller härmed förtalar den vida omtalade och ökände generaldirektören.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lustigt sånt där (eller inte). Den sämsta chef jag någonsin haft - elak översittare, hela registret - blev senare en höjdare på Trygghetsrådet, vars främsta uppgift är att ta hand om arbetstagare som drabbats av chefer som honom.

      Radera
  6. Glömde Handelsflottans kultur och fritidsråd. Myndigheten heter numera Sjömansbiblioteket och lagts under Sjöfartsverket. Den har till uppgift att komma med låneböcker till svenska sjömän i hamn. Huruvida det alltjämt finns svenska sjömän överhuvudtaget låter jag vara osagt. Varför de svensk sjömännen kräver personlig betjäning med låneböcker har jag aldrig kunnat utläsa någonstans.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är givetvis en viktig verksamhet som kräver en rejäl budget om man beaktar verksamhets beskrivningen. Från Sjömansbibiotekets hemsida:

      "För att bidra till hälsan ombord kan vi, förutom att sporra till motionsträning, även tillhandahålla nya böcker via Sjömansbiblioteket. Vi ger också sjöanställda en möjlighet att följa aktuella nyheter. Att arbeta ombord på fartyg innebär vissa inskränkningar i vardagen som man kanske inte tänker på, bland annat går man miste om kulturutbudet som finns i land."

      Radera
    2. Det låter helt klart som verksamhet ett lokalt bibliotek borde fixa, troligen mellan 10.30 och halv elva.

      Det där med att ge "sjöanställda en möjlighet att följa aktuella nyheter", går inte det att översätta till wifi?

      Radera
  7. Hoppas ingen uppmärksammar särskrivningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, "kultur- och fritidsråd" ska det vara.

      Radera