tisdag 14 juli 2020

”Hur kan du äta så billigt?”

Ganska ofta får jag frågor om min matbudget från människor som inte läser varje stavelse i min blogg, vilket märkligt nog är över 99,9 procent av Sveriges befolkning och ännu högre procentsats globalt. Nu senast när Miljonär Innan 30 uppmärksammade att jag äter billigare än spädbarn.


Varje gång tänker jag att det vore fiffigt om jag hade ett inlägg att hänvisa till där jag både beskriver hur jag tänker kring mat och matkostnader, med handfasta råd och receptlänkar. Nu är tiden kommen. Här följer 36 länkar till blogginlägg om mat.

Först och främst ska jag berätta att jag inte behöver snåla som jag gör. Det är helt frivilligt, inte för att slå rekord eller som en pik mot andra. Jag äter det jag vill äta, gärna gott och nyttigt, men jag tar också hänsyn till extrapriser och vilka butiker som är billiga eftersom det känns dumt att betala för mycket.

Det jag i första hand brukar hänvisa till när frågan kommer är ett inlägg om matkostnader där jag berättar att jag räknat ut min matkostnad till 663 kr/månad, inklusive alkohol och förbrukningsvaror, vilket är mindre än en tredjedel av Riksnormen för försörjningsstöd.

Kommentarsfältet föreslog att jag skulle berätta hur en matsedel kan se ut, så det gjorde jag, och vilka matvaror man finner hos mig.


Genom åren har jag skrivit lite allmänna inlägg om hur jag tänker kring mat, t ex om myten att nyttig mat är dyr, min aversion mot hel- och halvfabrikat, om matsvinn, vegetarianism och om olika ställen för recept på billig mat.

Att odla mat håller också matkostnaderna nere, t ex genom att odla kryddor i allmänhet och chili i synnerhet.


Ännu enklare är det att plocka mat i skogen, eller gratis frukt från andra som vill bli av med sitt överskott. Jag har skrivit om att plocka frukt och bär, och att koka egen sylt eller mos.

Eller också drar man det ett snäpp längre (jag tenderar ofta att göra det) och letar upp sånt som många inte ens tänker på som mat. Själv har jag t ex tillagat maskrosor, nässlor och granskott. Ett annat mer experimentellt recept är på havremjölk som kostade ungefär 13 procent av den man köper.

Men för att inte tappa fler läsare ska jag gå tillbaka till riktiga recept på riktig mat, t ex vegetarisk pitepalt och blåbärspannkaka som kanske avslöjar mitt norrländska arv.


Pizza är aldrig fel att göra själv. Grönsakspaj och raggmunk är andra rätter folk märkligt nog köper hel- eller halvfärdiga. Gratinerad squash, spenatsoppa och morotsbiffar sätter färg på tillvaron.

Som snåljåp och vegetarian använder jag annars gärna baljväxter till vegobiffar. Eller också hummus eller ärtsoppa, som när jag räknade på det kostade 1,35 kr per portion i min tappning.

Matbröd tycker jag är vinst varje gång att göra själv. Det blir godare, billigare och troligen också nyttigare. Några exempel: frallor, vörtbröd, rågbröd eller ett bröd med valfria mjölsorter.


Kaffebröd är billigast att låta bli, men när jag vill unna mig (eller behöver muta någon) gör jag kanelbullar eller semlor. Snackar vi desserter gillar jag också rabarberpaj.

Mitt viktigaste budskap när det kommer till mat är att göra det själv. Det är inte så krångligt och i likhet med det mesta blir man med tiden bättre på det. Att man dessutom sparar pengar på att laga mat är inte heller dumt.

39 kommentarer:

  1. Jämfört med denna tråden där folk föreslår att man kan äta två för 2000kr per månad under en tid för att spara till kontantinsatsen. Dolk säger att då svälter man, så sparo är i det närmaste död? https://m.sweclockers.com/forum/trad/1600974-spara-till-kontantinsats#l-18504466
    I övrigt är tråden mest om en kille som frågar hur han kan dra ner på kostnader, men inte vill dra ner på något.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trådskaparen verkar ha glömt bort tråden, mest andra som tjafsar. Och då menar jag verkligen tjafsar:

      "nästa gång får du tänka 3 gånger innan du gör ett antagande om någon har eller inte har koll på ett eller annat.
      försök inte spela smart"

      Vad sugen man blir på att dela idéer med den killen ;-).

      Radera
    2. Ja, det blir nästan alltid tjafs i alla forum. Men ibland läser jag nån tråd, mot bättre vetande kanske. Roligast var väl att någon räknat ut exakt hur mycket kapital som behövs för huset ts ville köpa. Kontantinsats + pantbrev och lagfart. Ts svarade bara Nej på det

      Radera
    3. Synd, men sant. Gillar idén med nätfora, men det spårar ofta ur. Och ja, ber man om hjälp får man vara lite ödmjuk även om de svar man får inte var de man allra helst ville ha. Ring en jurist i så fall, till ett helt annat pris.

      Radera
    4. De bra trådarna ser man ju aldrig just därför att de är bra. De är en fråga, ett par svar, tack det löste mitt problem, slut tråd. Tråden hamnar strax långt bak och kan endast sökas fram. Vi retar oss sen på alla mindre bra trådar.

      Radera
    5. Eller långa trådar där folk - respektfullt - jämför erfarenheter. har sett många sådana för idrottsskador.

      Radera
    6. En sån har jag nog aldrig sett, men ska hålla utkik!

      Radera
    7. På ett sätt är Sweclockerstråden ganska intressant. Den visar på hur det kan se ut när en person är delvis låst i sitt beteende och när man har bråttom. Många av förslagen är långsiktiga, t.ex. satsa på börsen, byta bil, betala av småkrediter, flytta m.m. men som trådskaparen påpekar flera gånger är inte genomförbara för att få in mycket pengar snabbt.

      Har man däremot ett långsiktigt perspektiv så kommer de flesta av dessa "omöjliga" råden göra stor skillnad för en ekonomi. Genom att ständigt vara vaken för att kapa kostnader, ifrågasätta sina egna beteenden och tänka långsiktigt i fråga om utgifter och sparande så blir snöbollen till slut rätt stor och rullar snabbare och snabbare.

      Radera
    8. Så är vi nog lite till mans, ganska låsta i våra lösningar. Men visst bör man tvinga sig att tänka utanför boxen, särskilt när man bett om råd i en öppen fråga.

      Radera
  2. Intressant. Själv så ligger jag på cirka 4 tusen per månad så där finns det en del att dra in på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, om du vill och tycker att det är värt det.

      Radera
  3. Jag gillar portionen under tians recept som jag använt mycket under våren. Jag använder dock mjölkbaserade produkter ibland när hon använder växtbaserade och lägger du då till laktosfria produkter drar det upp priset. Jag snittar ca 1900 kr per månad i livsmedel och annat som du inhandlar från livsmedelsbutik men det pendlar en del mellan månaderna. När jag skrev det insåg jag att jag bla köpt hårtrimmer och annat på Clas Ohlsons via Mathem, vilket förklarar de höga siffrorna vissa månader.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är bra, och inget fel att byta ut efter eget huvud.

      Radera
  4. Bli deltids arbetare på Ica och få ta hem det som dom ska kasta i kontainer. Fick ner min månadskostnad till 156 kr en månad

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan jag tänka mig, sådana extraknäck är inte fel. Skulle gärna alternera lite och jobba några månader i olika branscher för att samla på mig bra-att-ha-saker.

      Radera
  5. Har du fortfarande samma låga kostnad för maten som du hade för ett par år sedan? Jag låg ett tag på 600 kr, men det är ett par år sedan. Tycker baljväxter har ökat en del i pris, inbillar mig att det beror på att vegetariskt har blivit alltmer populärt och då passar de på att höja priserna.
    Blivit lite vidlyftigare på senare tid, och kan nog inte slå dina billiga matkostnader./Em

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte mätt på ett tag, men senast jag gjorde det hade jag nästan exakt samma kostnad fem år tidigare så det är nog ingen stor skillnad.

      Kan stämma att baljväxter blivit dyrare, men häromdagen gjorde jag c:a 70 biffar av 800 gram kikärtor. Det räcker till c:a 25 måltider och jag tror ärtorna kostade 28 kr, så en dryg krona per måltid. Då gör det inte så mycket om priset stiger med 10 procent eller så.

      Radera
    2. Vänta nu, 800g på 25portioner blir ju bara 32g/måltid, vad mer har du till detta? Annars låter portionen lite liten

      Radera
    3. 800 är torkad vikt. Sedan lägger man dem i blöt över natten och kokar dem i 40 minuter eller så. Sedan väger de antagligen några kilo, men jag brukar dryga ut med selleri, rödbetor, spenat och krossad tomat.

      Radera
  6. Något som sällan nämns i sammanhanget är att mängden mat man trycker i sig också påverkar kostnaden och det ganska mycket. Många äter helt enkelt mer än nödvändigt och kanske helt onödigt mycket av vissa saker som kostar mer. Om man gör det till en vana att ta mindre av allt möjligt blir det skillnad i slutänden - både på vågen och i börsen.

    Man kan börja i liten skala. Varje dag minska på någon vana. Kan vara kul att bokföra dagens nya nya vana och se efter en månad hur mycket man sparat. Kanske inte jättemycket direkt, men efter några månader kan det vara uppe i hundralappar! Exempel: Jag lade av med sockerbit till kaffet för 15 år sen, la av med fem mackor på morgonen, äter max tre. Köper visst pålägg bara en helg i månaden istället för varje, dricker max tre koppar kaffe (hemma) istället för fem. Köper max tre liter mjölk per vecka istället för fem. Tar minst 10-15 % mindre socker än receptet påbjuder när jag bakar osv osv. Möjligheterna att minska matkostnader är nästan oändliga! Men man bör hålla koll på att få i sig bra och nyttiga matvaror och inte bli dumsnål. Hälsan först!

    En snålis :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som en god idé för mig. Har ett helvete att hinna motionera så pass att det blir en "nollösning".

      Just nu tänker jag att jag ska sluta köpa bröd och baka allt själv. Senast jag fick slut på bröd köpte jag jäst istället för bröd, så nu vänjer jag mig vid tanken. Ett problem är att det blir godare och därmed svårare att inte äta mer.

      Radera
    2. Blanda dubbelt bark i mjölet, så att säga. Det är dyrt att vara fet, men det är heller inte kul att känna sig hungrig. Så det finns en mellanväg, sen avgör man vad som är värt att lägga pengar på.
      Det mesta fungerar som så att lite extra gör att man får bättre kvalitet - men att betala tre, fyra gånger mer gör inte att varorna blir bättre i motsvarande grad. Avtagande marginalnytta.
      Konsumentverket tycker att 2770 - 2950 är normalt för en vuxen. Orimligt högt kan tyckas. (https://www.konsumentverket.se/globalassets/artikel/kostnadsberakningar/kostnadsberakningar-matkostnader-2020-konsumentverket.pdf jämför även med https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/dokument-webb/ovrigt/riksnormen-for-forsorjningsstod-2020.pdf)

      Radera
    3. Väldigt orimliga siffror i mitt tycke. Och får man verkligen mer kvalitet för mer pengar? Jag kan inget om kött, där kanske det stämmer.

      Radera
  7. Dessa alla länkar ska jag ta mog tiden att gå igenom framöver. Vi ligger ungefär på kostnaden för en ensamstående i tabellen, men är två vuxna en 3månaders(som ammar) och en 3åring. För vår del så vore der bra med lite mer omväxling och gärna mer vegetariskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag klickade på alla länkar i morse för att se att de funkade och fick nästan ont i handen :). Men vegetariska är de.

      Radera
  8. Ligger på matkostnader om ca 7000kr i månaden (2 vuxna och 2 barn på 9 och 10 år) Försöker handla så mycket som möjligt på kampanj och på jobbet (vi har 10% cashback på jobbet) Har som första mål att dra ner på matutgifterna till 6000 i månaden, för att sedan se vad man kan göra mer.

    Att börja göra mer hemmavid (sylt, bröd, mer vegetariskt) lär nog hjälpa. Men min stora svaghet är utemat. Vad har du för tips där? Så man slipper ta med sig den där högen med pizza hem efter jobbet på fredagseftermiddagen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mitt tips är väl att familjen ställer sig och gör egen pizza i köket. Tar lite längre tid, men jag tycker att det blir minst lika gott.

      Radera
  9. Jag är en sån som inte äter om jag inte tvingar mig själv. Är en smalis. Så jag lägger mycket pengar på mat för att få i mig någonting alls. Pizza är för övrigt otroligt enkelt och blir supergott när man gör själv. Calzone eller vegopizza allt blir godare hemma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske tappar man lite smak på att inte ha en pizzaugn med mer tryck än en vanlig hemmaugn, men tycker att man tar igen det på att det går att göra godare deg genom att blanda i lite råg eller annat mjöl med mer smak än vete.

      Radera
  10. Min månadskostnad för mat är inte speciellt låg. Vad, när och hur jag handlar tror jag däremot skiljer sig kraftigt från snittet.
    Handlade exempelvis köttfärs i vintras. Älgkött. 10kg. (som var det minsta man kunde köpa per gång) Dyrt kilopris. Så handlar inte köttfärs på månader.
    Honung. 12 burkar. Från odlare. Handlas 1 gång per år.
    Köper alltid hel lax/laxsida och delar upp i bitar själv.
    o.s.v.

    Men blandar upp köpt mat med det som finns i naturen.
    Fisk. Svamp. Bär. Växter.

    Åt exempelvis stekta kantareller i förrgår. Kokt gädda i går. Funderar på att ta nässelsoppa imorgon. Eller målla-soppa kanske.

    Var vårt matkonto blir påverkas väl till stor del hur mycket tid vi lägger ner på maten, möjligheten att förvara större mängder mat och möjligheten att skörda mat från naturen.

    Lisia - som INTE plockade målla från den stora rabatten utanför huset. Vet inte vad man har gödslat med där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bloggade om en snubbe som slutade handla i butik utan köpt allt direkt från producenter/bönder: https://sparosverige.blogspot.com/2016/10/skippa-detaljisterna.html

      Han menade på att han fick bättre mat för mindre pengar just genom att handla i stora kvantiteter vid färre tillfällen.

      Jag fick duckduckgoa målla - hade ingen aning.

      Radera
  11. Grymt jobbat måste jag säga. Själv har jag en matkostnad på ca 3500 kr för mig. Det är alltså 3500 och vi lagar all mat själv (6tkr i hushållet). Men då behöver jag också äta 4-5k kcal per dag (ca 5,5 dl rapsolja) Jobbigt att dricka så mycket olja och antagligen inte så bra heller :P. Men jag ska ta och läsa igenom dina inlägg och se om jag kan testa något. Min största nackdel är väl att jag inte gillar kikärtor mer än i falafel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är ingen dietist, men att ta alla sina kalorier från rapsolja låter inte helt vettigt nej ;-).

      Falafel är inte det sämsta, men jag tycker att kikärtor (som de flesta baljväxter) är mångsidiga. Funkar både som biffar och i såser till pasta eller liknande. Går att blanda med lite av varje och krydda på många olika sätt, så kanske kan du hitta någon mer användning.

      Radera
  12. Jag önskar jag hade dina matlagningsskills. Jag bränner alldeles för mkt pengar på mat. Men i veckan blir det i alla fall hjortronplockning och svampplockning och om några veckor börjar blåbärsplockningen. Får nöja mig med det så länge.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är verkligen ingen överdängare på matlagning. Jag har några paradrätter som jag lärt mig och/eller hittat på, men precis som med bygg och renovering har min snålhet och envishet gjort att jag hankar mig fram. Precis som du utgår jag från det lilla och försöker utveckla mig därifrån.

      Radera
  13. Har du ätit ihop med Günther Mårder? Ni bor väl i stort sett grannar. Ni är väl lika ekonomiska/snåla.

    Kolla detta: https://www.youtube.com/watch?v=VJJoXfrVXJQ

    Börja på 13:32. Kul!

    En Snålis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag lever nog billigare, men antar att han sparar mer i procent.

      Har sett den där och tycker det börjar spåra när han ska sjunga.

      Radera
  14. Inspirerande! Har sparat ner detta inlägg, och betar av innehållet pö om pö under sensommaren och hösten. Tack!

    Kan varmt rekommendera https://fruktkartan.se "Fruktkartan är en öppen databas med fruktträd på allmänningar och i parker." Här har jag hittat mycket roligt; ska ta och ladda upp med rätt många kilo äpplen att ha under vintern.

    Wien-Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, många länkar blev det.

      Fruktkartan hade jag glömt bort. Himla smart idé.

      Radera