onsdag 14 april 2021

Att starta eget

Gårdagens inlägg handlade om alternativa anställningsformer. Nu till min favoritvariant – egenföretagandet. För att förenkla fokuserar jag på enskild firma. Jag har aldrig startat aktiebolag och vill egentligen inte ta den diskussionen. En del tycker att AB enbart har fördelar. Det ger t ex fler möjligheter till avdrag. I aktiebolaget kan du äga bilar och fast egendom till skillnad från den enskilda firman som inte är en juridisk person. Å andra sidan kompliceras redovisningen lite.

Jag säger inte att alla borde ha ett eget företag i någon bolagsform, men många. Som företagare väljer jag själv vad jag vill och inte vill göra. Jag styr mina arbetstider och kan närsomhelst lägga om verksamhetens inriktning utan att fråga någon om lov.

Och som jag var inne på igår är det många uppdragsgivare som inte vill bli arbetsgivare. Med arbetsgivarrollen kommer en massa ansvar, sjuklön, anställningstrygghet och sånt.


Ikväll? Lite pappersarbete...

Får man anlita någon som fakturerar blir tröskeln lägre. Och det är inte särskilt krångligt att starta eget heller. En enskild firma kräver inget startkapital. Det kostar ett par tusenlappar och tar någon dag att komma igång. Lite beroende på vad du behöver: registrerat företagsnamn, hemsida, bankkort?

Ska du leva på företaget från dag 1 behövs det såklart kapital, men det är inget som hindrar att du startar eget vid sidan av anställning eller studier. Alldeles oavsett föreslår jag att du skaffar FA-skatt, alltså F-skatt så att du kan fakturera, men A-skatt så att du ändå kan vara anställd. Jag har haft det i tjugo år och hittills inte sett någon nackdel.

Bokföringen tar emot för många. Det är såklart en nackdel att behöva upprätta en lagstadgad redovisning, men man ska inte överdriva problemet. Det finns bokföringsprogram som för en låg månadsavgift gör merparten av jobbet, men allt du egentligen måste ha är papper och penna. Det är inte rymdfysik och självaste Skatteverket håller kostnadsfria informationsträffar för att hjälpa igång dig.

Och det är med bokföringen som med Pippi Långstrumps skolgång som var förutsättningen för sommarlovet. Utan bokföring – ingen avdragsrätt. Det är en stor uppsida med eget företag, att kunna dra av kostnader i verksamheten. Exempelvis får du göra reseavdrag från första kronan, till skillnad från privata jobbresor där du själv får stå för de första 11000 kronorna.

Men först måste du starta. Jag har inte ångrat mitt företagande en enda dag. Jo, det har jag nog, men det har varit värt bekymren. Lite som föräldrar brukar säga om sina barn.

21 kommentarer:

  1. Kan bara hålla med. Tyvärr jobbar regeringen i motsatt riktning, men än så länge finns det fördelar med egen firma. En sådan enkel sak som periodiseringsfond gör livet lättare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har aldrig nyttjat periodiseringsfonder, men jag har en kompis som fick en stor intäkt första året hon startat eget, en inkomst hon inte räknade med att få någonsin igen. Alltså precis det periodiseringsfonder är till för. Hon fick hjälp med det, men jävlar vilket slit hon sedan hade med de där periodiseringsfonderna, hysteriska skatter varje år. Så det har hållit mig ifrån att ens försöka.

      Radera
    2. Jo, det är så sant, det kan lätt bli både komplicerat och dyrt, men rätt utnyttjat fungerar det. Bokföringsprogrammen brukar kunna hjälpa till med att lägga rätt nivå.

      Radera
    3. Jag är mycket för att riva av plåster direkt :)

      Radera
  2. Jag fantiserar lite om egen firma ibland för att bli lite friare. Men det går alltså att ha ett så spretigt företag som, exempelvis gör röjningsjobb i skogen, säljer hundmat och håller yogakurser? Rent teoretiskt? Och det går lätt att lägga till eller ändra tjänster om konceptet funkar dåligt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara det med lite god vilja finns med i verksamhetsbeskrivningen. Det är därför de ofta avslutas med "och därtill förenliga verksamheter" eller annat luddigt. Med de exempel du nämner skulle jag skriva "konsultverksamhet, undervisning samt import/försäljning av hundmat och andra husdjursrelaterade produkter". Vill du vara säker kollar du med PRV (eller om det är Bolagsverket) att de är okej med skrivningen utifrån vad du tänker göra. Det går att ändra i efterhand också, men det är lika dyrt att ändra verksamhetsbeskrivningen som att starta ett nytt företag, så bäst är att täcka in allt från start.

      Radera
    2. Tack! Då förstår jag principen!

      Radera
    3. Ingen orsak. Tänk bara på att det var 20 år sedan jag gjorde det så en del kan ha ändrats även om antagligen det mest är likt.

      Radera
    4. Du får syssla med vad du vill i ditt bolag, förutsatt att det är lagligt såklart. Sköt skatt (inkl moms) och rapportering så är alla nöjda. Verksamhetsbeskrivning och klassificering är i huvudsak för statistik. Det är i alla fall vad min revisor sade till mig. Har du en intäkt för något är det vad företaget sysslar med. T ex, har du IT-konsultverksamhet kan du också ta betalt för att klippa någons gräsmatta eller värdera någons frimärkssamling.

      Du kan däremot inte räkna med att få avdrag för en verksamhet du inte har intäkter för, t ex om du är IT-konsult kan du inte räkna med att få göra avdrag för slalomskidor bara för att du ändrar verksamhetsbeskrivning till "... och arrangera skidskola". Har du däremot intäkter från skidskoleverksamhet i ditt "IT-företag" kan du dra av skidköpen (förutsatt att du inte nyttjar dem privat osv, men det är en annan historia :))

      Radera
    5. Jag försökte starta ett företag för ca tio år sen. Hade en idé om tillverkning av en produkt i mycket liten skala och anledningen till att ha företaget, på hobbynivå, var att jag hade för mig att då behöver jag inte betala moms när jag köper in råvaran eller diverse verktyg. Fick hjälp av den lokala företagarföreningen med ett par "starta-eget"-samtal och de tyckte att det var en bra och genomtänkt idé och inte skulle vara något problem. Det finns många mycket mer svajiga och osäkra företag som har startats här i landet.

      Jag skickade in ansökan till skatteverket, med alla blanketter som skulle med.... och fick AVSLAG! De tyckte inte att jag behövde starta AB, "det är väl onödigt" var kommentaren som jag fick! Det var alltså inte problem med startkapitalet, som många andra tydligen lånar till (själv anser jag att om man inte ens har 50000 kr till startkapital så är det väldigt osäkert hur ett företag ska kunna klara sig).
      När jag rakt ut frågade om jag slipper betala moms för råvaran som jag ska förädla om jag inte har ett företag så var svaret "självklart inte". På frågan hur de anser att jag då ska göra var svaret "nja, det löser du nog, men jag tycker inte att du ska starta ett företag". Bättre motivering än så fick jag inte.

      Blir fortfarande både ledsen och förbannad när jag tänker på det! Varför ansågs jag inte få starta ett företag? Jag som har fast anställning, stort eget kapital och ville göra detta för min egen skull, inte för att tjäna massor av pengar.

      Spargrisen

      Radera
    6. Skidåkare, det låter logiskt. Så länge jag tjänar pengar och betalar skatt för det borde det inte spela så stor roll vad jag gjort.

      Och ja, viktigt tillägg att man måste ha vinster att dra kostnader mot för annars kan man ju dra varenda hobby från golf till matlagning in i sitt företag.

      Spargrisen: Märkligt och trist! Jag tycker inte att det ska vara Skatteverkets uppgift att värdera företagsidéer. Jag tycker ändå att du skulle ha överklagat formellt. Ibland känns det som att myndighetspersoner vill säga ifrån mest för att visa makt. Jag fick t ex avslag på mitt företagsnamn för att det "saknar särskiljningsförmåga". När jag frågade på vilket sätt "eftersom jag själv finner namnet tämligen unikt" släppte de igenom det istället för att ta diskussionen. Liknande erfarenheter hos byggnadsnämnder mm. Låt dem skälla av sig som de små hundar de är. Sedan rycker man bestämt i kopplet :)

      Radera
  3. Vet inte om jag missuppfattat det hela, men ligger inte själva svårigheten i att skaffa kunder och att sälja?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan det absolut vara, väldigt mycket beroende på affärsidén och eventuell talang för den.

      Radera
  4. Det måste vara ett uttalat vinstkrav i rörelsen, annars blir det hobbyverksamhet, och då försvinner avdrag för ingående moms mm

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast nästan all verksamhet är nog snudd på hobby från början, och inte sällan går företag med förlust fösta året. Så nog tycker jag att Spargrisen (för det är väl hans kommentar du syftar på?) borde ha fått starta i alla fall.

      Radera
  5. Ett bra tips är att starta upp en firma (enskild näringsverksamhet) samtidigt som man har en anställning, kan bli strul med ev. A-kassa om man behöver den, men i övrigt överväger fördelarna.
    Bygg upp ditt företag eftersom och växla över till heltidssysselsättning när du känner dig mogen.
    Själv har jag levt på min firma sedan 2000, ingen månadslön men jag bestämmer över min egen tid, och som egenföretagare kan man jobba så mycket man vill ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var så jag också började. Sedan hade jag för dåligt tålamod (och för dumdryg chef) för att inte köra eget fullt ut, men kan man vänta ett tag slipper man försörjningsaspekten.

      Radera
  6. Kommer nog att registrera en enskild firma inom tidsrymden några månader. Eller när jag tycker jag läst på tillräckligt om moms, bokföring och skatteregler.
    Tycker att det finns nästan "för mycket" råd och anvisningar på nätet.
    Kanske skulle fråga om det är något bokföringsprogram, någon bank eller annan tjänst som man INTE ska använda sig av?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Framförallt har alla olika förutsättningar så det är svårt att ta andras råd.

      Jag är (inte oväntat) old school och använder så lite hjälpmedel och tjänster som möjligt så jag är fel person att fråga om det mesta.

      Radera
  7. Jag har drivit företag i 20 år, först som enskild sedan som AB senaste 5 åren. Det är egentligen inte så svårt att driva företag bokföring och skattemässigt, bara man lär sig hur allt fungerar. Det kan ta några år och förutsätter att man är intresserad av det.
    För egen del är det så mkt jag önskar att jag hade vetat redan då, nu har jag ett sammanhang och då är allt så mkt lättare. Gick på infoträff på skatteverket, kurs i bokföring osv, men det är som att lära sig ett nytt språk. Man förstår inte hur riktigt det är uppbyggt och det logiska blir inte alls logiskt eftersom det inte kan appliceras i ett för en själv applicerbart sammanhang.

    Alla som vill starta eget borde ha en "mentor" som kan svara på alla funderingar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag läste ekonomi på gymnasiet så jag fick med mig "språket" därifrån. Vore annars intressant att gå på Skatteverkets träff för att se om man kan få något bra från dem också ;-)

      Radera