tisdag 26 juli 2022

Tio maträtter

Många fick lön igår, men det betyder ju inte att pengarna måste rulla ut från kontot lika fort. Här är ett recept för att hålla nere matkostnaden, eller rättare sagt tio. Jag fick nämligen en fråga i kommentarsfältet:

Kan du inte publicera ett blogginlägg med 5-10 recept på dina 'bästa' middagar sett till näring/krona och smak?

När det gäller näring tänker jag inte ens försöka. Inte för att man måste vara dietist för att bedöma näring, men man måste åtminstone ha större kunskaper i näringslära än vad jag har. Jag försöker äta varierat och lägga extra vikt vid ingredienser som innehåller sånt jag tror mig behöva. Där vill jag rekommendera Matkalkyl.se, som på ett smidigt sätt gjort det möjligt att kolla vad maten innehåller i form av näring, men också från andra hållet, vilka livsmedel som innehåller mest av en vitamin eller mineral. Men jag är glad amatör, detta är mitt första liv.


Maxat, jag tar två!

Därför inriktar jag mig istället på smak och pris, men bägge dessa faktorer är också relativa. Är man beredd att springa runt i flera butiker och jämföra pris eller odla något själv blir det billigare. I min redovisning har jag utgått ifrån Willys priser exakt just nu.

Listan ska inte ses som en topplista utan som tio individuella maträtter jag gärna äter, och då ska sägas att jag inte äter kött eller fisk. Klicka på respektive rubrik för något slags recept. Nu kör vi!

Kikärtsbiffar

Kikärtsbiffar har jag ofta i frysen. De är praktiska att ta till när jag inte vill eller hinner laga mat. Bara att värma i mikron, men helst med framförhållning så att de först tinas i kylen. Till biffarna kan man t ex servera potatis (kokt eller stekt), pasta eller ris, stekt lök, en sallad, lite gurka eller tomat. Eller gör hamburgare av dem.

Summan av ingredienserna blir 61 kr, vilket gör 81 öre per biff i den storlek jag gör dem. Till en måltid brukar jag ta tre, men är man mindre i maten (och det är de flesta) räcker det kanske med två.

Vegobiffar

Kanske kan tyckas självklart, men kikärtorna kan man byta ut mot allt möjligt. I första hand tänker jag andra baljväxter, men jag gjort både selleri- och morotsbiffar.

Det är väl lika bra att jag tar ”biffdiskussionen” som alltid dyker upp i kommentarsfältet efter dylika inlägg. Att jag kallar dessa anrättningar för biffar beror inte på att jag vill göra något som liknar kött, att jag vill lura matgäster att det är djur i maten eller att alla vegetarianer och veganer är bittra surpuppor. För mig är en biff en ishockeypucksliknande matbit av färs och därför det enklaste sättet att beskriva dem även om de är vegetariska. Jag lägger ingen som helst värdering i det, och om någon vill kalla dem något annat – gör det.

Här blir det ingen uträkning eftersom den beror på vad du använder för ingredienser. Morots- eller rödbetsbiffar blir billigare än kikärts- eller kidneybönbiffar med saffran.


Ärtsoppa

Vi betar av ett proteinrikt recept till, för sedan blir det knapert med det. Jag är av uppfattningen att man inte behöver äta större mängder protein till varje måltid, men som vegetarian försöker jag göra det åtminstone en gång per dag.

Ärtsoppa har två fördelar. Det är lätt att göra och det är väldigt billigt. Bägge punkterna förutsätter att man gör den själv, vilket alla borde eftersom det knappt går att misslyckas ifall man håller lite koll på spisen.

Priset blir exakt 2 kr/portion. Själv dricker jag vatten till, men tar gärna en smörgås. Hur som helst, även med tillbehör blir man mätt för några kronor.

Pizza

Pizza är en annan rätt många köper färdig och det tycker jag är synd. Min blir inte likadan som köpepizza, men inte nödvändigtvis sämre. Särskilt tycker jag att degen vinner på att använda smakrikare mjöl än vete, men det gör man som man vill.

Här får det bli en uppskattning eftersom fyllningen inte är huggen i sten utan helt beroende på vad jag har hemma. Höftat från nuvarande grönsaks-,ost- och mjölpriser gör jag en långpanna för 20 kr. För mig räcker den till två måltider eller personer, så 10 kr/portion.


Grönsakspaj

Paj är praktisk mat som går bra att göra i förväg och ta med som matlåda, och precis som pizzan kan man välja innehåll efter vad man gillar och har lust med, eller vad som för stunden är billigt. Med de grönsaker som framgår av bilden (champinjoner, rödbetor, paprika, stjälkselleri, brysselkål, broccoli, spenat, aubergine, zucchini och gul lök) blev totalsumman 49,50 kr. 6-8 portioner, enligt min bedömning. Ett snitt av det gör 7 kr/portion.

Blomkål med svampsås

Grönsaker kan man med fördel välja efter säsong, både för smakens och prisets skull. Blomkål är ett typexempel på en grönsak som kan kosta både tre och fyra gånger mer eller mindre än veckan innan. När den är billig äter jag den gärna med stuvade champinjoner. I skrivande stund kostar blomkålen 31,90 kr/kilo. Ett huvud beräknas till 800 gram och kostar således 25,52 kr.

Stuvningen av champinjoner, lök, mjölk, matfett och kryddor går i min tappning på 16 kr, så då är vi uppe i 41,52. Den ska åtminstone räcka till två, så ungefär en tjuga för en middag. Alltså väntar jag på extrapris, jag är inte gjord av pengar :)


Raggmunk

Potatis kan också kosta lite vad som helst. Strax innan midsommar finns den ofta för under en krona per kilo medan färskpotatis i april kan kosta tusenlappar. Det verkar råda oenighet om ifall raggmunk är detsamma som rårakor. I bägge fallen finns det garanterat de som kräver att den ska innehålla fläsk. Mitt tips är att ni i så fall har det.

I mitt länkade recept har jag det inte och då kostar smeten 9,60 kr. Jag tycker at även den borde hålla för två måltider. (Det här att jag alltid gör flera portioner beror på ren lättja. Ska jag smutsa ner en massa disk och lägga ner tid vill jag inte äta upp hela resultatet på en enda gång.) Jag gör gärna egen sylt till det, men även om man köper lingonsylt bör man landa med en portion under tian.

Palt

Fick ni inte nog av potatis i förra receptet får ni ett till. Mitt jätterecept kostar 134,40 kr, men då har jag palt till minst tjugo måltider. Även om jag unnar mig en rejäl klick smör till palten (och det gör jag) blir det ensiffrigt igen.


Potatisomelett

Mer potatis, men ännu mer ägg. För 13 kr drar jag ihop en omelett som man kanske inte står sig på hela dagen, men helt okej som en lättare lunch eller middag.

Spenatsoppa

Soppa gör jag alldeles för sällan. Den går att variera i det oändliga. Även med samma ingredienser gör det stor skillnad om du låter en stavmixer passera alltihop eller väljer en soppa med stora bitar av tuggmotstånd.

Min soppa skulle idag kosta 8,66 kr (och då tror jag mig äta upp alltihop på en gång). Med ett par dekorativa ägghalvor får man ett inslag av protein och en slutsumma på 11 kr.


Det var det hela. Jag är ingen proffskock, men jag gillar att laga mat från grunden och att visa för folk att det är enkelt, och trots att matpriserna dragit iväg den senaste tiden behöver det inte heller vara dyrt. Betänk att alla uträkningar bygger på ordinarie priser i en enda butikskedja. Här finns pengar att spara!

42 kommentarer:

  1. Alltid kul med lite tips på maträtter! Men när man väl har lärt sig grunderna i matlagning behövs det egentligen inga recept. Själv varierar jag många rätter beroende på vad som finns hemma, vad som behöver användas och vad som är billigt för närvarande. Igår hade jag med mig en matlåda med vegetarisk lasagne till jobbet. Riktigt spännande när jag inte visste vad den innehöll. Det visade sig att fyllningen bestod av vitkål och spenat och sedan var det de vanliga ingredienserna som vit sås och ost.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte heller mycket för recept, förutom vid bakning.

      Spenat i lasagne har jag testat, men inte vitkål tror jag.

      Radera
  2. Jag är också vegetarian, i mitt fall sedan slutet av 1970-talet. Det är lättare att vara det idag än förr, både att äta ute när det någon gång händer, och ett större utbud av färdigrätter i affärer. Det var många bra tips i blogginlägget, tex. det där att blötlägga torra bönor och några recept.
    Jag gillar när recept bara innehåller vanliga ingredienser, dvs. sådant man har hemma eller åtminstone inte har svårt att få tag i.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag föredrar också det. Annars blir det inte av, om man inte kan byta ut ingrediensen mot något jag har hemma.

      Radera
  3. Tack för detta inlägg! Jag kommer testa kikärtsbiffarna, blomkålen och din version av palt kallar jag kroppkakor (löjligt gott, jag kör med galet mycket smör, brynt lök och hårt stekt fläsk till som jag strör över).

    SvaraRadera
    Svar
    1. En del menar att det ska vara lök i kroppkakor, vilket jag givetvis tycker är en styggelse.

      Radera
  4. Jag är inte vegetarian, men alla gör sina val. Jag har liksom dom flesta noterat att matpriserna gått upp rejält.
    Man får läsa reklambladen och leta erbjudanden.
    Det jag tror kan spara en hel del är att baka själv, att det för det mesta också blir godare är ju bara ett plus.
    Dina grönsaks "puckar" kan jag absolut tänka mig att prova.
    Angående priser så tycker jag att vår inflation till stor del är ett resultat av regeringens politik. Lägger man ner en stor del av energi produktionen och blandar ut bränsle med något extremt dyrt, så blir det mesta dyrare?
    Gruvar mig inför vintern, med otäckt höga elpriser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nästan svårt att undvika att reagera när man går in i en matbutik nu. Den som inte gör det kan omöjligen ha brytt sig om prislappar för ett halvår sedan för då hade man observerat skillnaden.

      Att baka själv är verkligen en höjdare. Jag tror att jag betalar en tredjedel av vad jag hade gjort om jag köpt bröd. Den enda lilla nackdelen är att bröd fritt från konserveringsmedel börjar mögla nästan omedelbart. Jag tar som tidigast ut bröd ur frysen på kvällen om jag ska ha det på morgonen.

      Det är väl inte bara regeringens fel eftersom inflationen drabbar internationellt just nu, men de gör i alla fall inte saken bättre.

      Radera
    2. Det stämmer bra, det vi lider av är först och främst sossepriser. Därefter kan vi prata om krig och logistikproblem. Hade vi inte lagt ner hälften av våra kärnreaktorer, beskattat sönder bränsle och blandat ut det med dyrare vara hade det sett mycket bättre ut. Listan kan göras längre, för höga skatter generellt, hittepå-myndigheter som inte har ett existensberättigande, massinvandring från lågutbildade länder (de kommer aldrig i något vettigt arbete) osv osv. Detta är sossepriser!

      Radera
    3. Apropå kärnkraftens vara eller icke vara så är frågan lite mer komplex. Det finns länder med mycket kärnkraf men har ändå höga elpriser, som Frankrike tex. Norge har ingen kärnkraft men dom har också relativt höga elpriser. Elpriserna vi ser nu i Sverige tror jag beror på flera saker, kriket i Ukraina (till viss del vad endel kallar för Putinpriser), men det är inte hela sanningen, även skatter och konkurrens om elen inom Europa spelar också roll för att trissa upp priserna tror jag. Det här är bara en gissning.

      Radera
    4. Stämmer det med höga elpriser i Frankrike verkligen. Jag har hus både i Sverige och Frankrike och jag har mellan halva och en tredjedel av elpriset än i Sverige. Nu jämför jag med södra Sverige där jag har hus och de franska elpriserna är under hälften sommar som vinter. Jag tror det beror på att Frsnkrike inte lagt ner kärnkraften på samna sätt som vi gjort i Sverige.

      Radera
    5. Att Norge har höga elpriser tror jag enbart beror på avtalet med EU som tvingar Norge att sälja ström.

      Det där med "Putin-priser" tycker jag faller på att priserna på såväl el som olja hade dragit iväg långt tidigare. När kriget kom tog Magdalena Andersson chansen att försöka skylla det på något utanför hennes räckvidd.

      Radera
    6. Men det är ju för märkligt att motståndarna till kärnkraft dyker upp överallt med sina lögner Vi tar det igen: Sverige och Tyskland hade INTE dessa extrempriser innan regeringen lade ned fungerande kärnkraft och ersatt med oplanerbar väderberoende kraft. Basta.
      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    7. Fast det är ju inte detsamma som att det är den enda orsaken till de extrema prisökningarna. Men att det kalla priser för Putin-priser (som ingen gjort här) är däremot djupt ohederligt.

      Radera
    8. Alltså energibehov är tämligen enkelt att planera ett samhälle för prognosmässigt. Det är inte en slump att vi nu har energibrist, det är het och hållet politiskt planerat. Som mycket annat av basbehov som nu inte heller fungerar längre.

      Radera
  5. ska nog prova dina kikärtsbiffar sen när det är dags för matlådor igen. kan kanske tom göra de med glutenfritt mjöl så man kan lura i frun de också.
    hittade ett recept på biffar där de använde vitkål som blev bra. blandade riven ost i halva satsen och det blev ännu bättre. https://www.youtube.com/watch?v=ORQd1W9n4TA

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det, de borde vara praktiska för matlåda. Lägger man ner dem frysta på morgonen håller de hela lådan kall fram till lunch. Mängden mjöl kan hållas låg så blir de inte så dyra ens med glutenfritt mjöl.

      Intressant video, ska testa det.

      Radera
  6. Stort tack för tipsen. Dina kikärtspuckar har du skrivit om förr och har fått permanent plats på menyn. Likaså ärtsoppan. Palt och raggmunk gör jag ofta också men det blir på mormors recept. Ska testa övriga. Särskilt pizza, paj och omelett ska bli spännande!

    SvaraRadera
  7. Jag bakar ofta platta bröd. Bara ta ut direkt från frysen och tina i brödrosten samtidigt som de får lite "nybakat" över sig. Soppa är bra mat som även jag tillagar alltför sällan. Röd linssoppa är en veg klassiker som även kan varieras väldigt mycket med olika varianter av animaliskt protein (wokad kyckling, färs, kassler osv) för oss som äter sådant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det mesta brödet tycker jag går att rosta direkt från frysen, men jag föredrar orostat om det hunnit tina helt.

      Röd linssoppa gör jag också ibland, enkelt och billigt.

      Radera
  8. Jag är en allätare och tycker inte illa om många maträtter. Att jag avskyr lever gör inget, det är ingen förlust. Men att jag avskyr ärtsoppa är mycket synd, då det både är urbilligt och nyttigt.

    Den där potatisomeletten fick munnen att vattnas, den ska provas!
    Sedan blev jag påmind om soppor, en underskattad mat. Där står löksoppa på tur att provas laga.
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tråkiga med vegetarianismen ur ekonomisk synpunkt är att man ibland tvingas tacka nej till bjudmat.

      Löksoppa var länge sedan jag gjorde. Det måste jag göra igen.

      Radera
    2. Jag kom bara att tänka på min vegetariska favorit, indisk daalsoppa/gryta. Enkel i det att linser är 95% av det hela, komplicerad i det att det är mycket kryddor o så. Men så fruktansvärt god! Har du provat eller tom lagat? Ett tips annars!
      /Jonas B

      Radera
    3. Nej, aldrig testat. Kollade ett recept nu och det borde funka även om jag nog håller igen lite på kryddorna.

      Radera
  9. Jag har nog ätit den dyraste ärtsoppan nagonsin. Torkade ärtor finns inte att köpa här, sa en vän fran Norden skickade till mig (frakten är inte precis gratis). Den lagade jag till enligt alla konstens regler och tillsatte fläsk (som jag gillar). Jistanes sa gott! Jag bjöd nagra äldre vänner och de kände igen den fran langt tillbaka, vi pratar nästan andra världskriget. Da torkade de ärtor och gjorde soppa pa, men utan fläsk. Nu har jag ett 1/2 kilo kvar, och det ser jag fram emot i höst när det blir lite svalare.

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tur att torkade ärtor ändå inte väger så mycket. Tänk om det varit surströmming eller något annat blött du absolut ville ha.

      Radera
    2. Nämen usch för surströmming, men för att maximera vikten för att fa ut mesta möjliga av fraktpriset fick jag ocksa nagra sma konserver med ansjovis, sa det blev Janssons frestelse till pa köpet, ocksa mums!

      Annika

      Radera
    3. Fisk som fisk ;-) Nej då, jag fattar vad du menar.

      Radera
  10. En gång sa någon till mig att han tyckte det var dumt att vegetarianer försöker få vegetarisk mat att likna kött. Tex biffar som alltså köttätare har monopol på. Vi som är vegetarianer borde hitta på någonting annat, för det är inte ok att göra rund mat av annat än kött, tolkade jag det som.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är lite som att påstå att köttbullar är ett försök att efterlikna brysselkål :)

      Men med det sagt tycker jag att fejkon och liknande är rätt tramsigt.

      Radera
    2. Ja, sån där låtsasbacon känns ju rätt obehaglig.

      Radera
    3. Ja, vill någon ha det ska inte jag hindra, men själv valde jag inte att bli vegetarian för att jag gillar kött. Jag föredrar grönsaker som inte smakar fläsk eller kyckling.

      Radera
  11. Wow! Måltider för några kronor/portion måste vara det bästa sättet att parera prisökningarna på livsmedel på. I alla fall för mig som lägger ut 30-50 kr/portion i dagsläget.

    Tack för tipsen Sparo!

    Mvh
    Han som ställde frågan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, då kan man ju med godare samvete unna sig dyrare mat emellanåt och kanske inte bjuda vänner och bekanta på ärtsoppa eller pasta med riven ost.

      Radera
  12. Ska definitivt testa linspuckarna någon dag. Noterar även den smarta dimensioneringen av dem, perfekt passform i burkarna.

    Men innehåller inte ishavssallad fisk?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tvivlar på att den innehåller fisk, det är nog mest kemi ;-) Hur som helst har jag inte ätit dem utan tiggt till mig burkarna.

      Radera
  13. Inspirerande som vanligt och många bra exempel på att det går att äta väldigt billigt om man vill - och gör allt från grunden. Jag läste någonstans nyligen om en kvinna som fick ut 7000 efter att hyran var betald och hade svårt att klara sig - varför hon fick dumpstra... Journalisten i vanlig ordning hade givetvis inte redovisat vad de 7000 gick till och hur de fördelades.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag såg också den. Tror t o m att det var 7500 kr kvar.

      Radera
  14. Om inte biodlingen ger utdelning snart kan du alltid skriva en kokbok. Andra kokböcker med lågt pris som fokus är ofta lyxmat eller endast billig om man äter som en liten 50-kiloskvinna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hade varit skojigt, men jag tror varken att jag har kunskaper eller kändisfaktor nog till att få en kokbok utgiven.

      Radera