söndag 19 mars 2023

Alltid plats för skräp

Det pratas mycket om den dyra maten, och för all del också ström och drivmedel. Många lider av priserna, det tvivlar jag inte på. Men samtidigt investeras i sånt som inte med bästa välvilja kan klassas som livets nödtorft.

T ex köper svenska folket solsemesterresor som aldrig förr. Systembolaget redovisar visserligen en liten minskning i försäljningen, men inte värre än att den skulle kunna förklaras med att folk köpt ikapp sig på öl från Tyskland och vin och sprit från taxfree när de börjat kunna resa igen.

OLW meddelar att enda anledningen till att de inte sålt mer chips under det senaste året är för att de inte kunnat köpa lika mycket solrosolja från Ukraina som de hade önskat. Godis och tobak har inte heller slutat säljas.

Jag menar inte att det är fel att köpa vare sig semesterresor, öl eller chips, men jag får inte ihop rubrikerna. Visst, jag fattar att det inte nödvändigtvis är samma människor som går ut i pressen och berättar att de inte har råd att äta som sedan köper sprit och snask för att på nyårsafton bokstavligt talat elda upp de pengar som blivit kvar.

Jag är ändå rätt säker på att det finns ett visst överlapp här. Jag chockas som alla andra över ökade kostnader på mat, el och bensin. Mycket går att göra för att kämpa emot, men kanske får vi också acceptera att lägga en större del av av vår disponibla inkomst på mat, boende och transport.

28 kommentarer:

  1. Ja, det där är märkligt. Man har inga pengar i buffert öht, och inser inte anledningarna till det. Man kan inte köpa mat, men fortsätter konsumera och lägga stor andel av det disponibla på icke-mat. Allt som finns i en matbutik behöver man ju inte handla.

    Sedan gnäller man på andras mathållning, att det inte är lönt att laga maten själv, att billiga råvaror är bara skräp (Eldorados produkter tex) utan att ens ha provat produkterna. Å vad ställer man fram på lunchbordet 4 av veckans 5 arbetsdagar ? Jo, Bullens varmkorv (en hel burk) med fabriksbakade korvbröd. Vet inte vad kostnaden för det blir, men nära 50 Kr/lunch antar jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju en och samma kassa, så är man för vidlyftig i en utgiftspost blir det mindre i andra.

      Radera
  2. Ja, även jag tror att vi är i en förändringsperiod och det kommer förändra hur vi lever vårt liv, det vi äter och hur vi bygger. Förändring gör ont.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland, men ibland är den bara nyttig och välgörande.

      Radera
  3. För mig fanns det utrymme för att minska ner eftersom jag okynnesäter emellanåt. Nu försöker jag hålla mig till tre måltider om dan och omfånget minskar utan att jag svälter. Min matbudget har inte nämnvärt gått upp men jag har gått ner./M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grattis! Det är min erfarenhet också, att själva måltiderna sällan är problemet, värre med det som konsumeras däremellan.

      Radera
  4. Så länge jag har en medvetenhet kring mina val och ställer kostnader i relation till annat så har jag personligen inga problem med min lyxkonsumption av snus, pilsner o lakrits, plus några riktigt bra mögelostar och något fullpris ps5-spel per år.

    Jag vet att allt detta kan kapas utan vidare om situationen skulle kräva det, men så länge jag inte bara går runt utan kan spara mina blygsamma 5k i fonder + över tid kanske ytterligare ett par k på rent sparkonto per månad så gör jag idag avvägningen att det är värt det när jag optimerat ganska långt på andra fronter.

    El, jag är van vid 14-15 grader nu och nyttjar endast min högeffektiva luftvärmepump. Korta duschar när det behövs.

    Mat, röda priser och billighetsmärken i billiga butiker, ingen lyx här.

    Drivmedel, här sitter jag i en lycklig sits då jag får ersättning för ett antal resor till två städer flera ggr per månad, jag försöker synka allt med det så privatkörande blir minimal. Beställer de sällaninköp jag ändå gör från nätet ofta.

    Valfriheten får mig att ändå må bra även om både budget o tider är tuffa!
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt tänkt. Man må få unna sig, så länge det är genomtänkta och inte slentrianmässiga inköp och kostnader.

      Radera
    2. Vill bara förtydliga att för mitt sinne är det valfriheten i sig och ej lyxen som får mig att ändå må bra i situationen. Jag tror detta förstods men jag skrev mycket ambivalent. :-)
      /JB

      Radera
    3. Det är absolut lättare att snåla när man inte behöver göra det.

      Radera
    4. Exakt så! :-)
      /JB

      Radera
  5. Frågan är om tiden under Ingves inte gjort Sverige värre än tidigare? I den mån att pengar var gratis så länge. Det hade inget pris i att strunta i prioriteringar. Många verkar dock drömma om att den räntenivån kommer tillbaks, men det tror och hoppas ju inte jag. Hade Greta idiotin kunnat lanserats idag, med mer normala kostnader? Nja.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast Ingves är ju långtifrån ensam i världen om att låta tryckpressen gå för fullt.

      Radera
    2. Ja. Fast just nu ä det väl ganska tyst från alla de ekonomer och som innan bröstade sig att vi borde spenderat mer i statsbudgeten och kunde finansiera med tryckpressen, helt utan konsekvens i termer av inflation och höjd skatt?

      Radera
    3. Det är det kanske, jag brukar försöka bli att lyssna alltför mycket på dem oavsett.

      Radera
  6. Jag följde med frun till ICA Maxi (ja jag vet men ibland är det bäst att vara tyst) i helgen och i den rejäla trängseln i butiken önskade jag i mitt stilla sinne att Riksbanken höjer räntan rejält nästa gång.

    Nej kanske inte, men vagnarna var överfulla av sådant som nog inte klassas som livets nödtorft vilket säger mig att en hel del fortfarande har en viss marginal i sin ekonomi. Precis som jag.

    SvaraRadera
  7. Med högre räntor får man vänja sig vid att betala vad saker faktiskt kostare snarare än priset som sätts av investeringar som görs med "gratispengar".

    Utvecklingen är nog på sätt och vis ganska sund. Även om det svider lite just nu.

    Själv har jag testat att börja veckohandla istället för att gå till affären när jag känner för det. Dessutom handlar jag lite mindre än jag behöver, så jag tvingas äta ur skafferi och frys en del av veckan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med tanke på hur mycket mat hushållen slänger är nog det den viktigaste förändringen för många, att se till att inte köpa mat som inte går åt.

      Radera
  8. Bara en tanke som kom för mig nu när det är lite stiltje i kommentatorsfältet.

    Känner ni att ni missar eller offrar något genom att i någon mån vara frugala, i vilket fall investera lite pengar per månad inför framtiden?

    Jag kan inte påstå att jag gör det, är det någon månad som kräver en större mängd pengar in så får jag ta det med jämnmod och siktet framåt.

    Normalt lever jag ett gott liv med 5-7k över och saknar inget men håller mig till billigt o bra samt går ej bananas vad gäller impulsköp. Alls.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut ingenting! Jag köper precis allt jag vill. Det blir bara inte så ofta och det är mest skönt att slippa handla.

      Radera
    2. Hej JB, du skrev ju nyligen i kommentarsfältet "Jobbigt även för den som har anställning. För mig utan marginaler är 10 000 katastrof, då har jag ändå ”skött mig”, bara ej informerat i tid.
      Kul liv!". Hur gar det ihop med att du kan spara 5-7k varje manad?
      /Annika

      Radera
  9. Kommentar till artikeln i AB:

    1. "I samband med att Kate gick igenom en skilsmässa för sju år sedan tog hon över sin exmakes del av deras gemensamma lån för att kunna bo kvar i huset."

    Att ta på sig en extra skuld för att bo kvar i huset, men a) inte ta höjd för ökade räntekostnader, eller b) flytta till något mindre innan skiten träffar fläkten, är väl själva sinnebilden för okunskap, lättja eller påklädd offerkofta. I vanlig ordning ingen kritisk fråga från den sk journalisten angående detta.

    2. "Det är mina barns körkortspengar som jag köper makaroner för”.

    a) Spaghetti är billigare än mararoner, så redan där finns det pengar att spara.
    b) Det är inte en rättighet att få sitt körkort betalat av sina föräldrar. Vad är det med folk nu för tiden? Skall man curla sönder sina barn så till den milda grad att man får försaka sin egen ekonomi och sin egen vardag?


    3. "Sofia kan inte betala sin dotters studentmössa."

    Vi har haft råd att betala vår sons studentmössa, men den har han betalat själv. Han arbetar extra och är över 18 år med fri mat och bostad, då kan han banne mig bidra med lite av sina studentkostnader.

    Sammanfattningsvis: människor är fattiga för att det försöker leva som rika, dvs alltför stort, med utgifter som andra har f ö r a t t d e h a r r å d, medan det normala är att INTE betala för allt och alla hela tiden.

    /Christoffer S.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan bara hålla med om allt, även om det inte var den artikeln (https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/5BrkEe/inflation-och-hojda-rantor-tre-kvinnor-om-svarigheterna) jag skrev om. Och med reservation för att vi inte har alla fakta. Men varför har vi inte det? Varför får de aldrig de där följdfrågorna man själv tänker när man läser?!

      Radera
    2. Ajdå, fel artikel :-)
      Ja, det är märkligt det där med följdfrågorna. Det är ju inte så att det krävs särskilt djupgående kunskap för att ställa dem? För in egen del räcker det ju att läsa en dylik artikel snabbt en gång, för att frågorna skall hopa sig. Därtill är väl en journalist utbildad i att ställa just frågor, så det borde ligga tämligen nära att hitta kritiska frågor att ställa?

      Radera
    3. Precis, är det något journalister borde vara bra på så är det väl just att ställa läsarnas/tittarnas frågor. De kan inte misslyckas så fullständigt med det varje gång om de skulle försöka, så jag tror att det är där det brister.

      Radera
  10. Är det värt att göra chips hemma? Typ stor sats 1 gång om året. 10 påsar i ett svep. Krydda med lite MSG och lökpulver. Håller dom? Hur många kronor sparar man?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra frågor! Jag tror att jag gjort chips själv en enda gång för väldigt många år sedan. Minns det som rätt bökigt och idag är jag ingen storkonsument. Men idag köpte jag potatis för 12 kr/kg och jag gissar att chips är minst fem gånger så dyrt.

      Radera