Jag hoppas hinna smyga igång med lite
odling i år, men jag har åtminstone klarat av att odla chili. Det
tar i stort sett ingen tid alls. Jag börjar med att torka fröna
från en köpt chilifrukt. Sedan trycker jag ner varje frö i lite
jord för att se om de tänker växa till sig.
Det här är den sämsta utdelningen
jag någonsin fått. Normalt tar sig minst 90 procent av fröna, men
det här räcker i och för sig. Efter ett par veckors förkultivering
planterar jag dem i större krukor.
Så gör jag ett litet hål lagom stort
för en planta och slevar över dem, en och en, med en sked. Nu hade
jag riktig planteringsjord, men chili är tacksam på det sättet att
den växer i vad som helst.
De närmaste veckorna får de stå
inomhus eller på glasverandan, i så mycket sol som möjligt. Om det
någon gång blir sommar i år (alltså med plusgrader och inte
snöblandat regn varenda jävla dag) kommer jag nog att ställa dem
utomhus när de börjat blomma. Blomlådornas frukter skördar jag
och hackar ner i pastasåser och annan mat där de kan passa.
Krukorna ger jag bort i present när (och om) det blir frukt på dem.
För att bo på ett gårdsbruk har jag
hittills visat mig vara helt obruklig på att odla, men
förhoppningsvis blir det något mer än detta längre fram.
Jag tänker ofta på hur det är samma princip att odla och investera.
SvaraRaderaJa, det finns många likheter. Det gäller att ha ett bra frö och sedan ge det rätt förutsättningar, och så får man inte ha för bråttom.
RaderaDu Twittrade om vinterdäck.
SvaraRaderaHörde om en som fått böta igår i Karlstad 28/4. Körde med vinterdäck.
Det var - 1 på natten och frost på vägbanan vid 5 30.
Halkigt på broar var det.
Enkla brott är lätta för myndigheterna..
Då är det ju inget brott. Jag hade nekat på plats, och överklagat ända upp till HD ifall de inte gett sig...
RaderaJag tänkte samma sak. Är det halt ska det inte spela någon roll om det så är mitt i juli, då är det tillåtet med dubb.
RaderaVad har det med det här ämnet att göra?
RaderaIngenting, men jag kan inte minnas att jag gjort dig till bloggadministratör, så lyckligtvis behöver du inte fundera över det :-)
RaderaJag är urusel på att odla, knappt nånting tar sig. Och de stackars växter som kommer igång trots min misshandel kommer dö innan det blir frukt för så många dagar i rad kommer jag inte ihåg att vattna.
SvaraRaderaMen varför böka med att plantera i en liten kopp först? Kan man inte bara sätta fröet i en lagom stor kruka med en gång?
Ge inte upp! Och testa gärna med chili, för det är väldigt lättodlat.
RaderaEtt par olika poänger.
1. Det är lättare att vattna 25 små krukor än 25 stora.
2. Från början är det kinkigt med värme och då kan det vara smidigt att kunna flytta många plantor på en gång, till solen eller till ett rum med mycket värme.
3. Genom att odla 25 frön om du vill ha 15 plantor, så kan du välja de 15 bästa att plantera om till stor kruka.
4. Om det inte blir något i en liten såkruka med en näve jord i, så gör det inte så mycket. Har du däremot fyllt en hel kruka med jord vill du gärna att det blir en växt i den.
Angående att planera i små krukor först, så har jag förstått det som att när rötterna växt ut en bit och stöter på motstånd i form av en krukvägg så grenar de sig. Sen planteras de om, rötterna växer vidare tills de stöter på motstånd och grenar sig. Resultatet blir större rotsystem och stabilare plantor.
Radera/Amatörodlare
Plantera, inte planera….
RaderaDet låter logiskt.
RaderaJag har prövat att odla chili en gang. Jag följde odlingsraden och planterade först i väldigt sma krukor, därefter i nagot större och till slut i ännu större. De fick flytta ut i solen pa balkongen bakom glas pa dagen och sta inne vid en lampa pa natten. Jag gullade fanimej med de där plantorna som med kattungar.
SvaraRaderaNär det blev tillräckligt varmt fick de bo permanent pa balkongen och vad händer da? Jo, de förbannade bladlössen slog till omedelbart. Mina grannar under hade en massa chiliplantor, och icke en bladlus! Lössen drog till sig myror som tydligen mjölkar lössen, och trots ivrigt sprayande med anti-bladlöss-medel (de jävlarna gömmer sig under bladen) bidde det inga chili som var friska.
Jag gav upp och köpte färdigtorkad chili.
Men jag önskar dig all lycka Sparo med din odling. Förhoppningsvis trivs inte lössen i det kalla Norden. Och chili är jäkligt gott till det mesta.
/Annika
Ja, bladlöss har drabbat mig ett år och jag lyckades inte bli av med dem vad man än gör.
Raderahttps://sparosverige.blogspot.com/2019/09/jag-utkampar-ett-krig.html
Övriga år - inte ett enda. Däremot upplevde jag inga problem med bladlössen. De höll sig i krukorna och eftersom jag (tills jag gav upp och ställde dem på balkongen) hade dem inomhus i vardagsrummet där det inte fanns andra växter tror jag att de hade kunnat få husera fritt där utan problem. Men jag har för mig att chilin blev dålig, troligen för att lössen knaprade i sig bladen.
Själv får jag vänta några år till innan jag kan skörda apelsiner från de frön jag sådde sommaren 2020, även om de tar sig riktigt bra. Blir väl som mest ett dussin stockholmsapelsiner om året. Jag återkommer 2027 med besked.
SvaraRaderaStockholmsapelsiner? Låter som en kall plats för citrus, men du låter säker på din sak så jag kan bara önska lycka till.
RaderaEtt tips: potatis är det som är enklast att odla. Så har det i alla fall varit ör mig som har tummen mitt i handen när det gäller att så och skörda
SvaraRaderaFast då snackar vi 12 kr/kg istället för 99,90 kr/kg. Men NÄR jag kommer igång med utomhusodling blir det absolut potatis.
RaderaHade en hyresgäst som fick disponera en bit av mitt stora trädgårdsland för att odla potatis. Inga potatisar kom i jorden. Ogräset började frodas. Jag frågade om orsaken. Svaret var att han inte kunde hitta några potatisfrön i handeln!
RaderaHade en bekant som var yrkesodlare av potatis. Han hade också några kräftdammar. Han brukade säga att det var tungt att bära 10kg potatis (3kr/kg) men lätt att bära 10kg kräftor (600kr/kg).
RaderaTrodde han att fåglar kom från fågelfrön också ;-)?
RaderaDet är lite så jag tänker, att även om det är kul att odla sin egen mat oavsett, så är det lättare att engagera sig när det spar rejäla pengar.
Jordärtskockor är extremt lätt att odla, växer som ogräs och kan stå i landet hela vintern utan att ta skada. Dessutom mild o god smak. Enda nackdelen är att dom är lite knöliga att skala
SvaraRaderaJag har inget bra förhållande till jordärtskockor, men kanske är hemodlade mycket godare. Så är det ju med annat.
RaderaHar så långt från gröna fingrar som man kan tänka sig, men chili lyckas jag med mellan varven. Brukar köra någon mildare varisort samt någon riktigt elak. Får erkänna att jag är något av en chilifanatiker och har alltid alldeles för många chilisåser hemma, allt från vanlig tabasco till riktigt överjävligt starka doningar runt millionen scoville eller däröver. Värsta jag har idag ligger på 7 tror jag.
SvaraRadera/JB
Då måste jag fråga, vet du någon butik (svensk eller nätbutik) som fortfarande säljer grön tabasco? Den verkar ha försvunnit.
RaderaKolonialvaror har dem, också som tolvpack. https://www.kolonialvaror.se/product/tabasco-gron-jalapeno-sas-3x57ml
RaderaSe där, tack! Tolvpack skulle nog räcka flera liv för mig. Känner att 3-pack nästan också är i överkant.
RaderaNätmat säljer den styckvis. https://www.natmat.se/produkt/gronpepparsas-mild-60ml-tabasco-id_p_11210009431
Radera/JB
Asch, var ju enbart en jämförsida...
Radera/JB
https://www.delitea.se/tabasco-gronpepparsas-57ml
Radera/JB
Den blir billigare och billigare :-)
RaderaIbland undrar jag om du bara diktar upp allt du gör, Sparo?
SvaraRaderaFör finns den som är så händig på allt (bygge, bilar odling, bin, bakning , försäljning osv). Kan någon ens hinna med allt?
Mvh investera-pengar.blogspot.com
Diktar ihop gör jag aldrig, men jag har inget emot att ta hjälp när sådan erbjuds. När det kommer till odling, bakning och försäljning är det helt och hållet jag, men biodlingen skulle vara snudd på omöjlig om inte erfarna biodlare berättade vad jag ska göra när jag kört fast. Lite samma med bygge och bilmek, jag läser på, kollar videos och frågar andra, och någon gång har jag sådan tur att andra kan göra jobbet också:
Raderahttps://sparosverige.blogspot.com/2022/10/ny-kamin.html
Hinna med är inte så svårt. Jag behöver lyckligtvis inte ägna mig åt 40 timmars lönearbete varje vecka och spar dessutom tid på att kunna välja mina arbetstider så att det passar ihop med det övriga livet. Och så har jag ingen tv och inte mycket till socialt liv (vad det verkar när jag kombinerar datorarbete, städning och matlagning kl 22 en lördagskväll).
Du räknar upp arbetsbeskrivningen för en lantbrukare!
SvaraRaderaKommentaren var till investera-pengar.
RaderaJa, mina lantbrukande grannar tycks jobba jämt. Förutom kor, höns och odling är det ständiga byggprojekt, inte sällan med hjälp av brädor som de sågat själva från sin egen skog. Jag känner mig som en turist på ständig semester i jämförelse.
Radera