torsdag 25 januari 2024

Foliehattarnas upprättelse

I åratal har staten, ivrigt påhejade av EU och en rad andra internationella maktcentra, jobbat för att svenskar ska sluta att använda kontanter. Bankerna har hjälpt till genom att ständigt ifrågasätta dem som vill sätta in eller ta ut sina egna pengar, och trots att lagen tydligt säger att kontanter ska vara ett giltigt betalningsmedel har det inte blivit några repressalier för de företag som vägrat att ta emot vanliga pengar, däribland en filial av statens egen butik Systembolaget.

Samtidigt har de som påvisat negativa konsekvenser med det kontantlösa samhället förlöjligats och kallats ”foliehattar” av de medier som direkt eller indirekt betalas av staten för att utföra sin nyhetsrapportering. Kort sagt har hela etablissemanget gjort allt de kan för att svenskarna ska sluta använda sedlar och mynt.

Till stor del har kampanjen lyckats. Mängder av människor betalar allt i sin vardag med kort eller Swish. De har anammat det nya, moderna samhället och förhoppningsvis är det pga detta, inte för att de blivit maktens lydiga verktyg, som de med stolthet berättar att de inte ens har cash. Jag kan inte döma dem, det kostar på att simma motströms.

Plötsligt kommer dock makten på att även digitala betalningar har nackdelar. Inte att det gör oss lättkontrollerade och lättmanipulerade, det ses som en ren fördel. Men vid en kris som drabbar elleveranser (vare sig det är en maktposition för Miljöpartiet eller ett världskrig) blir det bräckligt om alla ska betala med kort. Därför ombeds privatpersoner ha en reserv av kontanter hemma, och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap listar fördelar med kontanter.

Lika skamlöst hakar statstelevision på och intervjuar en myndighetsperson på Länsstyrelsen som konstaterar att unga människor är rätt dåliga på att använda kontanter. Ja, vad i hela friden hade ni väntat er?!


Den snälla delen av min personlighet vill glädjas åt att myndigheterna tycks komma till insikt, och låter mig välkomna nya medlemmar i foliehattarnas förening. Mina mer illvilliga hjärnceller hoppas att de som med hull och hår svalt maktens befallningar och skrattat överseende mot oss som kämpat emot påbud från överheten ska drabbas av sju svåra år, och att de som ändå hävdar att staten alltid vill oss väl får äta upp sina ord under återstoden av sina liv.

Den här gången gäller det kontanter. Nästa gång är det livsmedel, vaccin, vedeldning, bensindrivna gräsklippare eller något helt annat. Du väljer om du vill vara ”Lag Vad Var Det Vi Sa” eller ”Team Naiv”.

51 kommentarer:

  1. Har staten uppmuntrat avskaffandet av kontanter? När då? Bankerna har gjort det, liksom handeln, det vet jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Främst genom att inte ta i med hårdhandskarna mot butiker som nekar köp med kontanter och därigenom bryter mot lagen. Som du ser ovan sker det till och med i statens egen butik. Så har vi kassaregisterlagen som krånglar till det för små butiker, torg- och marknadshandlare att använda kontanter. Politikernas egen utredning om kontanter ses av många som "ett beställningsjobb från bankerna":
      https://www.senioren.se/nyheter/kontantutredningen-ett-bestallningsjobb-fran-bankerna/

      Radera
    2. Ok, så i detta fall tycker du staten SKA lägga sig i och detaljstyra?

      Radera
    3. Om du med detaljstyra menar ifall staten ska se till att lagarna upprätthålls så är svaret ja.

      Radera
    4. Det är väl en fråga för rättsväsendet då, om det är ett lagbrott.

      Radera
    5. Det finns ingen lag som säger att handeln måste ta emot kontanter. Däremot är kontanter ett lagligt betalningsmedel, även om det inte finns skyldighet att ta emot, och det är ju märkligt.
      /Christoffer S.

      Radera
    6. Så tolkar jag lagen, och det skulle politikerna kunna se till att alla andra också gör.

      Radera
    7. "Sedlar och mynt som ges ut av Riksbanken är lagliga betalningsmedel och det innebär att var och en är skyldig att ta emot sedlar och mynt som betalning, som huvudregel. Men regeln gäller inte utan undantag.

      Som huvudregel gäller att var och en är skyldig att ta emot sedlar och mynt som betalning. Det står i Riksbankslagen (4 kapitlet, 12 §). Men när det gäller förhållanden mellan enskilda eller mellan näringsidkare och konsumenter, alltså civilrättsliga förhållanden, så råder det avtalsfrihet. I offentligrättsliga förhållanden, som alltså rör förhållanden mellan staten och den enskilde, är rätten att avtala bort kontanter som betalningsmedel begränsad. Som exempel så kan inte regionerna (f d landstingen) vägra att ta emot kontant betalning av sina patienter."

      "Eftersom det i många fall råder avtalsfrihet så kan butiker, restauranger, bussar och gym bestämma att man som kund till exempel bara kan betala med kort. Eller för den delen att butiken eller restaurangen inte accepterar mynt som betalning eller vissa valörer på sedlar.

      Det bör finnas ett synligt anslag i lokalen om att man bara accepterar kortbetalning så att du som kund kan välja att handla eller äta där eller någon annanstans. När du som kund går in i butiken eller ombord på bussen så anses du acceptera de aktuella betalningsvillkoren. Du kan alltså inte kräva att alltid få betala med kontanter."

      KÄLLA: https://www.konsumenternas.se/konsumentstod/lag-ratt/vad-sager-lagen/rattigheter-och-skyldigheter-om-kontanter/

      Radera
    8. Och "avtalsfriheten" består alltså i att den ena parten, exempelvis statens egen spritbutik med monopolstatus, kan ignorera den andres önskemål. Bara ändra den skrivningen så är problemet löst. OM politikerna skulle vilja alltså.

      Radera
  2. Här är kärringen mot strömmen som betalar kontant i mataffärerna. I samhället där jag bor hoppas jag slippa höjda ögonbryn hädanefter när kassan får ta emot mina slantar. Tillhör dem som redan har en hög med pengar i mindre valörer. Har dessutom ingen smartphone, medvetet val. Vet inte var det är men alla tror att de helt plötsligt är Einstein när de upptäcker att jag inte har en smartphone. Kan det vara det där med "smart" och "dumb" som lurar? Medger att det ibland kan bli lite besvärligt, de gör ju allt för att få en iknökat i smartphoneseländet. Dator har jag däremot haft i närmre trettio år./Eme

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är i samma team som Sparo och Eme. Däremot fick jag ge mig och skaffa en s.k. smartphone för att kunna använda whatsapp pa datorn. Köpte en billig, som varade nagot ar innan whatsapp inte gick att uppdatera (alla dessa jäkla uppdateringar jämt och ständigt). Hittade en ny i en begagnat-affär (tur) för en rimlig peng. Sa nu kan jag halla kontakt med alla vänner världen över. Det var värt investeringen.
      /Annika

      Radera
    2. Det är bra, vi behöver så många som möjligt i laget!

      En smartphone har fördelar, det får jag medge efter att ha tvingats att skaffa en. Men det gäller att inte använda den för ofta. T ex tror jag starkt på nyttan av att grubbla på saker. Tar man upp telefonen och letar svar man redan har någonstans i huvudet kommer hjärnan att förtvina.

      Radera
  3. Det känns som Sverige alltid går i bräschen för alla dumheter. Jag bor nere på kontinenten och betalar i princip alltid med kontanter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Sverige är sämst (som jag ser det) i Europa på kontanter.

      Radera
  4. Apropå foliehatt, är inte den nya definitionen av konspirationsteori "något som kommer visa sig vara sant om 3 år trots allt"?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det många tycks ha glömt bort är att en konspirationsteori inte är liktydigt med galna lögner. Inte sällan är de sanningar som bara inte bevisats än. Eller för den delen HAR bevisats, men inte redovisats i de mediekanaler personen som avfärdar andra genom att stämpla dem som konspirationsteoretiker följer.

      Radera
  5. Jag har nog gått runt med ca 2000 kr i plånboken i åratal. Samma 2000 kr dvs, för jag använder dem aldrig. Nästan så jag borde se till att använda dem innan sedlarna spontant faller sönder.

    Det är helt enkelt väldigt bekvämt att använda kort laddat i smartphone med NFC och helt enkelt blippa med telefonen. Fungerar överallt förutom vid många bensinstationer av någon anledning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla är vi olika. Och vid en krissituation eller om makten bestämmer sig för att styra oss ännu mer med hänvisning till våra beslut som de till stor del kan hålla full koll på är det bra om vi som grupp använder kontanter.

      Radera
  6. Tar tacksamt emot input på min budget, vad tycker ni?

    Föutsättning: 30+ ensamstående och barnlös man i Stockholm. Notera att intäkt inte är detsamma som nettoinkomst. Med denna kalkyl sparar jag 40 % av nettoinkomsten.

    Intäkt 25 000
    Avgift -1 773
    Ränta -11 517
    Hushåll -3 000
    Utemat -2 000
    Krogen -3 000
    Försäkring -80
    El/elnät -400
    Bank -25
    Transport -390
    Spotify -65
    Övrigt -2 750

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårt att säga utan att veta mer, t ex om posterna avgift och ränta. Är de nedbetalning på en bilstereo du köpte för tio år sedan med ockerränta är jag beredd att såga hela din budget :-)

      Förstår jag dig rätt att du egentligen tjänar en bit över 40000 kr, men att allt som överstiger 25000 går direkt till sparande? Det är i så fall ett väldigt högt sparande.

      I övrigt noterar jag att minusposterna precis täcks av intäktssiffran, så trivs du med ditt liv kan man inte klaga på upplägget. Har du däremot lust att skaffa ett större sparande och/eller få ner ränteposten noterar jag att 5000 kr för utemat och krogen är ganska mycket pengar, så där skulle du med lätthet kunna dra ner, under förutsättning att du vill.

      Radera
    2. Avgift och ränta avser min bostadsrätt, bra synpunkt.

      Jag tjänar 50-60k i månaden brutto, ca 40k netto, varav jag "bränner" 25k i månaden utefter ovan budget. Ja krog och utemat är mina stora problem... Det är ju det där med att vara ungkarl i Stockholm. Dejter och nattklubb är inte gratis.

      Radera
    3. 3,000 för hushall, käkar du mycket färdigmat? Borde kunna ga att fa ner om du vill spara mer. Amortera pa lanet skulle nog jag ha gjort.
      /Annika

      Radera
    4. Ja de 3 000 kr ska ses som matkostnad avseende lunchlåda och middagar. Enkelt räknat blir det 50 måltider (30 middagar och 20 luncher). Sedan ingår även saker som tandkräm, tvål osv i posten. Allt som köps i matbutik i princip.

      Att amortera på bolån ger inte samma avkastning för mig som att investera pengar på börsen, så jag amorterar minimalt.

      Radera
    5. Jag är inte helt uppdaterad på alla jobbskatteavdrag, men 40000 netto av 50000-60000 brutto låter väldigt högt, men det ligger ju egentligen utanför den budget du presenterar här.

      Jag hade övervägt att amortera åtminstone något, men det låter som att du tänkt igenom ditt val där.

      Mat-/hushållskostnaden är absolut inte extrem, även om min ligger på en tredjedel, men även om dejter och nattklubb inte är gratis tycker jag 5000 kr i månaden är väldigt mycket pengar. Du har inte funderat på att testa att dejta i annan miljö? En promenad med tillhörande picknick på Djurgården hade gett klart mer pengar till sparande. Bara en tanke.

      Radera
    6. Sparo som ger dejtingtips, det var nytt! (Och nu gör jag mig inte lustig, jag tycker det var bra tips)

      Radera
    7. Jag är förvånad själv. Och självklart var tipset subjektivt. Är man på jakt efter en partypingla vore en promenad helt fel, men om jag för egen del skulle vilja scanna av om det här är en kvinna jag vill leva ihop med hade det funkat mycket bättre med fågelkvitter i bakgrunden än Prodigy eller Rammstein i 130 dB. Att det sedan vore trevligare och billigare är ren bonus.

      Radera
    8. Jag angav min lön i ett intervall för att vara vag. Oklart varför då jag ändå använder alias när jag skriver! Lönen är närmre 60k i månaden, därav 40k netto.

      Ja, dejterna och krogbesöken får bli billigare i år. Tack Sparo, du vet alltid bäst!

      Radera
    9. Jag trodde att 60 brutto skulle ge mindre än 40 netto, men jag är som sagt dåligt uppdaterad.

      Som sagt, tar man dejtingtips av mig kan man vara illa ute, men här känner jag att jag fick till det :-)

      Radera
  7. Jag tycker att det är bra om man kan betala kontanter, men jag förstår inte hur det ska funka i en krissituation? Om elnätet slås ut kommer ju inte kassorna att fungera i affärerna. Då får man inte handla vare sig med kort eller kontanter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Papper och penna funkade i manga ar...
      /Annika

      Radera
    2. Jag håller med Annika här. Annars får väl butikerna skaffa ett elverk. Det borde förresten räcka med en liten solcellspanel för att ladda upp en liten laptop.

      Radera
  8. Har gjort som FattigApan ovan, det vill säga gått runt med samma hundralappar i flera år i mobilens sedelfodral.

    Var faktiskt tvungen att plocka fram dem för att se om de fortfarande var giltiga, och då kom jag på att jag hade ingen aning.

    Lite skrämmande.

    Har inte använt cash de senaste åren och vet inte längre hur sedlarna ska se ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kollade faktiskt häromdagen på Riksbankens hemsida, då jag fick en påse svenska pengar av en granne. Det visade sig att bara tiokronorna var giltiga. Den ogiltiga sedeln gick att växla in, men till skillnad från den norska riksbanken (åtminstone när jag gjorde det) tar den svenska en avgift på 200 kr oavsett belopp, så jag hade inte kommit upp på plus.

      Radera
    2. Svenska kontanter vågar man inte ligga på, de byts ju ut ständigt och jämt för att man skall bli blåst på de gamla som helt plötsligt blivit värdelösa.

      De enda kontanter jag har hemma är Krugerrand de stiger dessutom i värde över tiden vilket inte vanliga sedlar gör.

      Radera
    3. Jag blev i och för sig förvånad att jag fick slänga mynt som var tryckta för tio år sedan, men inte ska det ske så ofta att de "helt plötsligt" blir värdelösa. Särskilt om man använder dem, vilket jag tycker att man ska.

      Radera
  9. Jag tycker det är lite jobbigt att hamstra kontanter. Det är ju så sällan man får chans att använda dem. Inte ens dörrförsäljarna tar ju kontanter nuförtiden.

    De senaste gångerna betalningar nu strulat så har det väl dessutom berott på butikernas kassasystem vilket hindrat dem (Coop/SF?) från att även ta emot kontanter.

    När det blir till att införskaffa en sådan där guldspiral så att när skiten verkligen träffar fläkten så kan jag knipsa av en bit och byta till mig en hagelbrakare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag bor lyckligtvis i ett land där jag hittills aldrig varit i en butik som inte tar riktiga pengar, men nog funkade det även i Sverige. T ex tror jag att alla livsmedelsbutiker tar emot pengar, och alla systembolag utom det jag länkade till i texten.

      Radera
    2. Ja systembolaget vet jag (hört från en kompis) att det finns en kassa för kontanter. När det gäller livsmedel så är det mest min hustru som sköter inköpen men ibland får jag följa med men då är det uteslutande för att bära handskannern. Då gäller bara kortbetalning.

      Radera
    3. Du får tipsa henne om att det finns riktiga kassor där personalen gör personalens jobb, så kanske du slipper bära :-)

      Radera
  10. Jag har ett av de få arbeten där en av arbetsuppgifterna är att fysiskt räkna pengar. (Många äldre pensionärer i omlopp.) Jag vara ärlig och skriva att jag annars knappt hade vetat vilken valör som är vilken. De kontanter jag har är likt FattigApan och FIRE2025 samma som jag bytte ut i plånboken när de gamla blev ogiltiga. Och sen en extra bunt hemma. Kanske ska använda dem snart så att de byts ut med någon slags regelbundenhet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter inte som att du är särskilt orolig för att bli av med jobbet. Annars borde du väl i ren solidaritet med kollegorna använda cash ;-)

      Radera
  11. Helt enig, tack för ytterligare ett klarsynt inlägg.. /Lag Vad Var Det Vi Sa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Vi är så få i laget att vi behöver alla spelare vi kan få.

      Radera
  12. Tillhör såklart Lag Vad Var Det Vi Sa
    Får dock erkänna att min svaga punkt här är just kontakterna, hållet helt med i det du säger och jag har kontanter hemma, men tyvärr är jag extemt dålig på att praktisera det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade blivit förvånad om du sagt att du lutade mer åt Team Naiv :-).

      Jag har också varit dåliga på att använda kontanter, men blivit bättre och tycker inte att det förstör mitt liv ett dugg. Det går ungefär lika snabbt att betala med kontanter som att ta fram ett kort och knappa in en pinkod.

      Radera
    2. Jag håller med och har egentligen inget bra argumet annat än vana o lathet kring att ha med med en plånbok som dessutom gör att jag måste ha handväska (för damkläder har ju oftast för små eller fejk-fickor, totalt obegripligt).
      Men oavsett så finns det utrymme för personlig bättring ang kontanterna så att säga

      Radera
    3. Mina kunskaper om pengahantering i damkläder är obefintliga, men för egen del har det gått bra att använda kontanter när jag väl kom igång med det.

      Radera
  13. Vill minnas att jag ett par gånger i denna blogg tagit upp tillfällen när jag behövt kontanter och att jag verkligen ska se till att ha en femhundring (finns de längre? Två tvåhundringar annars.) i mobilfodralet och en större summa, kanske 3-10k hemma.

    Jag har menat det. Har jag agerat? Nej.
    Skärpning JB, gå till handling!!
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, bara att agera. Fast tiotusen hemma låter extremt om det inte känns som att kriget är nära förestående.

      Radera
    2. Ja, 3k är nog högst tillräckligt!

      Svälte i gymnasiet när det var bankstrejk o ej kom åt 50 spänn till en ekonomipåse pasta o lite ketchup…
      /JB

      Radera
    3. Pasta och ketchup - måltiden som kändes så rätt när man var 20 och så fel när man är 50.

      Radera