fredag 6 juni 2025

Undvik den lokala specialiteten!

I sommar kommer många av er resa på semester och uppleva nya saker, oavsett om ni åker till Asien eller till Askersund. Gör gärna det, att resa kan vara ett bra sätt att vidga sina vyer. Jag vill däremot slänga in en brasklapp – undvik den lokala grejen, vare sig det är en omtalad smaksensation på den lokala restaurangen eller en sport som inte finns någon annanstans.

Jag ska förklara varför. Nästan allt i vår samtid började som en lokal specialitet. Pizza och sushi fanns inte plötsligt i vartenda gathörn. Det började någonstans i världen (Italien respektive Japan i de fallen) med att driftiga människor testade något nytt, fick positiv respons, fortsatte, fick efterföljare, och till slut växte det okontrollerbart över världen.

Den lokala specialiteten på ditt resmål i sommar kan förvisso vara en sådan sak och så kan du i framtiden skryta med att du spelade falbly eller käkade forackor medan de var helt okända fenomen. Men troligare är att de inte blivit internationella succéer av en anledning – att det inte var särskilt bra. Om detta vore Beatles hade ni aldrig hört talas om det bandet:

Så skippa den där drinken bestående av mesost och vodka. Lokalbefolkningen kan vara hur stolt som helst över den, men vore den god hade den varit en internationell succé. Att den bara finns på ditt semestermål är ingen exklusiv kvalitetsstämpel, det är en överlevnadsinstinkt.

40 kommentarer:

  1. En lokal specialitet man med fördel kan undvika är den torkade torsk som säljs i små mumspåsar i kiosker i norska Tromsø.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Torsk i mumspåsar? Ja, det låter lätt att undvika :-)

      Radera
  2. Men missa inte Snake whiskey nästa gång du är i Thailand, finns bland annat på MBK Center, Bangkok. Ja, det är en orm nedpetad i en flaska med thailändsk "whiskey". Har ingen aning hur den smakar, men min kusin ökade sin imponatorfaktor rejält bland sina kompisar när han festade loss med den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag undviker gärna såväl orm som whiskey (som jag tycker smakar orm). Och Thailand faktiskt.

      Radera
  3. Lokal specialitet är ofta ett finare ord för "ingen annan ville ha det här". :-)

    SvaraRadera
  4. Av någon anledning tänker jag på brunost och messmör.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu är jag kanske lokalpatriotisk, men brunost skulle jag inte kalla en lokal grej.

      Radera
    2. Jag tänkte lokal till den skandinaviska ankdammen. Jag har svårt att tro att du hittar brunost i Thailand eller Peru.

      Radera
    3. Antagligen inte, men i varenda matbutik i hela Norge. Lokal tycker jag mer skulle vara att det fanns i Bodø och ingen annanstans.

      Radera
    4. Jag kanske borde kalla det regionalt istället. Men jag tror att man kan tillämpa samma logik på regionala specialiteter.

      Radera
    5. Haha, det kan man kanske.

      Radera
  5. Det är väl roligt att prova något nytt, det är en del av resandet tycker jag. Kalles kaviar och knäckebröd kan man äta hemma istället. Men lite filter kan man ha förstås, är lokala specialen kakerlackssoufflé avstår jag också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant, jag har aldrig förstått dem som åker på semester för att fira jul med julgran, äta sill och dricka "svenskt" kaffe.

      Radera
    2. Jag brukar alltid att prova någon lokal ”specialitet”. Under min tid i Vanuatu provade jag flygande hund (fruktätande fladdermus). Köttet är svart och djuret av en hönas storlek. Smaken går inte att beskriva! Direkt kräkframkallande. Som tröst bjöds jag på langust (klolös hummer) med majonnäs. Detta i 30 gradig värme! Måltiden avslutades med whiskey spädd med kokosmjölk. Utsökt dryck!

      Radera
    3. Jag trodde att alla märkliga köttsorter smakar "som kyckling", men inte flygande hund alltså :-)

      Radera
  6. Beror på vad man menar, jag köper gärna lokalproducerat. Om det är sylt, eller honung eller kött

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lokalproducerat är fint, men sylt, honung och kött finns ju överallt. Det jag menar är något som bara finns på en plats, typ om någon skulle få för sig att göra sylt av fermenterade tallbarr.

      Radera
  7. Jag tycker tvärtom att det är jättebra att vi "hämtar hem" lösningar från andra länder. Inget hindrar att man fortsätter att äta traditionella svenska maträtter som köttbullar med potatis och lingonsylt, ärtsoppa och sill även om pizza och kebab numera är en självklar del av den svenska matkulturen. Resonemanget är applicerbart på de flesta områden.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om de lokala fenomenen inte är särskilt bra lär de inte få spridning till övriga världen. I en marknadsekonomi borde systemet vara någorlunda självreglerande.

      Marknadsekonomin (konkurrensen) dödade Trabanten.

      "Många av dessa bilar blev senare använda som reklamskyltar eller uppställda, eftersom det var en opraktisk bil att använda i dagligt bruk och samtidigt för ny och vanlig för att fungera som veteranbil."
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Trabant

      Tom-Hjördis

      Radera
    2. Tycker de lokala specialiteterna brukar vara de bästa i matväg. Lokal är då typ land eller större del av landet. Mer lokalt än så har jag inte stött på vad jag vet.

      Vad gäller drinkar är det ju enkelt; är det ett fint ställe, bättre hotellbar exempelvis, beställer man en Old Fashioned. Går att variera i det oändliga med antingen konjak, brandy eller whiskey som bas.

      I alla andra fall (99,5%) blir det en öl eller något vin.

      Radera
    3. Tom-Hjördis: Det är just det jag menar är skillnaden. Är det bra grejer kommer de att spridas till oss och överallt. Dåliga lokala specialiteter fastnar lokalt. Marknadsekonomin ser nog till att de inte sprider sig, men om vi åker dit kan vi utsättas ändå.

      Anonym: Om de är bra, varför är de då fortfarande lokala? Pizza får vi tag i utanför Italien, kinamat utanför Kina osv.

      Radera
    4. Lokala specialiteter betyder väl inte att det är 100% omöjligt att få tag i utanför landet ifråga?
      Jag räknar spettekaka som en skånsk specialitet. Men det går att få exakt samma sak i Spanien. För 20 år sedan visste ingen enda svensk vad kimchi var. Nu finns det på var och varannan asiatisk restaurang eller butik, behöver inte ens vara en koreansk inrättning.
      Tror att det är fler svenskar som missar upplevelser genom att gå på Donken på semestern än de som ångrar att de provade något nytt.

      Radera
    5. Finns det spettekaka i Spanien?! Det var det värsta.

      "För 20 år sedan visste ingen enda svensk vad kimchi var. Nu finns det på var och varannan asiatisk restaurang eller butik, behöver inte ens vara en koreansk inrättning."

      Alltså spred det sig eftersom det var en bra grej. Till skillnad från de lokala grejer som fortsätter att vara lokala. Det var ju hela min poäng.

      Radera
  8. Nä, här måste jag helt enkelt inte hålla med.
    Det finns oftast en anledning till att lokala specialiteter blivit just det.

    Lustigt att just Askersund nämns som exempel och då kan jag genast som boende en liten bit ifrån bedöma de lokala specialiteterna.

    De som får ett hedersamt omnämnande är vår egenproducerade glass i butik och vår specialiserade butik med glaskonst o lakrits. Jag är jävig då jag är tokig i båda två.

    Vinnaren i lokal specialitet blir Ante’s i en liten bod i hamnen. Fiskare.

    Jag är traditionell och älskar att köpa en svingod stekt strömming med pressgurka, sura lingon och lyxpotatismos.

    Vill man vara mera modern så finns det ett gäng fiskklämmor som är grymt goda också.

    Bor i ett litet län och tror inte någon annan kommun här har samma underlag av specialiteter.

    Men det har vi och de försvarar jag eftersom jag vet de är grymma.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om Askersunds specialiteter nu är så bra måste det betyda att de är väldigt dåliga på att marknadsföra dem och utveckla nya marknader.

      Radera
    2. De är små och välbehållna ting. Varför måste allting vara ett ramaskri för?
      /JB

      Radera
    3. För att sälja, det är väl ändå det affärsverksamhet går ut på :-).

      Radera
  9. Till och med de statliga monopolet är mer frihetsälskande än dig i denna frågan haha :). Vi har hundratals olika sorters öl, vin och sprit för att smaken är som baken och variation förgyller vardagen. Ibland går man på en nit men det är ju en del av charmen med att testa nytt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur du lyckas koppla detta till statligt alkoholmonopol blev lite oklart för mig.

      Radera
    2. Det var en analogi. Istället för att ha en av staten godkänd bäst i test-öl på hyllan så har Systembolaget 1 103 olika sorters ljusa lager i sitt sortement och massvis med andra sorters typer för att vi kunder gillar olika saker och vi gillar att testa nytt.

      Av samma skäl kan det vara kul att testa den lokala specialiteten :)

      Radera
    3. Fast bäst-i-test-ölen är ju bra, i alla fall enligt testet. Den lokala specialiteten som aldrig slagit på andra orter är ju nästan det motsatta :-)

      Radera
  10. Jag förstår vad du menar, men det kan ju vara så att en lokal specialitet är lokal just för att den bara finns där/lever-växer där/fiskas där/bara kan odlas där pga någon anledning t.ex. jordmån.
    Dessutom. De flesta maträtter som spridit sig har ofta ändrats för att anpassa sig till det nya landet.
    Ex. "kina-mat". Hur det smakar i Kina har jag ingen aning om, men det smakar inte alls likadant i Sverige som i Australien.
    Annat ex är Kebab. I Sverige med sås. I Turkiet utan. Dessutom finns turkiska burgare som är bra mkt godare än hamburgare.
    Ett tredje exempel är pizza och pasta. Stor skillnad beroende på i vilket land man äter den, både när det gäller bröd och fyllning.
    Förresten. Även om "delikatessen" spridit sig till andra länder skulle det väl vara kul att pröva "originalet"?
    Sist men inte minst, så tycker i alla fall jag att vissa saker smakar godare på plats. Jag är ingen vindrickare, men vi drack ett vitt vin i Portugal då vi åt på en fiskrestaurang. Fisken var otroligt god och vinet oxå. Det gick åt flera flaskor. När vi köpte och drack samma vin hemma så smakade det inte alls lika gott.

    //Bidrottningen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men ta rysk kaviar t ex. Den kan inte heller fiskas/odlas runt om i världen, men den har slagit internationellt ändå.

      Kinamat i Sverige tycker jag är bedrövlig, men det är bara där jag testat den. Kebab har jag aldrig ätit för den hade inte slagit igenom när jag blev vegetarian. Pizza i Italien är värdelös, den är ju bränd! Men nog får man väl säga att pizzan ändå liknar den italienska även här uppe, bara att man tar ut den ur ugnen innan siestan ;-)

      Och även om portvinet må vara godare i Italien har det ändå spridit sig runtikring.

      Radera
    2. Fast portvin kommer fran Portugal, inte Italien.

      MVH Messerschmitt/Annika

      Radera
    3. Ja, Bidrottningen skrev "Vi drack ett vitt vin i Portugal", så det var jag helt med på. Jag var bara för trött i huvudet när jag svarade ;-)

      Radera
  11. Det finns väl en anledning till att surströmming inte är en exportprodukt. Har prövat en gang, aldrig mer!
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, anledningen är att den innehåller för mycket gift:
      https://www.godare.se/artiklar/a/l3avgo/hall-andan-nu-ar-det-surstrommingstider
      "Surströmmingen är känd över hela världen och det finns många som är nyfikna på den svenska specialiteten. Trots det går den inte att exportera. Strömming innehåller för höga halter av miljögiftet dioxin och får därför inte säljas vidare till andra länder."

      Radera
    2. Jaha, jag trodde det var för att den smakar asgam och luktar ännu värre!
      /Annika

      Radera
    3. Det ena utesluter inte det andra ;-)

      Radera