Squash, eller zucchini, är antagligen lättodlad för det är en grönsak jag brukar få till. I år satte jag sex frön. Fem av dem växte upp till lyckade plantor som i sommar har sprutat ut frukter. Butikssquashen brukar vara av gurkstorlek, men hemma blir de ofta över två kilo.
Min go-to-squash-rätt är
svampgratinerade i ugn,
men när jag skördar en squash på flera kilo var och varannan dag
ville jag variera mig. Jag fick tips om zucchiniplättar, men
receptet jag fick innehöll stora mängder fetaost –
gott, men dyrt, så jag gjorde en egen variant som blev fantastiskt
lyckad på första försöket. Detta behövs till 2-3 portioner:
squash, 1 kilo
gul lök, 130 gram
ost, 100 gram
ägg, 2 st
vetemjöl, 2 dl
dill
salt
svartpeppar
Mixa, mosa eller finhacka rå squash.
Blanda den med 130 gram (två ganska små) gul lök, även den ganska finhackad. Riv eller hacka
osten.
I med den också, och ägg. Krydda med
dill (jag körde torkad, men färsk är aldrig fel), salt och peppar.
Slå i vetemjöl och blanda ordentligt
med en slev eller visp. Sedan återstår bara tillagningen. Eftersom
alla ingredienser är råa bör stekpannan sättas på medelvärme så
att löken hinner stekas och osten smälta. I med någon form av
matfett och stek en plätt i taget, typ en deciliter.
I Ica-receptet föreslogs
matlagningsyoghurt som tillbehör, men jag använde lingonsylt så att det blev som en
slags råraka. Väldigt nöjd själv, det här kommer jag att göra
många gånger i höst.
Jag brukar göra scarpaccia, lite samma sak fast i ugn: https://www.bylena.com/recipe/1558/Italian-Zucchini-Scarpaccia/
SvaraRaderaZucchinikaka är också gott, jag brukar strunta i frosting och bara pudra på lite florsocker: https://fredriksfika.allas.se/fredriks-fika/zucchinikaka-underbar-mjuk-kaka/
Scarpaccia verkar spännande. Extra plus för att det är enkla ingredienser som alltid finns hemma.
RaderaKakan verkar också enkel. Färskost var överkurs, så då kör jag nog din lösning.
Scarpaccia är bra när man får veganer på besök. Man kan också ha på riven parmesan eller annan ost.
RaderaVet inte om jag släpper in veganer i huset ;-)
RaderaOJ vilket monster! Hur har du lyckats med dessa? Trots en så usel sommar? Mina 2 plantor har sammanlagt gett fyra st, alla mindre än butiksgurkor...
SvaraRaderaJag vet inte. Tipset är väl att vattna mycket. I övrigt har jag knappt tagit mig tid att rensa ogräs. Årets största squash vägde 3,1 kg, men jag tror att snittet är närmare 2 kg. Har ständig ångest (nåja) över att det antagligen ligger några squashar där ute klara för skörd.
RaderaSer ätligt ut.
SvaraRaderaJag tror på en variant med lite mer smakrik ost med hackad jalapeño. Förmodligen med någon form av hotsauce snarare än sylt.
Smakrikare ost och jalapeño är jag med på. Hotsauce istället för sylt tänker jag däremot inte prova, men det är valfritt.
RaderaDet framstår omöjligt för en person att göra av med allt du odlar :) Om du nu inte gillar äta rätt enformigt dag efter dag?
SvaraRaderaMvh Investeraren
Hur enformigt jag äter kan jag inte avgöra, men jag har ju frys också. När det gäller squash pratade jag med en proffsodlare på en marknad i sommar, som berättade att ju större squashen blir desto tjockare blir skalet, vilket gör att den tål lagring längre. Hon menade att den går att förvara svalt i flera månader, så jag har några stycken i källaren nu för att kolla om det funkar.
RaderaSedan är målet att jag ska justera odlingen så att det inte ska bli jättemycket av något och för lite av något annat. För varje år lär jag mig lite mer.
Jag hade nog kallat den rätten för omelett. Det ser iallafall gott ut, jag ska prova.
SvaraRadera