fredag 17 oktober 2025

Selleriinflation

I min serie ”Ingenting som odlas får kastas” har vi nu kommit fram till stjälkselleri. Det var en odling som började lite trevande, men plötsligt hade jag vad som såg ut som en årskonsumtion ute i odlingslådan. Så nu har jag haft selleri i det mesta de senaste månaderna, gjort biffar av dem etc.

Jag kan tänka mig att selleri klarar frost bättre än min squash eller tomatodling, men när temperaturen närmade sig nollan på nätterna vågade jag inte vänta längre utan skördade allt. Så då stod jag där med ett kök fullt av selleri. Werner & Werner sa att det går lika bra med selleri, men ett tag där kände jag att det hade gått väldigt bra utan selleri.

Selleri kräver ingen större arbetsinsats när den odlas, men efteråt får man jobba lite eftersom det är svårt att få bort all jord från nedre delen av stjälkarna när man skär loss den. Så första steget blev att ta isär stjälk för stjälk, spola rent och lägga på tork.

Sedan hackade jag den ganska grovt så att det fortfarande går att använda till vad man vill. Både stjälkar och blad, jag gör ingen skillnad.

Jag har läst att den sedan går att frysa in i bitar som den är, men jag är rädd att den, som många grönsaker, skulle bli lite slemmig då. Min mamma hade för vana att steka på grönsaker när de närmade sig bäst-före-datumet och så frös hon in dem i burkar eller påsar, oavsett om det var hemodlat eller köpt. Jag gjorde likadant med sellerin, stekte några minuter på medelvärme.

Därefter frös jag in i påsar som jag kan tömma på en vecka eller två. Det tog en bra stund från skörd till nedfrysning, men nu behöver jag inte köpa selleri det närmaste halvåret heller.

Jag kan verkligen rekommendera tillvägagångssättet. Jag hatar att slänga mat, men att vräka i sig en råvara bara för att den finns i överflöd är inte heller kul. Och det här kan som sagt göras även med köpta grönsaker. När butikerna tokrear, och det är inte ovanligt med grönsaker på väg ut ur säsong, kan man köpa mer än man för tillfället har lust att äta. Inte helt okomplicerat med vattenrika grönsaker som gurka och tomat, men perfekt för paprika, squash, aubergine och diverse rotfrukter, lök och kål.

18 kommentarer:

  1. Just selleri upptäckte jag först nyligen, och det är en trevlig bekantskap. Och så ser det snyggt ut på tallriken. Nu bor jag i lägenhet, och borde egentligen skaffa mig en kolonilott, men drar mig för att behöva transportera mig själv dit och tillbaka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Selleri är fantastiskt, men det har utmaningar. Med fel tillagning kan det bli lite trådigt och så kan man behöva vara försiktig så att sellerismaken inte tar över maträtten helt.

      Beror ju på hur långt det är och om det finns vatten, ström och möjlighet att förvara verktyg där. För transport kan ju vara en möjlighet för motion och väldigt avstressande.

      Radera
  2. Selleri har jag aldrig lärt mig tycka om. Förmodligen något jag bör jobba på, för det kan vara gott som en grund till en gryta eller liknande. Sellerijuice däremot är riktigt illa.

    /Fattigapan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sellerijuice har jag inte provat, men kan tänka mig att det är ganska intensivt och det låter inte jättegott.

      Om du tycker att selleri funkar i grytor så har du ju i alla fall ett användningsområde för det.

      Radera
    2. Jag har testat tysk surkålsjuice; inte något jag kan rekommendera.

      Radera
    3. Jag kan ana och det hade jag inte testat även om jag fått det rekommenderat :-)

      Radera
  3. Tänk hur många Bloody Mary de kommer räcka till, tomater för juice har du väl också?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men de blir ganska svaga, är jag rädd för den enda alkohol jag har i huset är alsolsprit :-)

      Radera
    2. Den alkoholfria varianten kallas Virgin Mary. Den är också god.

      Radera
    3. Det känner jag igen, när du säger det. Jag har inte provat, men är försiktigt skeptisk. Det gäller för övrigt även alkoholvarianten.

      Radera
  4. Har en påse morötter och en påse palsternacka liggandes i kylen just nu, inhandlade för 10 Kr/Kg på Willys. Jag ansar, skär i bitar, river i maskin på grov rivskiva (tänk pommes frites), förväller snabbt och fryser in i påsar. Bra att ha till soppor, grytor, wokar....

    Stekning före frysning har jag inte testat, kör med förvällning istället (snabbt kokhett vattenbad).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rotfrukt är nog ingen idé att steka. Behöver något göras funkar kokning säkert minst lika bra. Men om du fryser in rå purjolök eller svamp så får du en slemmig sörja efter upptining.

      Radera
  5. Brukar hacka upp o frysa in sellerin som den är, den har aldrig blivit dålig av frysning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter bra. Jag såg framför mig att den skulle bli slemmig utan stekning först.

      Radera
  6. Du behöver putsa kameralinsen.

    Det är smart att frysa in egna grönsaker. Frysindustrin verkar göra bra vinster på att frysa grönsaker och förpacka dem i påse. Willys hackade lök kostar 46 kr/kg, medan färsk ohackad går lös på 10 kr (finns billigare iofs). Vissa saker som broccoli och haricots verts är dock nästan alltid billigare frysta än färska (mellan 70 och 40%) - en fördel med de frysta är dock att svinnet minskar. En frys på 200 liter går lös på 2500 kr och drar kanske 200 kWh/år. Lite oklart om man någonsin går plus på den frysen, men om man äter ~30% frysta grönsaker går det att räkna hem med rimliga elpriser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ska göra det för säkerhets skull, men jag tror att det bara var vansinnigt dåliga ljusförhållanden.

      Helt galet att folk köper hackad lök, antagligen garanterat fri från både smak och vitaminer. Broccoli och Spenat köper jag däremot fryst.

      I regel har man väl lite plats över i frysen, sällan det går helt jämnt upp med behovet.

      Radera
  7. Kan inte hjälpa det, är inte en vän av smaken o då faller det direkt.

    Hur mycket jag än får nostalgi av Werner o Werner o deras sketcher som idag är ynkligare än tama, men det var väl humor då.

    Fänkål tycker jag är ännu vidrigare, men det kan bero på att att modern till mitt barn inte förstod att läsa recept o hade i typ 10 ggr för mycket i en kyckling.

    Vår första träff men uppenbart fortsatte ju livet.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har nog inte hört Werner & Werner sedan de var aktuella, men humor är en färskvara. Det är väldigt ovanligt att humor håller över tid och det är antagligen inte ens önskvärt.

      Fänkål har jag inte heller sett poängen med. Förstår inte varför du inte gjorde slut där och då :-)

      Radera