måndag 25 september 2017

Ny teknik, nya problem

Det lanserades nyligen en ny Iphonemodell, Iphone X, och som vanligt med ny teknik upplever jag att folk hoppar på helt blint. Nu börjar de bli så pass dyra att det i sig tvingar folk till lite eftertänksamhet, men så snart priset sjunker är det många som bara ska ha. Jag har inget emot ny teknik, men man ska köpa för att den är bra, inte för att den är ny. Då köper jag hellre äldre, och jag har flera exempel på det:

Palmpilots, eller handdatorer, var en slags elektronisk filofax som var populära i början av seklet. De dog ut rätt fort eftersom telefonerna tog över funktionerna, men för mig var det praktiskt med en extern maskin som var lätt och smidig och kunde synkas med dator, så jag höll ut länge. Till slut gick det inte, man fick helt enkelt inte tag i dem längre.


Mp3-spelare var en annan kortlivad fluga bland kidsen. En musikspelare/radio som man laddar och fyller från datorn, lite som ett usb-minne med hörlurar. Även dessa konkurrerades ut av telefonerna, men när jag går eller springer vill jag inte bära på en tegelsten (som dessutom måste gå att använda till annat, så den får inte ladda ur) när jag kan ladda ner hundratals poddtimmar i en dosa stor som en tändare på 30-40 gram. Och här kämpar jag på mot utvecklingen. De går fortfarande att köpa, men jag räknar med att klara mig några decennier på det lager som givetvis inte kostat mig en enda krona.


Så är det då dessa telefoner. Jag använder mobiltelefon för att ringa, och i undantagsfall till att skicka och ta emot sms. Jag vill inte surfa, chatta eller facebooka (är det ens ett ord?!) med telefonen. När jag befinner mig i verkligheten vill jag vara just i verkligheten, närvarande, in real life, köttrymden...

För att kunna ringa behöver jag inte en maskin stor som ett bordtennisracket. Jag behöver bara en telefon, med femton knappar, mikrofon, högtalare och en skärm på ett par kvadratcentimeter.
Iphone X kostar 11495 kr, min telefon kostade 0. När den går sönder – nej, jag omformulerar: OM den går sönder (för det är ju ingen bräcklig smartphone) – har jag ett par dussin till på lager. Samtliga med en standbytid på en vecka eller mer.


Jag är inte dummare än att jag förstår att jag förlorar kampen. På samma sätt som avsaknad av internet vore ett handikapp kommer man så småningom inte att kunna leva ett fullgott liv utan internet i telefonen, men jag ska kämpa emot så mycket och så länge det går.

Kanske gör teknikmotståndet att jag går miste om saker, men vad är det som säger att det inte är tvärtom? Jag gör åtminstone aktiva val till skillnad från den som bara måste handla allt som kommer och inrätta sitt liv efter den nya tekniken. I mitt liv bestämmer jag, och tar hjälp av tekniken. Jag vägrar att vara en konsumtionsrobot. Som en stor tänkare sagt, ”Skit i alla de här nymodigheterna!”:

19 kommentarer:

  1. Har inte någon dator hemma, ingen teve, ingen radio, ingen digitalkamera, ingen miniräknare, ingen stereo, ingen ficklampa, ingen MP3-spelare, inte några nya böcker, ingen kartbok, ingen bandspelare, ingen väckare, ingen adressbok, inga lexikon, inga ordböcker, inga uppslagsverk, inga kokböcker, inget anteckningsblock, inga prenumererade eller köpta magasin eller nyhetstidningar, inga låneböcker från biblioteket, inga inköpslistor. Inte mycket alls, när jag tänker efter.

    Allt det finns i min iPhone och iPad.

    Behöver inte bo särskilt stort. Ändå mycket plats för mig själv, fysiskt och mentalt, var jag än befinner mig i världen.

    En utmaning är att kunna koppla bort, koppla av.

    När det kommer en ny modell säljer jag min gamla. Gör mig nog av med min iPad när jag kan köpa X-modellen.

    Men visst är det dyrt, det håller jag med om.

    Minimalist, javisst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen ficklampa?! Jag har två pannlampor, bara en sån sak :-).

      Avsaknaden av böcker har jag lätt att förstå, även om jag gillar pappersböcker (men då lånar jag dem på bibliotek så att jag blir av med dem). Uppslagsverk och kokböcker känns lika fräscht som telefonkataloger.

      Men min motsvarighet till iPhone/iPad är datorn. Jag vill ha en "riktig" skärm, men framförallt tangentbord.

      Radera
  2. Har du en halvtimme så borde du kolla Ashkan:
    https://www.youtube.com/watch?v=r9TLZiA--EA

    Han är inne på samma sak, så länge det är ny teknik så köper folk det utan att blinka. En kyl med inbyggd läsplatta har ju många nytta av till exempel?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just nu har jag inte 30 minuter men det ska jag ta mig. Om du har 3 minuter kan du se min motsvarighet, där man lurar på folk en jättegammal telefon och kallar den ny (och då älskar de den, den är ju ny): https://www.youtube.com/watch?v=sfkbxzilVC4

      Radera
    2. Nu har jag sett den. Upplevde honom som väldigt (alltför) positiv till ny teknik, även om han var inne på måtta och syfte. Intressant hur som helst.

      Inledningen om att tidningar satsar på VR utan att veta varför passar in i ett framtida inlägg jag jobbar med.

      Radera
    3. Haha, ja - ägare till Apple-produkter är galna och/eller inkompetenta. Jag är så skadad att jag innan jag närmar mig en kvinna sneglar ett tag tills jag kan konstatera vilken typ av telefon hon använder. Skulle hon ha senaste iPhone-modellen så är hon omedelbart en "no-go-zone", ingen med 10% eller högre fungerande hjärnkapacitet skulle få för sig att lägga 10 000:-+ skattade pengar på en produkt som borde kosta runt 3000:-.

      Radera
    4. Och själv skulle jag inte ens förstå huruvida hennes telefon är ny. Å andra sidan, är hon typen som lägger tio papp på en telefon lär det hinna skära sig mellan oss innan det händer något allvarligt :-).

      Radera
  3. Var på MediaMarkt i helgen för att köpa en ny tvättmaskin (den gamla var sliten, avskriven och fick en felkod som indikerade motorhaveri i fredags).

    Blev förundrad då vissa utav de nya tvättmaskinerna hade WiFi-symbol!?! Det blev till slut köp av en som hade toppresultat i råd&rön, bättre prestanda än den vi hade innan samt till 1/3 av priset jmf med "WiFi"-maskinerna.

    Kan även passa på att tipsa om att de sålde Nokia-telefoner (påminde om 3310) för 190 / st :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wifi i tvättmaskinen? Är det för att kunna starta den från ett annat rum, få ett meddelande när den är klar och lägga ut centrifugeringen på Facebook?!

      190 kronor? Har folk inga elsoprum där de bor? Jag har begagnade 3310:or så att jag klarar mig livet ut (men innan dess är det väl något ljushuvud som ser till att de inte funkar med telenätet).

      Radera
  4. Jag har både kokböcker och ett gammalt uppslagsverk, men ingen Iphone. Jag är gärna mossig, det kommer med åldern och ohejdad vana/ ME

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller också är det visheten som kommer med åren att man inte behöver hoppa på allt nytt. Jag har också kokböcker, men kan inte minnas när jag senaste öppnade en.

      Radera
  5. Skönt att man inte är ensam. Uppgraderade precis min mer än tio år gamla telefon som jag ärvt efter min bror till en Sony Ericsson "Cybershot" som jag också ärvt. Den har åtminstone tio år på nacken men gör vad den skall. Kostade mig inte ett öre.

    Har en smartphone i tjänsten men behöver inte heller de funktionerna på min fritid. Och med tanke på att därför vet hur kort livslängd telefonen har finns det inte på kartan att betala tusentals kronor för fancy funktioner jag inte använder. Var dyrköpt nog att köpa en macbook air som jag cyniskt räknar med ska hålla i högst fem år - dyr årsavgift...

    Är förresten tillräckligt gammal för att ha upplevt de sista glansdagarna av den guldålder då universiteten fortfarande hade ett system där studenter kunde lämna lappar till varandra på anvisad plats i entrén för att bestämma träff. Dagens ungdom skulle tro att man kom från en tidsålder före Gutenberg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är det allra bästa med att det hela tiden kommer nya svar på obefintliga problem - att de äldre maskinerna blir gratis.

      Jag minns mest att man la fusklappar mellan pappershanddukarna på toan i aulan under centralproven. Det var tider det :-).

      Radera
  6. Håller med dig Sparo. Själv hade jag länge min Nokia 3310, i nio år faktiskt, men 2011 köpte jag en Nokia C2 som fortfarande fungerar fint. Har aldrig bytt batteri på den. Har inte för avsikt att skaffa en smartphone. Vill inte bära omkring på värdefulla och tunga saker i onödan och surfa på nätet gör jag hemma på laptopen och på jobbet. Enough! :) /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, tänk när telefonerna blev mindre och mindre om någon skulle förutspått att om femton år kommer ni släpa runt på en telefon som skulle kunna knäcka extra som skärbräda. Ingen hade trott en.

      Radera
  7. Jag var nyss tvungen att slänga vår tjocktv, efter ca 17 års trogen tjänst. Förmodligen den mest prisvärda pryl jag ägt. Men, den köptes alltså på den tiden de tillverkade kvalitetsprylar. Men, telefoner, de är ju oumbärliga, när man tex är påväg hem ifrån jobbet, att hålla sig ajour. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har svårt att se en tv som prisvärd alldeles oavsett. Maken till tidstjuv finns ju inte. Hoppas att ni i alla fall inte ersatte den med en ny.

      Och det där med att ständigt vara uppdaterad, är det egentligen så viktigt? Från att tidigare försökt hålla koll hela tiden har jag bl a lämnat Facebook och slutat gå in på kvällstidningarnas webbsidor. Jag har upptäckt att mitt liv inte flyter på sämre för det.

      Radera
    2. Helt ense om t.ex. dagstidningar. De fyller inget behov i mitt liv, så jag skulle aldrig betala för det. Men, att t.ex. sitta och läsa på moben på bussen påväg hem, det effektiviserar mitt liv.
      Mvh

      Radera
    3. Vi är alla olika. Att slippa åka buss effektiviserar mitt :-).

      Radera