lördag 20 januari 2018

Världens fånigaste utbildningsmaterial?

Jag vet att jag förespråkat privatekonomi på skolschemat, men det beror verkligen på hur det görs. Precis som riktigt dåliga lärare/tränare kan döda ett intresse kan läroböcker göra detsamma. Jag vet inte vem som fick idén till Finansinspektionens, Konsumentverkets och Kronofogdens undervisningsmaterial Koll på cashen, men inte lär det ha varit en person med örat mot rälsen.


Koll på cashen”, är det bara jag som tycker att det låter som en Latin Kings-titel? Jag, barnlös fyrtiosexåring, har ingen aning om ifall denna retorik funkar för dagens ungdomar, men när statliga verk försöker prata ”kidsens” språk i ”da hood” riskerar det att bli töntigt på reklamfilmsvis. Dock utan glimten i ögat, som i denna Teliareklam från tidigt 2000-tal.


Det är lite som att man skäms för ämnet och tänker att man måste försöka klä ämnet i ungdomskläder. Klart att man inte måste! Ungdomar är också intresserade av pengar. Alla är kanske inte mottagliga för vettig information, men det är inte skäl att pissa på dem som faktiskt är det.

Frågornas svårighetsgrad i utbildningsmaterialet är väldigt varierande. De flesta är faktiskt helt okej, men så bryter de ibland av med en ”Vem beslutar om hur stor reporäntan ska vara, Riksbanken eller kungen?” som ett ”Psst, vi vet att du är idiot”.

Dialogerna i filmerna är däremot otroligt styltiga rätt igenom. Som när två tonårstjejer diskuterar den enas skadestånd:
- Jag finns inte hos Kronofogden än, men om jag inte betalar typ idag så kan jag hamna där.
- Asså... Vad händer den som har hamnat hos Kronofogden?
- Det blir dyrare, för det kommer massa avgifter och så, och så kan jag få en betalningsanmärkning, och det vill man ju inte.
- Du vet, Hannas brorsa, han fick betalningsanmärkning och han har jättesvårt att skaffa lägenhet, mobilabonnemang och såna grejer nu på grund av det.
- Det är ju det jag menar, man vill verkligen inte ha det.
Fem minuter tidigare visste de knappt vad en räkning är, men plötsligt låter de som en informationsfilm. Jo, jag vet, det är en informationsfilm, men ska man dramatisera något kanske man kan prova att göra det på allvar.

Vi tar en ny Teliareferens. När jag var ung gjordes filmen Stockholmsnatt sponsrad av Televerket (japp, när jag var ung hette de så) och deras kampanj ”Stoppa sabbet”. Detta för att motverka gatuvåld och skadegörelse. Behjärtansvärt, men eftersom den var så otroligt taffligt gjord blev resultatet i bästa fall en flopp. Eller vad säger ni om denna höjdarscen med naturlig dialog?


Jag tänker så här, att om inte ens organisationer som jobbar heltid med privatekonomi litar på att de kan göra vettigt informativt studiematerial utan att göra fåniga kortfilmer i Staffan Hildebrands anda skickar man verkligen ut signalen till ungdomar att ekonomi är något tråkigt ni gör klokast i att sköta med vänsterhanden, som vi gjorde med de här filmerna.

Jobbar man på Konsumentverket borde man gilla att informera allmänheten om privatekonomi. Annars finns det jättemånga arbetsplatser där detta inte är nödvändigt, exempelvis speditionsföretag och mejerier.

10 kommentarer:

  1. Ungefär nu så borde väl allt fler börja inse att vår myndigheter tydligen har pengar som flödar in snabbare än ogräset i min trädgård, tack vare alla ständiga skattehöjningar? Poddar, "utbildningsmaterial" och skit, de tycks göra allt, förutom sitt jobb för oss medborgare. Byråkratiskt överflöd.

    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill ogärna försvara den här kampanjen, men jag tycker att det känns orättvist att jämföra den med de olika departementens poddar som trots jättebudget knappt har någon publik.

      Radera
  2. Håller inte alls med. De som är intresserade kan hitta så mycket relevant och bra information på nätet, så de är inte målgruppen. Sådant här dravel riktar in sig mot de som inte är mottagliga för saklig information. Inte för att jag vet om det här kommer fungera men jag tror "tråkinformation" kommer fungera ännu sämre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att det här ÄR tråkinformation. Riktigt oinspirerat och trött. Lite som om en lärare sätter sig vid katedern och inleder: "Egentligen skulle jag vilja sova nu, men jag har betalt för att undervisa er så jag får väl försöka lite i alla fall."

      Radera
  3. Just att lite skämmas för det man gör och inte riktigt vilja stå för det är ett märkligt fenomen.
    Jag har svårt att inte gömma mig bakom skämskudden när erkänt duktiga personer får för sig att de måste vända kepsen bak-och-fram och gärna försöka rappa för att nå vissa grupper. Här när Carl Bildt gör ett försök https://www.youtube.com/watch?v=Nc0_CpiQCdU Det är istället väldigt inspirerande när duktiga människor är trygga i den de är, det de kan och det de står för - och har det funkat med hängslen och träskor i 50 år så varför ändra på ett vinnande koncept? Till exempel Carl Bildt tillhör - enligt mig - kategorin som inte behöver bevisa något genom utan kan lugnt vila i sin erfarenhet & kompetens. Hälsar Lars D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bildt borde skämmas mer för att han tog ut fullt riksdagsarvode samtidigt som han hade en vikarie och själv jobbade heltid som medlare i Bosnien, men den där videon är förvisso också pinsam. I det fallet tror jag mer det handlade om att han eller hans rådgivare tänkte att lite folklighet inte skulle skada, men det slog ju tillbaka rätt hårt :-).

      Radera
    2. Helt rätt ang girigheten - att ha mage att kvittera ut dubbla ersättningar. Även den förre M-ledaren "Alfonspappan-Öppna-era hjärtan-ledaren" gjort med genom att inte ta ut lön utan fakturera via sitt bolag och på så vis runda riksdagens regler. På samma vis har ju det funnits mycket hycklande från "andra sidan" kring att inte sälja ut allmännyttan samtidigt som S-regeringens egna ministrar tog chansen att köpa när tillfälle gavs. Margot Wallström har ju även kvitterat ut dubbla ersättningar osv... Även Leijonborg vältrade sig i pinsamhet när han ville vara folklig och antingen avslöjade att han rakade pungen alternativt trodde han skulle bli mer folklig om han insinuerade att han gjorde det... https://www.youtube.com/watch?v=8BiMA-RKTAY Hälsar Lars D

      Radera
    3. Det där att starta bolag där man inte tar ut någon lön för att slippa få avdrag på "politikerpensionen" verkar vara standard både här och där.

      Leijonborgs avslöjande var lite i samma anda som Bildts sång och Göran Perssons dans med kor. För att få folklighetspoäng. Skillnaden mot när Tage Erlander drog roliga historier var att Erlander inte gjorde det för att bli folklig - han VAR folklig.

      Radera
  4. Det ser ut att behövas även ett utbildningsmaterial riktat mot äldre. "Vetande om valuta" eller "Räkna med ränta" kanske det skulle kunna kallas.

    https://www.expressen.se/dinapengar/lanade-190-000-tvingas-betala-tillbaka-522-924-kr/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja herregud! "Man känner sig som en jäkla ärthjärna." Mm, med viss rätt...

      Radera