Eftersom jag saknar tv och inte ens kan
se Kanal5 i efterhand på nätet har den här olympiaden varit
slitsam. Ishockey och alpint struntar jag i, för att inte tala om
alla moderna hittepåsporter som parallelllslalom för snöbrädor,
men längdåkning och skidskytte är kul. Att bege sig hemifrån
klockan sju på natten (galet att det finns folk som gör det året
runt!) i jakt på en tv känns helt stört.
Jättekul att Sverige tar en massa
medaljer i skidskytte, men med risk för att sabba stämningen... Hur
stort är det egentligen? I princip är det ju bara en halv världsdel
som håller på med sporten, en handfull länder i Norden och
alperna. Att en del längdåkare pensionerar sig genom att hänga ett
gevär på ryggen och därigenom kan hålla världsklass några år
till styrker tesen att konkurrensen inte är mördande.
Vad tjänar då en skidskytt? Martin
Fourcade tjänade 2,8 miljoner förra säsongen, men det var mer än
dubbelt så mycket som tvåan på listan, Anton Shipulin. Bäste
svensk var Fredrik Lindström med 215882 kr. Sedan tillkommer
sponsorsavtal, men som Björn Ferry sa innan han la av, man måste
vara topp 10 i världen för att tjäna pengar. “Är du inte det
går du plus minus noll.” Hanna Öberg berättade häromdagen att
hon inte ens har en sponsor utöver landslagets, och dessa ger inte
många tusenlappar i månaden.
Ferry tjänade förresten
637252 kr i prispengar sin sista säsong, 2014, och då var han
världens fjärde högst betalde och tjänade mer än längdstjärnorna
Hellner och Kalla tillsammans. Jag har ändå en känsla av att det
är vad han drar in i månaden på sina investeringar som
“pensionär”. Den som inte hörde honom som gäst i Prata Pengar i höstas - gör det! För det där är en kille som är både om sig och kring sig.
“Som det är nu så läser många en utbildning parallellt som inte sällan leder till arbetslöshet i framtiden. Och så står man där, är 32 år och har inte tjänat en spänn och är arbetslös.”
Apropå inkomster...
Själva OS-medaljen är värd några
tusen om man smälter ner den. Kanske det dubbla om man säljer den
på Ebay, vilket några olympier i världshistorien faktiskt har
gjort. Jag hoppas att Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson kan dra
in bra pengar på att tävla i skidskytte de närmaste tio åren även
om det nog inte blir inkomster på golf- eller pokernivå.
Charlotte Kallas enmansbolag har omsatt 33 mkr senaste fem åren. Tillgångar på 20 mkr. Rätt ok för en person i nedre 30-årsåldern. Det plus lite extraknäck efter karriären baserat på sitt varumärke tycker känns som en ganska bra deal. Inget skidskytte för henne mao ;-)
SvaraRaderaJa, det verkar som att längdåkarna har betydligt större möjligheter till lukrativa sponsorsavtal än skidskyttarna. Dock gäller nog även där att man behöver befinna sig högst upp i näringskedjan. Jag undrar vad Anna Haag och Ida Ingemarsdotter drar in. Dessutom gör ju just Kalla spektakulärt mycket reklam. T o m jag som inte har en tv är hjärtligt less på att se hennes tandrader i närbild.
RaderaAnna Haag sitter i 7 st styrelser och Anna & Emil AB omsatte 2,3 miljoner med en vinst på 333.000:-.
RaderaIdas bolag omsatte 893.000:- och gjorde en vinst på 324.000:-.
Kalla har blivit ett varumärke och drar in sina största del på sponsorer, ser henne mest på reklam med Volkswagen som hela skidlandslaget är sponsrat av.
Ja, det verkar som sagt som att längdåkarna har lättare att få till sponsorer än skidskyttarna. Vi får väl se om det ändrar sig lite nu när skidskyttarna kommit ikapp och förbi resultatmässigt. Men det lär fortsätta att vara en rätt liten sport även om de får några fler svenska fans efter detta OS.
RaderaJag vet inte riktigt var du får ifrån att skidskytte är en rätt liten sport.
RaderaInternationellt sett så är skidskytte större än längdskidåkning. Har mycket mer tittare ute i Europa än längdskidåkning.
I Sverige däremot så är det väl ganska lika tittarmässigt sporterna emellan.
Och jämfört med konstsim är den ännu större ;-). Men allvarligt talat är ju även längdåkning en liten sport internationellt, och då tänker jag kanske främst på USA eftersom det är där pengarna finns, som i slutändan till viss del hamnar hos utövarna. Gissar att Jessica Diggins kan gå rätt obehindrat på amerikanska gator utan att antastas av fans.
RaderaDet finns ju mycket mer pengar i exempelvis fotboll eftersom det följs av människor i betydligt fler länder. Fråga mig inte varför, jag tycker fotboll är vråltrist, men det kommer nog dröja innan skidskyttar kostar miljontals dollar när de byter klubb.
Den största vinningen ligger väl i om de kan omvandla sin elitsatsning och varumärke till att tjäna pengar. Människor som sysslat med idrott i allmänhet och elitidrottare i synnerhet brukar vara väldigt eftertraktade i näringslivet om de bara har en "normal" utbildning som t.ex. ekonom. Att studera idrottsspsykologi vid universitet som gud glömde kommer man tyvärr inte långt på men det borde räcka för att ta en innanför dörrarna också. Jag vet inte vad de klagar på egentligen. Förmodligen saknar många ett långsiktigt tänk, de fokuserar mycket på nuet(den här träningen, tävlingen) och det är därför de också är just elitidrottare och presterar så bra.
SvaraRaderaJag kommer att tänka på när Linus Törnblad beklagade sig i något debattprogram över hur svårt det var efter karriären och Lyxfällan-Magnus skällde ut honom efter noter och förklarade att få har så mycket räkmacka in i näringslivet som just gamla elitidrottare.
RaderaAlla framgångsrika idrottare kanske inte är karriärsmänniskor? Även de är väl människor. Det kanske blir kassan på Ica istället för konsultbolagets ansikte utåt eller tv-kommentatorsjobb. Tänk att träffa på en överhurtig Gunde Svan i kassan på Ica varje gång man handlar, jag hade nog tröttnat i det fallet, he he.
SvaraRaderaJag tror att han skulle ha hetsat kunderna till att packa sina varor på tid samtidigt som han gallskriker "INGENTING ÄR OMÖJLIGT HÄR PÅ NETTO!!!". Eller på Hemköp: https://www.youtube.com/watch?v=AdE6LQg3-Ew
Radera