fredag 22 juni 2018

Politisk betting

Jag har aldrig satsat pengar på valresultat, men hade rätt både ifråga om Trump och Brexit, så kanske borde jag det. Särskilt Trump ångrar jag. Jag funderade länge på att först spela på att Trump skulle vinna det republikanska primärvalet, ett val som i mitt tycke kändes ganska säkert. Sedan hade jag kunnat satsa vinsten på att Trump skulle slå Clinton och i sämsta fall behålla pengarna jag gick in med, och i bästa fall (och som det blev) vinna ganska stort. Lite beroende på när och var jag spelat hade jag kunnat få 6-10 gånger pengarna.

"Pålitliga" Huffington Post dagen innan valet!

Men man ska aldrig gråta över spilld mjölk. Funderar däremot på svenska riksdagsvalet nu. Det går att satsa på allt möjligt. Vem som ska bli statsminister, vilka partier som kommer ingå i regeringen eller vilket parti som ska bli störst har alla minst tre möjliga utgångar och därför går de bort. Om ett parti kommer över en viss procent är lite lättare, och särskilt sugen är jag på:
  • Kommer miljöpartiet klara fyraprocentsspärren?
  • Kommer kristdemokraterna klara fyraprocentsspärren?
När jag var liten fanns fem partier uppdelade i två ”lag”: S+VPK och M+FP+C. Nu har vi åtta riksdagspartier och Alternativ för Sverige och Medborgerlig Samling som trycker på utifrån. Gränsen är fortfarande fyra procent och alla kan inte klara den varje gång. Så här ser oddsen ut.

Unibet

Miljöpartiet åker ut, 2.40
Kristdemokraterna åker ut, 1.72

Betsson

Miljöpartiet åker ut, 2.30
Kristdemokraterna åker ut, 2.00

Bethard

Miljöpartiet åker ut, 2.50
Kristdemokraterna åker ut, 2.00

Paf

Miljöpartiet åker ut, 2.40
Kristdemokraterna åker ut, 1.72

Alltså är Bethard bäst för bägge (när jag kollade i söndags), eller Betsson i KD-fallet. Spontant tycker jag Miljöpartiets frånfälle ger bäst avkastning. De har visserligen högre siffror i opinionsundersökningarna. Så här ser en sammanvägning av sju opinionsinstitut i maj ut, enligt sajten Val.Digital:


Men då ska vi komma ihåg att Miljöpartiet nästan alltid värderas högre i opinionsundersökningarna än i valen. För fyra år sedan, sommaren innan förra valet, trodde MP:s företrädare med visst stöd av opinionsmätningarna att de skulle kunna bli det tredje största partiet, i kamp med SD som tvärtom brukar underskattas i mätningarna. Det kan vi se i statistik från samma sajt:


Tabellen visar alltså avvikelser mellan opinionsinstitutens mätningar och det faktiska valresultatet. KD överskattas visserligen också genomgående, men där hamnar avvikelserna under en procentenhet medan MP överskattas ända upp till 3,6 procent av Sifo som sticker ut som det sämsta bolaget att bedöma.

Även om MP låg efter SD i varenda undersökning inför valet var de ibland inom felmarginalen. I slutändan blev de bara hälften så stora och hade mycket väl kunnat släppa förbi sig både C och V också. Håller trenden i sig kanske årets 3,8-4,5 procent i mätningarna blir under 3 procent i valet och då hjälper inga stödröster i världen.

Språkrören med sin partisekreterare Promoe.

Och vem skulle stödrösta på MP? Många socialdemokratiska väljare ger mp skulden för S-tappet i opinionen och är ganska less på att regera med dem. V fick inte vara med i regeringen och chansen lär väl inte öka om deras väljare stödröstar på MP. Då återstår väljare som tänkt rösta på Feministiskt Initiativ, men hur många är de? I de tre mätningar som gjorts i juni ligger F! på 0,6-2,3 procent, så även om så mycket som var tionde F!-väljare stöder MP i riksdagsvalet handlar det antagligen inte om mer än någon tiondel.

Då är jag mer rädd att KD stödröstas in. Åtminstone moderatväljarna, men antagligen även en och annan liberal och centerpartistisk väljare vill ha med KD i en M-ledd regering. Dessutom känner jag att KD inte riktigt kommit fram i debatten på sistone. Om Ebba Busch Thor får chansen att sjunga i tv igen eller om Alf Svensson dammas av för att mobilisera sistagångsväljarna kan vad som helst hända.


Jag ska grubbla någon dag till, men jag lutar åt att åtminstone skicka in en slant på att MP åker ur riksdagen. Och det har ingenting att göra med att Gustav Fridolin en gång spillde en drink på mig ;-).

24 kommentarer:

  1. Observerar även att betingsajterna har oddsen för parti att få flest röster i riksdagsvalet Socialdemokraterna (S): 1,83 resp Sverigedemokraterna (Sd): 1,90
    Det är avsevärd skillnad mot de flesta opinionsundersökningar som presenterats i gammelmedia.

    Roligt att se är att det är troligare att Stefan Löfven avgår än att han sitter kvar som partiledare under 2018.

    Men som förståsigpåarna skulle säga: vad vet väl betingsajter om politik. Det är inget att bry sig om. Låt dem gå i konkurs vilket är uppenbart att de kommer att göra, det är deras pengar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte hur de kommit fram till vilket parti som har störst chans att få flest röster, men utgår man från diagrammet häruppe över maj månads opinionsundersökningar hade S definitivt ett försprång. Sedan har de nog backat, men hur mycket vet jag inte. Som jag ser det kan såväl S och SD som M få flest röster och då är det för svårtippat för mig.

      Radera
  2. Själv har jag satsat ordentligt hårt på det här valet, mesta på att sd inte ska bli större än s eller få över 24% samt att AFS inte ska komma in i riksdagen. Kommer kanske slänga in en liten peng på att MP klarar sig och då främst för att få en win-win situation där jag tycker det är värt en tusing för att slippa se MP i riksdagen närmsta 4 åren!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var har du hittat spel på AfS? Jag tror inte att det är spel jag vill göra, men har överhuvudtaget inte hittat någon bettingsajt som gett odds på AfS eller Medborgerlig samling.

      Radera
    2. betfairs oddsbörs, krävs att det blir matchat mot nån annan (inte mot sajten alltså) men känns som 250k röster för att komma in blir oerhört svårt för ett nästintill nystartat parti (särskilt när nästan samtliga av deras potentiella väljare idag är sd-röstare)

      Radera
    3. Känns som att väldigt mycket hänger på SD där. Om det t ex läcker ut att Åkesson tänkt avgå efter valet kanske det gör den skillnad som behövs för AfS. Jag vet verkligen inte, men i inlägget funderar jag över vad som händer om var tionde F!-väljare "stödröstar" MP = inte så mycket. Om var tionde SD-väljare stödröstar AfS är de nästan hemma.

      Men det är inte ett spel jag är villig att göra. Jag är mest konfunderad över att det finns flera spelmöjligheter på F!, men hittade inga på AfS och MED.

      Radera
    4. Hittar ganska få spel på f!, var har du sett det?

      Radera
    5. Bra fråga! Troligen på åtminstone någon av sajterna ovan för jag såg det i researcharbetet för det här inlägget, men eftersom jag inte var/är intresserad av att spela på dem la jag det inte på minnet. För jag har ingen aning om vad F! kan få. 0,8-1,5 kanske.

      Radera
    6. K22. MED är ett borgerligt parti, kan ta röster från Alliansen och SD.

      Radera
    7. Ja, men senast jag såg dem särredovisas hade de 0,1 % (Sentio, om inte minnet sviker mig) och håller det i sig lär de kunna leva med svinnet.

      Radera
  3. Jag lägger aldrig pengar på spel. Men, om jag skulle göra det så skulle det nog bli på att S är kraftigt överskattade i opinionen. De har i princip ingenting att komma med, och har har en helt farsartad regeringsperiod bakom sig. Nu tycks de sätta sin sista energi på att allt är marknadens och SDs fel, istället för att ta ansvar för alla sina misslyckanden och avgå. Inte förvånad om S hamnar på 15-20% i år.

    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har sett flera spel av typen "S får <X %", så det kanske kan vara något för dig. Hittar du en brytpunkt i närheten av 15 procent ger den nog bra avkastning om den går in.

      Radera
  4. Svar
    1. En viss likhet går inte att förneka. Tyvärr kan jag inte ta ära för att vara först med betraktelsen.

      Radera
  5. Skulle jag spela blir det nog på att MP blir kvar i riksdagen. Då får man iallafall en slant för att se de i 4 år till.
    Eller kanske på att vänstern bildar regering - en hedge mot ytterligare 4års skattehöjningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. MP kvar i riksdagen skulle jag inte rekommendera. Runt 1.70 gånger pengarna och, som jag ser det, ganska osannolikt.

      Att det blir en S-styrd regering känns betydligt mer sannolikt, men där har jag ingen aning om oddsen.

      Radera
  6. Det stämmer alltså som Zlatan säger att Bethard hr de bästa oddsen? För övrigt tror jag att det är en önskedröm att MP åker ur riksdagen.

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du menar att Zlatan sagt: "Nääuujj, men Bethard har de bästa oddsen." Det har jag missat, men finns det något den karln inte gjort reklam för ;-)?

      Vore det kassaskåpssäkert hade oddset varit 1.00, men jag tror att det är en bra chans (eller risk om man spelat på motsatsen eller bor på Södermalm).

      Radera
  7. Funderar på att lägga ett spel på MP över 4%.
    Lyckas de så tjänar jag några kr.
    Misslyckas de så är jag en vinnare alla fall och jag kommer skåla & hurra dagen då de lämnar riksdagen.
    Hur det än då går blir jag en vinnare :-)
    Hälsar
    Lars D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår hur du menar men skulle själv aldrig överväga politiska "hedge-bets". Då försöker jag hellre undvika så mycket valpropaganda som möjligt både före och efter valet.

      Radera
  8. Intressant sammanställning av avvikelser från mätningar och valresultat! En fråga dock, är det genomsnittlig avvikelse under mandatperioden, sista månaden, eller är det för sista mätningen innan valdagen, eller något annat?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra fråga! För bäst svar föreslår jag att du går in själv och kollar: https://val.digital/ElectionAnalysis/?year=2014. Jag var rätt säker på att det var institutets sista undersökning innan valet som jämfördes, men nu när jag läser på sidan blir jag mer osäker.

      Radera
    2. De skriver inget om detta verkar det som, men av sammanhanget tror jag att det är en sammanställning av genomsnittlig avvikelser för alla mätningar från augusti fram till valdagen.

      Radera
    3. Då är det ändå en bra jämförelse. Skulle de utgå ifrån hela 2014 vore siffran meningslös. Möjligen med undantag för att den visar att Sifo är så mycket sämre än alla andra institut att man ju kan ifrågasätta om man alls ska bry sig om dem.

      Radera