Varje år vid den här tiden tänker
jag att i år ska jag plocka nässlor. När jag gjort det har jag
lagat både stuvning och soppa, men för det mesta hinner den där
veckan (?) då man kan plocka dem utan att bränna sönder sig gå
utan att jag hunnit reagera. En gång stod jag i köket och rensade
dem med handskar på.
Och resten då? Jag vill plocka och äta
daggkåpa, kvickrot, röllika, kirskål, ramslök och tjugo grejer
till. För att det går, vore roligt och kanske t o m ekonomiskt. Nu
har jag i alla fall hittat en webbsida som jag hoppas ska inspirera
mig, Skogsskafferiet.se. Det jag
gillar är att man lätt kan se vad man kan plocka när, uppdelat på
kalendermånad, se hur växterna ser ut, vad man kan använda dem
till och – viktigt! – vad man kan riskera att blanda ihop dem
med.
Bakom sidan står två privatpersoner
som jag inte vet något om och som inte har betalat mig för att
länka. Vad jag försöker säga är att tipset inte är ett dugg
underbyggt, men lika gratis som vilda växter. Jag ska i alla fall
försöka utmana mig själv i år och med hjälp av denna handledning
tillaga åtminstone någon ny gratisväxt.
Och så glömde du hjortronen ;)
SvaraRaderaÅh, vad jag hoppas på ett bra blåbärsår i år! Mer blåbär till folket!
Lätt att glömma hjortron eftersom de smakar exakt ingenting.
RaderaIngenting??? Då har du nog något fel på smaklökarna. Men jag plockar dem inte heller. De skulle behövt vara bra mycket godare för att jag ska orka plocka dem, när de växer så glest.
RaderaHåller med Sara om blåbären, det är akut behov nu när skörden de senaste 2 åren blivit förstörda.
Jag har kanske det, trots norrländskt påbrå har jag aldrig förstått vitsen med hjortron.
RaderaMen jag håller med om blåbären. Jag har segdragit på mitt lager länge, men nu är det definitivt tvärslut. I sommar vill jag plocka 30 liter, helst med början i helgen.
Ditt norrländska påbrå är alldeles för svagt!
RaderaOj, du hoppas på tidig blåbärsskörd! Jag väntar gärna till juni, det brukar räcka. Plockar du blåbären för hand eller har du något bra redskap? 30 liter tar lite tid att plocka!
Det är nog det.
RaderaJag har inga stora förhoppning om skörd i början av maj. Vanlig enliters bärplockare. Ett bra år fyller jag den på 20 minuter. Förra året tog det närmare två timmar.
Älskar hjortron trots rätt traumatiska minnen från ungdomen.. Farmor försvann iväg på en myggig helvetesmyr utanför Korpilombolo, ville ju så klart inte avslöja de hemliga släktställena där det fanns massvis med hjortron. Tydligen intellectual property...ifall jag nu skulle fått lust att motstå 500 myggbett för att hitta tillbaka till denna guldgruva.
RaderaHoppas att hon (och andra) avslöjar de hemliga ställena för någon innan de viker in kepsen.
RaderaNyttigt med. Allt inflammationshämmande när det gäller mat, växter är bra. Kommer nog inte gå ut och plocka, men väldigt förtjust i att ha nyttiga växer i mat och te. Hade ekologisk persilja i morse på min havreyoghurt tillsammans med örtteet, massa olika piller varav nästan alla från växtriket, C-vitamin brus, ekologisk citron pressad i vatten, ekobananer o ekoäpple.
SvaraRaderaTror ju verkligen på att komplettera med alternativa saker tillsammans med vanlig vård för bästa resultat. Vet många inte tror på det men är sånt jag vill lägga mina pengar på. Mailat utlandskirurg med så det går åt nåt håll ..
Ja, som folk på Skogskafferiets kommentarsfält är inne på är svenska läkare rätt dåliga på att föreslå mat. Deras lösning är piller, som förvisso kanske innehåller högre koncentrationer av nyttoämnen, men jag tycker att grundinställningen borde vara att i möjligaste mån äta näringsämnen, mineraler, aminosyror osv genom kost.
RaderaMan kan tycka det men de får inget utbildning inom detta. Är näringsfysiolog då som gäller. Köpte en väldigt fin stor tesil igår på rusta där jag nu kan sila mina örter, citroner..
RaderaSka den släppa igenom citroner måste det vara en luftig sil :-).
RaderaBra tankar, jag gillar det här. Skogen är ett bra skafferi! Har du förresten testat att odla ramslök? Det står på min listan över saker att testa.
SvaraRaderaDet bästa av allt är att man både slipper odla, vattna och gödsla, eller upplåta plats. Otroligt mycket sparad krona.
RaderaNej, det har jag inte, men jag har en kompis som är helt inne på ramslök och ska försöka gerillaodla den på lämplig plats, så jag hoppas kunna återkomma i ämnet.
Kirskålspaj är inte oävet. Kirskål är ett gissel att ha i rabatterna och en tröst att man kan äta den. Likadant med maskrosblad, ju spädare blad desto mjällare och rundare i smaken. Finns en klassiker som heter, "Kan man äta sån´t?", däri kan man hitta mycket matnyttigt./Elsa
SvaraRaderaBra tips! Ser att den där boken finns på mitt bibliotek. Det är bara så himla mycket på läslistan och dåligt med tid just nu.
RaderaMaskrosor är jag sugen på att försöka äta. Både bladen, men också blommorna som man kan göra sirap och marmelad på.
Blåbär, lingon, kråkbär, kantareller brukar jag plocka. Svampen brukar bli när jag åker hem för att hälsa på mor och far. Plocka kasse på kasse och sen torka. Det är guld värt att kunna klara sig ett år på gratis svamp. Vet inte vad kilopriset i butik är, men ganska saftigt misstänker jag?
SvaraRaderaPlanerar också på att läsa på lite mer om spännande ätbara saker som finns här i fjällen. Finns nog gott om saker man inte alls tänker på som man bara knatar förbi.
Sen att jag dessutom jobbar på en turiststation där folk lämnar mat efter sig gör att jag, om jag vill och inte är allt för kräsen kan leva på gratis mat månad ut och månad in. Brukar inte bli helt gratis då det ibland faktiskt kan vara trevligt att köpa lite färsk frukt och grönsaker. Men det är ändå kul att vara lite kreativ när man slänger ihop lite matlådor. Det händer ibland att man har gjort sig 5-8 matlådor till det hissnande totalpriset av 0 kronor.
https://friifjallen.blogspot.com
Puss och kram från fjällen.
Kantareller kostar nog över hundringen kilot, men för champinjoner kommer man undan med runt 35 kr. Tyvärr är jag svampblind. Jag hittar i stort sett ingen svamp alls, hur mycket jag än letar.
RaderaSäkert finns det mycket ätbart som är både gott och nyttigt som man inte har en aning om.
Lämna mat?! Vad är det för idioter som turistar i fjällen :-).
Låter ju inte alls bra. Svamp och speciellt kantareller är ju livet. Sen är det helt fantastiskt vad folk (idioter? haha) lämnar kvar efter sig. Jag och min plånbok kan inte annat än att tacka och bocka.
SvaraRaderaNu ska jag trampa ännu fler norrlänningar på tårna (om de inte försvunnit efter att jag trampade på hjortron) och säga att jag tycker kantarellen är en lite överskattad svamp. Absolut god, men inte värd fyra gånger mer än champinjoner.
RaderaOm de åtminstone badade i pengar, men det har en förmåga att vara samma människor som slänger mat eller köper ren smörja som gnäller i slutet av månaden på att lönen är borta och kontot tomt. Kan finnas ett samband där...
Jag förstår det. Har aldrig och kommer nog aldrig att köpa kantareller i butik. Inte värt som du säger när champinjoner är så pass gott och mycket billigare också.
RaderaDet stämmer nog mycket i det du säger faktiskt kring maten. Är nog ganska blandat här skulle jag säga. Kommer alltifrån snuskigt rika asiater, ungdomar, barnfamiljer och det gamla rutinerade fjällrävarna. Men mycket mat blir det i alla fall för en icke kräsen person som jag som dessutom hatar att se mat gå till spillo.
Jag tror också att många tänker att de kan ta slöa och korkade beslut när de semestrar, att det liksom är okej då. Fast hade kanske hoppats att det var mer på solsemestrar söderut.
Raderadaggkåpa? det hade jag ingen aning om att det var ätbart. nu ger jag dig i uppdrag att hitta ett recept med daggkåpa förutom te. har fullt av det i rabatten. jag gillar de men de sprider sig som ogräs.
SvaraRaderaramslök brukar jag plocka. har ett ställe nere vid havet. man brukar se gångar in bland ramslöken. tydligen har fler hittat dit och vågar prova numera.
Daggkåpa verkar mest funka till just te och diverse ansiktsmasker. Men det är väl bara att testa att steka, stuva eller nåt.
RaderaOsäker på om jag skulle känna igen ramslök. Samma med kirskål tyvärr, men bara man förvissar sig om de inte går att förväxla med något farligt borde det vara lugnt.
Ramslök kan förväxlas med den giftiga liljekonvaljen. Tack för intressant blogg.
RaderaTack! Det låter bekant. Kanske därför jag inte vågat testa än.
RaderaJag får hålla med om att bär, svamp etc från skogen är väldigt gott, betydligt godare än från butik. Men, själv är jag nog för lat för att ge mig ut och plocka tyvärr. Eller, jag kan inte få ihop intresset för det just nu ivartfall. Kanske sedan när man blir pensionär och har överskott på tid :)
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.com/
Beror väl på vad man lägger tiden på annars. Jag ser det som motion och friskluft. Övriga året tar jag en promenad varje dag, ofta i skogen. Under blåbärssäsongen tar jag med en bärplockare och en hink. Och så lyssnar jag på en podd eller två för att slippa fågelsång och annan skit.
Radera;-D Tänkte just påminna dig om att det var dags för nässelplockning.
SvaraRaderaBer om ursäkt men kan inte låta bli att se det lite ironiska i att den inbitne vegetarianen kanske inte riktigt har koll på vegetation, ätbar och gratis.
Ska sanningen fram är det inte all naturmat som är god. Ett av skälen att den inte odlas kommersiellt. Men naturupplevelsen och "jakten" på maten är skäl nog att pröva tycker jag.
Att försöka tänka utanför rutan/affären är ju det som är kul. Tänker rönnbärsgelé, älggrässaft och harsyraglass exempelvis. (testade - helt OK) Skulle vilja testa bland annat ringblommor och stensöta.
Har "beställt" några flaskor björksav. (av markägaren - blev inte mycket i år när det var så torrt)
Och så lilla pekfingret: Allemansrätten innefattar inte granskott och björksav.
Inte plocka nära hårt trafikerade vägar.
Inte heller där man misstänker konstgödning eller någon markförorening. Växter har ju också en förmåga att dra åt sig skadliga saker tyvärr.
Alla tror att man är såväl skogsmulle som hälsokostfreak bara för att man inte äter kött. Jag känner igen typ fyra träd och lika många blommor. Men snålheten gör att jag ändå vill försöka utveckla repertoaren.
RaderaVisst är det en del som inte är gott, men en del växter odlas inte kommersiellt för att det är svårt eller omöjligt. Champinjoner går bra, men kantarellodlingar hade säkert dragits igång om det gått.
Björksav verkar bökigt, och tusan vet vad man ska ha den till. Någon form av måltidsdryck? Enklare att smaksätta vattnet med köpecitroner.
Björksav dricks som måltidsdryck. Innhåller socker och behöver frysas för att lagras. Den riktiga överkursaren gör björksirap. Jämför med lönnsirap. ;-)
RaderaIbland är det praktiskt att vara från obygden. Det var en del av min uppväxt att samla saker från naturen. Den var närmare än affären. Idag när trender går mot ekologiskt och naturnära känner jag mest: Gammal skåpmat.
Obygden har många sådana fördelar. Det är svårare för oss som inte vet vad som är fram och bak på en ko att ta till oss naturliga hushållskunskaper, men en del av oss kämpar på.
RaderaKudos för din kamp. Fler människor borde följa ditt exempel.
RaderaDet vet jag inte, men alla som lajvar miljöexperter på nätet borde ta sig ut i den natur de påstår sig värna om.
RaderaMaskrosvin! Kan man räkna det som mat? :) Resultatet inte helt gratis eftersom receptet kräver socker och citron. Men ganska billigt o enkelt jämfört med annan jäst dryck man kan göra hemma, typ öl.
SvaraRaderaJag vill även här slå ett slag för att plocka grannens frukt och bär i det fall man ser dom inte bryr sig om detta själv. Förvånansvärt många trädgårdsägare som inte orkar bry sig och en enkel fråga om lov är allt som krävs!
Nej, vin är inte mat, men gott. Har dock mycket annat högre upp på önskelistan av maskrosprodukter:
Raderahttps://sparosverige.blogspot.com/2016/05/maskrosor-ar-mat.html
Det där med grannens frukt kan jag intyga. När jag var liten hade vi tio äppelträd. När det kom äppelpallare gick vi ner med påsar så att de inte skulle ta för lite.