fredag 29 maj 2020

En artikel kommer lastad – med dumskallar!

Jag tillhör dem som inte är med i a-kassan och tycker således inte att det är självklart att vara det. Men saknar man både framförhållning och överlevnadsinstinkter är det nog en god idé. Aftonbladet skrev en artikel igår om människor jag får kämpa hårt för att tycka synd om.

Först har vi Joakim, som är 45-årig tvåbarnsfar och visserligen med i a-kassan, men ändå på väg att gå under eftersom de har handläggningstid. Han fick sin sista lön i april, men när a-kasseersättningen inte ramlade in i slutet av maj har han ”noll kronor på kontot”.


Han bor i världsmetropolen Löddeköpinge där ju som bekant huspriserna är skyhöga (jaså, inte det?) och med bara fruns inkomst är familjen alltså helt barskrapad tre dagar efter den första uteblivna lönen.

Tydligen har han en kreditkortsskuld också, som han påstår beror på hans arbetslöshet, men fick han aprillön borde han väl inte ha lyckats skuldsätta sig redan innan nästa lön? Och även om man är med i a-kassan kanske man ska ha några marginaler! Han bor i hus och har två barn. Något litet vuxenpoäng borde han väl ha hittat efter 27 år som myndig?

Men ännu mer synd är det om 29-årige Sebastian. Han är inte med i a-kassan, men väntar ändå på ersättning därifrån (man får tydligen någon slags grundersättning även om man inte gjort ett skit för att förtjäna det). Den kan dock dröja till augusti:
Då kommer jag att ha varit utan pengar i fem månader. Vem klarar det? Jag riskerar att bli av med min lägenhet.
Det klarar alla som inte är dumma i huvudet för då är man antingen med i a-kassan eller klarar några månader utan inkomst. Men för Sebastian är tydligen fem månader utan jobb liktydigt med fem månader utan pengar. Att kalla det ur hand i mun vore en alltför snäll bedömning av hans planeringsförmåga.


Jag vet inte vad Aftonbladet vill ha sagt med artikeln och ifall det är ett enskilt verk eller början på en hel artikelserie om misslyckade idioter, men jag hade uppskattat varje försök till kritisk fråga. Hur tänkte dessa människor? Vad har de själva för ansvar för sina liv? Hur har dessa gener överlevt generationer av evolutionära påfrestningar?

37 kommentarer:

 1. Den där "Sebastian" som inte klarar 5 månader förutsätter SAMTIDIGT som han är en idiot utan vare sig buffert eller a-kassa att han inte heller tänker lyfta ett finger för att skaffa sig nya/alternativa inkomster. Frågar man honom så har han säkert inte råd att "äta nyttigt" heller...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, han verkar en aning helidiot.

   Radera
  2. Fast det är väl inte en idiots fel att den är en idiot? Det är ju som att klaga på att en spade är en spade och inte en raket.

   Radera
  3. Idiot är en ganska vitt begrepp. Om en människa är efterbliven ("intelligensvarierad" eller vad det kan tänkas heta nu) är det en sak, men här är det ju fråga om människor som skulle klara att ta ansvar för sina liv, men väljer att låta bli och dessutom med attityden att det är samhällets fel.

   Men min kritik går främst till tidningen och dess reporter. Att det finns omdömeslösa människor är inget nytt, men det finns ingen anledning att måla ut dem som offer.

   Radera
 2. Håller med, blir så ledsen när jag hör sånt här. Vad är det för fel på folk ? det värsta är väl bara om man ifrågasätter varför de inte sparat en enda krona. Svaren är garanterat " hur sjutton skulle vi haft råd med det ". ok...Netflix ? dyrt internet ? dyra mobiler ? dra in på maten ? bo billigare ? Bilen ? osv. osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, har man inte sett möjligheterna under ett halvt liv lär man inte göra det i skarpt läge heller. Redan i artikeln anar man bortförklaringarna och att de urskuldar sig själva med att den här situationen var omöjlig att förutse.

   Radera
 3. Du lyckas verkligen spåra upp de värsta fallen... jag förstår inte varför Aftonblaskan envisas med dessa "tyck synd om mej"-artiklar.Finns det verkligen någon som på allvar tycker synd om Sebbe t.ex.?

  Det gör väl tyvärr inte att kommentera artikeln så att kreti och pleti får en annan syn på det hela än den som artikelförfattaren vill återge, det är ganska synd.

  Kan du inte skriva till Aftonbladet och fråga vad de vill ha sagt, jag är själv väldigt nyfiken. Vill de använda stackars Sebbe som ett varnande exempel, eller vad är meningen?

  Jag skrev själv i mitt senaste blogginlägg om detta med att man nu helt plötsligt öser ut bidrag till höger och vänster enkom för covid-19. Är du inte med i a-kassan ska du inte få några pengar, punkt och slut.... eget val.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det jag undrar också. Antagligen anar tidningen att de har ett rätt svagt case. I rubriken står det "väntat på ersättning från a-kassan i månader", men i artikeln framgår att han fick lön i april.

   Jag har skrivit till någon tidning för att få ett förtydligande i liknande lägen och då har jag fått en avhyvling av reportern trots att jag bara ställt väldigt sakliga frågor och ansträngt mig för att låta neutral (eftersom jag på allvar är nyfiken på hur de tänker och vill ha svar).

   Ja, ger man ersättning till de som inte är med pissar man samtidigt lite på de som anstränger sig.

   Radera
  2. Kan du inte göra ett inlägg om svaren du fått från reportern och citera hur formuleringarna gått? Tycker det är viktigt att få en djupare förståelse för hur reportrar tänker. Jag undrar, på riktigt, precis som övriga här vart de egentligen vill komma med det här tramset.

   Att försäkringsutbetalningar, som t ex a-kassa liksom samtliga andra försäkringar alltid reglerar långt efter skadan skett är väl allmänt känt sedan länge? Och borde inte vara något att "uppmärksamma".

   Också väldigt intressant att i Corona-tider så pratar man om hur duktiga vi är på att ta eget ansvar med social distansiering etcetera. Men när det handlar om självklarheter som att ha buffert då är alla alltid 100 % oskyldiga och har bara rättigheter.

   Radera
  3. Nej, det där var länge sedan. Inte säker på att jag ens har mejlen kvar. Tror att den reportern var lite trasig.

   Nej, jag såg inte heller nyhetsvärdet i att hans "löning" gått tre dagar över tiden.

   Det nya är att svenskar tar eget ansvar och att våra politiker kör med "frihet under ansvar". Ja jävlar...

   Radera
  4. Exakt de borde ha ett tycka-synd reportage om oss som just missar att man kan skjuta upp reavinstskatten nu när uppskovsräntan försvinner. Jag menar här har man betalat 800000 helt i onödan hur synd är det inte om mig. En summa jag kunnat skjuta upp i all framtid(ja jag har ju köpt en annan bostad). Tror jag skulle få jättemycket sympati, framför allt i Aftonbladet.

   Radera
  5. Testa! Men nej, de vill nog ha rubriker som "Dave får lägga sig hungrig ikväll".

   Radera
 4. Hej, du skriver ibland om personer som har hamnat i ekonomiska trångmål p.g.a. oaktsamhet med sin privatekonomi. Du undrar också hur det kunde bli så. Det undrar jag också, när jag känner efter så upplever jag pengar ungefär som syre vi behöver för att andas. "Tanken" måste till varje pris vara full och fyllas på annars kan man drunkna. Men när jag undrar varför det blir som i t.ex. de fall du nämner i ditt inlägg tänker jag att det kanske inte beror på dumhet. Är det kanske så att personerna har på lång sikt vaggats in i en trygghet, kanske det är mänskligt att lura sig själv? Vad jag menar är, är det helt enkelt i människans natur att vänja sig vid ett visst sätt att leva och likaså ryckas med i konsumtion när grannarna köper och reklamen uppmanar oss till att köpa? Det är givetvis ingen annans ansvar att ta hand om ens privatekonomi men det kanske är mänskligt att misslyckas då omvärlden är så komplicerad? Sen är det väl inte hela världen, det värsta som kan hända är att man blir hemlös och ingen kommer att svälta ihjäl i detta land. Sen finns bara en väg och det är upp. Lätt för mig att säga jag har aldrig varit i den situationen. Även om jag har varit mycket fattig i en period och delat en 1a med min mamma. Då fick jag eld i baken och ordnade en annan situation inom ett halvår. Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ofta tror jag att det är ett osunt förhållande till pengar redan från barndomen. Ibland verkar det nästan vara en tvångstanke att inte öppna kravbrev, att de hellre går i förnekelse än att ta reda på hur illa det är.

   Och så detta relativiserande, att man intalar sig att alla andra hade gjort samma sak och hamnat i samma situation. Tröttsamt, men lite intressant också.

   Radera
  2. Jag tror på normalfördelning: majoriteten kommer att ha en hyggligt sund privatekonomi, sen kommer det att finnas några som strular till det ordentligt och ett gäng som har mycket marginaler. Hur detta korrelerar med benägenheten att känna sig som ett offer och lägga ansvaret på någon annan vore intressant att veta. Det är förrädiskt skönt att tycka synd om sig själv.

   Radera
  3. Ja, några kommer alltid att skilja ut sig negativt och några positivt. Tror, på gott och ont, att mycket bestäms redan i barndomen. Man gör som sina föräldrar gör (inte som de säger) och man lär sig att vara ett offer, vinnare, att pengar är kul eller inte, och så anpassar man sig efter det.

   I Lyxfällans slogs jag av att deltagarna ofta pratade om sig själva i tredje person. "Man tog några mindre lån och sedan fick man problem med amorteringarna..." Som att det inte gällde dem själva, att någon annan styrde.

   Radera
 5. Haha, när jag läste om herrn från Löddeköpinge igår tänkte jag "Nu har Sparo någon att skriva om igen".

  Jag förstår verkligen inte hur någon som har varit vuxen i mer än några år inte kan ha en årslön eller två sparad eller investerad, men så läser jag ju såna här bloggar också. Gissar på att dessa stjärnor till privatekonomer inte gör det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är nästan förvånad att ingen hann tipsa mig om denna artikel och uppmana mig att skriva om den.

   Jag fattar inte heller. Alla har olika förutsättningar, men om man varit vuxen i decennier, har barn och hus, borde man inte få slut på pengar i samma stund som man får ett bakslag, en missad inkomst eller en oförutsedd utgift.

   Radera
 6. Jag trodde i min enfald att när det dyker upp människor, som "Joakim" ovan, så är det genom personliga kontakter som den s.k. journalisten fått reda på "Joakims" Öde. Men genom en väl initierad källa så sitter det folk runt om i Sverige som inget annat önskar än att vara med i Aftonbladet eller Expressen. Dessa ringer och mailar sina nyhetsuppslag dagligen.

  Det finns dock en nyhet som slår alla "Joakim" med lätthet. Tyvärr handlar den inte om ekonomi, men det kan ju finnas yngre människor som inte var med på den tiden det begav sig. Fallet med familjen Laxström och den mögliga vaniljpuddingen.

  www.expressen.se/nyheter/puddingen-var-tackt-med-mogel/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Numera tror jag också att tidningarna scannar av sociala medier. När jag skriver om sådana här går jag ofta in på deras Facebook och ser att de skrivit ett inlägg om situationen någon vecka innan det blivit tidningssak.

   Familjen Laxströms pudding minns jag mycket väl! Håller med om att den slår det mesta. Mest tragiskt tycker jag det är att familjen firat barnets födelsedag med kemiska färdigpuddingar. Det är fattigt på så många plan utöver det ekonomiska.

   Radera
 7. Synd om personer som blir av med jobb som inte klarar ett par månader? Då borde de så kalrt välja betydligt bättre alternativ än 45-åringar som högst troligen haft ganska många år i arbetslivet. Man kan väl åtminstone försöka hitta yngre personer som fått lämna efter en månad eller två på sitt första jobb för där förstår man ju ändå att det kan ha varit svårt att spara upp en buffert. Men 45-åring med hus, fru med en inkomst och barn... Där är verkligen någon som borde vara lite mer förberedd...

  Intressant också att säljaren när det nedanför står att säljarnas A-kassa har bland de lägsta väntetiderna. Om det är så att man behöver denna ersättning så desperat kanske man skulle varit med i A-kassan från början så hade problemet inte funnits...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så tänker jag ofta när tidningarna uppenbart försökt hitta personer det är synd om, att var det här verkligen de bästa exemplaren de lyckades ta fram?!

   Antar att säljaren så att säga hamnar sist i kön genom att inte vara medlem i a-kassan. När han bara ska han ut grundersättning gissar jag att handläggarna prioriterar sina riktiga medlemmar, men det där vet jag inget om. När jag var ung fick man KAS, "kontant arbetsmarknadsstöd", om man blev arbetslös och inte var med i a-kassan.

   Radera
 8. Åh vad jag älskar de här inläggen du gör emellanåt. De är fantastiska! Så skönt med någon som säger det som det är. Misslyckas man så fullkomligt med att vara vuxen så är man en idiot. Så är det bara. Jag har alltid varit med i a-kassan mest för att någon sa att man ska vara det. Men jag undrar om det var en ekonomisk miss ändå. Det lär inte bli överskott på min yrkeskategori men blir det det finns annat. Att hålla i dina pengar var juiju så svårt, visade det sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knasig mobil. Att hålla i sina pengar var ju INTE så svårt, ska det stå.

   Radera
  2. Tack! Tror kanske att jag skriver dem mest för mig själv eftersom jag blir frustrerad över 1. idioter och 2. journalistik som inte låtsas om idiotin och att problemen självförvållade.

   Jag förstår att alla gör det olika bra. Vi som har ett ekonomiintresse har det lättare medan vi inte ligger i topp på annat. Men att så fullständigt missa alla vuxenpoäng som dessa två och sedan ha attityden att det kunde hända den bäste... Mm, nu gjorde det ju inte det, nu drabbade det de allra, allra sämsta!

   Radera
 9. Ska man vara ärlig är ju dessa personer åtminstone inte i lika stor knipa som de fall brukar vara som hamnar i Lyxfällan, med skulder som gör att de går back månad efter månad. Och de exemplen tycks ändå vara tillräckligt många för att göra åtminstone en säsong med vad kan det handlar om - 15-20 avsnitt? - per år?

  Men jag blir själv (mer än) en aning förvånad över att människor som måste ha arbetat och haft lön i över 20 år inte har en buffert för att klara sig åtminstone några månader om inkomsten råkar sina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, men deltagarna i Lyxfällan framställs åtminstone inte som oskyldiga offer. Här är det etablerade samhällsmedborgare som man låtsas drabbats av något som lika gärna kan drabba dig i morgon och mig på söndag.

   Radera
 10. Det är det ständigt återkommande påvisandet av att människor inte klarar av att ta hand om sig själva och därför måste skatten höjas och staten ta ett större ansvar. Det är det självklara narrativet i tidningen Aftonbladet. Det som numera kallas för påverkansoperationer. Eller propaganda. Eller som Aftonbladets kulturchef upprepat mycket ofta och tydligt uttryckte det: "våga vägra debatten" (om annat än det som vi själva på AB vill tala om, min anm)

  Det som förvånar är möjligen att någon blir förvånad över slika reportage

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får nog erkänna att jag blir lite förvånad. Kanske inte över reportagen i sig, men över vinkeln. Hade jag intervjuat någon som hamnat i ekonomiskt trassel skulle jag inte känna mig nöjd utan att fråga om personens eget ansvar. Möjligen ställer de frågan, men känner att svaret inte passar in i historien, men jag gissar att de faktiskt inte ens försöker. Och det förvånar, om än mindre nu än för några år sedan.

   Radera
  2. Sparo, du har ju inte gått på kommunisthögskolan som Janne Josefsson uttryckte det (iallafall inget jag har sett att du angett som bakgrund under alla år jag följt din blogg). Det är bara dylika personer, alltså som gått på dessa skolor som får ställa frågor och skriva artiklar å Aftonbladets vägnar. Det kallas för att ha rätt värdegrund nuförtiden, förr kallades det bara för att har rätt partibok.
   Varför förvånar det, är det pga det som brukade återfinnas på varje nummer av Aftonbladets förstasida: "om sanningen ska fram"?

   Radera
  3. Det förvånar antagligen för att jag inte umgås med Aftonbladet-journalister. I min värld är man inte reporter om man inte ställer de allra rimligaste frågorna.

   Radera
 11. Sjukaste jag läst på länge. Ingen kan väl tycka synd om dem på riktigt?

  /Frihetsmamman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åtminstone om man läser hela artikeln och tänker efter, inte bara rubrikerna. En snabb sökning på Twitter ger kommentarer som:

   "Men att skicka MILJARDER till FLYGBOLAG och andra STORBOLAG
   det klarar STATSMINISTERN FRÅN det socialdemokratiska ARBETARPARTIET.
   F Y FAN VILKET SVINERI!"

   "Begriper inte hur det kan vara så otroligt lång tid till A-kassan och F-kassan! Folk blir ruinerade och riskerar att förlora allt! Hamna på bar backe. Kan tycka att man borde anställa flera utredare. Varför ska allt ta sån himla lång tid i Sverige?"

   "Så här kan vi fan inte behandla människor. 12 veckors handläggningstid!"

   Så svaret är nog att jo, det går.

   Radera
 12. Daglig rutin att läsa sparo. Inte så jävla pk och smeka medhårs hela tiden. Svaret på frågan "vem ska ta ansvar för det här?" Är ju ofta "Du själv, din jävla idiot". Skönt att inte vara den enda som tycker så =)

  Argumentet "Jag sysslar med försäljning och tidigare har det alltid varit lätt att få nya jobb. Därför har jag aldrig varit medlem i a-kassan, säger han" Är ju lite som att inte ha hemförsäkring för det brinner så sällan. Dessutom kanske man just i det fallet ska ha en extra stor buffert då man valt inte försäkra sin inkomst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag hoppas att vi är många som tycker att man har ett eget ansvar för sina egna val och handlingar, men det är sällan den aspekten tas fram i media.

   Ja, ingen hemförsäkring och inte heller brandvarnare eller brandsläckare. Och "vem klarar det?", för att använda hans egna ord.

   Radera
 13. En del kanske inte borde skaffa barn, när de agerar som barn själva långt upp i vuxen ålder?
  Media kan fortsätta med den här typen av skitreportage mest för att de är garanterade sina ständigt ökande statsbidrag. Finns det ens någon av de stora tidningarna idag som går runt på sina övriga intäkter?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att Aftonbladet går med vinst på egen hand, och inte är det min förtjänst då jag någon gång i månaden surfar in med add-block, även om det händer att jag länkar till deras alster.

   Radera